Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

248 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - NEC

Wie bij de start van deze competitie zou hebben beweerd dat we na 14 wedstrijden op een 14e plek zouden staan met 13 doelpunten vóór, die zouden we beschuldigd hebben van het lijden aan een suïcidale combinatie van extreme zwartgalligheid en ultra-depressiviteit. In Nijmegen wordt er over het kluchtige ensemble rond voormalige werkweigeraar Ntibazonkiza net zo gedacht. De plaatselijke club is nog dieper gezonken en staat jammerlijk 17e. Voor de FC telt slechts een zege!

 

UPDATE n.a.v. de training van vrijdag 27 november 2009 (zoals we al verwachtten vond die plaats op het TCN trainingsveld, in de Euroborg staan er inmiddels zelfs plassen langs het veld!): Stenman heeft weer meer last gekregen van zijn liesblessure en zal er zondag zeker niet bij zijn. Ook Brian van Loo was vandaag niet op de training aanwezig, hij heeft een beetje last van een blessure. Toch zal hij naar alle waarschijnlijkheid zondag gewoon mee kunnen doen. Onze eerdere indruk dat Hiariej tegen NEC wel eens de plek van de geschorste Granqvist zou kunnen innemen, werd bevestigd. Verder trainde Nordstrand weer volop mee (met Jong FC Groningen). Hij heeft goede hoop volgende week weer volledig bij de groep aan te kunnen sluiten. De opstelling voor de wedstrijd tegen NEC ziet er als volgt uit:

Van Loo-De Roover-Hiariej-Sankoh-Jansen-Holla-Bacuna-Van de Laak-Lovre-Enevoldsen-Matavz

 

 

Als er ooit een reden is geweest om niet achterom te kijken, ook al is er aan deze terugblik geen straf in de vorm van een sneue verandering in een zoutpilaar verbonden, dan is het wel nu. Het goede gevoel van vóór de storende interlandonderbreking, ontstaan door drie goede wedstrijden, is na de Waalwijkse zeperd helemaal naar de Filistijnen. Verliezen van de nummer laatst op een troosteloze manier en moeten constateren dat je ook zonder lepra of vuurwerkverminkingen twee handen nodig hebt om alle geschorsten en geblesseerden te kunnen tellen - nee het trotse Groningse gevoel kan wel een oppepper gebruiken. In elk geval bovenaan in de voorbeschouwing wappert de Groningse vlag nog fier, het wordt tijd dat we de vlaggen nu ook uit kunnen steken omdat er een écht herstel is opgetreden.

 

(Het feit dat de elftalfoto bij de Euroborg er sinds vanmorgen niet meer staat duidt niet op een ontmanteling van ons elftal, maar op het simpele feit dat het hele gevaarte vannacht door de storm aan gort is gewaaid. Er staat inmiddels een ingepakte lijst, vóór zondag zal daarin een nieuwe foto zitten, aldus een toezegging van de firma die zich hiermee bezighoudt, Betech Kunststoffen BV).

 

Zondag MOET er een hernieuwde start van dit herstel worden ingezet. Laat NEC er dan maar aan geloven, de voormalige Europese hoogvlieger (gevalletje ééndagsvlieg) bevindt zich op de ranglijst weer daar waar het hoort, in de onderste regionen. Dat dit weliswaar niet alles zegt, men denke voor de allerlaatste maal terug aan de vorige jammerlijke pot van de FC, is inmiddels genoegzaam bekend, maar dit betekent niet dat we nu opeens ook niet meer van de nummer één-na-laatst kunnen winnen. Op het leger aan geschorsten (Granqvist, Femi, Lachman en Luciano) en het minstens evengrote legioen aan geblesseerden  (Andersson, Nordstrand, Rijsdijk, Svejdik en mogelijk ook nog Stenman) kunnen we zondag geen beroep doen, maar het overblijvende deel van de selectie, eventueel aangevuld met allerlei goedwillende beloften, moet er toch voor kunnen zorgen dat zich langzaam weer een gevoel van onoverwinnelijkheid van ons meester gaat maken. Ik geef toe, het lijkt een huzarenstukje om in de komende zes wedstrijden, met tegenstanders als Feyenoord, Heerenveen, Twente, AZ, geen enkele maal als verliezende partij van het veld te stappen, maar ach, wie bv. kijkt naar de aftakeling van de met pompeblêdden sympathiserende bende uit Friesland en het moge duidelijk zijn - we zijn bezig met een knotsgekke competitie waarin alles mogelijk is. Kijk naar één van de motoren op ons middenveld. Een maand of wat geleden had amper iemand van ene Leandro Bacuna gehoord, maar inmiddels is hij vaste kracht in de basis van Ron Jans en speelt met inzet en bravoure alsof hij al jarenlang onze aanvoerder is. Wat een ontwikkeling maakt deze jongen door!

