Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

254 gasten online

Voorbeschouwing ajax - FC Groningen

Het motto 'eens moet de eerste keer zijn' indachtig reist FC Groningen zondag naar de gehate arena. ajax speelt sinds 14 augustus 1996 in het gedrocht dat € 96 miljoen aan gemeenschapsgeld heeft gekost, en na een 1-1 gelijkspel dat we op 1 december 1996 konden boeken (doelpunt: ex-ajacied Dean Gorré...) leed de Trots van het Noorden het sneue aantal van 12 nederlagen op rij. De kwijlende hoofdstedelingen wanen zich echter nu al kampioen, en FC Groningen wil graag 'de verkeerde play offs' ontlopen. De achterstand op nr. 16, VVV-Venlo, is op vier speelrondes vóór het einde 10 punten, dus in theorie kunnen we ons nog opmaken voor een toetje met wedstrijden tegen Sparta, Eindhoven en Helmond Sport, om maar eens een interessant rijtje op te noemen. Kortom, redenen te over om de hoofdstedelijke arrogantie eens goed van katoen te geven. En passant bewijzen we AZ daarmee een dienst, en als we hen in onze laatste uitwedstrijd de punten gewoon cadeau geven, dan staat niets een heerlijk einde van deze mislukte competitie in de weg. Wij zijn er zondag bij, in het uitvak dat ver weg is verstopt in deze foeilelijke graftombe. Aanpakken die handel. Hoogmoed komt voor de val!


(Aanvulling: een lezer wees ons op een cruciale blunder! We hebben nl. ook op 2 september 2007 gelijkgespeeld in de plaats des onheils. Wij citeren uit zijn mail: ... het fantastische duel op 2 september 2007, waarin we door twee doelpunten van Marcus Berg met een 2-2 gelijkspel in Groningen terugkeerden. In navolging hierop besloot even later de oude Jaap Stam, hij was twee maal door de talentvolle Marcus behoorlijk in de luren gelegd, subiet met voetballen te stoppen. Ook herinner ik mij van deze wedstrijd nog het volgende ter plaatse bedachte lied, wat gretig door iedereen werd meegezongen: "Berg is beter dan Suarez (3x), en hij kost maar 3 miljoen")

 

UPDATE na de training van zaterdag 21 april 2012:

Brian van Loo en Thomas Enevoldsen weer present op het trainingsveld

Kijk onderaan de voorbeschouwing voor een verslag van de afsluitende zaterdagtraining!

 

Inmiddels hebben we ook fotoreportages van Eric en Patrick van de training van zaterdagochtend 21 april 2012 toegevoegd!

 

 

Met genoegen kijken we nog even naar de opstelling van onze helden die eind 1996, dus een slordige 15,5 jaar geleden, een puntje meenamen uit het eerder dat jaar geopende monstrum. Met dank aan FCG Stats weten we welke toppers die dag onedoend geschiedenis schreven (zij konden immers niet bevroeden dat er nadien geen enkel luizig puntje meer werd behaald):

 

Patrick Lodewijks, Zephnad Wattimury (Arjan Blaauw), Jan Veenhof, Warry van Wattum, Kurt Elshot, Dean Gorré, Raymond Atteveld, Harris Huizingh, Mathias Rosén (Edwin de Kruijff), Mariano Bombarda, Romano Sion (Peter Sörensen)

 

In deze opstelling zien wij naast held Mariano Bombarda een ander illuster figuur, die niet alleen bij fans van FC Groningen een onuitwisbare indruk heeft gemaakt, maar ook bij mensen als Wim Everards, Henk van der Wal, Henk Kok en niet te vergeten de personen die door Vrouwe Justitia zijn aangesteld om het strafblad van Romano Sion actueel te houden.

 

 

Romano Sion droeg tussen 1994 en 1997 87 maal het shirt van FC Groningen. In deze 87 officiële wedstrijden scoorde de excentrieke aanvaller 25x. Eerder had hij al bij clubs als HFC Haarlem, SVV/Dordrecht'90, Millwall FC en RBC gespeeld, en na zijn aftocht uit Groningen heeft hij o.a. FC Emmen, SD Compostela, Vitória Guimarães, Rio Ave FC, Universidad de Las Palmas CF, WKE en VV Borgercompagnie met zijn aanwezigheid verblijd.

