Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

213 gasten online

 

Onderaan de voorbeschouwing hebben we een fotoreportage van de training van vrijdag 30 maart 2012 van Patrick Stinissen toegevoegd!

 

 

Voorbeschouwing FC Groningen - sc Heerenveen

Een week na de tweede uitoverwinning in dit seizoen ziet de groen-witte voetbalwereld er weer een ietsie pietsie vrolijker uit. Het even tijdelijke als beschamende uitstapje naar het rechter rijtje is alweer omgebogen, mede dankzij een verdediging die bij Excelsior 0,0 weggaf (groot compliment voor de vier piepjonge heren van wie er twee 21 lentes jong zijn en twee die nog 21 moeten worden!). En de wetenschap dat er zaterdag juist een overschatte ploeg langskomt met één van de meest rammelende defensies van de Eredivisie geeft ons Groningers een verbeten, hoopvolle trek. Wie Breuer, een parodie op een voetballer wiens contract zelfs in het Friese dorp niet wordt verlengd, en Schmidt op de backposities opstelt - die komt slechts voor een pak rammel naar Groningen. Alleen dankzij wat bevliegingen van Dost (23 goals) en Narsingh (14 assists) en zo nu en dan wat gespartel van Assaidi zijn de Friezen op een zesde stek terug te vinden, maar de Trots van het Noorden weet hoe het zootje ongeregeld zaterdag moet worden aangepakt.

 

 

Training vrijdag 30 maart 2012: Virgil van Dijk ontbreekt op training vanwege buikgriep

 

- opstelling verandert op diverse plaatsen bij absentie Van Dijk - 

 

 

 

Hilal Ben Moussa maakt debuut in wedstrijdselectie eerste elftal

Door een extreme mate van blessureleed moet het niet uitgesloten worden geacht dat er morgenavond slechts één veldspeler van de A-selectie op de bank zal kunnen plaatsnemen: Thomas Enevoldsen. Mogelijk is ook Hyun Jun Suk  inzetbaar, maar dan hebben we het wel gehad. In elk geval zal de 19-jarige Hilal Ben Moussa, aanvallende middenvelder van Jong FC Groningen, morgen zijn debuut in de wedstrijdselectie maken.

 

Robby Holder op standby-lijst; debuteert ook bij wedstrijdselectie als Suk niet kan spelen

Om het allemaal nog wat jeugdiger te maken: Robby Holder, de eerder dit jaar 19 jaar geworden aanvaller van FC Groningen/Cambuur A1, staat op de standby-lijst. Hij zal de plaats van Hyun Jun Suk innemen, mocht de Zuid-Koreaan - vandaag afwezig op de training vanwege een knieblessure - tegen Heerenveen niet inzetbaar zijn.

 

 

Ook Atilay Batbay debuteert morgen bij de wedstrijdselectie

Atilay Batbay, 19-jarige verdediger van Jong FC Groningen, maakt morgen ook al zijn debuut in de wedstrijdselectie. Met Hilal Ben Moussa en Atilay Batbay hebben alle spelers van Jong FC Groningen na de wedstrijd van morgen bij de groep van achttien voor een wedstrijd van het eerste elftal gezeten.

 

 

Ook Yoëll van Nieff op standby-lijst; debuteert bij wedstrijdselectie als Van Dijk niet kan spelen

Inmiddels weten we dat er nóg een speler van FC Groningen/Cambuur A1 op de standby-lijst staat: voor Yoëll van Nieff, de 18-jarige aanvoerder van de A1 (eigenlijk een middenvelder is maar momenteel linksback), zal een plaats in de wedstrijdselectie worden ingeruimd mocht de buikgrieperige Virgil van Dijk niet kunnen spelen. Tim Keurntjes staat dan in de basis.

 

Bankbezetting morgen:

Van Loo, Batbay, Ben Moussa, Bos, Enevoldsen, Suk/Holder, Keurntjes/Van Nieff

 

Huistra overweegt bij gebrek aan echte verdedigers zelfs met maar drie verdedigers en vier middenvelders te spelen. In dat geval schuift Hiariej door naar het middenveld en speelt Luis Pedro rechtsback tegen Assaidi (bron: Wim Masker in de Groninger Gezinsbode). In dat geval is het systeem niet 4-2-3-1 maar 3-3-3-1.

