Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

140 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - RKC Waalwijk

Wind Chill Factor Minus Zero, zongen The Boomtown Rats in 1979. Spelers en supporters van FC Groningen zouden op slag tekenen voor een dergelijke, momenteel tropisch warm lijkende gevoelstemperatuur. Als de uitkomst van één van onderstaande formules echter -15 is of lager, dan hoeft de voor zondag beloofde chocolademelk niet ontdooid te worden: de wedstrijd tussen FC Groningen en RKC Waalwijk, dat het uit bijna even goed (of slecht, als u wilt) doet als thuis, zal dan onverbiddelijk uit het programma worden geschrapt. En misschien is dat maar beter ook. Het vriest dat het kraakt en er wordt bij het vervaardigen van deze voorbeschouwing ook nog sneeuw over moeder aardkloot uitgestort. Dit kon wel eens betekenen dat de Euroborg zondag meer lege plekken dan ooit tevoren zal vertonen. Wat ons betreft: afgelasten die handel. Zover is het echter nog niet. Kortom, wij gaan voorbeschouwen!

 

 

 

(G=gevoelstemperatuur; T=T in °C op 1,50 meter hoogte; W=gemiddelde windsnelheid in de afgelopen tien minuten in m/s op 10 meter hoogte)

 

 

(B=windkracht volgens de Schaal van Beaufort)

 

Vrijdag 3 februari 2012 - training in de écht groen-witte Euroborg

 

DvhN: "Emil Johansson onvoldoende fit genoeg om aan de wedstrijd te beginnen"

Het Dagblad van het Noorden schrijft dat Emil Johansson op de bank begint omdat hij nog onvoldoende fit is om aan de wedstrijd te kunnen beginnen. Voor de optie om met Johansson in de basis te starten om vervolgens te kijken hoe lang de Zweed het kan volhouden wordt dus niet gekozen.

 

Training zaterdag 4 februari 2012:

Definitief ongewijzigde opstelling tegen RKC; Hyun Jun Suk traint weer

 

 

Transfer window: geen kaalslag

We kunnen terugkijken op een vrij hectische januarimaand. In het ergste geval zouden Leistungsträger als Maikel Kieftenbeld, Dusan Tadic, David Texeira en Virgil van Dijk zijn weggekocht, maar toen de rookwolken op 1 februari jl. om 0:00 waren opgetrokken konden we tevreden vaststellen dat FC Groningen inmiddels in de positie is dat het de wapperende geldbuidels van andere clubs kan weerstaan, een positie die in het verleden, toen het de Trots van het Noorden minder voor de wind ging, ondenkbaar zou zijn geweest.

 

Slechts Danny Holla is verhuurd, kortom - we weten met welke selectie we het de komende 15 competitiewedstrijden (en mogelijk enkele play-off toetjes) moeten doen.

 

Ook onze tegenstander van komende zondag, het nietige RKC, was bijna van zijn enige sterspeler ontdaan: FC Utrecht, na het verkopen van alle sterspelers zoals verwacht terechtgekomen in de hoek waar klappen worden uitgedeeld, had het op Evander Sno voorzien, maar de nummer drie van het Gilette Pro Klassement had geen zin om te verkassen naar een club die nota bene drie punten minder dan de Brabanders heeft verzameld en hij blijft de Brabanders trouw. Hij vierde dit afgelopen woensdagavond door in het bekerduel met Heracles Almelo, waarin RKC zich als een vijfdeklasser manifesteerde, woest om zich heen te slaan en met een volkomen terechte rode kaart naar de catacomben werd gedirigeerd. De onverlaat is tegen het milde schikkingsvoorstel van twee wedstrijden plus eentje voorwaardelijk in beroep gegaan en krijgt vanmorgen een hopelijk zwaarder oordeel voor zijn kiezen, dat meer recht doet aan de elleboogdreun die de ex-neus uitdeelde.

 

Aanvulling: Evander Sno zondag geschorst

Sno zal er zondag inderdaad niet bij zijn tegen FC Groningen. Hij is vanochtend akkoord gegaan met de verlaagde (!?!) schorsing van één wedstrijd, plus eentje voorwaardelijk.