 

Romano was bepaald geen 13 in een dozijn-voetballer. Zij manier van omgang met geld was ietwat wonderlijk, en daarom kreeg hij zijn loon bij de Trots van het Noorden per week uitbetaald. Hij slaagde er echter wel in om zijn vakantiegeld een keer vervroegd te innen, en wel in tweevoud. Het inmiddels opgedoekte fcgroningen.blog.nl schrijft over deze truc het volgende: "Bij Groningen kreeg hij dan ook per week uitbetaald door de voorzitters Wim Everards of Henk van der Wal en dat leek goed te werken. Maar eens, het was eind mei, komt Sion naar Everards, of hij zijn vakantiegeld kan innen. Natuurlijk kon dat. Twee uur later werd Everards gebeld door zijn collega Van der Wal. “Wim, mocht Romano bij je langs komen, dan moet je hem geen vakantiegeld geven. Want dat heb ik al gedaan”, aldus de andere voorzitter. Sion had dus mooi twee keer zijn vakantiegeld opgestreken."

 

De site schrijft ook over de Mercedes van voorzitter Everards die Sion mocht lenen toen hij opeens met grote spoed naar Amsterdam moest. Sion keerde daags erna terug naar Groningen, edoch zonder auto. Nog altijd is niet duidelijk wat er met het dure vehikel is gebeurd.

 

2008 was ook al niet het beste jaar van Sion. Dit weet ook de Vereniging ex-internationals KNVB. Romano probeerde volgens Guido Albers, secretaris van de vereniging, over de ruggen van de voormalige Oranjespelers vierduizend euro afhandig te maken van nota bene zijn eigen club, v.v. Oldambster Boys uit Scheemda. "Daarvoor gebruikte hij onze namen, valse e-mailadressen en een neptelefoonnummer. We zijn verbijsterd", aldus Albers. "We zijn naar de politie gestapt wegens poging tot oplichting," zo schrijft De Telegraaf in een smeuïg stuk.

 

(Edit: een lezer uit nota bene Amsterdam wees ons er - geheel terecht - op dat de Oldambtster Boys niet uit Scheemda, maar uit Nieuw Scheemda komen. Veel gekker moet het niet worden...)

 

Legendarisch is het interview dat Henk Kok met Romano Sion wilde houden. Een interview dat nooit echt goed van de grond kwam. Geniet u mee:

 

 

Genoeg over deze ex-voetballer van FC Groningen. Zondag hebben we in de arena opnieuw behoefte aan voetballers met een dergelijke mentaliteit. Het is stuitend om te zien hoe de arrogantie momenteel van de Amsterdammers afdruipt - meer dan ooit wordt het tijd voor opnieuw een resultaat voor de Trots van het Noorden in Duivendrecht. Best mogelijk dat we daarna weer een jaartje of 15 moeten wachten op een himmelhoch jauchzendes Gefühl, maar juist komende zondag zien wij de kampioensaspiraties van 020 volgaarne in de ijskast opgeborgen zien worden. Zoals we ook al smachten naar het verstieren van het kampioensfeestje van Jong FC Twente, dat komende maandag uitwijkt naar de Grolsch Veste om aldaar voor een groot publiek de schaal binnen te halen. Tegenstander is dan echter ... Jong FC Groningen. Het moge duidelijk zijn - komende maandag wordt er geen kampioenschap behaald, althans niet door Jong FC Twente!

 

Op dit spektakel in het Tukkerse land, waar we met een beetje geluk zelf bij zijn, komen we na zondag uitgebreid terug. Eerst moet de focus op de pot van zondag liggen.

