Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

172 gasten online

Voorbeschouwing "1312" Sparta Rotterdam - FC Groningen, op voorhand beladen

Mocht er nog iemand twijfelen aan de manier waarop echte Groninger supporters voetbal willen zien, voelen en beleven, wie zich verdiept in 1312-actietijd die twijfelt niet meer. Groen-witte supporters willen op een normale en vooral vrije manier naar uitwedstrijden van hún club, FC Groningen, kunnen. Zondag reizen honderden Grunnegers af naar Rotterdam. Met de trein, wars van buscombi's, intimiderende burgemeesters, politiekorpsen en witte boorden-proleten der KNVB.

 

Kijk voor een UPDATE na de training van vrijdag 11 december 2009 onderaan de voorbeschouwing!

 

Het kan natuurlijk niet anders, deze voorbeschouwing kan niet zo geschreven worden als wat we jullie normaal gesproken aan leesvoer in de maag splitsen, daarvoor is er de laatste bijna twee weken teveel gebeurd aan het supportersfront. Het voert te ver om hier alles rond 1312 actietijd nog eens door te nemen, voor een compleet chronologisch overzicht van de voorgenomen actie (waarover we op 27 november jl. op onze site al uitvoerig hebben bericht n.a.v. een verzoek dat de intiatiefnemers van de actie aan ons en andere fansites hadden gericht, klik hier) en de stortvloed aan oprechte emoties die dit heeft losgemaakt verwijzen we graag naar het hiertoe geopende item op het FCG Forum, dat de toepasselijke titel heeft meegekregen Actietijd - Sparta uit. RTV Noord heeft er op 5 december ook al een item aan gewijd, hierin doen de beide initiatiefnemers van de actie, die tégen betutteling en vóór een vrijere manier om uitwedstrijden van de FC te bezoeken gericht is, op een duidelijke manier uit de doeken waar het allemaal om draait.

 

FC Groningen zelf heeft uitgesproken de doelstelling van de actie, die ook massaal door Sparta-supporters wordt omarmd, zie bv. hier en hier (groot compliment aan jullie, Spartanen!), te ondersteunen. Ook de Feyenoord Supportersvereniging steunt de Groningse actie van harte, zo blijkt uit hun bericht.Vervolgens kwamen vanuit het KNVB- en politiefront van Rotjeknor de eerste oprispingen c.q. dreigementen binnen aan het adres van FC Groningen. De club wilde de supporters toen wijzen op de risico's die verbonden zijn aan het omzeilen van de opgelegde wijze van vervoer (zo zouden er stadionverboden afgekondigd kunnen worden), maar door een ongelukkige woordkeuze schoot dit statement in het verkeerde keelgat van vele supporters. Het gevolg was dat diverse fansites van FC Groningen op zwart zijn gegaan, zoals daar zijn de sites van Warffum on Tour, DeGroeneHel.TV en zelfs die van de Groningen Fanatics. Laatstgenoemde groep fanatieke supporters, vaak goed voor prachtige sfeeracties en hun opzwepende manier van het op Noord supporten van hun club wat spelers vaak over een dood punt geholpen en de FC daardoor vaak de volle buit heeft opgeleverd, stopt per direct met sfeeracties. Heerenveen-thuis van volgende week moet het - zoals het nu lijkt - stellen zonder sfeeractie en misschien ook zonder fanatieke steun van Noord. Zes van de GF's zijn naar aanleiding van RKC-uit als we goed zijn geïnformeerd bepaald niet terecht opgezadeld met een stadionverbod van negen maanden, zal dit ten grondslag liggen aan de afwezigheid van trommels bij zowel NEC-thuis als Feyenoord-uit? Er zijn op dit moment alleen maar verliezers.

 

Dit was geenszins de bedoeling van de clubleiding van FC Groningen die vervolgens de dialoog met de Supportersvereniging FC Groningen en de Groningen Fanatics heeft gezocht, zie het bericht. Om voor hen moverende redenen zagen de Groningen Fanatics ervan af om met de FC aan tafel te schuiven. Het gesprek tussen club en SV heeft inmiddels plaatsgevonden, en dit gesprek gaat zeker een vervolg krijgen, zo blijkt uit het gespreksverslag.