 

 

Traditiegetrouw beginnen we met onze gasten uit Nijmegen, zo zal de speaker zondagmiddag ongetwijfeld van wal steken als hij de opstellingen met ons wil delen. Laat ik aan het begin van deze voorbeschouwing dan ook maar wat roepen over onze gasten uit Nijmegen, het voormalige Havana aan de Waal (deze bijnaam heeft minder te maken met een mogelijke drugsverslaving van de Gelderlanders, maar veelmeer met het feit dat Nijmegen in de jaren 60 en 70 politiek gezien als rode stad bekend stond). Een belangrijke bron om wat interessants over onze tegenstander aan de weet te komen is natuurlijk niet de officiële clubsite van NEC, maar veelmeer de pagina van de iets kritischer [al spreken ze zelf liever over "bezorgd om het welzijn van hun grote liefde"], en zelfs behoorlijk humoristische Trouwe Honden uit Nijmegen. Een site die eind september kopte met de titel Werkweigeraar Ntibazonkiza tekent alsnog z'n contract kan natuurlijk op onze sympathie rekenen. Wie de onverkwikkelijke toestanden die dit verwende stuk verdriet, qua karakter vergelijkbaar met Bruno S. , niet meer helder op het netvlies heeft, die praten we graag even bij, met dank aan de goed geïnformeerde honden, die letterlijk schrijven: Beide partijen bereikten in januari overeenstemming over een nieuw contract, maar die was blijkbaar in de ogen van 22-jarige aanvaller onvoldoende. Ntibazonkiza eiste drie dagen voor het begin van de competitie een salarisverhoging. NEC werkte niet mee, en dus liet de aanvaller zich niet meer zien. Hij dook enkele weken geleden opeens op bij Red Bull Salzburg. Ntibazonkiza meldde daar dat hij transfervrij was. Als reactie hierop stapte NEC onlangs naar de arbitragecommissie van de KNVB. Ntihuppeldepup kwam echter tot inkeer en tekende alsnog het in zijn ogen schandalig slecht gedoteerde contract. Er werd nog even met hem gepraat, hij moest wat excuses maken, het berustte allemaal op misverstanden blablabla, en inmiddels is het heerschap weer in vrede aangenomen. Helaas schoot de blaag er vorige week twee ballen niet heel beroerd in dus helemaal onmogelijk is zijn positie tot onze spijt niet meer. Ook zijn zaakwaarnemer, Ger Lagendijk, is weer helemaal blij met zijn Saidi. Ook hier hebben de Trouwe Honden weer een mooie kijk op de wereld, ik citeer: Net als NEC was ook zaakwaarnemer Lagendijk op een niet al te frisse wijze aan de kant gezet. Al vond Lagendijk zelf van niet, want hij achtte destijds het éénregelige briefje waarmee Saidi de relatie verbrak verre van juridisch voldoende om af te zien van verdere werkzaamheden.

