Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

140 gasten online

Voorbeschouwing Feyenoord - FC Groningen

Stond er vorig jaar rond het feest van de Goedheiligman een uitwedstrijd tegen PSV op het programma (slechts de eerste helft kunnen we ons herinneren, met een 0-2 voorsprong bij rust leek de buit binnen), nu hebben de programmatechneuten van de KNVB ons van een uitwedstrijd tegen Feyenoord voorzien. De wedstrijd komt als geroepen. De Rotterdammers spelen net als wij met enthousiaste doch niet al te ervaren piepjongelingen, als het ons lukt de boel achterin dicht te

spijkeren dan zijn de drie punten voor ons!

 

UPDATE na training vrijdag 4 december 2009: ook Evgeniy Levchenko, even overgewaaid uit het Russische en meteen de moeite nemend zijn voormalige ploeggenoten met een bezoekje te vereren (leuk om hem weer eens te zien!), kon vanmorgen constateren dat we de opstelling van Feyenoord-uit juist hebben voorspeld.
Deze elf mogen het doen zondagmiddag:
luciano; hiariej, sankoh, granqvist, stenman; bacuna, holla; van de laak, lovre, enevoldsen; pedersen
Matavz en Jansen trainden voluit mee met de "reserves", zij sluiten vermoedelijk weer aan bij de selectie. Ook Femi tenslotte is weer boven water en liep fanatiek zijn rondjes!

 

 

 

Wie voorafgaand aan deze competitie met een uitgestreken gezicht en overtuigd en stellig zou hebben beweerd dat in de wedstrijd tussen Feyenoord en FC Groningen zwaargewichten als Bart Schenkeveld en Leandro Bacuna, inmiddels 18 lentes jong en meespelend in het eerste (jawel, we hebben het niet over de B1- of de A1-jeugelftallen, ook niet over de beloften maar over de hoofdmacht van beide Traditionsvereine), voor deze persoon zou acuut een plekje zijn vrijgehouden in de zak van onze Groene bemijterde vriend die jullie hier links zien afgebeeld. Te Spanje zou onder een inspirerend zonnetje getracht worden de bovenkamer weer enigszins op orde te krijgen waarna, met een beetje geluk, de reis terug naar Nederland aanvaard zou mogen worden.

 

Echter, een aantal maanden na de start van deze tot nu toe vrij beroerd verlopende competitie kunnen we met gefronste wenkbrauwen constateren dat aan Rotterdamse kant jongetjes als Schenkeveld (volgens Mario Been is het vóór Studio Sport al bedtijd voor dit knaapje) en de nog minder droog achter de oren zijnde Luc Castaignos en Stefan de Vrij furore maken in Feyenoord 1, in de basis of op de bank, en dat aan de kant van Grunn Bacuna opdraaft als controleur en dat jl. zondag tegen NEC zelfs bij de beloften geen geschikte vervangers meer ontdekt konden worden die als remplaçanten voor ons leger aan geschorsten en geblesseerden zouden kunnen worden opgetrommeld, met als gevolg dat er voor het eerst sinds uw verslaggever zich kan heugen maar liefst twee reservekeepers op de bank geposteerd werden.

 

Voor dit soort aandoenlijke taferelen hoeven we aan de kant van de nimmer verblekende Trots van het Noorden niet bang te zijn, zondag in De Kuip. Natuurlijk, Bacuna heeft zijn waarde al lang en breed bewezen en zal zich zo snel niet meer uit de basis laten spelen, maar de selectie die ons zondag ter beschikking staat is toch een stukkie zwaarder dan de geïmproviseerde elf die ons tegen NEC weliswaar een fantastische laatste 10 minuten voorschotelde, maar ook een iets minder fantastische 80 minuten daaraan voorafgaand.