 

RKC wist zich zelfs met een exotische nieuwe aanwinst te versterken: Krisztián Németh, een 23-jarige aanvaller en Hongaars international,  tekende een contract tot het einde van het seizoen. Hij zat zonder club sinds zijn recente vertrek bij MTK Boedapest (de club van onze stagiaires, Alexander Hajdu en Barnabas Bese) en heeft drie seizoenen onder contract gestaan bij Liverpool, maar hij wist bij de Reds niet door te breken. Wellicht dat hij genoemde Hajdu ook nog bij Liverpool heeft ontmoet.

 

Nemeth speelde woensdag als enige spits in een veredeld 9-0-1 systeem en hij zal zich ellendiger en eenzamer op de wereld dan Remi hebben gevoeld. De ploeg van trainer Ruud Brood speelde met negen man achter de bal, kwam voor een 0-0 in de hoop via penalty's een plek in de volgende bekerronde te stelen, maar het verdedigde dermate armetierig dat deze strategie gedoemd was te mislukken. Er rolde dan ook volkomen terecht geen balletje met het opschrift RKC Waalwijk in de koker voor de loting.

 

RKC doet het eigenlijk niet onaardig in uitwedstrijden. Het won al drie maal op vreemde bodem, iets wat wij de bespelers van de foeilelijke Mandemakers Fietsenstalling niet na kunnen zeggen. Gevoegd bij een gelijkspel betekent dit dat het puntenaantal van RKC buiten Waalwijk op 10 staat, en daarmee staat het op een keurige achtste plaats in de stand als alleen uitwedstrijden meegeteld worden. Gelukkig is echter FC Groningen de opponent. De Groningers verbleken bij het overschrijden van de provinciegrens, maar zijn heer en meester in de eigen Groene Hel en met 23 punten uit 10 thuiswedstrijden staan we op een vierde plaats in de thuiswedstrijdenstand, ruim vóór bv. ajax, dat ook in het restant van de competitie zit opgescheept met Kotzbrocken Mounir El Hamdaoui. Laten we het op een Duivendrechts leerproces houden. Misschien weten Ten Have en hoe de proleten in de clubleiding aldaar ook mogen heten komende zomer wél dat de transfer window in Italië al om 19 uur sluit.

 

gebied rond de Euroborg, vrijdagochtend 3 februari 2012

 

Terugkijken op FC Twente - FC Groningen: mogen we bedanken?

Nou goed, een paar zinnetjes dan. Achteraf bezien hadden we beter van acquit af met Tim Keurntjes als linksback en Johan Kappelhof als rechtsback kunnen starten. Niet dat Kappelhof wél enige kans tegen Ola John zou hebben gehad, maar Tom Hiariej is en blijft een middenvelder en tegen snelle buitenspelers legt hij het per definitie af.

 

Echter, ook in deze opstelling zou er geen resultaat zijn geboekt, want het druk zetten door de voorste linies bleef geheel achterwege, zoals zo vaak in uitwedstrijden, en dan roep je het onheil over jezelf af. Het was jammer voor de meegereisde honderden supporters, dat ze nooit een echte wedstrijd hebben gezien en alleen het eerste kwartier na rust een vechtend FC Groningen stond. Ze kunnen het dus wel!

 

Gelukkig spelen we zondag thuis, als de handel niet uit het programma wordt gestreept. De ploeg van Pieter Huistra is het aan z'n stand verplicht om de Brabanders met huid en haar op te vreten. En toch...

 

RKC ligt ons niet echt. Met dank aan FCG Stats: in 18 eerder in Groningen gespeelde ontmoetingen wisten we slechts zes maal te winnen! En ruime overwinningen zijn al helemaal een schaars goed tegen de minst attractieve ploeg uit Brabant: dikker dan met 3-1 wisten we nog nooit te winnen. We deden dit twee keer, en wel in 1998 en in 1994. De opstelling van de bewuste 26e oktober 1994 nemen we graag even onder de loep. We zien nl. dat een landgenoot van Tim Sparv die dag z'n opwachting maakte:

 

Patrick Lodewijks, Maarten de Jong, Claus Boekweg, Erwin Koeman, Jan Veenhof (Jussi Nuorela), Marcel Boudesteyn, Raymond Beerens, Dick Kooijman (Mariano Bombarda), Harris Huizingh, Dick Schreuder, Joop Gall