 

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de afsluitende training van vrijdagochtend!

 

Afgaande op de training van donderdagochtend zullen de mannen er vol opklappen, als bezetenen over de grasmat jagen, op zoek naar alles wat op rode pompeblêdden lijkt en het zal een waar slagveld worden. Deze strategie is jl. dinsdag bij de beloften uitgeprobeerd, en als zelfs vederlicht geachte voetballers als Nicklas Pedersen en Henk Bos zich tot ware beulen weten te ontpoppen (beiden schopten een speler van Jong AZ uit de wedstrijd met wekenlange absenties tot gevolg) - dan belooft dit erg veel goeds voor komende zaterdag.

 

Wij hebben er zin. Het fun-gehalte hebben we in de vorm van een gezamenlijk Fries-Gronings uitstapje aan het UMCG al gehad, het is nu tijd voor de - voor Heerenveners - bittere ernst. Op naar een rauwe pot voetbal in een echte Groene Hel, waar passie en strijd de boventoon zullen voeren!

 

 

Als we even de gebeurtenissen van vorige week de revue laten passeren, dan zagen we eindelijk weer eens een FC Groningen dat er in de eerste helft vol voor durfde te gaan. Goed, het kan altijd beter: de voorsprong van 0-1 bij rust was mager te noemen, en het verval in de tweede helft was groot, maar beter een spelpeil dat diep kan zakken dan een spelpeil dat vanaf het begin al nait te best is. De zege was uiteindelijk dik en dik verdiend, en als we kijken naar de eerder door de Kralingers in eigen stadion behaalde resultaten - dan wint praktisch niemand daar dik, en van de 18 door Excelsior behaalde punten werden er 15 op het vervloekte kunstgras van Woudestein binnengeharkt. Kortom, de FC deed wat het behoorde te doen - de punten inpakken en wegwezen.

 

 

De tegenstander van komende zaterdag, één van onze drie aartsvijanden, trof het, want VVV-Venlo kwam op bezoek en dat legde werkelijk geen enkele intentie aan de dag om er ook maar een luizig puntje uit te slepen. De Friezen stelden de volgende ploeg op:

 

Vandenbussche; Schmidt, Gouweleeuw, Zomer, Breuer; Kums, Djuricic, Elm; Narsingh, Dost, Assaidi

 

We missen in deze ploeg dhr. Janmaat, en hij zal ook tegen FC Groningen ontbreken: hij wordt al een aantal weken geteisterd door knieklachten en gaat morgen onder het mes voor een kijkoperatie. Ook Geert Arend Roorda speelde niet, en hij is één van de drie al dan niet geïmporteerde Froizen die vooralsnog geen nieuw contract krijgt aangeboden. Breuer en Elm zijn de beide anderen die op het punt staan uit hun lijden verlost te worden.

 

Genoeg over onze zaterdag beklagenswaardige tegenstander!

 

Stand van zaken speelconcept FC Groningen

Voetbal International had nog wat losse flodders op de plank liggen en heeft die in de editie van afgelopen woensdag tot een onsamenhangend artikel gesmeed. Uit alles blijkt dat het stuk onbeduidend proza perse in de editie van deze week gepropt moest worden, want het risico dat het stuk een week later, na de geruchtmakende loopgravenoorlog tegen Heerenveen, lang en breed achterhaald zou zijn was de heren en dames redacteuren van VI kennelijk te groot.

