Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

161 gasten online

Voorbeschouwing N.E.C. - FC Groningen

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar nu ook de vorst uit de grond en uit het land lijkt te zijn vertrokken, aftandse Zeister poedels ons het leven ook niet meer zuur maken en we twee weken met volop strijd op het trainingsveld hebben gezien, ja nu kunnen we echt gegronde hoop koesteren dat het 'instellingslek' boven is en wij de jl. zondag tegen PSV begonnen passie- en strijdsrevival een passend vervolg kunnen geven. Op naar Nijmegen, naar de ploeg die het net maar amper weet te vinden en van 'wijsneus Pastoor' na afloop van de 'belevingsloos en emotieloos en alles-loos' verloren pot in Duivendrecht te horen kreeg dat het "tien keer niks en een groot drama" was. Een zege vijzelt de statistieken van de Trots van het Noorden ook weer eens op, want van de laatste 12 uit bij NEC gespeelde potten wonnen wij er slechts twee. En dit seizoen slaat het uitcomplex ook om de Groningse oren, want alleen in Doetinchem kraaide de haan victorie, en de zege was nog lucky ook. Kortom: hoogste tied veur n lekker resultoat in n oetwedstried!

 

Training vrijdag 24 februari 2012:

Johansson en Bos verlaten trainingsveld vroegtijdig; Ivens en Kwakman basis

(lees onderaan de voorbeschouwing meer over de afsluitende training van vrijdagochtend)

 

 

Instelling versus slappe houding: een ongrijpbaar fenomeen

Wie FC Groningen tegen PSV over het veld zag sleuren, strijdend voor elke meter en uit elke porie de wil uitstralend de tegenstander met huid en haar te willen opvreten - die kan niet geloven dat ditzelfde FC Groningen in de drie wedstrijden daarvóór 'veur de keutel te duur' was en geen duel en dus geen pot wist te winnen. Druk zetten naar voren - zondag lukte het weer eens ouderwets en het is te goedkoop om als enige verklarende factor aan te voeren dat PSV een offday had, daarmee doen we de mannen van Pieter Huistra veel en veel te kort.

 

Het is geen Gronings fenomeen. Kijk naar het AZ van afgelopen weekend. Gertjan Verbeek had in Utrecht alle elf spelers willen wisselen, maar de reglementen staan dit nog altijd niet toe. Tegenstander FC Utrecht daarentegen bruiste van energie - iets wat het wel vaker tegen hoger aangeslagen tegenstanders kan opbrengen. Ook Utreg echter vervalt geregeld in een oude wijven-houding en is dan aan passiviteit niet te overtreffen. Ja, misschien door N.E.C. dat zondag uitsluitend met punten cadeau gevende intenties naar de hoofdstad was afgereisd. De strategie lukte volledig - de Nijmegenaren gingen overtuigend ten onder tegen een matige Amsterdamse opponent. Pastoor was na afloop des duivels en zal zijn mannen deze week tot de orde hebben geroepen.

 

 

Wij treffen morgenavond datzelfde N.E.C. Om de op deze site veelvuldig uitgesproken wens meer passie en strijd te willen zien kracht bij te zetten nemen we een klein uitstapje naar de Peru(v)aanse competitie. Op 11 december jl. werd aldaar in het kader van het kampioenschap in de hoogste competitie van Peru (Primera División Peruana) een tweeluik uitgevochten tussen Alianza Lima en Juan Aurich. Laatstgenoemde ploeg is afkomstig uit het verre, afgelegen noorden van het Zuid-Amerikaanse land, speelt hoog in de bergen maar was met de juiste instelling naar Lima afgereisd. Ook de thuisclub weet echter van wanten. De supporters in het uitpuilende Estadio Alejandro Villanueva waren getuige van een voorstelling van het betere breek- en sloopwerk. Met dank aan Soccerway.com noteren we aan de kant van de thuisclub zes gele kaarten (waarvan twee aan de ons bekende Jorge Bazán, die op een lijstje van de scouters van FC Groningen stond en wellicht nog staat) en een directe rode kaart, en de bergbewoners van Juan Aurich sprokkelden 10 gele kaarten bij elkander, waarbij twee spelers een tweetal gele prenten toucheerden.

