Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

84 gasten online

Voorbeschouwing RKC Waalwijk - FC Groningen --> zet de opmars door?

Moeilijke dagen voor een trainer. Diverse steunpilaren zijn uitgevlogen over de hele wereld om de kleuren van hun landen te verdedigen. Sommigen zijn nog niet eens terug, weer een ander (Femi) blijkt diep in de Afrikaanse rimboe door een plaatselijke medicijnman met vage pillen overeind gehouden te zijn maar kan na terugkomst in Groningen nog slechts strompelend vooruit komen. Bereid je ploeg dan maar eens voor op een competitiewedstrijd! En ook uw verslaggever kan zich

slechts ins Blaue hinein aan een voorbeschouwing wagen...

 

UPDATE vrijdag 20-11-2009: op de afsluitende training is veel duidelijk geworden. Femi traint wel weer mee, maar het is nog niet zeker of hij gaat spelen. Danny Holla zal hem vervangen mocht Femi morgenavond niet kunnen spelen. Granqvist en Enevoldsen zijn de laatste internationals die terug zijn in Groningen, ze zijn fit gebleven, gelukkig.
De opstelling voor RKC-uit:
luciano; de roover, sankoh, granqvist, jansen; femi/holla, bacuna; van de laak, lovre, enevoldsen; matavz

 


De trainingen van de laatste dagen

Wie bv. ons trainingsverslag van dinsdagmiddag 17 november jl. gelezen heeft, die was al op de hoogte van het feit dat Fredrik Stenman sinds dinsdagochtend wordt geplaagd door een vervelende liesblessure waar hij behoorlijk last van heeft. Op dat moment was de hoop al vervlogen dat we zaterdagavond voor de vierde opeenvolgende keer met dezelfde basisopstelling het veld in zouden kunnen stormen. Michael Jansen, de van Cambuur overgenomen verdediger, lijkt zaterdag in de zo belangrijke uitwedstrijd tegen RKC zijn logische vervanger.

 

Gezien deze blessure was het nieuws van vandaag over Oluwafemi Ajilore, onze goedlachse Nigeriaan, des te beroerder. Hij blijkt afgelopen zaterdag in de voor Nigeria zo krankzinnig en succesvol verlopen slotdag van de WK-kwalificatiereeks geblesseerd geraakt te zijn aan zijn rug. Al in de eerste helft van de interland in en tegen Kenya was het gebeurd met zijn rug. Daar waar verzorgers in Nederland nog wel eens tekenen richting de bank willen geven dat het beter is een gekwetste speler te vervangen, daar denkt men er in de Afrikaanse binnenlanden toch net iets anders over. Elke keer als hij wilde aanzetten of hard wilde lopen, en af en toe moet een speler op het voetbalveld dit toch kunnen (of je moet Sankoh heten) deed zijn rug zeer. Hij wilde vervangen worden maar de Nigeriaanse fysiotherapeut diepte wat chemicaliën op uit zijn plunjezak en toen ging het wel weer met Femi. Echter, niet voor lang. In de 2e helft van de beladen stammenoorlog moest hij er toch echt af. Terug in Nederland lijkt hij qua mobiliteit een parodie op een sportman en hij lijkt eerder rijp voor een tijdelijk transport per rollator dan voor een terugkeer in de basis als onomstreden controleur.

 

De kansen voor Danny Holla, deze week toch al getergd bezig gezien zijn robbertje vechten met Darryl Lachman, om terug te keren in de basis zijn hiermee gestegen. Voor het laatst mocht Holla op 18 oktober jl. in de thuiswedstrijd tegen Utrecht vanaf het begin opdraven, dit zint hem niks en hij snakt naar een andere rol dan die van invaller. Wellicht is het zaterdagavond in het Mandemakerstadion zover!

 

De competitie, hoe staan we er ook nog maar voor?

