Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

218 gasten online

Voorbeschouwing Feyenoord - FC Groningen

Enige bescheidenheid is momenteel op zijn plaats, zeker als we een blik op de speelkalender werpen en met angst en beven moeten vaststellen dat we voor onze volgende pot voetbal de veilige provincie wederom uitmoeten. Als er na een gehate en vooral gevreesde uitwedstrijd aansluitend nóg een buitenlandse trip is ingeroosterd - tja, dan lijken we als supporters zijnde ons heil beter bij dezelfde zielenknijper te kunnen zoeken als de beklagenswaardige persoon die per direct Guyon Fernandez, het hersenloze, boksende en kopstotende scheermes uit Rotjeknor, tot zijn clientèle mag rekenen.

 

Maar er is hoop! Als povere clubjes als ADO Den Haag en NEC in De Kuip kunnen winnen, en dat deden ze dit seizoen, waarom wij dan niet? En nog een strohalm: in het seizoen 2004-2005 togen we naar Rotterdam Zuid en namen de volle buit mee terug naar Stad en Ommeland, middels een fraaie 1-2 zege, overigens dezelfde uitslag als een jaargang eerder. Net als in het huidige seizoen betekende dat pas onze tweede uitoverwinning. Kortom, als de handel niet op z'n Bahreins verkocht is (de steenrijke olie-Aziaten hadden eergisteren in hun kwalificatieduel een zege met minstens negen doelpunten verschil tegen Indonesië nodig en wonnen keurig met 10-0. Helaas was het andere duel in de poule eveneens vooraf aan de pokertafel beslist, want Qatar pakte tot ieders verrassing een punt tegen Iran en daardoor greep Bahrein alsnog naast een WK-ticket), dan hoeft niet vooraf vast te staan dat we ook na 12 uitpotjes op één schamele zege staan, en wel de 2-3 die we op uiterst gelukkige wijze bij De Graafschap boekten.

 

Eén vereiste: de mannen van Pieter Huistra moeten zich eindelijk eens als kerels gaan weren. Is de instelling vergelijkbaar met die van de wanvertoningen bij VVV-Venlo en NEC, dan hebben we allerhande telramen nodig en gaat de sneue 7-0 van 24 november 1973, tot nu toe onze vetste in De Kuip opgelopen zeperd, uit de boeken.

 

Training vrijdag 2 maart 2012: Luis Pedro maakt mogelijk zijn debuut in het eerste elftal; ook basisplaats voor Emil Johansson; Maikel Kieftenbeld mogelijk 'op tien'

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdagochtend, waarin Pieter Huistra zeer interessante opstellingen uitprobeerde!

 

Laatste nieuws: Hans Nijland via Twitter: "Lorenzo Burnet is zondag niet inzetbaar door een liesblessure. Koen van de Laak en Kees Kwakman zijn ziek. Jonas Ivens wsch. wel inzetbaar."

 

 

De afgelopen week...

Het Nijmeegse disaster is op deze site, en overal elders in de voetbalwereld, genoegzaam besproken. We waren de hele aan de jammerlijke pot voorafgaande week getuige geweest van felle en gedreven trainingssessies, waar de vonken van afspatten, maar toen het uur U was aangebroken stond er een kudde lammeren in het veld die zichzelf liever vandaag dan morgen aan de shoarmarol zagen ronddraaien.

 

Pieter Huistra veegde daarna de vloer aan met zijn spelers die hij voor komend seizoen ontslag wilde aanzeggen, maar technisch manager heeft hem later tot de orde geroepen, door onze trainer te wijzen op het feit dat ze niet zómaar voor FC Groningen voetballen maar dit middels aardig gedoteerde contracten hebben laten vastleggen. En bovendien wilde Veldmate, net als wij in het wedstrijdverslag al aangaven, liever niet pas een herstel in de volgende jaargang waarnemen maar op slag. Er zijn gvd nog 11 wedstrijden te spelen en ook al geeft menig criticaster geen stuiver meer voor de kansen van de ietwat verbleekte Trots van het Noorden om de doelstelling (Europees voetbal) te halen - we staan achtste en hebben dus nog alle kansen op een klassering die tenminste recht geeft op een plek in de play offs.

 

Dat het een huzarenstukje zal worden om de play offs vervolgens winnend af te sluiten staat buiten kijf, maar ons stinkende best doen om het jaarlijkse toetje van het seizoen te bereiken - dat is wel het minste dat we van de heren spelers mogen verwachten.

