Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

210 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - PSV

In de voorbereiding op het duel van de Trots van het Noorden tegen VVV-Venlo spraken we al over een potentiële fantasie-opstelling die wel eens zou kunnen opdraven in De Koel. Toen de rampspoed van die belabberde pot werd opgemaakt bleken echter drie man een schorsingswaardige gele kaart te hebben gescoord en daarom moeten we het zondag doen zonder de heren Van Dijk, Sparv en Kieftenbeld. [Overigens staan Bacuna en Kappelhof ook alweer op scherp...] Het mag echter vreemd klinken - wij zijn blij met de komst van PSV, juist nu. Om met Patrick Lodewijks - vanmorgen in het Dagblad van het Noorden aan een vraaggesprek onderworpen - te spreken: "Ik denk dat dit wel een goede tegenstander is voor FC Groningen na de twee zeperds tegen RKC en VVV. Beter dan dat een club als NEC of zo op bezoek zou komen. Tegen PSV gaat het publiek er vermoedelijk wel weer achter staan en dan geef ik FC Groningen kansen om het tij te keren. Ik vind dat FC Groningen voorin kwaliteiten heeft en PSV vond ik achterin wat minder, dus daar liggen zeker mogelijkheden. Bovendien heeft PSV het traditioneel moeilijk in Groningen." Om enige kans te hebben tegen PSV zullen de mouwen echter wel opgestroopt moeten worden, een logisch klinkend iets wat echter al drie wedstrijden op rij ruimhartig achterwege werd gelaten. Onze trainingsindrukken deze week duiden echter, veel meer dan de beide laatste weken, op de intentie om er zondag vol voor te gaan. Mocht de tactiek waarop deze week werd gehamerd - strijden, de clash op het middenveld perse willen winnen en snel spelen!- goed uitpakken, dan gaan we ook met deze ietwat gehavende ploeg een mooie middag tegemoet!

 

Training zaterdag 18 februari 2012: Spelers klaar voor confrontatie met PSV

De afsluitende training voor de wedstrijd van morgen tegen PSV werd op het TCN trainingsveld achter de Mediacentrale afgewerkt. Net als gisteren waren Van de Laak, Pedersen en Kieftenbeld, laatstgenoemde blijkt last te hebben van een liesblessure, niet aanwezig. Ook Tom Hiariej was vanmorgen afwezig. Hij leek gisteren al niet 100% fit en moest de training van vandaag aan zich voorbij laten gaan. Mocht hij ook morgen niet inzetbaar zijn, dan zal Tim Keurntjes de plek naast Petter Andersson als verdedigende middenvelder innemen.

 

 

 

Luis Pedro da Silva Ferreira zal zijn debuut bij de wedstrijdselectie maken!

 

 

 

(lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van zaterdag, met foto's van Patrick en Eric!)

Slotupdate: Tom Hiariej ontbreekt morgen bij de wedstrijdselectie vanwege een bovenbeenblessure.

 

 

Het concreet terugblikken op de laatste drie duels, waarin we geen enkel punt behaalden waardoor we zijn afgegleden naar plek 9 met een groter gat naar plek 6 (acht punten) dan naar plek 15 (zeven punten), laten we in z'n geheel achterwege We laten het bij de vaststelling dat zonder passie en strijd geen duels worden gewonnen, geen druk wordt gezet en geen punten worden behaald.

 

Is een reeks van drie puntloze wedstrijden op rij een zeldzaamheid?

Bepaald niet, helaas. Als we kijken naar de seizoen sinds we in de Euroborg spelen, dan zat er op één jaargang na altijd wel zo'n voor supporters frustrerende periode tussen. Een klein resumé, met dank aan FCG Stats:

 

seizoen 2006-2007:

vier comp.wedstrijden op rij verloren tussen 26-11-2006 en 17-12-2006, doelcijfers: 2 vóór, 12 tegen

2007-2008:

drie competitiewedstrijden op rij verloren tussen 06-04-2008 en 20-04-2008, doelcijfers: 2-5

2008-2009:

vier competitiewedstrijden op rij verloren tussen 23-11-2008 en 14-12-2008, doelcijfers: 3-13

2009-2010:

twee keer twee competitieduels achter elkaar verloren

2010-2011:

vier competitiewedstrijden op rij verloren tussen 19-02-2011 en 11-03-2011, doelcijfers: 3-14

 

Het tragische dieptepunt werd overigens in de Eredivisie gescoord in de jaargang 1973-1974, met zes nederlagen op rij en doelcijfers 4-17, en we gaan er zondermeer vanuit dat dit record nog heel wat jaren onaantastbaar blijft.