Doelpunten Grunn: Maarten de Jong, Erwin Koeman, Dick Schreuder

 

Jussi Nuorela, speler van FC Groningen ('94-'95)

 

Jawel, Jussi Nuorela! Het mag geen verbazing heten dat er geen tribune in de Euroborg naar deze in 1974 in Valkeakoski geboren Fin , die 20 maal uitkwam voor het nationale elftal van Suomi, is vernoemd, want hij speelde in het seizoen 1994-1995 slechts zeven wedstrijden voor de FC (als huurling van PSV; in Eindhoven heeft hij uiteindelijk geen enkele wedstrijd gespeeld). Hij mag echter rustig een voetbalnomade worden genoemd, want tussen 1991 en 2009, toen hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen heeft gehangen, kwam hij maar liefst voor 13 clubs uit, te weten:

 

FC Haka, PSV, FC Groningen, FC Zwolle, Fortuna Düsseldorf, MyPa, Malmö FF, Silkeborg IF, Elazığspor, FC Vaduz, TPS Turku, FC Inter Turku en Porin Palloilijat

 

Sinds 2008 is hij jeugdtrainer van Inter Turku, waar hij eerder als speler samen met Jos Hooiveld in de verdediging heeft gespeeld. Al dan niet toevallig speelt Inter Turku in dezelfde kleuren als Inter Milan. Er is wel sprake van een bescheiden niveauverschil. In 2001 werd hij als speler van MyPa, waar hij volgens dit artikel een rots in de branding in de defensie was, tot speler van de maand van de Veikkausliiga benoemd, en later tot verdediger van het jaar.

 

Jussi Nuorela, speler van MyPa (2001) en van Inter Turku (2009)

 

Tot zover deze ingelaste editie van Hoe gaat het nu met...? ;-)

 

Terug naar FC Groningen anno 3 februari 2012!

Lezers van deze site zal het niet zijn ontgaan dat we redelijk idolaat zijn van Emil Johansson. Alle seinen staan op groen om de kleine maar vinnige linksback, die aanvallend is ingesteld en over een formidabele voorzet beschikt maar ook ijzersterk kan verdedigen, aan het werk te zien. Laten we daarom maar meteen een prognose van de opstelling voor komende zondag lanceren:

 

Texeira

Tadic - Pedersen - Andersson

Sparv - Kieftenbeld

Johansson - Van Dijk - Kwakman - Kappelhof

Luciano

 

Op scherp staan overigens de heren Bacuna, Van Dijk, Kieftenbeld en Sparv, die dus één wedstrijd mogen toekijken bij de eerstvolgende gele kaart,

 

Terwijl de sneeuw in steeds dikker wordende vlokken op ons neerdaalt staat nu ook de training van vrijdagochtend op het punt van beginnen. We gaan daar snel even een kijkje nemen en melden ons later dan met onze bevindingen. En ook zaterdag staat een bezoekje aan de training op het programma. Kortom, redenen te over om de komende dagen even een kijkje in deze voorbeschouwing te nemen ;-)

 

Euroborg, vrijdagochtend 3 februari 2012

 

UPDATE training vrijdag 3 februari 2012: Huistra houdt vast aan Kappelhof en Hiariej als backs

Vanmorgen werd er in de Euroborg een training afgewerkt. Tot onze verrassing was de besneeuwde grasmat vrij goed bespeelbaar. Onder de sneeuw is het veld door de verldverwarming, die al een aantal dagen op de maximum stand staat te loeien, zacht. Wij vrezen derhalve dat de wedstrijd zondag gewoon doorgaat. Vrezen, want het stadion zal bepaald niet vol zijn en het zal ijskoud aanvoelen op de tribunes. En na de wedstrijd zal er weinig meer van de grasmat, die er toch al niet florissant bij ligt, over zijn.