 

Ons grote voordeel moeten we zondag putten uit het feit dat Schenkeveld, Castaignos en De Vrij nog altijd tot de zwaar in de Sint gelovende groep jeugdigen behoort, die deze week 's nachts geen oog dichtdoet, en mede daarom overdag met rode wangetjes rondloopt, snakkend naar De Dag Der Dagen, 5 december, een dag die vervolgens zóveel indruk maakt dat met name de dag erna een slap vaatdoek-gevoel zich meester maakt van het nog in ontwikkeling zijnde bevattingsvermogen zodat elke beweging moeite kost en de dag maar beter lamlendig in bèrre doorgebracht kan worden. Laat op deze dag uitgerekend de nog altijd verbeten op eerherstel uitzijnde FC Groningen langs komen!

 

Een verder rondje langs de gebeurtenissen in Rotterdam Zuid van de afgelopen week levert een aantal vermakelijke zaken op. Zo lijkt het voorheen zo stralend witte gebit van Sekou Cissé volkomen geruïneerd te zijn na een op zich onschuldig lijkende ingreep door een vermoedelijk qua leeftijd en ervaring moeiteloos met Schenkeveld, Castaignos en De Vrij  kunnen wedijverende tandarts, die voor het eerst de hamer en tang ter hand nam en Cissé als zijn proefkonijn had uitverkoren. De beste man moest een tandje trekken maar sinds deze bloederige actie loopt Cissé met een kop zo dik als een genetisch gemanipuleerde pompoen rond en is al een tijdje op voetbalgebied uitgeschakeld. Daarentegen nemen wij ons petje diep af voor Leroy Fer. De man loopt praktisch één op twee. Een statistiek waar menig spits jaloers op is. Helaas heeft dit moyenne niets met gescoorde doelpunten te maken maar moeten we het in de kaartensfeer zoeken. Na 15 potjes voetballen staat Fer alweer op 7 gele prenten en mag tegen onze FC lijdzaam toekijken hoe zijn team naar de slachtbank geleid gaat worden.

 

Tenslotte nog een woord van dank aan het adres van Danny Buijs. Hij liet afgelopen weekend in de schoppartij van ADO Den Haag tegen 010 zien dat zijn hart nog altijd de kleuren groen-wit heeft, getuige de aanslagen die hij in petto had voor diverse Feyenoorders, onze komende tegenstanders. Willem van Hanegem, toch al strontchagrijnig in de pers blèrend vorige week, sprak er schande van: "Het is toch een aanfluiting voor al onze opleidingen dat een jongen als Danny Buijs bij ADO op eredivisieniveau mag spelen. In een paar seconden tijd schopt hij eerst Bahia en daarna Fer. En dat allemaal om zijn eigen onvermogen te verbergen.” Zijn kruistocht tegen al wat krom was vervolgde hij tegen scheidsrechter Nijhuis en tenslotte moest ook Mario Been het in zijn tirade ontgelden. Hierbij moeten we natuurlijk aantekenen dat De Kromme in het grijze verleden een begenadigd technicus was die nimmer een overtreding beging, laat staan tikkies, of nog erger, doodschoppen, uitdeelde. Hij moest niets hebben van pittige duels en heeft er jaren na dato nog altijd geen goed woord voor over als sommige spelers de mouwen eens goed opstropen. Maar ook in zijn carrière als trainer heeft hij zich altijd buitengewoon correct opgesteld. Op volkomen inzichtelijke wijze moesten zijn incapabele assistenten bij FC Utrecht het veld ruimen, die konden er met z'n allen natuurlijk geen (in deze dagen wel erg toepasselijke) pepernoot van, ze mochten blij zijn dat Van Hanegem ze op zo'n collegiale manier de laan uit joeg. Nee, als er iemand recht van spreken heeft dan is het Willem wel.

 

Ronduit zielig is de actie van het schorriemorrie uit Amsterdam. Toen Feyenoord aangaf wel heil te zien in een nieuwe spits, die echter bij voorkeur gratis diende te zijn, kwam een verkronkeld brein uit 020 op het voor de hand liggende idee om op te roepen massaal exemplaren van het gratis dagblad Spits naar de club uit Rotterdam Zuid te sturen. Zucht.