 

John Schurer, voorzitter van de Supportersvereniging FC Groningen, is ook al niet iemand die met graagte de put in duikt. Hij zond ons bijgaand filmpje, dat ook op de site van de SV te zien is, vergezeld van de volgende tekst: "Ik heb bij de opening van de site een compilatie gemaakt van de spitsen van Groningen en bij het openen van de site draait deze automatisch. Wij als supportersvereniging willen de supporters stimuleren om ook in tijd van tegenspoed de club te alle tijde te steunen. Ook aanstaande zondag moeten wij achter de club staan op de manier zoals de film aantoont. iedereen moet deze film draaien voor aanstaande zondag en dit gevoel meenemen naar het stadion." Wie een kwartiertje quality time kan inruimen: neem de volgende kippenvelopwekkende beelden maar eens tot je:

 

 

Bevindingen training donderdagochtend 16 februari 2012

Gisteren waren we weer even op de training en toen we eerst Tim Keurntjes/Tom Hiariej en vervolgens Petter Andersson/Tom Hiariej als controlerende middenvelders zagen opdraven, twee koppeltjes controleurs die het spel meer Schwung geven dan het toch wat statischer duo Tim Sparv/Maikel Kieftenbeld dat nu noodgedwongen moet toekijken, ja toen begon er toch iets van een goed gevoel over de wedstrijd van komende zondag te ontstaan.

 

Als we vervolgens kijken naar de verdediging van onze opponent uit Eindhoven, dan worden we daar niet heel bang van. Als linksback staat daar de onbeduidende Jetro Willems, nog kleddernat achter de oren en pas zeer recent het luier-stadium ontstegen, die als vervanger van de vervanger van de beoogde linksback al een paar wedstrijden op rij door dhr. Bouma uit zijn lijden wordt verlost. FC Groningen heeft het lastig als beide linksbacks (Lorenzo Burnet en Emil Johansson) allebei niet kunnen spelen, maar precies hetzelfde geldt voor een club als PSV. Erik Pieters (toch al geen verdedigende hoogvlieger) is al een eeuwigheid uit de running, en nummer twee in de pikorde, Abel Tamata, brak zijn kuitbeen. Meteen zie je dat de defensieve problemen zich in de Lichtstad opstapelen, want aan de rechterkant spartelt ene Manolev, en René van der Gijp heeft diens (afwezige) kwaliteiten al een keer of 793 feilloos blootgelegd. En omdat we van de centrale knapen (Marcelo en Derijck) ook al geen minuut wakker liggen sluiten we ons helemaal aan bij Patrick Lodewijks: de kansen van FC Groningen liggen in de achterhoede van PSV, die treffende gelijkenissen vertoont met het volgende:

 

Eerder deze week opteerden wij in dit artikel voor een switch naar een 4-4-2 strijdwijze, maar na het lezen van de woorden van Pieter Huistra in de Voetbal International van deze week hebben wij deze hoop laten varen. Huistra wil vasthouden aan de huidige manier van spelen, dus met twee controleurs, en hij motiveert dit als volgt: "Ik hou er niet van om nu ineens iets anders te gaan doen. Daar ben ik het type niet naar en ik geloof er ook niet in. Deze spelersgroep is het meest geschikt voor de speelwijze die wij hanteren, dan zou het wel heel gek zijn om nu van koers te veranderen. Ik ken trouwens ook maar weinig voorbeelden van clubs waar het ineens beter ging als er anders gevoetbald werd."

