Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

165 gasten online

Voorbeschouwing FC Utrecht - FC Groningen

De spelers van FC Groningen zijn overduidelijk met oorlogzuchtige bedoelingen uit hun minivakantie gekomen en hebben het, druipend van adrenaline, bij gebrek aan Utrechtse benen op elkanders ledematen gemunt. En ook aan de kant van de Domstedelingen staat alles in het teken van de kraker tegen de Trots van het Noorden. FCUtrecht.net schreef eergisteren vol trots dat de wedstrijd van komende zondag bijna is uitverkocht (voor Galgenwaard-begrippen een nieuw fenomeen); alleen op de fanatieke side waren nog 2.000 kaarten verkrijgbaar.

 

Mogelijk dat de harde kern van Utrèg, die het kennelijk in slechte tijden laat afweten en een hoog glory hunter-gehalte lijkt te hebben, alsnog over de schreef wordt getrokken, want diezelfde site riep gisteren op massaal de afsluitende zaterdagtraining te bezoeken. Ook werd gemeld dat het verbod op trommels en sirenes (?!?) is opgeheven zodat er zondag weer "een ouderwetse sfeer gecreëerd kan worden". De Utrechtse supporterssite sluit af met: "Laten we de spelers onvoorwaardelijk steunen en Nederland laten zien hoe het te keer kan gaan in de Galgenwaard." Kortom - de spelers van FC Groningen kunnen hun borst natmaken en ervan uitgaan dat het een hete middag zal worden tussen de nummers 15 en 9 van de Eredivisie die beiden snakken naar eerherstel. Eigenlijk valt er op beide posities op de ranglijst weinig af te dingen gezien de aderlating die beide ploegen voorafgaande aan deze competitie hebben ondergaan, maar FC Groningen wil na zes nederlagen in acht wedstrijden dolgraag de weg omhoog inslaan. Uitgerekend FC Utrecht kan wat dat betreft als leidend voorbeeld dienen. Het verloor slechts één van de laatste vijf wedstrijden en kwam vorige week in De Kuip prima voor de dag. Het moet het zondag echter doen zonder de geschorste verdediger Dave Bulthuis, en hiervan dienen wij te profiteren.

 

De messen zijn geslepen bij de mannen van Pieter Huistra, zoveel is duidelijk geworden uit de trainingen van woensdag en donderdag. Als het kruit zondag niet is verschoten gaan de punten mit noar Stad en Ommeland. Het zou onze tweede overwinning op vreemde bodem betekenen... Zelden is een zege zó welkom geweest als nu. Kop d'r veur!

 

Training vrijdag 16 maart 2012:

Slagveld van deze week mist uitwerking niet: Suk en Van de Loo afwezig; Burnet en Johansson keren terug; Matías Jones zondag mogelijk in de basis

 

(onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdagochtend, met foto's van Eric Smit!)

 

Laatste nieuws: Wim Masker schrijft in de Groninger Gezinsbode het volgende:

"FC Groningen mist zondag in Utrecht Kieftenbeld, Van de Laak, Kwakman. Johansson wordt bij voorkeur gespaard. Suk en Enevoldsen zijn twijfelgevallen. Van Loo was vrijdag ziek, maar zal er zondag waarschijnlijk bij zijn."

 

Hans Nijland heeft inmiddels echter getwitterd dat Emil Johansson ontbreekt.

 

 

Lezers van de trainingsverslagen van onze site trekken de geloofwaardigheid van het geschrevene nog wel eens in twijfel: hoe kan het dat er vaak zó scherp en fanatiek wordt getraind, terwijl er als het erop aan komt (in wedstrijden dus) een elftal op het veld staat dat de vergelijking met een verzameling vaatdoeken glansrijk kan doorstaan, met name in uitwedstrijden?

 

Het antwoord hierop kan verstrekt worden door professioneel geschoolden die de kunst beheersen van het 'van binnen bekijken' van de mens, en wij pleitten op 28 februari jl. in dit artikel dan ook voor een andere aanpak en ook voor het erkennen van het feit dat er in onze ogen sprake is van een mentaal probleem. Op dat moment waren we net op uiterst pijnlijke wijze uit bij NEC door de gehaktmolen gedraaid, na uitbeurten bij Twente en VVV-Venlo de derde verliespartij in een wedstrijd buiten de deur op rij.

 

Daarna werd bij Feyenoord verloren (kleine nederlaag met zeer behoudend concept) en over de jammerlijke vertoning van afgelopen zaterdagavond tegen Vitesse willen we geen woorden meer vuilmaken.

