Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

188 gasten online

Voorbeschouwing SC Heerenveen - FC Groningen

(ook verschenen op www.boerenmacht.nl)

Over AZ-uit hebben we nog steeds n smoak ien bek as n old wief tussen toon'n (danwel - naar keuze - under aarms), niet alleen door het vertoonde spel van onze geplaagde groen-witte vrienden maar ook door het Alkmaarder klapvee dat zich elke thuiswedstrijd gedurende een minuut of 80 in het DSB-stadion bevindt. Afijn, genoeg daarover, graag verwijs ik naar een uitmuntend stuk van collega John hierover, klik hier. Ons wacht zaterdag al weder een uitwedstrijd, en wederom worden we in een beruchte Fun Only-tempel verwacht - die van Heerenveen. De messen van de FC zullen scherp zijn, de spelers zijn uit op revanche!


Update: Het is nog niet zeker dat Berg morgenavond tegen Heerenveen mee doet. Berg liep donderdag een enkelblessure op en vanmorgen ( vrijdag ) verscheen hij niet op de training. Zaterdag zal er een beslissing genomen worden of Berg inzetbaar is.

 

 

AZ-uit, moeten er nog woorden aan vuil gemaakt worden?
Nait te veul, zou ik zeggen. De maandagtraining van de FC begon al eerder dan anders op maandag wanneer de gespeelde wedstrijd van het afgelopen weekend uitgebreid wordt nabesproken, maar Ron Jans heeft er afgelopen maandag niet veel woorden meer aan vuil gemaakt. Hij had na de wedstrijd zijn gram al gespuid, gezegd dat de passie en beleving veel beter moeten om een goede tegenstander op de knieën te kunnen krijgen, dit is de spelers wel duidelijk geworden. En ook wij hier op Boerenmacht.nl doen er beter aan de knop om te zetten. 't Was een wedstrijd waarvan we achteraf simpelweg zeiden, analoog aan de mof die zijn mobiel liet vallen in zijn drieliter-bierpul: verdammter Scheiss. Maar als ik dan weer de pers lees, die inmiddels landelijk afgeeft op de klappende zombi's in Alkmaar - dan ben ik blij een Groninger te zijn en ik leef toe naar Heerenveen-uit, met een uitverkocht uitvak (1200 man!) en naar de volgende thuiswedstrijd in Groningen, vrijdag de 13e tegen Roda. Een lekkere avond-pot, en er mogen dan ook in de Euroborg wat minder luidruchtige gasten zijn binnengeslopen in vergelijking met het Oosterpark - geloof John en mij, ga een keer mee naar Alkmaar en na afloop kun je met ons eensgezind concluderen dat we de handen mogen dichtknijpen met ons onze volksclub, ons stadion, ons publiek.

 

Heerenveen-uit

Zo zag het uitvak er vorig jaar uit tijdens de wedstrijd die we in en tegen Heerenveen speelden, en wie er bij was kan zich het kippenvel-gevoel nog haarscherp voor de geest toveren.

 

Zoals zo vaak, het moet gezegd - gevoegd bij het solidair door de Groningers de rug toekeren als de wanklanken van het Friese volkslied weer eens door de ether worden geslingerd [visueel kan dit als volgt worden weergegeven:

 

 

maar in de regel hebben we de twee hoogtepunten van Heerenveen-uit dan ook gehad. Ga maar na:

 

De statistieken van Heerenveen-uit: een tranendal
Je hebt van die wedstrijden waarvan je zoiets hebt: hoe vaak hebben we daar al niet naartoe geleefd en hoe vaak ging het vervolgens wel niet afgrijselijk mis? H'veen-uit begint steeds meer op zo'n traumatische zaak te lijken. Tel de punten op van de laatste 7 wedstrijden die we bij de Friezen hebben gespeeld, verdubbel dit aantal voor mijn part en kwadrateer de zooi vervolgens- en de teller staat nog steeds op 0. Voor de laatste zege op Thialf moeten we zelfs teruggaan naar 1 juni 1997, amper twee weken nadat we AZ-uit ook al versloegen, en dit was toen ook al de laatste keer dat we in Alkmaar wonnen. Wat een jaar was dat, 1997, en wat een ellende hebben we sindsdien in zowel Alkmaar als in Vraislaand over ons heengekregen.

 

Maar zo relatief passief als we ons zaterdag bij de klappende ploerten presenteerden, zo vol vuur zal het er zeker binnen de Friese lijnen aan toegaan bij onze ploeg. Strijd, passie en beleving wil Ron Jans zien, en wij met hem.