 

Het is inmiddels bekend met welke vermoedelijke opstelling Pieter Huistra het leven van zijn voormalige werkgever zuur wil maken:

 

Suk

Tadic - Pedersen - Bacuna

Hiariej - Andersson

Burnet - Sparv - Ivens - Kappelhof

Luciano

 

Wij blijven het onbegrijpelijk, en doodzonde, vinden dat Luis Pedro geen basisplaats wordt gegund. Vóór de thuiswedstrijd tegen Roda JC had hij twee maal niet onverdienstelijk als rechtsback gespeeld, maar moest vervolgens tegen de Limburgers wijken omdat die met een 442-concept, zonder linksbuiten, speelden, zo was de uitleg van onze trainer. Tegen ajax, dat ongetwijfeld wél met vleugelspelers opdraaft, zien we echter opnieuw geen Luis Pedro. Nu wordt Johan Kappelhof als rechtsachter opgesteld, en Tom Hiariej, tegen Roda JC nog rechtsback, schuift door naar het controlerende middenveld. Wij vinden het jammer hoe er met een jong talent als Luis Pedro wordt omgesprongen. Of is dit een verwijzing naar het vervolg van zijn carrière, dat misschien niet in Groningen ligt? Luis Pedro heeft een aflopend contract. FC Groningen bezit een eenzijdige verlengingsoptie. Deze optie is echter nog niet gelicht, en ook is ons niets bekend over een ander contract dat FC Groningen aan Luis Pedro wil aanbieden dat los zou staan van de optie.

 

Frank de Boer verkondigt op het digitale huis van zijn broodheer de gebruikelijke prietpraat. "Thuis moet er gewonnen worden", en de tegenstander mag niet onderschat worden: "Groningen zit niet in zijn beste periode. Maar goed, dat zat FC Utrecht ook niet toen we tegen die club speelden. En toch wonnen ze twee keer. Ik hoop dat we zondag weer het niveau halen dat we nastreven", aldus De Boer, die overigens de hoofdtrainer van FC Groningen zou zijn geweest als hij op het aanbod van de FC zou zijn ingegaan om Ron Jans te vervangen. De Boer, toen nog coach van ajax A1, bedankte echter voor de eer.

 

 

Wij gaan het allemaal beleven, zondag.  Natuurlijk reizen we de FC weer achterna, net zoals we dat op 6 mei a.s. ook uit bij AZ zullen doen. Komende zondag zijn verrekijkers geen overbodige luze, want het uitvak is diep verstopt op de tweede ring. En aangezien de tribunes van de arena met een helling van 37 graden de op drie na steilste zijn van Europa moge duidelijk zijn dat het een schimmige bedoening zal worden voor de hondstrouwe groen-witte aanhang.

 

Nog één keertje terugblikken!

 

Wat is er mooier om nog eens terug te kijken naar de formidabele 5-5 die de mannen van Theo Verlangen op 23 januari 1983 in De Meer op de mat legden. Ook al wordt de samenvatting door ajax TV door David Endt opgetekend, en dus een verhoogd neuzengehalte heeft - de doelpunten van Ron Jans (2x), Rob McDonald, Ronald Koeman en Walter Waalderbos zijn er niet minder fraai om.

 

 

De opstelling van FC Groningen van deze legendarische pot:

 

Johan Tukker, Ronald Steenge, Karel Hiddink, Walter Waalderbos, Anne Mulder (Jan de Jonge), Ronald Koeman, Erwin Koeman, Theo Keukens, Bud Brocken, Rob McDonald, Ron Jans

 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de in Amsterdam behaalde overwinningen van 21 april 1985 (1-3) en van 3 mei 1994 (0-2), zoals ook de jammerlijke 9-0 van 6 januari 1974 even onbeschouwd blijft.

 

De wedstrijd van komende zondag is nog niet gespeeld, ook al haalden wij uit de laatste 10 wedstrijden zes hele punten en de Amsterdammers 30. Zelden zullen er zovelen op een strakke één hebben gerekend. Daar ligt onze kracht. Er zal druk moeten worden gezet naar voren toe. Dit zal de reden zijn geweest om Nicklas Pedersen als tien op te stellen. Meeverdedigen staat nl. niet in z'n Deense vocabulaire.

 

Laat het maar zien, mannen! Forza Grunn!