Weken waarin de competitie stil ligt vanwege interland-geneuzel zijn zonder uitzondering saai, en zeker als we min of meer in de winning mood zijn dan is zo'n onderbreking ronduit storend. Je bent lekker ingespeeld, al drie wedstrijden staat dezelfde basis op het veld, en als er dan ook nog diverse spelers ziek, zwak of misselijk afhaken en de basis noodgedwongen door elkaar gehusseld moet worden - nee dan doet dit snakken naar een algehele opheffing van landenwedstrijden.

 

Als we kijken naar de laatste drie wedstrijden van FC Groningen (toegegeven, daar zit één bekerwedstrijd tussen), dan liep het bij vlagen prima uit tegen Vitesse (sublieme overwinning) en vervolgens thuis tegen zowel AZ (sneue nederlaag) en Heracles (prima overwinning). Ondergetekende ziet dit gaarne doorgetrokken worden in het Waalwijkse, omdat dit vertrouwen geeft voor de komende tijd. De komende tijd die belangrijk is. Zo komt NEC binnenkort langs voor de beker, fris voorzien van een nieuwe trainer (Wiljan Vloet, gevalletje blaaskaak), het wegvagen van de dit seizoen armetierige Nijmegenaren zet de deur naar Europa wijd open want na de wedstrijd tegen NEC zijn er nog maar acht ploegen over in het bekertoernooi, waarvan er eentje een felbegeerd Europa League-ticket krijgt toegeworpen. En ook in de competitie lijken we de onderste regionen langzaam maar zeker te gaan verlaten. Stonden we een poosje geleden nog 16e, inmiddels prijkt de FC op een 12e plek met welgeteld twee puntjes minder dan de nr. 10, Vitesse (afgaande op de bekerklucht van de FC onlangs in Gelredome lijkt het een mirakel dat Vitesse het dit seizoen hoger dan de 18e plaats heeft geschopt). Overigens is het gat naar de nr. 17 ook maar twee punten, kortom voor een buitensporige euforische stemming is het nu nog ietwat te vroeg.

 

Het feit dat onze tegenstander van zaterdagavond, het zieltogende en zo goed als failliete RKC Waalwijk, völlig abgeschlagen op een troosteloze 18e plaats bivakkeert - dat zegt me dan weer niks. De Brabanders mogen dan uit de eerste 13 wedstrijden welgeteld 2 overwinningen en maar liefst 11 nederlagen binnengeharkt hebben, recent werd uit bij NEC gewonnen en wie weet heeft dit de ploeg van trainer Ruud Brood het nodige vertrouwen gegeven.

 

 

FC Groningen, RKC en de centerij: allerlei parallellen, maar de rollen zijn omgedraaid

Graag neem ik jullie eens mee de geschiedenis in. We schrijven de 21e januari van het jaar 1990. Met de FC gaat het financieel beroerd, erg beroerd zelfs. Rond de thuiswedstrijd tegen RKC worden allerlei acties op poten gezet om de hondstrouwe aanhang van de FC de portemonnee te laten trekken zodat we het weer een tijdje kunnen uitzingen. Sponsoren worden benaderd, en niemand minder dan plaatselijke diva Imca Marina treedt belangeloos op in het Oosterpark. In die tijden werd dit prachtige stadion bij thuiswedstrijden bevolkt door een mannetje of (maximaal) 10.000, maar op die frisse januaridag in 1990 puilde het Oosterpark uit met 17.000 uitzinnige groen-witte fans. Niets leek een fantastische middag in de weg te staan. Maar wat gebeurde? De toch al niet populaire opponent uit Waalwijk presteerde het weer eens om met een catanaccio-ingraaf-tactiek naar Groningen af te reizen en had aan twee counters voldoende om met een volkomen onterechte 1-2 overwinning ons bolwerk aan de Zaagmuldersweg te verlaten. Je moet maar durven.