 

Het vermelden waard is verder nog de afwezigheid van El Ahmadi aan de kant van de Rotterdammers zondag, en ook de inzetbaarheid van Andwéle Slory (wiens dagen in Rotterdam geteld zijn als we Hugo Borst mogen geloven die in het programma Unibet Betweters doodleuk verkondigt dat de spelersgroep van Feyenoord dit heerschap uitkotst, een opmerkelijke constatering voor deze ras-Spartaan die zich in de Kuip zelden tot nooit vertoont) is niet zeker door een hamstringblessure. Keep Darley tenslotte strompelt met een gekneusde voet rond. Maar ach, dit soort pijntjes vallen toch allemaal in het niet bij bv. de stortvloed aan afgescheurde kruisbanden waarmee FC groningen zich dit seizoen geconfronteerd ziet . Kortom:

 

 

Genoeg geraaskald over onze tegenstander van zondag! Hoe staan we er zelf op?

Welnu, uit het trainingsverslag van gisteren konden we al het nodige opmaken hoe de basis er zondag wellicht uit zal zien. Ook vanmiddag waren we present op het TCN trainingsveld, maar daarover hebben we geen apart stukje geschreven, veel nieuws was er nl. niet onder de zon. Feit is wel dat Tim Matavz net als gisteren weer apart van de groep trainde. Morgenochtend zullen we weten of de frèle Sloveen inzetbaar is, zondag in De Kuip, maar voorlopig tip ik op een neen. En dat mag je gerust een fikse tegenvaller noemen, Timmy scoorde de laatste drie wedstrijden in elke wedstrijd, tegen Heracles zelfs twee keer, zijn vermoedelijke vervanger van komende zondag, Nicklas Pedersen, kan dit soort statistieken nog niet overleggen. Maar veel keus hebben we niet, voor Morten Nordstrand komt Feyenoord-uit nog te vroeg, zoals we gisteren in ons trainingsverslag al opmerkten, en Serhat Koç wordt nog te licht bevonden.

 

(NB Na de training van vrijdagochtend verklaarde de FC op haar site dat Morten Nordstrand tot de winterstop niet meer in actie komt, dus ook niet op 20 december thuis tegen Heerenveen en ook niet op 23 december thuis tegen NEC. Aangezien Nordstrand woensdag nog volop meetrainde en verzorger Hagenauw toen uitsluitend aangaf dat hij Feyenoord-uit niet zou halen, gaan wij ervan uit dat een terugslag hem heeft teruggeworpen. Het wordt voor hem lastiger en lastiger om zich vóór 1 maart a.s. te bewijzen.)

 

Vol vreugde zien we daarentegen Andreas Granqvist en Luciano da Silva terugkeren van een schorsing en lijkt de vorst en de vuile regen van de laatste dagen als een heelmeester op de liesblessure van Fredrik Stenman gewerkt te hebben. Wij verwachten hem gewoon terug in de basis.

 

Eén en ander combinerend leidt dit tot het volgende elftal dat we vanaf minuut één op het veld van de prachtige Kuip verwachten:

 

pedersen

enevoldsen - lovre - van de laak

holla - bacuna

stenman - granqvist - sankoh - hiariej

luciano

 

En hoewel deze basis weer op maar liefst vijf plaatsen afwijkt van die van NEC-thuis (Matavz --> Pedersen; Jansen --> Stenman; Hiariej --> Granqvist; De Roover --> Hiariej en Van Loo --> Luciano) lijkt elke wijziging volkomen logisch. 't Is natuurlijk dood- en doodzonde dat het seizoen van Sepp de Roover vroegtijdig ten einde is gekomen door zijn zware knieblessure die hij afgelopen zondag opliep, natuurlijk vooral voor de Belg zelf, maar ook voor het team van Ron Jans, de zoveelste tegenslag die we in dit nog prille seizoen moeten incasseren.

 

Morgenochtend is er zoals gezegd weer een training, mochten we daar tot andere inzichten komen dan hierboven neergekalkt dan weten jullie dit natuurlijk weer als eerste. We sluiten niet uit dat op het allerlaatste moment Matavz toch fit genoeg wordt bevonden om van acquit af te spelen. Voorlopig houden we het op een Deense centrumspits.