 

Henk Veldmate zal dit ongetwijfeld op maandag vroeg in de middag aan de trainersstaf hebben medegedeeld, want de maandagmiddagtraining was al geruime tijd bezig en stond onder leiding van Johan van der Ploeg en Jan Arend Vredeveld, toen Huistra, Van de Looi en Lukkien pas verschenen. Wij denken dat ze zojuist een pittige sessie ten kantore van Henk Veldmate hadden ondergaan.

 

 

 

 

Henk Veldmate (55) speelde tussen 21 maart 1976 en 23 mei 1982 maar liefst 207 officiële wedstrijden voor FC Groningen (bron: FCG Stats)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin Drent, held van De Kuip op 2 mei 2004

Nu we toch een kleine greep in de geschiedkunde hebben gedaan - het kort ingaan op de allereerste zege die FC Groningen in De Kuip boekte mag in deze voorbeschouwing niet ontbreken.

 

 

Met dank aan Trots van het Noorden krijgen we weer een vleugje van de euforie van deze gedenkwaardige middag binnen. Nog nooit had de FC een overwinning in De Kuip weten te behalen, maar de geschiedschrijving nam die dag een geheel andere wending, want niemand minder dan Martin Drent was hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor twee doelpunten die de 1-0 achterstand omdraaiden in een formidabele 1-2 zege. Zijn tweede doelpunt, een weergaloze lob, hebben we allemaal nog wel op het netvlies staan. Harris maakte ook die dag weer een pracht van een wedstrijdverslag. een greep uit het forse arsenaal aan foto's dat op bovengenoemde site voor het nageslacht bewaard is gebleven:

 

fey-gro-2004-1
fey-gro-2004-2
fey-gro-2004-3
fey-gro-2004-4
fey-gro-2004-5
1/5 
start stop bwd fwd

 

De 39.600 toeschouwers zagen dat de volgende spelers van FC Groningen die dag voor een uniek gevoel van euforie en trots zorgde voor alles wat FC Groningen een warm hart toedraagt:

 

Roy Beukenkamp, Kurt Elshot (Ray Fränkel), Melchior Schoenmakers, Arnold Kruiswijk, Mathias Florén, Paul Matthijs (Martin Drent), Mile Krstev, Sander van Gessel, Arvid Smit (Hugo Alves Velame), Glen Salmon, Chris de Witte

 

We kunnen rustig zeggen dat dit elftal het net als de huidige spelersgroep bijzonder moeilijk had in uitwedstrijden. Het won dus bij Feyenoord en verder nog bij NEC en Vitesse, en ook behaalde de ploeg vier maal een gelijkspel, o.a. bij FC Zwolle dat toen eventjes een uitstapje naar de eredivisie had gemaakt.

 

Kortom, wij hoeven zondag vooraf in elk geval niet te treuren. Aan de kant van de thuisploeg mag Jordu Clasie dan hersteld zijn en ook John Guidetti (die afgelopen woensdag zijn debuut in het Zweedse nationale elftal heeft gemaakt en met o.a. een assist van zich liet spreken, ook al zat de Zweed volgens het altijd betrouwbare Dagblad van het Noorden de gehele wedstrijd op de bank) kon wel eens niet ernstig genoeg geblesseerd zijn om verstek te moeten laten gaan, maar dan nog. We schreven het hierboven al - de sjeu lijkt er toch wat af bij Ronals Koemans bende, dat thuis lucky gelijk speelde tegen RKC en vervolgens uit met 3-2 verloor bij PSV (al speelde het toen zonder Guidetti een bijzonder aardige pot).

 

Guyon Fernandez vond het in Eindhoven nodig een kopstoot uit te delen en mag weer eens een hele rits wedstrijden nakijken. De man doet het erg slim, dat moet gezegd; de hierboven geuite typering 'hersenloos' is wellicht dus bezijden de waarheid. Voor praktisch een half seizoen spelen (de overige wedstrijden is de crimineel geschorst) toucheert meneer een 100% salaris - wie is er nu dom?

 

Wij zijn hier op onze site geen doemdenkers, bepaald niet. Als een zwak ADO Den Haag met een tactiek van de-ballen-uit-de-broek-knokken met maar liefst 0-3 in De Kuip kan winnen, dan hoeven wij ons zondag toch niet te laten wegspelen?