 

Het woord crisis werd niet alleen door de onthutste groen-witte supporters in de mond genomen, maar ook door de technische staf zelf. Jan en alleman schreeuwt inmiddels van de daken dat de huidige spelersgroep juist in een 4-4-2 concept zou gedeien. Inmiddels heeft David Texeira laten weten dolgraag een spitsenmaatje aan zijn zijde te hebben, en Hyun Jun Suk en zijn zaakwaarnemer Choi hebben afgelopen maandag in de Volkskrant laten optekenen dat de Zuid-Koreaan liever als reservespits op de bank zit dan dat hij als rechter flankspeler op het veld moet staan. Dit lijken ons eerder woorden van Suks zaakwaarnemer dan van Suk zelf, die altijd vol overgave doet wat hem wordt opgedragen, maar desondanks moge duidelijk zijn dat een 4-4-2 speelstijl met twee diepe spitsen (David Texeira en Hyun Jun Suk) het proberen meer dan waard is. Pieter Huistra wilde er tot nu toe niet aan, hij wil middenin een seizoen niet van concept veranderen, maar dit begrijpen wij niet. Als iets zó overduidelijk niet functioneert, en dat doet het systeem met twee controleurs en één spits niet getuige het grote aantal recente nederlagen, wat heb je dan te verliezen als je het eens anders insteekt?

 

 

Het lijkt op een sterk staaltje eigengereidheid van Huistra om zólang met een 4-2-3-1 speelstijl te willen spelen, en als wij in zijn schoenen zouden staan, dan zouden we het nu omgooien. En wel om twee redenen: OF het werkt goed, en iedereen is blij en we zouden het kleine stukje gezichtsverlies op de koop toenemen (stel dat je er alsnog Europees voetbal mee haalt, dan zal het eerder loftuitingen dan kritiek regenen), OF het werkt niet goed en dan heb je als trainer de beschikking over een wijzend vingertje naar iedereen die er naast zat: "zie je wel, 4-4-2 werkt niet."

 

Zoals vaker door ons geblèrd - de beste stuurlui staan aan wal, en wie zijn wij? Maar we hebben wel het gevoel dat een systeem met twee controleurs en één spits, of het nu 4-2-3-1 is of meer weg heeft van 4-3-3, alleen echt uit de verf komt als alles klopt. En omdat het in onze ogen domweg niet in alle facetten kán kloppen omdat (1) het blessures en schorsingen regent en er dus nooit lang achter elkaar met dezelfde ploeg gespeeld kan worden en (2) spelers zonder vorm en zelfvertrouwen over het veld lopen (of is dit juist het gevolg van het niet happy voelen bij deze strijdwijze?) en (3) David Texeira veel minder een counterspits is dan Tim Matavz zou de trainersstaf het nu echt eens moeten gaan uitproberen. Ook dat getuigt van lef, iets wat de spelers vaak wordt verweten. Te laat is het nog niet: de play-offs kunnen zeker nog gehaald worden en misschien kun je nog beter als underdog dan als topfavoriet het toetje van de competitie ingaan.

 

We zijn heel, heel benieuwd wat er zondag gaat gebeuren. Staat er weer een ploeg die met de staart tussen de benen moet afdruipen, of trekt FC Groningen de lijn door van de recent voorgeschotelde spetterende trainingen? In dat geval wordt het een gelukzalige zondag.

 

Bomvol uitvak tijden FC Utrecht - FC Groningen (play offs, 17 mei 2007, 0-2!)

 

Wat zal er gebeuren als we wéér ondermaats presteren, met wéér één eenzame spits die zich voorin op een onbewoond eiland waant en uit arren moede de ballen in de eigen verdediging ophaalt? Blijft het management vertrouwen uitspreken in de technische staf, zoals Hans Nijland eerder deze week in zijn nieuwsbrief deed? Of wordt intern min of meer dwingend een wijziging van de speelstijl opgelegd? Het zijn roerige tijden, en het is aan de ene kant als supporter zijnde afschuwelijk om je club in zo'n zwaar vaarwater te zien (al staan we negende en komt dit eigenlijk redelijk overeen met de positie die we op grond van de ranglijst qua begrotingen zouden moeten innemen), het is ook boeiend om te zien hoe de club hiermee omgaat. We observeren gelaatsuitdrukkingen tijdens en na wedstrijden, we zien hoe de mannen trainen en de draad oppakken - 't is en blijft fascinerend om de verrichtingen van spelers en trainers gade te slaan.