 

Selectie momenteel
Qua selectie verwacht ik nog weinig tot geen verschil met vorige week. Sepp de Roover is inmiddels naar eigen zeggen weer helemaal fit, dit heeft hij mij maandag in de rust van de wedstrijd van de beloften zelf toevertrouwd. Ik ga er zondermeer vanuit dat hij a.s. maandag bij de beloften opdraaft en dat hij vrijdag 13 maart bij de selectie van het eerste zit als we Roda moeten zien te verslaan. Heerenveen-uit komt nog net te vroeg. Dit geldt vermoedelijk ook voor Koen van de Laak. Zondag met de beloften meegetraind, maar hij moest maandag al snel weer de training verlaten, alweer speelde zijn kuit op. 'k Kan me niet voorstellen dat hij zaterdag bij de selecte zit. Pedersens herstel ligt na een scan van gisteren iets voor op schema, vandaag sprak ik hem en hij denkt de training over 2 weken te kunnen hervatten. Ik zei hem dat ik hem in top shape in de play-offs verwacht en zijn grijns sprak boekdelen - ook onze sympathieke Deen wil niets liever dan zo snel mogelijk vlammen op het veld, maar zeker als de prijzen te verdienen zijn.

 

(Om een foute conclusie voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen: Femi is inmiddels NIET afgegleden tot een wisselspeler bij de beloften. Door een misverstand was hij afgelopen maandag te laat en heeft daardoor de tweede helft gespeeld i.p.v. de eerste. Het komt veel vaker voor dat eerste elftal-spelers bij de beloften worden getrokken om wedstrijdritme op te doen, in de regel spelen ze dan de eerste helft; in dit specifieke geval is ervoor gekozen dat Femi niet de 1e maar de 2e helft ging spelen. Meer is er niet aan de hand. Interessant was wel om te zien dat hij maandag bij de beloften een iets andere rol kreeg toebedeeld: hij speelde afwisselend als tweede controleur (4-2-3-1) en als speler vóór de controleur. Ik denk dat Holla de rest van het seizoen de onomstreden controleur in ons 4-4-2 systeem is en dat er in de aanloop naar volgend seizoen gekeken wordt welke kant het met Holla, Femi en de speelwijze van het eerste op zal gaan.)

 

Ik verwacht dan ook dezelfde basis als tegen AZ.:

 

garcía - berg

lovre

levchenko - meerdink

holla

stenman - granqvist - sankoh - hiariej

luciano


De identiteitscrisis van de Friezen
De Friezen mogen dan met een stoere blik de wereld inkijken, een klein historisch onderzoek maakt duidelijk dat de Friezen ons stiekem maar al te graag met ons associëren. Want bekijk eerst even (hoeft maar kort hoor, geen paniek) het Friese clubembleem:

 

 

En vergelijk dit nu eens met de vlag van de Ommelanden, de oude naam voor de gebieden in de huidige provincie Groningen die buiten de stad Groningen liggen:

 

 

Enige gelijkenissen zijn zelfs voor een blinde moeiteloos herkenbaar.
Wie zich verder in deze pijnlijke overeenkomst verdiept kan gerust ademhalen: wij ontmaskeren de met een identiteitscrisis kampende Vraizen met de volgende verklaring: de vlag van de Ommelanden is niet afgeleid van die van de huidige provincie Friesland, maar het is eerder andersom (zie Wikipedia).
Ik stel dan ook voor dat het Friese volkslied niet meer bij aanvang van thuiswedstrijden gespeeld wordt, maar zeker niet in wedstrijden tegen ons! Ze mogen zich dan maar wat graag verheven voelen boven de rest van Nederland, nu ook al merkbaar op 's lands wegen, maar het wordt tijd dat wij hier paal en perk aan gaan stellen, te beginnen zaterdag op het veld!

Op naar zaterdag!
Met de gedachte dat dhr. Wegereef is aangesteld om de derby, waar de vonken vermoedelijk van af zullen vliegen, in goede banen te trachten te leiden sluiten we dit stuk af. Meer dan ooit zijn bloed,zweet en tranen aan Groningse kant nodig om de negatieve reeks waarin we nu eventjes zitten te doorbreken. Bij bol.com zouden ze zeggen: YOU LOSE, en het wordt tijd dat wij dit onze Friese opponent ook gaan mededelen na afloop van de wedstrijd.
Als de instelling zaterdag vanaf het eerste fluitsignaal helemaal goed is, als het uitvak ervoor zorgt ook uit als een twaalfde man te kunnen dienen - dan kan de negatieve reeks van Heerenveen-uit worden doorbroken. Wat zal dat een lekker gevoel geven de vrijdag daarop als we in onze eigen vertrouwde Hel van het Noorden mogen spelen.
Forza Grunn!