 

Tijdens de training werd in het partijspel duidelijk dat Pieter Huistra niet wil sleutelen aan de basisopstelling die door FC Twente volkomen zoek werd gespeeld. Eerlijk is eerlijk, tegen RKC kun je ook best met Tom Hiariej als rechtsback spelen en met Johan Kappelhof als linksback spelen, want we verwachten dat er aan de kant van de Brabanders geen enkele vleugelaanvaller zal worden opgesteld. Maar toch. We hadden zó graag Emil Johansson eens vanaf het begin in actie gezien. We snappen de keuze voor Kappelhof en Hiariej ook niet. Emil Johansson is een echte linksback, en in onze ogen fit,  Johan Kappelhof is géén linksback, eerder een rechtsback, meer dan Hiariej. Dan is het toch logischer om met Johansson links en Kappelhof rechts te beginnen? Of wordt Johansson nog niet wedstrijdfit geacht? Dan zouden wij op links voor de derde linksback, Tim Keurntjes, opteren. Maar ja, de beste stuurlui...

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen op grond van vrijdagtraining:

 

Texeira

Tadic - Pedersen - Andersson

Sparv - Kieftenbeld

Kappelhof - Van Dijk - Kwakman - Hiariej

Luciano

 

In de partij speelde dit elftal tegen het volgende team:

 

Van de Laak

Van Nieff (A1) - Bacuna - Jones

Keurntjes - Ben Moussa

Johansson - Bakker - Luis Pedro - Batbay

Van Loo

 

Over de partij, eigenlijk het enige trainingsonderdeel vandaag, valt weinig te vertellen. Gescoord werd er niet, maar Dusan Tadic was met een afstandspegel op de bovenkant van de lat dichtbij een treffer.

 

Afwezig waren vanochtend Thomas Enevoldsen, Hyun Jun Suk, Jonas Ivens en Henk Bos. Wij vrezen dat dit kwartet geblesseerd is. Over de aard van de blessure van Suk tasten we nog in het duister, en of Henk Bos iets mankeert weten we niet 100% zeker. Hij ontbrak gistermiddag echter ook op het kunstgras in Haren en wij vrezen derhalve voor lichamelijke ongemakken. FC Twente heeft hem afgelopen maandag tijdens de wedstrijd van Jong FC Groningen bekeken, maar over een transfer van de kleine topper van Jong FC hebben we nadien niets vernomen, gelukkig.

 

 

 

Op deze plaats spreken we een groot compliment uit aan Tim Sparv. De Finse bikkel was vanmorgen de enige speler die gewoon in een korte broek speelde! 

 

 

 

 

 

Morgen zal er opnieuw in de Euroborg worden getraind. Tot dan!

 

Na afloop van de training van vrijdag gaf Hans Nijland op Twitter nog het volgende door:

 

Onze mensen zijn bezig het veld weer sneeuwvrij te maken voor de zaterdagtraining in Euroborg. Uitwijkmogelijkheid is 't kunstgras in Haren.

 

en

 

Zondag heeft Pieter Huistra niet de beschikking over de geblesseerden Enevoldsen, Burnet en Ivens. Suk en Van de Laak zijn nog vraagtekens.

 

Fotoreportage van de training van vrijdag 3 februari 2012 van Eric Smit:

 

tn_DSC_0001 (Small)
tn_DSC_0002 (Small)
tn_DSC_0003 (Small)
tn_DSC_0004 (Small)
tn_DSC_0007 (Small)
tn_DSC_0013 (Small)
tn_DSC_0014 (Small)
tn_DSC_0015 (Small)
tn_DSC_0016 (Small)
tn_DSC_0022 (Small)
tn_DSC_0023 (Small)
tn_DSC_0027 (Small)
tn_DSC_0031 (Small)
tn_DSC_0034 (Small)
tn_DSC_0035 (Small)
tn_DSC_0036 (Small)
tn_DSC_0037 (Small)
tn_DSC_0039 (Small)
tn_DSC_0041 (Small)
tn_DSC_0042 (Small)
tn_DSC_0046 (Small)
tn_DSC_0047 (Small)
tn_DSC_0049 (Small)
tn_DSC_0050 (Small)
tn_DSC_0053 (Small)
tn_DSC_0057 (Small)
tn_DSC_0060 (Small)
tn_DSC_0063 (Small)
tn_DSC_0065 (Small)
tn_DSC_0070 (Small)
tn_DSC_0074 (Small)
tn_DSC_0075 (Small)
tn_DSC_0077 (Small)
tn_DSC_0085 (Small)
tn_DSC_0087 (Small)
tn_DSC_0088 (Small)
tn_DSC_0089 (Small)
tn_DSC_0090 (Small)
tn_DSC_0092 (Small)
tn_DSC_0095 (Small)
tn_DSC_0096 (Small)
tn_DSC_0100 (Small)
tn_DSC_0102 (Small)
tn_DSC_0104 (Small)
tn_DSC_0105 (Small)
tn_DSC_0110 (Small)
tn_DSC_0114 (Small)
tn_DSC_0116 (Small)
tn_DSC_0117 (Small)
tn_DSC_0118 (Small)
tn_DSC_0121 (Small)
tn_DSC_0128 (Small)
tn_DSC_0135 (Small)
tn_DSC_0137 (Small)
tn_DSC_0144 (Small)
tn_DSC_0146 (Small)
tn_DSC_0149 (Small)
tn_DSC_0151 (Small)
tn_DSC_0153 (Small)
tn_DSC_0157 (Small)
01/60 
start stop bwd fwd