 

We kunnen het eigenwijs noemen, we kunnen het ook betitelen als het vertrouwen uitspreken in de ploeg die vorig seizoen en aan het begin van dit seizoen met dezelfde strijdwijze tot prima voetbal in staat bleek. Het woord strijdwijze hebben we hier bewust gekozen. Zonder strijd geen resultaat, in welk systeem dan ook. Dáár schortte het de laatste weken aan. En dáár wordt deze week op gehamerd, dat hebben we op het trainingsveld wel gezien deze week. Natuurlijk kun je je afvragen waarom er bij duurbetaalde profs, die maximaal twee keer per week een wedstrijd spelen en maximaal drie uur op een dag trainen überhaupt op passie en inzet gehamerd moet worden, voor ons is dat bij dergelijke uurlonen  iets vanzelfsprekends, maar goed - het was deze week meer dan nodig om op het steken van energie in duels te wijzen en dat is gelukkig gebeurd.

 

Vasthouden aan 4-2-3-1 is één, maar dat betekent natuurlijk niet dat je dan een speler als Huyn Jun Suk op de linker- of rechterkant moet laten wegkwijnen. De Zuid-Koreaan werkt zich wél altijd een slag in de rondte, maar is geen tegenstanderpasserend wereldwonder en komt wat ons betreft alleen in de punt van de aanval goed tot z'n recht. Dit zagen we gisteren op de training, toen hij zijn meerdere in de drie koppen kleinere Emil Johansson moest erkennen.

 

De vrijdagtraining staat op het punt van beginnen. We nemen nog even snel de twee uitgeprobeerde opstellingen van de donderdagochtendsessie in Haren door. De basis zag er als volgt uit:

 

Texeira

Tadic - Bacuna - Suk/Jones

Keurntjes/Andersson - Hiariej

Burnet - Kwakman - Ivens - Kappelhof

Luciano

 

Ongetwijfeld wordt straks duidelijk voor welke variant gekozen zal worden tegen PSV. Wat ons betreft voor die met Petter Andersson als linker controleur en Matías Jones als rechter flankaanvaller. Niet dat de jonge Uruguayaan al weken aantoont klaar te zijn voor het grote werk - daarvoor zijn zijn prestaties nog te wisselvallig. Zijn invalbeurt in Venlo was veelbelovend, maar zijn optreden in Jong FC Groningen, afgelopen maandag, een stuk minder. Maar Jones is wel meer een buitenspeler dan Suk. We denken dat we over bv. een week, als Thomas Enevoldsen weer iets meer is aangesterkt en wellicht nog wat meer wedstrijdritme bij de beloften heeft opgedaan, een aardige concurrentiestrijd tussen Jones en Enevoldsen kunnen gaan meemaken.

 

Gisteren speelde de tegenstander van de basis overigens als volgt:

 

Bos

Enevoldsen - Andersson/Keurntjes - Jones/Suk

Sparv - Ben Moussa

Johansson - Bakker - Van Dijk - Luis Pedro

Van Loo

 

 

Twee verdedigers uit deze ploeg willen we er graag even uitlichten. Emil Johansson en Nick Bakker. Wat gaan wij aan beide heren veel plezier beleven de komende jaren! Johansson lijkt nu echt hersteld van zijn slepende liesblessure en toonde afgelopen maandag in Eelde in de wedstrijd van Jong FC Groningen aan een formidabele linksback te zijn, en Nick Bakker is een heerlijke centrale verdediger die een Sankoh-achtige verre trap in z'n poten heeft, maar dan wel eentje uit de tijd van Gibril dat diens verre trappen 'op de stropdas precies' werden gelanceerd en niet ergens op P2 belandden. Nick zag op 21 februari 1992 het levenslicht en wordt volgende week dus 20 jaar. Hij speelt al jaren bij FC Groningen, maar staat in de presentatiegidsen van de seizoen 2007/2008 (als speler van FC Groningen B1) en 2008/2009 (eveneens B1) nog tussen de middenvelders. Kennelijk is er toen een soort omscholing tot centrale verdediger doorgevoerd, en hij is inmiddels niet meer weg te denken uit het hart van de verdediging van Jong FC Groningen. Hij wekt een solide indruk en heeft zoals gezegd een prachtig wapen in huis in de vorm van een fenomenale verre pass. Toppertje!

 

 

Pieter Huistra hamerde er gisteren op de training op om het middenveld tot angel van de ploeg te maken. Dáár moet de creativiteit vandaan komen. Hij legde het spel soms stil, wees de spelers op hun taken en wees bovendien op het snel kaatsen van de bal. Iets wat al een aantal wedstrijden veel te weinig tentoon gespreid wordt.