 

UPDATE na de training van zaterdag 21 april 2012:

Brian van Loo en Thomas Enevoldsen weer present op het trainingsveld

De laatste training voor de wedstrijd van morgen tegen ajax vond onder barre weersomstandigheden plaats. De regen kwam met bakken uit de hemel maar de spelers gingen toch enthousiast aan de slag. In vergelijking met gisteren was Renze Fij afwezig (hij zal vandaag zijn vrije dag hebben omdat hij morgen wel moet trainen) en waren Brian van Loo en Thomas Enevoldsen wel present. Enevoldsen deed een klein deel van de training mee met de groep en ging vervolgens apart trainen onder leiding van de fysiotherapeut.

 

Ook Yoëll van Nieff, eigenlijk behorend tot de selectie van de A1, was vandaag weer present bij de training terwijl FC Groningen A1 vanmiddag een wedstrijd speelt tegen NEC. Aangezien Yoëll de laatste tijd steeds bij de trainingen aanwezig is vermoeden wij dat hij de plek in de selectie heeft overgenomen van Nick Bakker die door de Ziekte van Pfeiffer geveld is. Mogelijk kan Nick dit seizoen niet meer in actie komen en dus was er een plek in de selectie voor een verdedigende speler vrijgekomen. Van Nieff zal komend seizoen onderdeel uitmaken van de B-kern en lijkt nu dus al vervroegd doorgeschoven te zijn.

 

De training bestond voornamelijk uit het oefenen op standaardsituaties en net als in de wedstrijden weten de spelers ook op het trainingsveld het net in deze situaties maar moeilijk te vinden. Wel kunnen we uit de hesjesverdeling opmaken dat de opstelling voor morgen er inderdaad als volgt uit zal zien:

 

Suk

Tadic - Pedersen - Bacuna

Hiariej - Andersson

Burnet - Sparv - Ivens - Kappelhof

Luciano

 

Vandaag werd de training ook weer eens afgesloten met het onderdeel waar de spelers soms zelfs iets te fanatiek van lijken te worden: de Interland. Luis Pedro moest zich bij de buitenlanders voegen om tot een opstelling van 11 tegen 11 te komen.

De laatste tijd was de Interland vaker een prooi voor de Nederlanders maar vandaag konden de buitenlanders iets terug doen. Niemand minder dan Nicklas Pedersen bracht de buitenlanders op voorsprong. Na een mooie actie van Jones aan de zijkant kon Suk Hyun-Jun de voorsprong zelfs uitbouwen naar 2-0 en vervolgens tot 3-0 voordat Tom Hiariej iets terug kon doen en de eindstand bepaalde op 3-1. De gemoederen waren tussendoor nog zo hoog opgelopen dat het zelfs tot een opstootje leidde en dat zien we toch graag in aanloop naar de kraker van morgen. Als de spelers deze drive kunnen vasthouden tot morgenavond dan kan het bijna niet anders of de Trots van het Noorden gaat morgen voor een stunt zorgen in Amsterdam!

 

 

Fotoreportage van de training van zaterdag 21 april 2012 van Eric Smit:

 

training 21-04-2012006
training 21-04-2012021
training 21-04-2012022
training 21-04-2012032
training 21-04-2012052
training 21-04-2012055
training 21-04-2012057
training 21-04-2012062
training 21-04-2012064
training 21-04-2012065
training 21-04-2012067
training 21-04-2012069
training 21-04-2012072
training 21-04-2012077
training 21-04-2012080
training 21-04-2012090
training 21-04-2012093
training 21-04-2012095
training 21-04-2012099
training 21-04-2012101
training 21-04-2012104
training 21-04-2012106
training 21-04-2012109
training 21-04-2012111
training 21-04-2012121
training 21-04-2012125
training 21-04-2012131
training 21-04-2012133
training 21-04-2012135
training 21-04-2012168
training 21-04-2012170
training 21-04-2012190
training 21-04-2012197
training 21-04-2012204
training 21-04-2012206
training 21-04-2012213
training 21-04-2012230
01/37 
start stop bwd fwd

 

Fotoreportage van de training van zaterdag 21 april 2012 van Patrick Stinissen:

 

22042012002
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
01/46 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!

 

 

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.