 

Eén wel degelijk houtnijdend onderwerp pikken we er toch even uit. Herhaaldelijk hebben wij op deze plaats de draak gestoken met het 4-2-3-1 systeem dat Pieter Huistra praktizeert. Vorig seizoen lukte dit nog goed, maar Tim Matavz gedijt beter in een systeem met één diepe spits dan David Texeira, en mede daardoor komt het spel van de FC dit seizoen een stuk minder goed uit de verf. Texeira geeft aan ongelukkig te zijn in zijn rol, Suk wordt wel eens opgesteld aan de rechterkant en wordt ook daar ongelukkig, want de Zuid-Koreaan is een ras-diepe spits - kortom, 1+1=2 zou je zeggen: stel beiden op als spits in een 4-4-2 concept met slechts één controleur en het druk zetten naar voren, iets wat de trainersstaf zo graag wil, lukt ongetwijfeld een stuk beter. Meer en meer begint duidelijk te worden dat niet alleen Huistra, maar eigenlijk het hele technische deel van de FC het concept met twee controlerende middenvelders en één centrumspits voorstaat. Henk Veldmate propageert het, alle jeugdelftallen spelen in deze formatie en het is domweg uitgesloten dat het eerste elftal dit seizoen ook nog maar één potje in een ander spelsysteem zal spelen. We kunnen het maar beter accepteren, ook al snappen we niet waarom er niet eens een flexibele omslag gemaakt wordt als de situatie daarom vraagt, en dat doet die toch op dit moment. Je gooit echt niet de hele filosofie achter de jeugdopleiding te grabbel als je Texeira en Suk het restant van de competitie samen in de spits gooit. Maar goed, wij gaan er niet over.

 

Wat heeft dit alles met Voetbal International te maken? Welnu, Huistra komt in het laatste nummer aan het woord en verdedigt nogmaals het beleid, zich ongetwijfeld geruggesteund wetend door mensen als Veldmate. Het devies van Huistra: "Vasthouden aan de ingezette lijn. Waarin we blijven hameren op één systeem. Als we dat uitstekend in de vingers hebben, is dat in mijn ogen beter dan wanneer je twee systemen half beheerst."

 

Je zou als schrijvende leek op een fansite kunnen aanvoeren dat we niks te verliezen hebben en het best eens kunnen proberen met bv. een formatie met Petter Andersson als controleur, Dusan Tadic aan de linkerkant, Matías Jones rechts, Leandro Bacuna vóór in de ruit en David Texeira en Hyun Jun Suk als twee oorlogvoerende, zwervende spits, maar nogmaals - we hebben het ermee te doen.

 

 

Heerenveen - in Groningen een graag geziene gast!

De laatste twee edities van de thuiswedstrijd tegen de Friezen eindigden in klinkende zeges voor Grunn waarin we geen enkel tegendoelpunt hoefden te incasseren. Vorig seizoen was Andreas Granqvist er met zijn doelpunt vlak na rust verantwoordelijk voor dat de volle buit in Groningen achterbleef, en een jaargang eerder was de Zweed ook al trefzeker geweest - zijn doelpunt in de 59e minuut betekende een verdubbeling van de voorsprong die door Tim Matavz al na 13 minuten op de borden van de Groene Kathedraal werd gezet. Koen van de Laak speelde die avond een prima pot. We gaan onze Koen missen...

 

 

Daarvóór werd tweemaal verloren, maar als we kijken naar de schutterende man in het zwart tijdens beide exercities, dan kunnen we nipte nederlagen rustig toeschrijven aan gestuntel aan de kant van de heren Blom en Wegereef.

 

Het toeval (of niet?) wil dat we komende zaterdag opnieuw met Jan Wegereef moeten doen. De man is scheidsrechterlijk gezien in een vrije val beland, werd onlangs uitgezonden naar België (het asiel voor in Nederland wegens opvallende wanprestaties aan de kant gezette Nederlandse antigetalenteerde arbiters) en is niet alleen thuis tegen Heerenveen maar ook uit al twee keer door Zeist uitgezonden en in beide gevallen leverde ons dit een zeperd op. Jammerlijk en schandalig dieptepunt is de pot van 7 maart 2009, toen Wegereef eerst Martijn Meerdink en vervolgens ook nog Gonzalo García met rood wegstuurde, waarna we diep in blessuretijd met negen man vechtend als leeuwen alsnog tegen de onverdiende 2-1 nederlaag aanliepen.

 

Kortom, 3x Wegereef op het wedstrijdformulier bij een wedstrijd tussen Groningen en Heerenveen en 3x een nederlaag voor groen-wit - de hoogste tijd voor Wegereef om dit onacceptabele partijdige gemarchandeer recht te zetten.