 

Bovenal zijn we echter fans van de mooiste club ter wereld en we willen niets liever dan weer wedstrijden zien waarin we in onze eigen Euroborg de tegenstander zoek spelen en in een orkaan van lawaai drie punten binnenharken. Europa in - het wordt, hoe langer het duurt, bijna een obsessie, zó dolgraag willen we de club weer eens achterna reizen. Niet naar een oefenwedstrijd ergens op het platteland van Grunn, maar naar een pak 'm beet derde voorronde wedstrijd Europa League. Al staan we met een paar honderd man ergens in een duister, schimmig oostblokland, we zouden er blind voor tekenen als we in juli of augustus 2012 die kant op zouden mogen.

 

Het kan nog! Maar dan moet er snel een start gemaakt worden met onze revival. We staan negende, en er staan nog negen wedstrijden op het programma. Negen finales die ons huidige, mindere gevoel helemaal kunnen doen omslaan, met een afsluitende play off-reeks als apotheose. Maar dan moeten de spelers van de FC hun schroom per direct van zich afschudden en niet alleen op de training, maar ook tijdens de wedstrijden tonen dat ze lef in hun donder hebben en de tegenstander willen opvreten, ook al is de plaats van handeling een kolkende Galgenwaard waar spelers onder contract staan die het in zich hebben de mouwen goed op te stropen. Vaak overigens alleen tegen topploegen; tegen in de ogen van de arrogante Utrechters mindere goden wordt vaak niet thuis gegeven.

 

Nogmaals het uitvak in Utrecht in 2007

 

Wij sluiten dit van andere voorbeschouwingen afwijkende epistel af met een prognose van de opstelling van FC Groningen van komende zondag:

 

Texeira

Tadic - Bacuna - Jones

Sparv - Andersson

Burnet - Ivens - Van Dijk - Kappelhof

Luciano

 

De vrijdagochtendtraining, die met een vertraging van een half uurtje van start is gegaan, zal uitsluitsel geven over de fysieke gesteldheid van heren als Suk en Burnet. Wij zullen hierover zo snel mogelijk berichten.

 

Wij zijn gespannen, en voelen aan ons water dat het zondag een belevenis gaat worden. De vraag is alleen voor wie. Wat ons betreft:

 

Forza Grunn!

 

Training vrijdag 16 maart 2012:

Slagveld van deze week mist uitwerking niet: Suk en Van de Loo afwezig; Burnet en Johansson keren terug; Matías Jones zondag mogelijk in de basis

Aan de training van vrijdagochtend op Corpus, de voorlaatste in de aanloop naar de cruciale wedstrijd in Utrecht, ontbreken diverse spelers. Het gaat om Enevoldsen, Kieftenbeld, Kwakman, Van de Laak, Van Loo en Suk. Het heeft er alle schijn van dat Van Loo en Suk even een pas op de plaats maken na de verhitte taferelen van de laatste trainingsdagen, waarbij zij allerlei kwetsuren opliepen en dik in het ijs verpakt de training verlieten.

 

Daarentegen kan er vandaag weer een beroep op een linksback worden gedaan: zowel Lorenzo Burnet als Emil Johansson zijn vanochtend present. Johansson traint echter apart met de fysiotherapeut. Burnet lijkt gelukkig hersteld van zijn liesblessure.

 

Het lijkt er, afgaande op de hesjesverdeling, op dat Matías Jones zondag in de basis zal starten!

 

Mocht Brian van Loo zondag niet inzetbaar zijn, dan zal Renze Fij zijn plek op de wisselbank innemen. Er zijn vandaag twee spelers van FC Groningen/Cambuur A1 opgetrommeld om een grote partij mogelijk te maken en wel Mark Diemers en Yoëll van Nieff.

 

De ploeg met de hesjes speelt in de volgende samenstelling:

 

Texeira

Tadic - Bacuna - Jones

Sparv - Andersson

Burnet - Ivens - Van Dijk - Kappelhof

Luciano

 

Zij nemen het op tegen de volgende opponent:

 

Pedersen

Bos - Ben Moussa - Diemers (A1)

Keurntjes - Hiariej

Van Nieff (A1) - Bakker - Luis Pedro - Batbay

Fij

 

Daar waar we wel eens lyrisch over het gebodene zijn, daar moeten we ook kritisch zijn als daar een reden voor is. Als we kijken naar het partijspel van vandaag, dan doen de beoogde basisspelers hun best, maar veel dreiging wordt er niet ontwikkeld. De ploeg speelt teveel achteruit, zelfs op de training. Dit zal zondag beter moeten.