 

 

Kortom, de veldslag eindigde overzichtelijk met negen tegen negen. Gescoord werd er één maal, en wij nodigen een ieder uit om van een vleugje van de echte voetbalbeleving, binnen en buiten de lijnen, te genieten, waarbij diverse kaarten zijn vastgelegd, spelers verbonden moeten worden en supporters gewoon een hele leuke middag hebben gehad:

 

 

Het voert te ver om aan te dragen dat het ultieme doel van spelers en trainers van FC Groningen moet zijn een kopie van een willekeurige ploeg uit Peru te moeten worden, maar we kunnen nog een aardige stap in de goede richting zetten en de verhuizing van scout Grads Fühler naar de Peruaanse binnenlanden doet de hoop levendig houden dat we binnenkort pareltjes uit Peru in Grunn mogen begroeten die wel weten hoe je een tegenstander moet aanpakken en hoe je een wedstrijd moet spelen, 90 minuten lang (of korter, als er weer eens met kaarten wordt gestrooid). Bloed zweet en tranen (sangre, sudor y lágrimas) - het zit de Peruanen in de genen.

 

Speelt Stef Nijland morgen weer eens?

 

Snel door naar de ploegen van komende zaterdag

Zowel FC Groningen als N.E.C. spelen een soort van 4-2-3-1. Bij de Gelderlanders is Género Zeefuik steevast de diepe spits, en hij krijgt een vorstelijk uurloon omdat hij nooit een wedstrijd uitspeelt maar wel het volle pond op zijn giro bijgeschreven ziet worden. Dhr. Zeefuik scoort nl. nooit, toch een beetje jammer voor een spits, en wordt in de regel in de rust vervangen door Melvin Platje. Dat dit sujet wél weet hoe je een tegenstander moet verneuken hebben we in de heenwedstrijd in Grunn gezien, toen hij het thuispubliek met twee treffers in diepe rouw dompelde en bijna in zijn eentje verantwoordelijk was voor de 3-3 eindstand.

 

Achter Zeefuik (of Platje) speelden tegen ajax Leroy George, Lasse Schøne en Nick van der Velden. George en Van der Velden werden in de tweede helft vervangen, maar Van der Velden had toen al geel op zak, wat een schorsing oplevert. Hij is er tegen ons dus niet bij.

 

Het zal er morgen om gaan druk te zetten op de achterste linies. Dat waren tegen de neuzen in de verdediging Kevin Conboy, Bram Nuytinck, Rens van Eijden en Pavel Cmovs, en vóór hen spartelden Ryan Koolwijk en Krisztián Vadócz. Aanpakken die handel en je speelt ze echt helemaal zoek. Dan kunnen geen tien Platjes nog iets aan het thuisdrama veranderen.

 

Leandro Bacuna voor de euforische Noord Curve na zijn 2-0 (foto: Eric Smit)

 

Bij FC Groningen spatte de energie er zondag van af. Vooraf hebben we onze wenkbrauwen gefronst over het als rechtsbuiten moeten acteren van Hyun Jun Suk, maar de Zuid-Koreaan heeft alle criticasters de mond gesnoerd en doet ons verlangen naar een toekomstig FC Groningen dat uitsluitend uit Peruanen, Uruguayanen en Aziaten bestaat. Leve de 0-11-regel!

 

Afgaande op de trainingen van deze week stuurt Pieter Huistra morgen de volgende toppers het veld in:

 

Texeira

Tadic - Bacuna - Suk

Andersson - Kieftenbeld

Burnet - Kwakman - Ivens - Hiariej

Luciano

 

Veel wordt er dus niet gesleuteld aan het team dat PSV zoek speelde, en terecht. Petter Andersson speelde één van zijn allerbeste wedstrijden in dienst van FC Groningen en zal hooguit van rechter naar linker controleur doorschuiven, Hyun Jun Suk heeft de hele wereld gehaald met zijn heerlijke doelpunten en inzet en blijft natuurlijk staan, de komende tijd, en eigenlijk kunnen we iedereen wel een veer in de broek steken.