 

De grootste thuisoverwinning tegen het Friese gepeupel werd overigens op de goddelijke 11e van de 11e in het jaar 1979 behaald. Met dank aan FCG Stats weten we dat de (slechts) 7.000 toeschouwers die de moeite hadden genomen de tribunes van het Oosterparkstadion te beklimmen getuige zijn geweest van een ware ontmanteling van Heerenveen, met een 5-0 uitslag als resultaat. Peter Houtman had in deze score met maar liefst vier treffers een voornaam aandeel, en ook good old Anne Mulder was die dag trefzeker. De opstelling van FC Groningen in deze heerlijke pot:

 

Azing Griever, Jack van Loon, Karel Hiddink, Walter Waalderbos, Anne Mulder, Jan van Dijk (Dick Bults), Henk Veldmate, Theo Keukens, Eddy Bakker (65' Jannes Loves), Peter Houtman, Leen Swanenburg

 

Peter Houtman en Anne Mulder (goed voor 200 resp. 224 wedstrijden voor de FC)

scoorden in 1979 samen vijf maal voor de Trots van Het Noorden tegen Heerenveen

 

Voor ons een vreemde eend in de bijt: Jannes Loves. Hij speelde tussen 1977 en 1980 wel degelijk 25 potten voor FC Groningen, in verreweg de meeste gevallen als invaller. Wij gaan ons op korte termijn in hem verdiepen. Wie was hij? Veel meer dan zijn geboortedatum (29 maart 1957 - hij is vandaag dus jarig!!) is ons niet bekend. Wordt zeker vervolgd - ken uw klassiekers!

 

 

Wedstrijden tegen Heerenveen zijn altijd potten op zich. Vorm van de dag en stand op de ranglijst spelen geen enkele rol. Wij gaan er zaterdag dan ook eens goed voor zitten. Er is iets dat ons influistert dat het een legendarische, onvergetelijke avond zal worden, waarna we nog lang en trots met een brede grijns en een gebalde vuist door Stad en Ommeland lopen.

 

Morgenochtend wordt er nog een keer getraind (Hans Nijland heeft opgeroepen om de afsluitende training massaal te bezoeken, maar beste algemeen directeur - dit soort oproepen en acties zijn toch echt iets om door supporters zelf georganiseerd te worden...) en wij zullen er vanzelfsprekend in woord en beeld bij zijn. Snel zal duidelijk worden of de volgende prognose van de opstelling van FC Groningen hout snijdt:

 

Texeira

Tadic - Bacuna - Jones

Andersson - Hiariej

Burnet - Kappelhof - Van Dijk - Luis Pedro

Luciano

 

Nu al wensen we iedereen heel veel plezier toe komende zaterdag. De jacht op plek acht is in volle gang, de play offs zijn nog altijd hartstikke haalbaar en een kolkende Euroborg die als 12e man fungeert kan daar een forse steen aan bijdragen.

 

Kortom, kop d'r veur, en tot morgen voor de update na de laatste training!

 

Training vrijdag 30 maart 2012: Virgil van Dijk ontbreekt op afsluitende training!

Virgil van Dijk is vandaag de grote afwezige op de laatste training vóór de clash tegen Heerenveen die ondanks de oproep van FC Groningen en met name Hans Nijland om de training massaal te bezoeken niet door een noemenswaardig groter aantal supporters bezocht werd dan gebruikelijk voor de vrijdagochtend.

 

Omdat bij de hesjesverdeling Tim Sparv een hesje heeft gekregen en Van Dijk als centrale verdediger vervangt, denken we dat Virgil uit voorzorg afwezig is. Sparv is morgen immers geschorst en als nu al bekend zou zijn dat Van Dijk tegen de Friezen niet inzetbaar is, dan zou er wel met een speelgerechtigde vervanger voor Van Dijk worden getraind. We hebben Virgil voor morgen dus nog niet afgeschreven.