 

De basis komt zelfs op achterstand: een schot van Hilal ben Moussa werd door Nick Bakker per ongeluk van richting veranderd. Het werd zelfs 0-2 door Nicklas Pedersen na goed voorbereidend werk van Ben Moussa, waarna de basis iets terug deed in de persoon van Tim Sparv, die inschoot uit een corner.

 

De basiself was tot aan het doelpunt van Sparv vrijwel niet in staat gebleken om druk te zetten op de 'reserves'. Waar wij hadden verwacht dat de spelers er vol op zouden klappen bleek het elftal helaas niet in staat de goede wil ook in goede daden om te zetten. Net als tijdens wedstrijden werd er veel te veel achteruit gevoetbald en kreeg de ook vandaag hard werkende Texeira totaal geen bruikbare aanvoer vanuit het middenveld. Het blijft wat dat betreft behelpen voor de Uruguayaan in het 4-2-3-1 systeem dat Pieter Huistra nog altijd niet wenst te veranderen. Nou gebiedt de eerlijkheid natuurlijk wel te zeggen dat de gewenste spits die wij graag naast Texeira zien, namelijk Suk, vandaag door zijn blessure niet aanwezig was. Aan de andere kant aarzelt Huistra anders ook niet om spelers op een voor hun vreemde positie op te stellen en dus zou hij ook zonder Suk wel met een tweede aanvaller kunnen spelen.

 

Pas na het doelpunt van Sparv bleek de basiself enigszins in staat om een beetje druk te ontwikkelen. De resterende tijd bleek echter niet voldoende om nog de gelijkmaker te scoren. Gelukkig was dit niet de laatste training voor de wedstrijd tegen Utrecht en is er morgen nog gelegenheid voor de spelers om nog een beetje zelfvertrouwen voor zondag te tanken - en dat zal hard nodig zijn.

 

Het is natuurlijk mogelijk dat er zondag spelers terugkeren van blessures die er vandaag nog niet bij zijn. Mocht dat echter niet zo zijn, dan kunnen er in Utrecht slechts twee spelers van de A-selectie op de bank worden geposteerd, te weten Tom Hiariej  en Nicklas Pedersen. Voor het eerst in de historie zullen er dan maar liefst vijf spelers van de B-kern bij de groep van achttien worden getrokken...

 

Stand van zaken FC Utrecht:

Onze tegenstander schrijft op de clubsite het volgende:

"Jan Wouters kan komende zondag geen beroep doen op de geblesseerde Jan Wuytens. De verdediger heeft last van zijn hamstring, opgelopen in het duel tegen Feyenoord. Een scan heeft uitgewezen dat hij geen grote schade aan de hamstring heeft opgelopen, maar hij nog niet kan spelen. Ook Marcus Nilsson, Jacob Mulenga en Leon de Kogel ontbreken op het wedstrijdformulier. Frank Demouge is nog een twijfelgeval voor komende zondag en Dave Bulthuis zit op de tribune een schorsing van één duel uit."

 

Fotoreportage van de training van vrijdag 16 maart 2012 van Eric Smit:

 

training 16-03-2012004
training 16-03-2012008
training 16-03-2012010
training 16-03-2012011
training 16-03-2012013
training 16-03-2012015
training 16-03-2012016
training 16-03-2012021
training 16-03-2012022
training 16-03-2012028
training 16-03-2012029
training 16-03-2012032
training 16-03-2012035
training 16-03-2012049
training 16-03-2012053
training 16-03-2012055
training 16-03-2012061
training 16-03-2012067
training 16-03-2012071
training 16-03-2012082
training 16-03-2012092
training 16-03-2012095
training 16-03-2012106
training 16-03-2012109
training 16-03-2012113
training 16-03-2012114
training 16-03-2012117
training 16-03-2012124
training 16-03-2012132
training 16-03-2012133
training 16-03-2012146
training 16-03-2012167
training 16-03-2012169
training 16-03-2012173
training 16-03-2012175
01/35 
start stop bwd fwd

 

Reportage van RTV Noord:

 

 

Reportage van OOG Radio en TV:

 

 

(morgen volgt nog de slotupdate na de afsluitende zaterdagtraining!)

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.