 

Ach, werkweigeraars - ze zijn van alle tijden. Meestal komen ze uit verre oorden, worden liefdevol binnengehaald bij een club maar slaan in hun eurojacht op een gegeven moment volledig door, denken dat ze God op aarde zijn en steken de gek aan met hun werkgevers, contracten en supporters - en het komt bijna altijd weer goed. Sankoh, in een grijs verleden aangespoeld in Nederland toen hij op een vlotje zijn geboorteland Sierra Leone als vluchteling verliet en bij de FC meer verdienend dan alle Sierra Leonezen bij elkaar, verliet de training al eens witheet toen hem de bank i.p.v. de basis in het vooruitzicht werd gesteld, maar hij speelt inmiddels weer. Met Bruno kwam het nooit meer goed, trouwens, Martin Jol ziet hem liever vandaag dan morgen oprotten bij de neuzen

 

De vermoedelijke opstelling van onze tegenstander ziet er overigens als volgt uit (aldus de trouwe Nijmeegse viervoeters) :

 

Babos; Wellenberg, Van Eijden, Zomer, El-Akchaoui; Radomski, Goossens, Davids; Fejzullahu, Vleminckx, Ntibazonkiza

 

Hoogste tijd om over te gaan naar de wedstrijd van a.s. zondag! De Trouwe Honden weten de uitslag al: het wordt 6-0 voor FC Groningen, waarna trainer Wiljan Vloet NEC laat voor wat het is en overloopt naar de aartsvijand uit Arnhem, Vitesse. Dit bericht heeft zelfs in De Gelderlander gestaan, klik hier!

 

NEC-thuis; hoe staat de FC erop?

Het heeft geen zin verder te jammeren over afwezige spelers, om met Ron Jans te spreken: we moeten het doen met de spelers die wél kunnen spelen.

 

Traditiegetrouw (nou ja, traditie, onze site bestaat pas een dikke maand) hebben we deze week weer trainingen bezocht daar waar we konden. Laten we maar meteen met een eerste prognose voor de opstelling komen:

 

matavz

enevoldsen - lovre - van de laak

holla - bacuna

jansen - hiariej - sankoh - de roover

van loo

 

Qua systeem hetzelfde als bijvoorbeeld in de vorige thuiswedstrijd tegen Heracles, en toen wisten we met dit 4-2-3-1 concept, met één centrumspits en twee middenvelders aan de buitenkant die veelvuldig mee opkomen en zich vooral niet teveel in het centrum moeten ophouden, vier maal te scoren. De invulling is nu echter op een aantal posities gewijzigd. I.p.v. Luciano, Stenman, Granqvist, Femi, Nordstrand zien we nu Van Loo, Jansen, Hiariej, Holla, Matavz. We moeten nog wel een slag om de arm houden met Fredrik Stenman, we sluiten nl. niet uit dat hij zondag toch fit genoeg is om te kunnen spelen. Dit weten we morgenvroeg, als we de training in het moeras dat Euroborg heet zullen visiteren. Verder is ook Nicklas Pedersen weer inzetbaar maar hij staat toch lager in de pikorde dan zijn zwijgzame Sloveense concurrent (die naar verluidt vragen die hem in interviews worden gesteld door zijn onafscheidelijke moeder laat beantwoorden) en dat zal onze Deen niet lekker zitten. Maar goed, soms lopen zaken wel eens wat anders.

 

Met de afwezigheid van de verdedigers Granqvist en Lachman en wellicht ook Stenman kunnen we gerust constateren dat er verder weinig meer moet gebeuren op blessuregebied bij onze achterhoede. Dan ontkom je echt niet meer aan een gedwongen inbrengen van nog meer beloften. Bij Jong FC Groningen spelen als rechts- resp. linksback vaak Jorrit Kunst en Jelle Wagenaar, beide heren zaten volgens mij echter nog nimmer bij de selectie van het eerste, zij lijken nog niet rijp voor een sprong in het diepe. Laten we hopen dat ons qua blessures de komende tijd geen verder leed zal treffen. Maar ach, voor elk probleem is ook middenin een wedstrijd wel een oplossing voorhanden. Michael Jansen kan ook in het centrum spelen, dus bij bv. een gedwongen uitvallen van Hiariej of Sankoh zou Jansen naar het centrum kunnen doorschuiven waarna Zonneveld als linksback kan opdraven. Raakt De Roover geblesseerd dan zou je Hiariej prima op die positie kunnen posteren. Raken zowel Jansen als Hiariej of Sankoh geblesseerd, ja dan zal de aanpassing wat exotischer zijn vrees ik. Maar misschien heeft Enevoldsen in zijn prille jeugd bij de F-jes ook wel eens laatste man gespeeld?