 

Wij sluiten dit epistel af en zien uit naar de verrichtingen van de Trots van het Noorden op het trainingsveld, vanochtend en zaterdagmorgen. En laat PSV dan maar komen. De vergelijking tussen koe en haas gaat wat ons betreft niet op, daarmee doen we de FC domweg tekort. Het komt er nu op aan dat er weer 'op z'n Gronings' met lef, durf en energie wordt gespeeld. Alleen dan kan uit dit seizoen nog iets moois gepeurd worden!

 

 

Training vrijdag 17 februari 2012: Rookgordijn in mistig Haren

Pieter Huistra slaagde er vanmorgen in om het aanwezige publiek een training voor te schotelen die, met dank aan taalvirtuoos Paul Zweverink, omschreven kan worden met bovenstaande kop. We vermoeden dat Pieter Huistra zijn definitieve opstelling liever nog even geheim houdt en aangezien er op vrijdag altijd allerlei cameraploegen en journalisten aanwezig zijn, zal hij mogelijk getracht hebben een rookgordijn op te trekken. Er werden verschillende groepjes spelers tegenover elkaar gezet, maar op grond van de intensieve wijze waarop Huistra zich met Hyun Jun Suk bezighield en de geoefende vormen maken we op dat er zondag tegen PSV toch gekozen wordt voor de Zuid-Koreaan als rechtsbuiten, en niet voor Matías Jones. Een opmerkelijke keuze. Petter Andersson zal waarschijnlijk naast Tom Hiariej, die vanochtend overigens niet 100% fit oogde, als controlerende middenvelder worden geposteerd.

 

Thomas Enevoldsen, Koen van de Laak, Maikel Kieftenbeld en Nicklas Pedersen ontbraken vanmorgen overigens op het Harense kunstgras. Alles overziende denken we dat FC Groningen overmorgen in de volgende opstelling zal aantreden tegen PSV:

 

Texeira

Tadic - Bacuna - Suk

Andersson - Hiariej

Burnet - Kwakman - Ivens - Kappelhof

Luciano

 

Ook vanmorgen werd weer lekker scherp getraind, zoals we dat ook eerder deze week al tot ons genoegen konden vaststellen. Na de warming-up en een uitgebreide oefening waar het ging om passing en koppen, werd de groep onderverdeeld in drie groepen. Twee van deze groepen gingen op een half veld tegen elkaar spelen terwijl de derde groep onder leiding van Dick Lukkien en Ruud Hesp verder trainde.

 

Huistra had voor de volgende verdeling gekozen:

Hesjes waren voor Sparv, Van Dijk, Kappelhof, Burnet, Ivens, Keurntjes en Bos, zij waren gekoppeld aan keeper Luciano. Dit mag wel een verdedigend 8-tal genoemd worden.

Zonder hesjes speelden Hiariej, Andersson, Suk, Bacuna, Tadic en Texeira, zij waren gekoppeld aan keeper Van Loo. Omdat Pieter Huistra zich tijdens deze oefening erg intensief met Hyun-Jun Suk bezig hield en hem uitgebreide instructies gaf over wat hij in de omschakeling precies van de Koreaan verwacht, gaan we ervan uit dat Suk en ook de rest van dit groepje spelers (met uitzondering van keeper Van Loo) zondag in de basis zullen staan. Opvallend mag wel genoemd worden dat Kees Kwakman niet bij de groep met hesjes was ingedeeld. Anders had je daar namelijk ook de te verwachten verdedigende spelers bij elkaar gehad: Kappelhof - Ivens - Kwakman - Burnet. In plaats van Kwakman speelde dus Van Dijk, maar gezien zijn schorsing zal hij zondag toch echt niet in de basis staan. Het zou ons toch zeer verbazen als Huistra iemand anders uit het groepje met hesjes in de verdediging zal neerzetten.