 

Niemand kan op dit moment inschatten hoe e.e.a. zondag gaat uitpakken. Gaat burgemeester Aboutaleb er alles aan doen om zijn vanwege zijn gestuntel rond de Hoek van Holland-danceparty-knokpartij volledig naar de poeier geslagen imago nog geforceerd op te poetsen en zet hij zijn politiekorpsen zondag aan tot nodeloos intimiderend gedrag om de als vreedzaam bedoelde actie alsnog te doen laten ontaarden om aan het vervolgens arresteren van diverse Groningers een legitiem tintje te kunnen geven? Komt de trein niet eens aan in Rotterdam en maakt hij bij Utrecht een omtrekkende beweging om pas diep in de woestijn van centraal Spanje te stoppen? Gebeurt er helemaal niks en worden de supporters toch toegelaten tot het uitvak waarna ze getuige zullen zijn van een prachtige zege van HUN FC GRONINGEN? En wat gebeurt er als de supporters wel bij het stadion van Sparta aankomen maar daar aangekomen niet tot Het Kasteel worden toegelaten?

 

We zouden het bijna vergeten maar er wordt zondag ook nog een wedstrijd gespeeld, en niet zomaar eentje.

 

Sparta-uit, hoe staan we ervoor?

Welnu, we zijn er allemaal van doordrongen dat het in de eredivisie momenteel 5 voor 12 is voor onze club. We zijn inmiddels afgezakt naar een 13e plaats, en we moeten alle zeilen bijzetten om het drie punten-gat met de drie ploegen boven ons geen kloof te laten worden. Tegelijkertijd staan er nog drie ploegen op eenzelfde puntenaantal als de FC tot nu toe moeizaam bij elkaar heeft geharkt, en de nr. 17, NEC, heeft ook maar één puntje minder, kortom - alles wat de FC een warm hart toedraagt is zich bewust van de zorgelijke situatie. Paradoxaal genoeg staat de deur naar Europees voetbal voor FC Groningen nog altijd wagenwijd open. We hebben de achtste finales inmiddels bereikt, de eerstvolgende te nemen KNVB-bekerhorde heet NEC-thuis op woensdag 23 december a.s. Kom je die immens belangrijke pot goed door dan zit je met nog maar zeven andere ploegen in de koker voor de volgende bekerronde en ben je nog maar drie wedstrijden af van de Europa League.

 

Terug naar de competitie. Wie Ron Jans gisterochtend op de training zag, die vroeg zich af wat de reden was van de bezorgde, ja zelfs bedrukte en bijna verdrietige gelaatsuitdrukking van onze trainer. Was het het gesprek dat hij kort daarvoor met Gonzalo García had gevoerd en waarin GG duidelijk werd gemaakt dat hij bij de eerste selectie niet meer welkom is? Was het de blessuregolf die meedogenloos als nooit eerder vertoond door de selectie waart en die ons van bv. smaakmaker Petter Andersson heeft beroofd? Of is het de fanatieke supporter die in hem schuilt, die graag naar alle betuttelaars in dit land de middelvinger zou willen opsteken en die graag met al die honderden anderen met de trein naar Rotterdam zou willen reizen, maar die zich niet in de positie bevindt om hieraan te kunnen toegeven? Wij weten het niet. Feit is dat de hoofdmacht van de FC en haar trainersstaf er wel eens vrolijker heeft bijgelopen dan in deze donkere weken voor kerst, en dit geldt voor duizenden andere supporters, uw verslaggever incluis. Want zeg nou zelf, het gaat ons toch allemaal aan het hart hoe het momenteel met onze club gaat.

 

Doemdenken heeft echter nog nooit punten opgeleverd, en bij de pakken neerzitten komt sowieso niet voor in het woordenboek van een nuchtere Grunneger. Of, om met mijn vers door de Goedheiligman gedoneerd gekregen Oetjeboe Groningse Scheldwoordenboek Van A-Z te spreken: we moeten schijt hebben aan alle doedeldeuzen, noageldreugers, schovvels, schotterbaalgn en andere schraibekkn - KOP D'R VEUR, daarmee kom je het verst!