 

Training zaterdag 4 februari 2012:

Definitief ongewijzigde opstelling tegen RKC; Hyun Jun Suk traint weer

Bij de afsluitende training, die bij een vrij frisse temperatuur van -19 graden in de Euroborg begon, werd bij de hesjesverdeling duidelijk dat Pieter Huistra voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk inderdaad vasthoudt aan dezelfde basis die tegen FC Twente niets had in te brengen.

 

Goed nieuws was er ook: Hyun Jun Suk, donderdagmiddag en gisteren door een mysterieuze blessure uit de running, maakte vanochtend zijn opwachting weer op het veld. We weten nog niet of hij fit genoeg is om morgen bij de wedstrijdselectie te kunnen horen.

 

Afwezig waren vanmorgen Lorenzo Burnet, Koen van de Laak, Thomas Enevoldsen, Jonas Ivens en Henk Bos, die gelukkig niet geblesseerd maar ziek blijkt te zijn. Ook de twee keepers Fij en Van der Lei waren niet aanwezig. Hier stond tegenover dat Yoëll van Nieff van de A1 weer mee mocht trainen zodat er toch 22 spelers op het veld stonden om standaardsituaties met 11 tegen 11 te kunnen oefenen. Wat één en ander voor de wedstrijdselectie van morgen betekent is op dit moment nog niet duidelijk.

Onze Uruguayanen hielden zich goed in de voor hun volstrekt ongekende kou. Matias Jones heeft gisteren zelfs voor het eerst in zijn leven sneeuw gezien, terwijl David Texeira dit genoegen al twee jaar geleden had toen hij in januari 2010 op stage was bij FC Groningen. Overigens heeft Texeira beloofd onze fotograaf Eric Smit te bellen als hij van plan is om te gaan schaatsen zodat Eric dit spektakel op de gevoelige plaat kan vastleggen - al lijkt het ons verstandiger als David dit plan niet tot uitvoering brengt.

De afsluitende training voor de wedstrijd van morgen stond zoals altijd in het teken van het oefenen van de standaardsituaties. Begonnen werd met het - voor de basis - oefenen van de verdedigende standaards. Tim Keurntjes mocht de corners en vrije trappen nemen en dat kan hij werkelijk voortreffelijk. Gelijk de eerste de beste corner werd door Luis Pedro verzilverd nadat Luciano de bal eerst gevangen, maar vervolgens weer losgelaten had. Onze Braziliaan was dusdanig boos op zichzelf dat hij kwaad zijn muts van zijn hoofd trok en woedend in het doel smeet. Het was overigens de enige mindere actie van Luciano op de training van vanmorgen.

De nadruk werd gelegd op het snel weer de goede plek in de organisatie innemen en de snelle omschakeling van verdediging naar aanval. Dat lukte steeds beter naarmate de training vorderde. Aan de kant van de basis werd nog een schitterend doelpunt door Kieftenbeld gescoord. Vanaf de rand van het strafschopgebied knalde hij de bal via de binnenkant van de paal, onhoudbaar voor Van Loo, in het doel. Het zou leuk zijn als Maikel dit kunstje ook morgen tijdens de wedstrijd nog een keer lukt!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.