 

Statistische prullaria

(foto: www.ego2.nl)

 

Met ons naar schatting 250-en gaan we - per omstreden buscombi - de kant van Rotterdam op, zondag. De bussen vertrekken om klokslag 10 uur aan de boorden van de Euroborg, dit lijkt wederom ruim bemeten voor een wedstrijd die om half 3 begint op een dag dat de files zelfs in de Randstad niet overdreven lang zullen zijn. Maar goed, we staan er weer, zondagochtend bij ingang 1. Wij hebben alle reden om ons te verheugen op een legendarische middag. Immers, was het niet ene Martin Drent, die ons in 2004 met twee puntgave treffers aan de eerste zege ooit in Rotterdam Zuid heeft geholpen? Op deze legendarische 2e mei stonden we er verre van florissant voor, min of meer vergelijkbaar met nu, en geen sterveling gaf ook maar een cent voor onze kansen. Mooi dat er na 90 minuten 1-2 op het scorebord stond! En dat met 11 tegen 10, Melchior Schoenmakers mocht immers extra lang douchen na het toucheren van zijn 2e gele kaart. Als we eens (met dank aan www.fcgstats.nl) selectief door de statistieken van de 30 eredivisiewedstrijden, die we tot nu toe in De Kuip afwerkten, heenbladeren en de eerste 24 wedstrijden laten voor wat ze zijn (18 nederlagen, 6 gelijke spelen, 24-18-6 = 0 zeges), en ons dus focussen op de laatste zes wedstrijden, dan noteren wij met gepaste trots drie zeges, twee gelijke spelen en slechts één ongelukkige verliespartij. Wie het wedstrijdformulier van die jammerlijk verloren wedstrijd er echter bijpakt en daarop de hanenpoten van Ruud Bossen ziet staan, die hoeft naar een verdere verklaring voor deze nederlaag niet langer te zoeken.

 

Of scheidsrechter Geurens, wie kent hem niet, ook een fluitist van eenzelfde deerniswekkend niveau was als de hierbovengenoemde Ruud B.? Het volgende elftal van onze FC trad nl. in 1973 in het strijdperk van De Kuip en droop met een sneue 7-0 nederlaag af, onder de bezielende leiding van de man in het (toen nog ) zwart, dhr. H.A. Geurens:

 

Jan Nordström, Peter Eimers, Jan Schipper, Bjarne Jensen, Henk Oosterwold, Hugo Hovenkamp, Sip Bloemberg, Reini Timmermans, Jaap Bos, Ab Gritter, Bert Oldenburger

(foto: http://beeldbank.nationaalarchief.nl/)

 

Ach, laten we geen ouwe koeien uit de sloot halen. Met een brede glimlach denken we terug aan niet eens zo lang geleden. 8 april 2007. Feyenoord: nul. FC Groningen: VIER. En alle doelpuntenmakers van die gedenkwaardige middag spelen nog altijd bij de FC. Alweer een strohalm gevonden! Zo juichten de spelers toen naar ons:

 

(foto: www.groningenfanatics.nl)

 

Wij sluiten dit pseudo-proza af, en geven jullie nog even mee dat het gevoel over de wedstrijd van a.s. zondag bij FCG Online gewoon erg goed is. NEC-thuis schuiven we even aan de kant, althans het grootste gedeelte van die wedstrijd. Tegen het slot van die wedstrijd konden we zien dat we ook met een zeer, zeer gehavend team in staat zijn een tegenstander tegen de wand te spelen, en in de wedstrijden daarvóór zag het spel er vrij goed uit, en dit gevoegd bij het feit dat doemdenken tot niets leidt in het leven en de conclusie is helder: tegen dit jeugdige Feyenoord kom je met een forse portie wil en opgestroopte mouwen een eind. Laat Van Hanegem er maar weer schande van spreken na afloop, laat hem maar weer in zijn gefrustreerde bitsige pen klimmen. Zet de verdediging achterin op scherp, laat de centrale verdedigers nu eens geen vijandelijke aanvallers vrije doortocht verlenen of ongemerkt uit je rug lopen, en met een Luciano op doel hou je gewoon de nul. Dan moet het wel heel raar lopen willen we niet met de volle buit terug naar Groningen rijden. KOP D'R VEUR!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.