Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

201 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Willem II

Eerherstel! Al na één competitiewedstrijd in dit nog wel erg prille seizoen moeten we dit woord tot onze spijt in de groen-witte mond nemen. Verliezen bij de Tukkers mag, maar lijdzaam toezien hoe de rode storm over de linies rolt en de vooraf gepredikte passie en strijd achterwege laten (zelfs Sparv en Kieftenbeld pakten geen gele kaart!) - dat kennen we nog maar al te goed van vorig seizoen en dat moet afgelopen wezen, doan. Emil Johansson kwam er naderhand in de catacomben wat bekaaid vanaf, maar hij was niet de enige die, om met het Zweedse Aftonbladet te spreken, 'inte ens markera en kvinnas fitta'. En bovendien, als er voorin geen druk wordt gezet zijn de meer verdedigend ingestelde spelers de pineut: zij moeten dan wel erg veel vuil werk opknappen. De ruim 300 meegereisde supporters hadden een minne dag, en Robert Maaskant gaf na afloop terecht aan dat er zondag voor de supporters iets rechtgezet moet worden. Willem II, de ploeg die alleen maar niet hoeft te degraderen om het seizoen als geslaagd te betitelen, lijkt op voorhand de ideale opponent om wat dadendrang te laten zien, maar onderschatting ligt op de loer. Kortom, ook tegen de nog altijd ongeslagen kruikezeikers dient er van acquit af gevochten te worden - hittegolf of niet. Bloed, zweet en tranen!

 

UPDATE training zaterdag 18 augustus 2012:

Michael de Leeuw ontbreekt op trainingsveld en mist vermoedelijk duel tegen Willem II

Helemaal als een verrassing kwam de afwezigheid van Michael de Leeuw vanmorgen op het trainingsveld, die onder warme omstandigheden werd afgewerkt, niet, maar de teleurstelling was er niet minder om. De Leeuw was in de Euroborg achtergebleven en we kunnen ervan uitgaan dat hij tegen Willem II niet inzetbaar is.

 

De absentie van de gisteren in een duel met Maikel Kieftenbeld aan zijn enkel geblesseerd geraakte Michael de Leeuw is een forse aderlating. Hij had met zijn creativiteit en tomeloze inzet net dat beetje extra kunnen brengen.

 

Michael de Leeuw zal in de basisopstelling worden vervangen door Maikel Kieftenbeld.


(Volgens RTV Noord heeft Robert Maaskant ook na de zaterdagtraining hoop dat De Leeuw, die vanmorgen in de Euroborg is behandeld om hem alsnog speelklaar te krijgen voor de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, zondag toch nog in actie kan komen.)

 

Hoogtepunt van de training:

Materiaalman Igor springt in het water en zwemt naar een wel erg ver afgezwaaide bal

 

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
1/6 
start stop bwd fwd

 

(onderaan de voorbeschouwing staat meer over de training van zaterdagochtend en fotoreportages van Eric en Patrick!)

 

 

Vaak wordt er verlekkerd teruggeblikt op de vorige thuiswedstrijd tegen Willem II. Deze legendarische pot vond plaats op zondag 6 februari 2011, en door doelpunten van Granqvist (assist Tadic),  Stenman (assist Tadic), Matavz (assist Tadic), Matavz (strafschop), Matavz (eigen actie), Enevoldsen (assist Holla) en Tadic (assist Enevoldsen) stond er na afloop een voor Grunn-begrippen recordscore van 7-1 op de borden: nog nooit werd in de competitie een dergelijke overwinning in een thuiswedstrijd geboekt (in een uitwedstrijd overigens ook niet). Natuurlijk zijn er beelden beschikbaar van dit voetbalfeest, dat werd opgesierd door drie rode kaarten waardoor er overzichtelijk met 10 tegen 9 werd geëindigd:

 

 