 

Hyun Jun Suk heeft op weergaloze wijze het net gevonden (foto: Eric Smit)

 

Gewisseld moet er noodgedwongen worden op de positie rechtsachter, en dat Hiariej daar komt te staan vinden we niet geheel onlogisch, ook al is Tom geen echte verdediger. Tegen N.E.C. lijkt het geoorloofd de geschorste Kappelhof door Hiariej te vervangen, aannemende dat Tom maar weinig te doen zal hebben omdat de voorste linies van de FC hun taken wederom naar behoren uitvoeren en het leven van de Nijmeegse verdedigers en middenvelders zuur maken.

 

Menigeen zal Virgil van Dijk, ook al geschorst tegen PSV, meteen terug in de basis hebben verwacht, maar de ietwat neerwaartse prestaties van de jonge verdediger in de laatste weken gaan hand in hand met de formidabele pot van Jonas Ivens in zijn laatste wedstrijd, dus wij kunnen leven met het voorlopig laten staan van de Belg. Iedereen zit wel eens in een moeilijke fase, en zeker een jonge speler. Virgil van Dijk zal zijn basisplaats snel weer heroveren, dat hebben we deze week op de training gezien. De lange Virgil speelde ijzersterk en met het mes tussen de tanden. Zó moet het, als je je terug wil knokken!

 

Wij sluiten dit epistel voorlopig af, maar komen later vandaag terug met onze bevindingen van de afsluitende training van vanochtend. Wij wensen iedereen die meereist naar Nijmegen (dus we hebben het deels ook tegen onszelf) heel veel plezier toe. De jacht naar de tweede uitoverwinning kon wel eens een succesvolle worden. Forza Grunn!

 

 

Tot straks na de update over de afsluitende training!

 

Training vrijdag 24 februari 2012:

Johansson en Bos verlaten trainingsveld vroegtijdig; Ivens en Kwakman basis

Emil Johansson, die gisteravond nog 70 minuten meespeelde met Jong FC Groningen, heeft het trainingsveld zojuist samen met de fysiotherapeut verlaten. Het blijft een moeilijk verhaal met de Zweed. Nicklas Pedersen, die deze week welgeteld een halve training met de groep kon meedoen, ontbreekt in z'n geheel, en dit geldt ook voor Koen van de Laak (kuit), Brian van Loo (griep) en Hilal Ben Moussa. Henk Bos maakt ook geen al te fitte indruk, en beëindigt de training ook eerder dan de rest. Hij blijkt last te hebben van blaren!

 

Op grond van de hesjesverdeling is duidelijk dat Pieter Huistra tegen N.E.C. inderdaad zal kiezen voor de volgende opstelling:

 

Texeira

Tadic - Bacuna - Suk

Andersson - Kieftenbeld

Burnet - Kwakman - Ivens - Hiariej

Luciano

 

Bij gebrek aan een 22e speler speelt assistent-trainer Dick Lukkien bij de niet-basis in het hart van de verdediging naast Nick Bakker ;-) Lukkien blijkt volgens de aanwezige Paul Zweverink overigens nog altijd wekelijks een aardig balletje te trappen bij de v.v. HSC (Hermes SVV Combinatie Sappemeer) en daar vooral uit te blinken in 'slim spel' zoals het kermend op de grond gaan liggen en tegelijkertijd naar ploeggenoten te knipogen - alles om de voorsprong over de streep te trekken! Lukkien is bij HSC 1 op de elftalfoto van het lopende seizoen herkenbaar op de bovenste rij, derde van links:

 

 

Het basiselftal nam het op tegen de volgende tegenstander:

 

Van Dijk

Enevoldsen - Keurntjes - Jones

Sparv - Kappelhof

Batbay - Bakker - Lukkien - Luis Pedro

Fij

 

Bij gebrek aan een 'echte' spits mocht Virgil van Dijk dus de verdediging van de basis bang maken. Hij liet zien dat ook die rol hem goed afgaat. Met zijn indrukwekkende postuur is hij een enorme plaag voor verdedigers én aanvallers.