 

Ook wij zullen voor de punten moeten knokken. En passie en strijd - het zijn elementen die de ploeg van Pieter Huistra in ruime mate achterwege liet tijdens recente uitbeurten in Enschede, Venlo en Nijmegen, en tussendoor ook thuis tegen RKC.

 

Als het kwartje na alle kritiek die er door Jan en alleman over de falende beleving over de ploeg is uitgestort, ook door ons, nu nog niet is gevallen, dan zal de munt ook niet meer vallen. Maar hiervan gaan wij niet uit. Met lamlendigheid bereik je niks en dwing je ook geen transfer naar een andere club af, kortom - het in de strijd gooien van geslepen messen en beleving is ook in het belang van onze helden zelf. Wij nemen aan dat dit nu echt duidelijk van een ieder is doordrongen.

 

Henk de Haan, in 2007 aanwezig in het uitvak in De Kuip

 

Welk elftal gaan we zondag aan de aftrap zien?

Welnu, de vermoedelijke opstelling kunnen we dit keer niet zomaar uit onze mouw schudden. We gaan, zonder gehinderd te worden door inzichten die de vrijdagtraining later vanochtend zal verschaffen en waarin we voor het eerst deze week een representatieve spelersgroep kunnen begroeten, voor de volgende opstelling:

 

Texeira

Tadic - Bacuna (Suk) - Enevoldsen

Andersson - Kieftenbeld (Sparv)

Johansson - Van Dijk - Ivens - Kappelhof

Luciano

 

Inderdaad, we dekken ons meteen op twee posities in. Huistra zal ongetwijfeld vasthouden aan het concept met twee controleurs, want een overgang naar een nieuw systeem doe je niet zomaar en al helemaal niet als diverse belangrijke pionnen afwezig zijn vanwege internationale verplichtingen.

 

Petter Andersson staat sinds het experiment van PSV-thuis als controleur niet meer ter discussie en zal ongetwijfeld weer in die contreien te bewonderen zijn, en of we naast hem de tegen NEC falende Maikel Kieftenbeld (28 passes, waarvan 13 foutief!!! zo becijferde Wim Masker) dan wel de Nijmeegse bank warm houdende Tim Sparv zullen kunnen zien - dat spant erom. Op dit moment zetten wij onze centen op Kieftenbeld. Overigens zouden we graag zien dat Tim Sparv eens centraal achterin wordt neergezet, een positie die hij steevast bij de zgn. interlands op de training van FC Groningen inneemt, maar dat zien we voorlopig niet gebeuren.

 

Achterin hopen wij dat Emil Johansson de kans gegund wordt om eindelijk eens vanaf minuut één te mogen laten zien wat hij in zijn mars heeft. Lorenzo Burnet kon de boot wel eens missen vanwege fysiek euvel, en Tim Keurntjes is nu eenmaal een als linker aanvaller opgeleide speler die ook uitstekend controlerend uit de voeten komt, maar een linksback - nee, dat is hij niet.

 

Voorin is Thomas Enevoldsen méér een rechter aanvaller dan Hyun Jun Suk, en nu de Deen eindelijk hersteld lijkt van lang blessureleed denken wij dat het reëel is om te veronderstellen dat hij vanaf het begin mag spelen. Leandro Bacuna zien we niet per definitie naar de reservebank verdwijnen, ook al waren zijn recente optredens tegen NEC en ook bij Jong Oranje niet al te denderend (maar wie speelde er wél goed tegen NEC, en wie blonk er wél uit bij Jong Oranje?), en daarom laten wij hem op tien staan en zien Suk als pinchhitter. Maar het zou ook andersom kunnen. Suk speelt dan dicht bij Texeira en de as van het veld en ook dit lijkt ons een strategie die het uitproberen waard is.

 

Het behoeft geen verdere nadere toelichting dat Johan Kappelhof, meer een rechtsback dan Tom Hiariej, na zijn schorsing rechtsachter moet gaan spelen.

 

Eén van de twee gevulde Groningse uitvakken in De Kuip in 2007

 

We gaan het straks allemaal op de training wel zien, en mocht er door Huistra en consorten een rookgordijn (geen zware opgave in de dikke mist die er momenteel rond Grunn hangt) worden opgetrokken - dan moeten we tot zaterdag wachten voor wat meer houvast bij onze opstelling.