 

En nu, 19 jaar later, kunnen we niet anders dan glimlachen om wat er zich momenteel in het Brabantse afspeelt. De recent opgerichte Stichting Steun RKC gaat a.s. zaterdag in de wedstrijd tegen ons collecteren onder de (schaarse) fans van RKC, zo diepten wij uit de aandoenlijke site van het Gele Leger op. Deze actie heeft al eens eerder plaatsgevonden en wel in een vorige thuiswedstrijd tegen Willem II, maar Brabanders zijn kennelijk aan krenterigheid niet te overtreffen. Ik citeer van het tranentrekkende verhaal van het Gele Leger: "Als eerste zal er komende zaterdag tegen FC Groningen wederom een inzameling met machtigingen worden gedaan. Tijdens de wedstrijd tegen Willem II hebben ongeveer 280 mensen een machtigingsformulier ingevuld. Op ruim 7000 toeschouwers is dat wat tegenvallend en daarom wordt dit nog een keer herhaald." Tja, je vraagt je af hoe massaal het mandaat van de Waalwijkse bevolking vóór betaald voetbal momenteel nog is.

 

Een verdere zoektocht door de site van het Gele Leger deed de verbazing nog verder stijgen. Lopende het seizoen van de beloften heeft RKC een verzoek bij de KNVB ingediend om het team van Jong RKC, uitkomend in de beloften-eerste divisie, bij nader inzien liever per direct uit de competitie te halen. Vermoedelijk dacht het een kleine besparing op de reiskosten te kunnen boeken en gaat het voorbij aan bv. spelvreugde van de jonkies van RKC. Wie het aandurft kan het kluchtige verhaaltje hier lezen. De reactie van de KNVB was simpel: "'RKC moet gewoon het seizoen uitspelen. Als de club niet komt opdagen bij wedstrijden, wordt het een zaak van de tuchtrechtelijke organen. Maar dat is nog nooit voorgekomen." Ook hier vraagt uw verslaggever zich hoofdschuddend af: hoe graag wil men in Waalwijk het instituut betaald voetbal eigenlijk in stand houden?

 

't Is maar de vraag of dit soort berichtgeving, of het feit dat Ben Mandemakers het stadion van RKC wilde kopen maar door de gemeente terug naar de tekentafel is gestuurd omdat het het bod van 3,2 miljoen lachwekkend vond, of dat FC Utrecht zich bij RKC heeft gemeld om de Waalwijkse spits Charlison Benschop op te halen, bijdraagt om de neuzen te Waalwijk in de juiste richting te krijgen. Dit zullen we moeten afwachten. Zaterdag weten we meer. Misschien is Imca Marina voor die avond nog verkrijgbaar?

 

Nog even een laatste keer terug naar die 21e januari 1990. Het staat op het eerste oog zo belangeloos: uitslag 1-2, doelpunt FC Groningen gescoord door Geon Weering. Maar wie zich hier wat verder in verdiept, die wordt er bepaald niet vrolijker op, en die beseft dat voetbal maar een spelletje is. Geon Weering, geboren op 30 mei 1970, speelde maar 16 wedstrijden voor FC Groningen. Hij debuteerde in een Europa Cup-wedstrijd (wie kan hem dat nazeggen!!!), nl. op 13 september 1989 tegen het Deense Ikast FS. Voor het laatst droeg hij ons shirt op 6 mei 1990, hij was toen nog maar 19 jaartjes jong. Hij verkaste vervolgens naar Heracles. Niemand kon op dat moment bevroeden dat aan zijn leven op 22 november 1992 abrupt een einde zou komen, hij is toen nl. op slechts 22-jarige leeftijd dodelijk verongelukt. Een in- en intriest verhaal achter een op het eerste gezicht droge statistiek.

 

Terug naar a.s. zaterdag: we moeten op puntenjacht!

Het moge duidelijk zijn: elk ander resultaat dan een overwinning zal een zware teleurstelling zijn voor alles wat met FC Groningen is begaan. Afgaande op de trainingen van deze week en de verse blessures, dan gaan we er op dit moment vanuit dat de volgende 11 spelers zaterdagavond met hopelijk net zo'n hartverwarmende inzet en strijdlust als de laatste weken het strijdperk gaan betreden:

 

 

pedersen

enevoldsen - lovre - van de laak

holla - bacuna

jansen - granqvist - sankoh - de roover

luciano

 