 

Toch was het de basis die het beste van het spel had. Er werd aan beide kanten goed en met veel inzet gespeeld. De basis won de onderlinge strijd met 2-0 door doelpunten van Suk (na - zoals zo vaak - fantastisch voorbereidend werk van Tadic) en Ivens die een corner van (wederom) Tadic binnenkopte.

 

Na afloop van de training ging Virgil van Dijk er onmiddellijk vandoor, daar waar hij anders altijd nog wat langer op het veld achterblijft. Hij is duidelijk not amused dat hij, nu hij zijn schorsing van één wedstrijd heeft uitgezeten, niet meteen terugkeert in de basis. Maar ook voor Virgil geldt dat een stapje terug soms juist goed kan uitpakken. Van Dijk is nog jong en dat hij van zijn plek op de bank baalt laat vooral zien dat hij een goede mentaliteit als topsporter heeft. Nu een stapje terug, straks vast een zeker weer twee stappen vooruit!

 

Inmiddels heeft FC Groningen bekend gemaakt dat Brian van Loo, die niet, zoals eerder gemeld werd, last van griep maar van een rugblessure heeft, morgen niet van de partij zal zijn. Renze Fij zal morgen in Nijmegen op de bank plaatsnemen. Verder meldt de club dat Bos en Johansson gisteren in de beloftenwedstrijd 'een tikkie' hebben opgelopen en voor morgen twijfelgevallen zijn. Hetzelfde geldt volgens de Trots van het Noorden voor Thomas Enevoldsen die in tegenstelling tot de andere twee vanmorgen wel gewoon mee kon trainen.

 

Als de ploeg het goede trainingswerk van deze week mee kan nemen richting Nijmegen zal er morgen geen vuiltje aan de lucht zijn. De spelers maakten de hele week een gretige indruk en het plezier lijkt bij veel spelers ook weer terug. Morgenavond zal blijken of dit tot de tweede uit-overwinning van dit seizoen zal leiden, wij hebben er alle vertrouwen in!

 

Vermoedelijke opstelling NEC:

Babos; Will, Van Eijden, Nuytinck, Conboy; Vadócz, Schöne, Koolwijk; Foor, Zeefuik, George

 

In De Gelderlander lezen we verder:

"Alex Pastoor gunt Navarone Foor een basisplaats voor het thuisduel met FC Groningen. Het talent uit eigen opleiding krijgt de voorkeur boven Melvin Platje en John Goossens. Bij absentie van de geschorste Nick van der Velden speelt Foor vanaf de rechterflank.


NEC moet tegen FC Groningen de ommekeer bewerkstelligen. De Nijmeegse eredivisionist heeft drie competitieduels op rij - Feyenoord (2-0), Roda JC (1-0) en Ajax (4-1) - verloren. Daarmee is de degradatiezone eerder in zicht dan de play-offs om Europees voetbal.


Tegen FC Groningen, de nummer zeven van de ranglijst, voert Pastoor daarbij twee wijzigingen door. Rechts achterin keert Nathaniel Will terug. Hij is hersteld van een enkelblessure. Will heeft uiteindelijk de concurrentiestrijd bij NEC rechts achterin gewonnen van de Hongaar Zoltán Szélesi en de Tsjech Pavel Cmovs.


NEC kwam eerder dit seizoen in het noorden tegen FC Groningen uit op 3-3. Melvin Platje was als invaller tweemaal succesvol. In die wedstrijd scoorde ook Abdisalam Ibrahim. De roep om de Noorse huurling van Manchester City wordt groter, maar Pastoor geeft opnieuw de voorkeur aan de Hongaarse international Krisztián Vadócz."

 

Vooruitblik op de wedstrijd van RTV Noord:

 

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.