 

Om de volle buit uit Rotterdam mee te nemen zal n beste put waark verzet moeten worden, maar de heren worden daar toch echt voor betaald en met de juiste instelling kon het wel eens een alleraardigst potje worden.

 

Wij wensen iedereen zondag heel veel plezier, en kijk later deze ochtend mor eevn op deze plek voor een update over de training van vrijdagochtend!

 

Training vrijdag 2 maart 2012: Luis Pedro maakt mogelijk zijn debuut in het eerste elftal; ook basisplaats voor Emil Johansson; Maikel Kieftenbeld mogelijk 'op tien'

Zodra er mist op het trainingsveld staat gaat Pieter Huistra voor de aanwezige journalisten en supporters een rookgordijn optrekken. Zo ook op de training van vrijdagochtend, de vóórlaatste in de aanloop naar de kraker in De Kuip. In eerste instantie leek het er alle schijn van te hebben dat Luis Pedro zondag zijn debuut voor FC Groningen gaat maken. De speler van de Jong FC Groningen werd in alle varianten als rechtsback geposteerd, terwijl Tom Hiariej en Thomas Enevoldsen in de beoogde basis niet voorkwamen. De training werd echter beëindigd met een opstelling waarin niet Luis Pedro maar juist Nick Bakker bij het basiselftal werd ingedeeld. In deze laatste opstelling was Johan Kappelhof als rechtsback geposteerd. Welke keuze Pieter Huistra daadwerkelijk zal maken zal vermoedelijk morgen tijdens de afsluitende training blijken, maar dat in ieder geval één van de twee beloftenspelers Bakker en Luis Pedro zijn debuut in de basis van het eerste elftal zal maken staat bij afwezigheid van Jonas Ivens vast. Ivens had gisteren tijdens de training wederom een bal hard in zijn gezicht gekregen en was vanmorgen niet op de training aanwezig.

 

Een tweede opvallende constatering is dat het nog lang geen uitgemaakte zaak hoe de linie vóór het tweetal controleurs - en dat zijn Tim Sparv en Petter Andersson - eruit zal zien. Er zijn op dit moment vier opties die worden uitgeprobeerd:

 

(1) Tadic - Kieftenbeld - Suk

(2) Tadic - Bacuna - Suk

(3) Tadic - Bacuna - Kieftenbeld

(4) Tadic - Kieftenbeld - Bacuna

 

In de eerste, derde en vierde variant is dus een aanvallende rol voor Maikel Kieftenbeld ingeruimd; dit hebben we sinds Kieftenbeld werd gecontracteerd nog nooit eerder gezien.

 

En nog een derde signalering: in het hart van de verdediging wordt naast Virgil van Dijk bijna net zo vaak Johan Kappelhof als Nick Bakker gezet. Kortom, ook Nick Bakker ruikt nadrukkelijk aan een basisplaats in het eerste elftal.

  

En jawel: Emil Johansson zal hoogstwaarschijnlijk zijn debuut in de basis gaan maken en vanaf minuut één als linksback spelen. In alle vandaag getrainde varianten was hij de linksback. Zijn optreden van vandaag zag er prima uit!

 

Na wat gehussel met hesjes in de linie vóór de beide controleurs denken we dat dit de vermoedelijke opstelling wordt:

 

Texeira

Tadic - Kieftenbeld - Bacuna

Sparv - Andersson

Johansson - Van Dijk - Kappelhof - Luis Pedro

Luciano

 

De achterste linie zag er even later echter als volgt uit, conform onze rookgordijn-uitspraak:

 

Johansson - Bakker - Van Dijk - Kappelhof

 

Luis Pedro speelde bij deze variant bij de tegenstander van de basis als centrale verdediger. Om de chaos compleet te maken: David Texeira moest zijn hesje later afstaan aan Hyun Jun Suk. Hieruit bleek weer eens dat Suk een echte diepe spits is. Op die plek komt hij veel beter tot zijn recht en met zijn nooit aflatende inzet is hij een ware plaag voor een centrale verdediging. Of Pieter Huistra echter serieus overweegt om David Texeira op de bank te zetten betwijfelen wij.