 

Zoals gezegd, morgenvroeg wordt er weer lekker getraind, en wij zullen dan met ons fotografische geheugen in de aanslag paraat zijn en minitieus registreren welke basis we zondag gaan zien.

 

Wie het overigens ook zullen zijn, zowel de Euroborg zelf, en dan met name het speelveld, als de omgeving rondom onze Groene Hel vertonen momenteel grote gelijkenissen met een Bangla Desh-achtige modderpoel na weer een overstroming. De woonwijk De Linie ziet er door graaf- en asfalteringswerkzaamheden uit alsof er een bom heeft ingeslagen, mocht deze ellende zondag nog vergelijkbaar met de verwoestende aanblik van vandaag zijn dan wordt het een uitdaging om voor en vooral na de wedstrijd met ons tig-duizenden daardoorheen te krioelen. En het veld in de Euroborg - door de regenval van de laatste tijd is dit bij het onbespeelbare af. De wietplantagekassen draaien weer overuren, hele lappen gras zijn deze week vervangen, maar één glijpartijtje tot net buiten het veld op de Zuidzijde en je staat tot je enkels in de blubber. De modderspatten zullen tot diep in de 2e ring van de Zuidtribune binnenslaan.

 

Het zal zondag dan ook niet om de technische finesses gaan, maar meer om het gehalte aan vuur-/gras-moddervreters. Of dit bij Groningen of bij NEC beter is ontwikkeld zal helemaal van de wedstrijdinstelling afhangen. Tegen bv. AZ, Vitesse en Heracles was er een heerlijke passie en vechtlust in de ploeg aanwezig, tegen RKC echter totaal niet. Sta je zondag met het mes tussen de tanden op het veld dan schuif je NEC er met een ruime overwinning vanaf, staat er echter een slappe hap op de soppige grasmat dan wordt het een helse opgave om de punten daar te houden waar ze horen, en dat is in Groningen.

 

Ik ben er echter rotsvast van overtuigd dat de ploeg zondag net zo goed op scherp wordt gezet en strijdvaardig op het veld staat als in de vorige thuiswedstrijd, die tegen Heracles. Er moest toen nl. absoluut worden gewonnen, en zo is de situatie nu weer. We kunnen ons geen zeperd meer veroorloven, dat zal tot in elke geleding binnen de club zijn doorgedrongen, en het kan niet anders of dit wordt in een over-mijn-lijk mentaliteit omgezet bij de ongetwijfeld getergde thuisploeg. Het zal moeten ook, we gaan een moeilijke reeks wedstrijden tegemoet, dan moet je - met alle respect - thuis tegen NEC de punten binnenharken, op welke manier dan ook.

 

Het bruggetje naar bv. rode kaarten is daarmee makkelijk geslagen

 

De rode statistieken van de wedstrijden tussen Grunn en NEC

We wisten het zelf ook al maar de Trouwe Honden hebben het even netjes op een rijtje gezet: in vijf van de laatste zeven wedstrijden tussen NEC en Grunn werd er een rode kaart getrokken, een kaart die dit seizoen toch al erg vaak aan een Groninger wordt verstrekt. Kijk maar mee:

 

04-02-2009

FC Groningen

NEC

2-0

rood: Zomer

09-01-2009

NEC

FC Groningen

0-2

geen rood

29-10-2008

NEC

FC Groningen

2-2

rood: Granqvist

11-05-2008

FC Groningen

NEC

1-3

geen rood

08-05-2008

NEC

FC Groningen

1-0

rood: Sankoh

23-01-2008

FC Groningen

NEC

5-1

rood: Wisgerhof

28-10-2007

NEC

FC Groningen

5-1

rood: Svejdik

 

De Nijmeegse fans verbinden hieraan de conclusie dat je alleen maar hoeft te kijken naar de laatste vijf wedstrijden. Zij constateren:

 

Wees echter gerust: in de laatste vijf ontmoetingen is er een patroon ingesleten van beurtelings wel en geen kaart. En aangezien Ramon Zomer blijkbaar de statistieken ook kent en derhalve zo slim is geweest om in de vorige wedstrijd een rode prent te pakken, betekent dit dus dat de aankomende wedstrijd beëindigd zal worden met 22 spelers op het veld. Bovendien kunnen we zien dat in deze "roodloze" wedstrijden de uitspelende ploeg met 2 doelpunten verschil als winnaar van het veld liep!