Het betekent een op drie posities gewijzigde ploeg t.o.v. bv. de laatste competitiewedstrijd tegen Heracles. In die wedstrijd is Morten Nordstrand geblesseerd uitgevallen (hamstring-problemen), hij is er zaterdag zeker nog niet bij. Logisch lijkt dat Nicklas Pedersen voor hem opdraaft, al moeten we een slag om de arm houden omdat hij net terug is van een blessure, en nog wel eens achter Tim Matavz in de pikorde staat. Vrijdag weten we hierover meer als we de training weer eens gaan bezoeken en dan ook Matavz terug verwachten van zijn weinig succesvolle internationale trip. En wat te zeggen van Serhat Koç, vandaag op de training langdurig in conclaaf met Ron Jans? Mag hij het eens een keertje proberen vanaf het begin, wellicht samen met Pedersen, waardoor er een middenvelder op de bank mag plaatsnemen?

 

Verder hebben we voorzichtig een streep gezet door de naam van Fredrik Stenman. Michael Jansen lijkt zijn logische vervanger. Last but not least hebben we zojuist onprettig kennis genomen van het feit dat rugklachten de kersverse WK-ganger Femi parten spelen. Danny Holla lijkt voor hem de aangewezen vervanger.

 

Maar we moeten bovenstaande opstelling voorlopig met de nodige voorzichtigheid betrachten: door afwezigheid van allerlei belangrijke spelers (zo spelen Granqvist en Enevoldsen vanavond nog voor Zweden resp. Denemarken en kunnen zomaar tegen een blessure aanlopen) heeft Ron Jans nog geen enkele manier kunnen trainen met een groep die zelfs maar in de buurt komt van de delegatie die zaterdag naar Brabant zal afreizen.

 

't Wordt trouwens gezellig, zaterdag in het uitvak! De autocombi is al lang en breed uitverkocht en gevoegd bij de bussen die ook die kant zullen oprijden staat één ding vast: langs de lijn zal het er in elk geval bij de FC-supporters luidruchtig aan toegaan. Afgaande op de passie en strijdlust van de spelers van de FC de laatste weken lijkt de reis naar Waalwijk op voorhand niet meer stuk te kunnen. Echter:

 

De statistieken van RKC-uit, en de man in het zwart

Aan de scheidsrechter zal het zaterdag vermoedelijk niet liggen: Bas Nijhuis is door ons aller KNVB aangewezen om de handel in Waalwijk in goede banen te leiden. Slechts onder Bjorn Kuipers' leiding gaan we vaker als overwinnaar van het veld, maar ook onder de zonnebankgebruinde Nijhuis doen we het bepaald niet onaardig. Dit seizoen floot hij ons nog niet, maar in de 18 wedstrijden dat hij wel op het wedstrijdformulier van de FC prijkte waren de drie punten 10x voor ons, tegenover 6x voor de vijand. Dus deze cijfers hoeven ons nog geen slapeloze nachten, buikgriep of erger te bezorgen.

 

De cijfertjes van RKC-uit zijn echter verre van okselfris. Tot nu toe speelden we 17x in het winderige stadion van RKC, dat meer gelijkenissen vertoond met een fietsenrek dan met een voetbaltempel, en we dropen maar liefst 7x af met nul punten in de pocket. Laten we ons vasthouden aan de laatste wedstrijd die we daar speelden: die van 30 december 2006. Onder de bezielende leiding van ... Bas Nijhuis stond er na 90 minuten een keurige 0-2 uitslag op het scorebord, overigens de eerste zege in 11 jaar, en voor opperste Groningse verrukking zorgden de doelpuntenmakers Koen van de Laak en Erik Nevland.

 

Op dit moment is er werkelijk niets zinnigs meer over de wedstrijd van a.s. zaterdag te melden. De fitheid van de selectie en de opstelling van zaterdag is nog in nevelen gehuld, het enige dat zeker is dat de wedstrijd zaterdag om kwart voor acht 's avonds begint en ca. 90 minuten zal duren. Wie die kant op reist zaterdag: heel veel plezier gewenst, geniet ervan, en schreeuw onze mannen naar de broodnodige drie punten!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.