 

 

Hebben we nog elf fitte spelers over?

Vanzelfsprekend. Wij hebben de trouwe bezoekers van FCG Online gisteren al verwittigd van een mogelijke opstelling, en die lijkt te wijzen op een terugkeer naar het 4-4-2-systeem dat we al jaren spelen maar dat de laatste weken door Jans als te kwetsbaar werd beschouwd en om die reden ten faveure van de compactere 4-2-3-1 variant naar de prullenbak was verwezen. De her-omarming van de ruit op het middenveld is mede ingegeven door de blessure van onze aanvoerder, Koen van de Laak. Tot en met gisterochtend had hij nog geen enkele keer getraind, nadat hij vorige week uit bij Feyenoord in de 2e helft geblesseerd was uitgevallen na binnen 5 minuten in de eerste helft bij zijn doelpunt al geblesseerd te zijn geraakt (wilskrachtig als hij is eigenlijk te lang doorgevoetbald?). Mochten we hem morgenochtend ook niet kunnen bewonderen op het trainingsveld dan kan er vrijwel definitief een streep door zijn inzetbaarheid zondag op het Kasteel. In dat geval tippen wij op de volgende opstelling, die er ondanks alle blessure-ellende veelbelovend uitziet:

 

pedersen - matavz

lovre

bacuna - enevoldsen

holla

stenman - granqvist - sankoh - hiariej

luciano

 

In ons trainingsverslag gisteren hebben we echter ook met leedwezen moeten constateren dat het gehalte ervaren kanjers op de bank zondag hemelschrijend laag, zo niet afwezig zal zijn. Kortom, bovenstaande ploeg moet de buit binnen zien te halen, zondag op het vooraf in elk geval beladen duel. Mochten de inzichten van vrijdag compleet anders zijn dan de indrukken van woensdag, dan weet u ons te vinden, zo hopen wij van ganser harte.


Sparta-uit: op grond van de statistiek schriftelijk afdoen of toch maar heengaan?

Tja, dat hangt ervan af hoe we de cijferreeks van de historie van de 27 eredivisiewedstrijden en één nacompetitieduel die we tot op heden ten kastele hebben absolviert manipuleren. Kijken we naar alle 28 potten, dan komen wij tot een schrikbarend laag aantal van schamele 5 groen-witte victories. Afschaffen die uitwedstrijd, degraderen met die Sparta-handel, wie hebbn doar niks te zuikn is dan het voor de hand liggende credo.

 

Aangezien wij in voorbeschouwingen echter te allen tijde welke wedstrijd dan ook van een positief vooruitzicht willen voorzien pakken wij er een kleinere reeks wedstrijden bij en wel de laatste vijf edities van Sparta-uit. En wat blijkt? Wij lijken ons daar aan het herpakken te zijn. We beginnen de strijdwijze van de Spartanen te doorzien en we beginnen te leren hoe we het zo gehate SP-AR-TA dat bij elk doelpunt van de thuisploeg van de tribunes rolt in de kiem kunnen smoren. Eén sneue nederlaag moesten we in die handvol wedstrijden maar incasseren, maar daartegenover staan twee gelijke spelen en twee overwinningen. Fraai was de 1-3 die we op de op-twee-na-laatste dag van 2007 mochten boeken. Stefan Nijland (2x!), jawel, en Goran Lovre (alweer in opspraak zijnd, lees ons bericht hierover) bezorgden ons de volle buit. Laten wij daaraan vastknopen, en ons niet teveel fixeren op bv. die belabberde middag in 1981, toen er na 90 minuten een 4-0 uitslag op de borden prijkte en ons aller Johan Tukker vermoedelijk in tranen van het veld afsjokte omdat zijn verdedigers Schokker, Hiddink, Waalderbos en Mulder klonen van een vergiet bleken te zijn, die gitzwarte dag.

 

Nog woorden vuilmaken aan de scheids?