 

Het zou echter heel goed mogelijk zijn dat Suk alsnog een basisplaats toebedeeld krijgt. Maikel Kieftenbeld kon in ieder geval ons vanmorgen niet overtuigen. Hij was onzuiver in de passing en leed hiermee teveel balverlies - iets dat zeker in de Kuip dodelijk kan zijn. Bovenstaande linie (2) komt dan in aanmerking. Het duo Andersson/Sparv daarentegen lijkt vast te staan en kon ons wel bekoren.

 

Het is duidelijk dat Pieter Huistra moet schipperen nu er diverse spelers afwezig zijn. Vrijdagochtend trainden Jonas Ivens, Lorenzo Burnet, Kees Kwakman, Henk Bos en Hilal Ben Moussa niet mee. Laatstgenoemde was wel aanwezig maar moest zijn training apart van de groep met de fysiotherapeut afwerken. Hierdoor moesten Mark Diemers en Jesse Renken, die beiden voor FC Groningen/Cambuur A1 spelen, worden opgetrommeld om een partij van 11 tegen 11 mogelijk te maken. Henk Veldmate is eveneens voor het eerst in relatief lange tijd present op TCN en zal ongetwijfeld kijken naar de drive van trainers en spelers.

 

Morgen na de afsluitende training weten we vermoedelijk zeker welke 11 krijgers de 254 Groningen-supporters in het uitvak van de Kuip aan de aftrap zullen zien staan. Ook dan zal er weer een update onder deze voorbeschouwing komen te staan!

 

Laatste nieuws:

Hans Nijland heeft op Twitter het volgende gemeld: "Lorenzo Burnet is zondag niet inzetbaar door een liesblessure. Koen van de Laak en Kees Kwakman zijn ziek. Jonas Ivens wsch. wel inzetbaar."

 

Mocht Jonas Ivens daadwerkelijk spelen, dan zal dit vermoedelijk betekenen dat Nick Bakker toch niet aan de aftrap zal staan. En misschien Luis Pedro ook niet, als Johan Kappelhof in dat geval doorschuift naar de rechtsback-positie.

 

Gaat FC Groningen zondag juichend van het veld?
   

Actueel nieuws over onze tegenstander: Karim El Ahmadi ontbreekt zondag mogelijk

RTV Rijnmond meldt het volgende: "Karim El Ahmadi mist zondag mogelijk het thuisduel van Feyenoord met FC Groningen. De middenvelder heeft een blessure overgehouden aan de oefentrip met het Marokkaanse elftal. Dat land kwam uit tegen Burkina Faso. In die wedstrijd kwam El Ahmadi overigens niet in actie. El Ahmadi ontbrak vrijdagochtend op de training van de Rotterdammers. Hij kampt met een bovenbeenblessure. Als de Marokkaan niet kan spelen, lijkt Kamohelo Mokotjo zijn logische vervanger. Ook Sekou Cissé ontbrak vrijdag nog op het trainingsveld. Hij heeft een enkelblessure. Jordy Clasie lijkt volledig hersteld van de liesblessure die hij opliep tegen PSV. Hij trainde volop mee. Kelvin Leerdam en John Guidetti keren tegen Groningen terug van een schorsing, terwijl Guyon Fernandez tegen de Noordelingen juist zijn eerste van vijf duels schorsing uitzit."

 

Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Eric Smit

 

training 02-03-2012002
training 02-03-2012013
training 02-03-2012023
training 02-03-2012025
training 02-03-2012026
training 02-03-2012027
training 02-03-2012030
training 02-03-2012032
training 02-03-2012037
training 02-03-2012039
training 02-03-2012048
training 02-03-2012057
training 02-03-2012062
training 02-03-2012077
training 02-03-2012099
training 02-03-2012102
training 02-03-2012114
training 02-03-2012122
training 02-03-2012123
training 02-03-2012131
training 02-03-2012136
training 02-03-2012141
training 02-03-2012146
training 02-03-2012147
training 02-03-2012154
training 02-03-2012155
training 02-03-2012161
training 02-03-2012166
training 02-03-2012168
training 02-03-2012172
training 02-03-2012175
training 02-03-2012179
training 02-03-2012193
training 02-03-2012194
training 02-03-2012199
training 02-03-2012205
training 02-03-2012209
training 02-03-2012214
training 02-03-2012215
training 02-03-2012219
01/40 
start stop bwd fwd

 

Voorbeschouwing op de wedstrijd van OOG TV

 

 

Voorbeschouwing op de wedstrijd van RTV Noord

 

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.