Wij hebben het bier alvast koud liggen voor een feestje zondagavond, gerust in de wetenschap dat de statistieken dit weekend aan onze zijde staan. Alleen wel vervelend dat we in december voor de beker wederom naar het hoge noorden moeten afreizen. Als dat maar goed gaat...

 

Wat mij betreft houden we ons niet vast aan een bepaald patroon in rode kaarten, maar aan de laatste twee wedstrijden. In februari van dit jaar wonnen we thuis met 2-0 van de ploeg van (toen nog) Mario Been. Marcus Berg en Koen van de Laak zorgden er met hun goals voor dat we een belangrijke zege boekten. Een maand eerder wonnen we met dezelfde score, maar toen uit. Nou ja uit, volgens mij was dit een oefenpotje in Spanje toen we net Pedersen aan het uittesten waren Laten we dan maar kijken naar nog een wedstrijd eerder, die van 29 oktober 2008. Die ging tenminste ergens om. Tja, Granqvist mocht er toen vroegtijdig af met rood, maar García zorgde er vlak voor tijd voor dat we niet met lege handen terug naar het mooie noorden hoefden af te reizen. Over de hele linie hebben we thuis tegen NEC al 24x gespeeld (13 zeges, 9x gelijk, en maar 2x op de kloten [1996 en 2008]), en er viel vaak veel te beleven! Wat te denken van de 5-1 van 23 januari 2008, toen we de onthutsende nederlaag met dezelfde cijfers van eerder dat seizoen in Nijmegen wegpoetsten? In beide wedstrijden werden balletje-hoog- en irritante overtik-acties tentoongespreid, hopelijk blijven dit soort taferelen zondag achterwege.

 

Ook mooi was de 4-4 van 23 augustus 2000, maar na een gelijkspel, hoe sensationeel ook, ga je toch met een ander gevoel naar huis dan na een 5-1. Weten we nog wie er scoorden in dat doelpuntrijke duel uit 2000? Sander van Gessel, Martin Drent (2x), Dejan Curovic. Mooie tijden!

 

Kunnen we nog moet putten uit de scheidsrechter, of wordt het weer niks?

Of het niks wordt weten we nu nog niet, maar meestal is het inderdaad nul komma niks met de arbitrage. Zondag moeten we het doen met Pol van Boekel. Geen talent, maar hij was wel de man die de 3 minuten blessuretijd in de thuiswedstrijd tegen Excelsior van 12 januari 2008 oprekte tot 5 minuten waarna we in de 90+5e minuut de winnende 3-2 scoorden. Lovre schoot toen via een van richting veranderd schot op weinig subtiele wijze binnen, zoals onze andere goals die avond ook al via allerlei omwegen tot stand kwamen. Een vriend, die Van Boekel! Later dat jaar gaf hij ons handenvol penalty's toen we in Kerkrade de plaatselijke Duitse club (bitte, danke, bitte danke ) met 2-5 te kijk zetten. Ook toen was er niks mis met 's mans fluitende capaciteiten. Wij geven hem op voorhand het voordeel van de twijfel!

 

Genoeg voor vanavond. We gaan er vol tegenaan, zondag in de Euroborg. Er MOET gewonnen worden. We staan op een waardeloze plek, maar het gat naar bv. nr. 10 is maar één luizig puntje. De hoogste tijd om de rotsmaak die we momenteel in de bek hebben weg te spoelen. NEC moet eraan geloven! Ik wil dat gevoel van het met een gebalde vuist het stadion verlaten na een mooie vechtzege weer terughebben, spelers die voor Noord na afloop de handen in de lucht steken of zich vrijwillig in de modderpoel werpen. Met ons als 12e man, net als tegen Heracles, moet dat lukken!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.