Het is ons vorige week goed bevallen. Aan dhr. Braamhaar maakten we in de voorbeschouwing op Feyenoord-Grunn welgeteld 0 woorden vuil, en de beste man bleek vervolgens een prima wedstrijd te fluiten. Zondag moeten we het doen met Ed Janssen. EEN HELD, mijne dames en heren! Vier maal eerder floot dit grootste talent van het KNVB-arbiterskeurkorps een wedstrijd van onze helden, en in alle vier gevallen leverde dit ons drie punten op! In september 2006 voor het eerst (2-1 bekerzege thuis tegen TOP Oss), daarna volgden Volendam-thuis in november 2008 (5-0!!!), Utrecht-uit in april van dit jaar (0-1 zege) en tenslotte, vrij recent, hanteerde hij de fluit op 27 september jl. toen we Vitesse met 1-0 naar huis stuurden.

 

 

Het scheidsrechterlijke sein staat op groen. De supportersbeleving ook. Het is nu aan de ploeg om dit om te zetten, zondag, ondanks alle pech van de laatste maanden. Het opstropen van mouwen door de spelers is hiervoor hét medicijn om de punten binnen te harken. Dringender dan ooit snakken we naar die drie punten, om weer wat vertrouwen te tanken, dat we zo hard nodig hebben aangezien dit nodig is om de puntenoogst te kunnen uitbreiden, na zondag te beginnen met de derby onder de derby's, Heerenveen-thuis, op 20 december a.s. in onze eigen Euroborg. Wellicht tegen beter weten in hoop ik dat de supporters en club dan weer een beetje op één lijn zijn gekomen, want iets ergers dan te moeten zien dat onze volksclub naar de knoppen gaat en verwordt tot een standaard bioscooponderneming is niet denkbaar. Aan beide kanten is er begrip voor elkaar nodig, statements moeten gemaakt kunnen worden, pittige maar open en eerlijke gesprekken moeten gevoerd kunnen worden en niemand moet zich te min voelen om bv. eens een excuus te maken. De mouwen moeten worden opgestroopt, niet tegen elkaar maar met elkaar, om het doel te bereiken. Het doel van het in dit geval vrij naar uitwedstrijden van FC Groningen te mogen reizen. 't Is 5 voor 12, op meerdere fronten. Want wie eenmaal het gevoel heeft gehad te behoren tot de mooiste volksclub die er is, FC Groningen - die kan en wil iets anders niet meer accepteren.

 

 

UPDATE na de training van vrijdag 11 december 2009:

Onze opstelling een stukje hierboven in deze voorbeschouwing lijkt te kloppen. Echter: Danny Holla verliet het trainingsveld vandaag vroegtijdig. Wij hopen uit voorzorg. Danny blijkt al een tijdje last van zijn knie te hebben en tegen Feyenoord heeft hij zelfs alleen "met de spuit" erin kunnen spelen, zo werd vandaag duidelijk. Als Holla zondag inzetbaar is dan spelen we vermoedelijk 4-4-2 en wel als volgt:
luciano; hiariej, sankoh, granqvist, stenman; holla, enevoldsen, bacuna, lovre; pedersen, matavz
Zonder Holla zal Zonneveld wel moeten opdraven, wij nemen aan als controleur omdat coming star Bacuna wel veel kan maar of hij als vervroegd naar de beloften doorgestroomde knaap ook al de hoofdmacht controlerenderwijs op sleeptouw kan nemen? Bacuna was vandaag op de training trouwens buitengewoon scherp en gedreven bezig. Hij was de beste man vandaag! Maar ook Goran Lovre was scherp en scoorde in het afsluitende trainingsonderdeel veelvuldig.
De aanwezige groep trainenden was vanochtend trouwens relatief klein vanwege de wedstrijd van de beloften gisteren. De vader van Koç vertelde ons nog dat de gisteren bij Jong FC opgelopen blessure van zoonlief Serhat inderdaad niet al te ernstig is. Femi en Michael Jansen trainden vandaag weer volop en tot het einde mee met de groep.

 

FORZA GRUNN!

 

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.