  

Ook Hyun Jun Suk is er niet, en verder de spelers die er gisteren ook niet waren: Bakker, Ivens, Johansson, Kieftenbeld, Kwakman en Van de Laak

 

Door het grote aantal geblesseeren is de groep vandaag aangevuld met vier spelers van FC Groningen A1, te weten Robby Holder, Yoëll van Nieff, Jesse Renken en Paulo Francisco. Laatsgenoemde (een rechtsback) hebben we zelf nog niet eerder bij een training van het eerste elftal zien spelen maar hij deed het prima.

 

Afgaande op de hesjes en ervan uitgaande dat Virgil van Dijk morgen toch inzetbaar is, zal FC Groningen morgenavond in de volgende opstelling aantreden tegen sc Heerenveen:

 

Texeira

Tadic - Bacuna - Jones

Andersson - Hiariej

Burnet - Kappelhof - Van Dijk - Luis Pedro

Luciano

 

Zoals te doen gebruikelijk is op de afsluitende training vóór een wedstrijd, wordt er niet in een grote partijvorm getraind maar op standaardsituaties (vrije trappen en corners), waarna wel altijd nog een aanval wordt uitgespeeld. Soms volgde er wel een een langer stuk partijspel. Het enige doelpunt kwam op naam van Nicklas Pedersen uit een vrije trap van Thomas Enevoldsen. Later was ook Robby Holder nog dicht bij een treffer maar de paal schoot de ongelukkig keepende Luciano in te hulp. We kunnen er niet omheen - de tegenstanders van de basis, die voornamelijk bestaan uit B-kernspelers en A1-junioren, maken een betere indruk dan de hesjesdragende basis. Dit was overigens niet de verdienste van Thomas Enevoldsen die net als dinsdag tijdens de wedstrijd van de beloften ook vandaag op de training niet kon overtuigen. Hij straalt in alles uit ontevreden te zijn.

 

De basiself nam het tijdens de training van vandaag op tegen het volgende elftal:

 

Holder

Enevoldsen - Pedersen - Bos

Keurntjes - Ben Moussa
Van Nieff - Batbay - Renken - Francisco

Van Loo

 

Tim Sparv moet even later zijn hesjes afgeven aan Tim Keurntjes. Luis Pedro schuift door naar de positie centraal achterin, Tom Hiariej laat zich zakken en speelt rechtsback en Tim Keurntjes speelt controlerend naast Petter Andersson.

 

Kortom, mocht Virgil van Dijk morgen toch niet kunnen spelen, dan kon dit de opstelling wel eens worden:

 

Texeira

Tadic - Bacuna - Jones

Keurntjes - Andersson

Burnet - Kappelhof - Luis Pedro - Hiariej

Luciano

 

We moeten er niet aan denken dat Hiariej terugkeert als rechtsback en het morgen moet opnemen tegen Assaidi. Tom is een middenvelder, geen verdediger. Tijdens de training van vandaag was Hairiej van de basiself de beste speler van het veld - tot hij zich een linie moest laten zakken. Kortom, Virgil MOET morgen spelen! Anders wordt het morgen een uitdaging ;-)

 

Het is toch niet te geloven dat Jonas Ivens en Nick Bakker, ook twee centrale verdedigers, beiden ontbreken en dat ook Emil Johansson en Maikel Kieftenbeld, die als back kunnen spelen, er al geruime tijd niet bij zijn...

 

(In onze ogen kun je Hiariej morgen nog beter als centrale verdediger opstellen en Luis Pedro als rechtsback dan omgekeerd.)

 

De fitheid van de selectie van de FC lijkt in schril contrast tot die van Heerenveen te zijn. De Leeuwarder Courant maakt uit de afsluitende training van de Friezen nl. op dat iedereen, op Janmaat na, fit is.

 

Opstelling sc Heerenveen (bron: FeanOnline.nl): ongewijzigd t.o.v. vorige wedstrijd:

Brian Vandenbussche; Doke Schmidt, Jeffrey Gouweleeuw, Ramon Zomer, Michel Breuer; Viktor Elm, Sven Kums, Filip Djuricic; Oussama Assaidi, Luciano Narsingh, Bas Dost

 

Fotoreportage van de training van vrijdag 30 maart 2012 van Patrick Stinissen:

 

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
01/92 
start stop bwd fwd

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.