 

De training bestond verder uit 6 korte partijtjes van 6 tegen 6 en/of 7 tegen 7. Hierbij waren er drie groepen gemaakt die afwisselend tegen elkaar speelden. In de op het eerste oog min of meer willekeurig samengestelde groepjes meenden wij wel steeds koppeltjes van 2 te herkennen: Burnet - Kappelhof en Tadic - Suk bij de spelers met oranje hesjes, Texeira - Bacuna en Hiariej - Andersson en Ivens - Kwakman bij de gele hesjes. Het derde team, zonder hesjes, bestond uit de B-kern aangevuld met Jones. Vooral de indeling van Jones bij deze groep doet vermoeden dat de Uruguyaan zondag niet in de basis zal starten.

 

De training werd afgesloten met een wedstrijdelement dat het fanatieke in veel spelers weer naar boven bracht: penaltyschieten! De drie groepen moesten tegen elkaar panalties afwerken. De groep met gele hesjes viel als eerste af, de groep zonder hesjes, de B-kern dus, won tot groot genoegen van de jonge garde.

 

Morgen tijdens de afsluitende training voor de wedstrijd van zondag zullen we ook weer aanwezig zijn om te kijken of onze vermoedens bevestigd worden! 

 

UPDATE na de training van zaterdagochtend: Spelers klaar voor confrontatie met PSV

De selectie had de hele week op het kunstgras in Haren getraind. Om deze week toch nog een keer op echt gras te kunnen spelen zonder het veld in de Euroborg verder te belasten, werd voor de training van vanochtend uitgeweken naar het TCN trainingsveld. Kennelijk was dit veld na de strenge vorst weer bespeelbaar bevonden.

Thomas Enevoldsen was vanmorgen aanwezig en lijkt daarmee voor het eerst sinds oktober 2011 weer bij de wedstrijdselectie te zitten. De verwachting is echter dat hij alleen in geval van calamiteiten daadwerkelijk speelminuten zal maken. Verder zullen Matías Jones en Emil Johansson de enige spelers van de A-selectie op de bank zijn (en Brian van Loo natuurlijk), de overige wisselspelers zullen spelers van de B-kern zijn. Het zal gaan om Nick Bakker, Luis Pedro (zijn debuut!) en (vermoedelijk) Henk Bos. De beloftentraining van zondag is overigens geschrapt omdat er maar drie spelers over zijn die niet bij de wedstrijdselectie van het eerste elftal zitten: Renze Fij, Atilay Batbay en Hilal ben Moussa. Een verre van optimale voorbereiding op het bekerduel van Jong FC Groningen, komende maandag in Amsterdam...

Voornaam onderdeel van de training vanmorgen was een partijspel van 11 tegen 11. Bij afwezigheid van Tom Hiariej nam Tim Keurntjes de plek naast Petter Andersson als tweede verdedigende middenvelder in. Onduidelijk is op dit moment nog of Tom Hiariej morgen eventueel toch inzetbaar zal zijn en de training van vandaag meer uit voorzorg heeft laten schieten. Gezien de aanwezigheid van Luis Pedro bij 'de achttien' denken we echter dat Tom Hiariej morgen niet bij de selectie zit. De opstelling vandaag zag er in ieder geval als volgt uit, en we verwachten dat dit ook morgen de opstelling zal zijn tegen PSV:

 

Texeira

Tadic - Bacuna - Suk

Keurntjes - Andersson

Burnet - Kwakman - Ivens - Kappelhof

Luciano


De spelers waren ook vandaag, zoals we op alle door ons deze week bezochte trainingen konden vaststellen, erg gedreven. Het tijdens de training vertoonde spel stemt eveneens hoopvol voor morgen. Texeira en Tadic toonden zich bovendien trefzeker waardoor wij al met al reden genoeg hebben om de wedstrijd van morgen met enig vertrouwen in een goed resultaat tegemoet te zien.

 

Fotoreportage van de training van zaterdag 18 februari 2012 van Patrick:

 

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
01/32 
start stop bwd fwd

 

Fotoreportage van de training van zaterdag 18 februari 2012 van Eric:

(door technische problemen zijn het minder foto's dan anders)

1 (Small)
11 (Small)
12 (Small)
13 (Small)
14 (Small)
2 (Small)
3 (Small)
4 (Small)
5 (Small)
6 (Small)
7 (Small)
8 (Small)
9 (Small)
01/13 
start stop bwd fwd

 

(Later plaatsen we ook nog foto's van Jannes, die vanmorgen net als Patrick en Eric aanwezig was! Bedankt mannen!)

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.