Destijds gingen we echter met een heerlijk gevoel deze wedstrijd in, want in de week daarvóór hadden we Heerenveen, nota bene in hun eigen dorpssportpark, alle hoeken van het veld laten zien en we togen met een formidabele 1-4 zege huiswaarts. Diezelfde cijfers boekten we afgelopen zondag ook, met dien verstande dat we de 1 en de 4 wel even moeten omdraaien en het gevoel navenant beroerder is. Bovendien hebben we zondag te maken met een inventieve tegenstander. Niets is de Brabanders te min om handhaving in de Eredivisie te realiseren. De club heeft in het eigen stadion de omvang van het speelveld teruggebracht naar de minimaal vereiste afmetingen om, naar goed voorbeeld van het nietige Excelsior, de tegenstander niet aan voetballen te laten toekomen. De Kralingers hebben sinds hun verkrachting van de grasmat aantoonbaar meer punten bij elkaar gesprokkeld dan daarvóór (al werkt de plastieken grasmat, met kunstvezels die zo lang zijn dat een koe er bijna haar poten op breekt, ook in Rotterdams voordeel) en tegen aartsvijand NAC Breda was het eerste punt voor Willem II meteen een feit. Kortom, de Brabantse creativiteit viert hoogtij en wie weet wat ze zondag van plan zijn. Niet uit te sluiten valt dat de krijtlijnen in de Euroborg komende nacht door Tilburgse onverlaten verlegd worden.

 

Op de clubsite van Willem II wordt vooruitgeblikt op de kraker tegen FC Groningen, en we kunnen een fitte tegenstander verwachten:

 

Achter de schermen is Marc van Hintum druk bezig om de selectie nog op enkele plaatsen te versterken. Voorlopig heeft deze zoektocht nog niet tot het gewenste resultaat geleid waardoor er in de basisopstelling van Willem II geen grote veranderingen te verwachten zijn ten opzichte van de wedstrijd tegen NAC. De selectie is vrij van blessures en schorsingen waardoor Jurgen Streppel zijn sterkste team het veld in kan sturen.

 

Overigens was het niet alleen maar hosanna, vorige week vrijdagavond in het stadion van Willem II (met o.a. Robert maaskant als aandachtig toeschouwer). Er werden een paar fakkels afgestoken, maar ook in Tilburg viert de betutteling inmiddels hoogtij, getuige de volgende overtrokken reactie van de club, hét bewijs van een wel erg hoog 'fun only'-gehalte in het verre zuiden (en bij de KNVB). Het stuk, dat zelfs kopt met 'De maat is vol', luidt:

 

Willem II onderneemt vergaande stappen tegen de supporters die vrijdagavond tijdens de wedstrijd tegen NAC Breda vuurwerk ontstaken op de tribune. Een mogelijk nieuwe boete die de club boven het hoofd hangt, zal worden verhaald op de daders die niet langer welkom zijn in het stadion.

 

Voor Willem II directeur Marco Faber is de maat vol. ‘Een groep ‘supporters’ op met name vak E heeft blijkbaar een totaal ander beeld van voetbalbeleving dan het overgrote deel van de stadionbezoekers.

 

Nota bene in de week dat de KNVB ons met 10.000 euro beboet voor de wanordelijkheden, waaronder het afsteken van vuurwerk, tijdens de laatste wedstrijd van vorig seizoen en de burgemeester ons waarschuwt, gaat het opnieuw mis. Dit is onacceptabel. Het schaadt de club en verpest voor veel echte supporters de sfeer in het stadion.’


‘Wij gaan hard ingrijpen. De daders kunnen een stadionverbod tegemoet zien en de nieuwe boete die onherroepelijk vanuit Zeist zal worden opgelegd zal op hen worden verhaald.’

 

Als gevolg van dit vuurwerkincident geldt de volgende thuiswedstrijd tegen Vitesse een algeheel alcoholverbod. Faber: ‘We kunnen niet anders. Een gewaarschuwd man telt voor twee. Met pijn in mijn hart naar alle supporters en sponsors die Willem II door dik en dun steunen, maar de elementen die de sfeer binnen de club verzieken, worden keihard aangepakt.

 

Het is toch te triest voor woorden hoe meer en meer sfeerverhogende zaken de nek om worden gedraaid, en voetbal langzaam maar zeker verwordt tot een sfeerloos gebeuren. Wat dat betreft moeten we ook vrezen voor de deal die miljardair Murdoch heeft afgesloten. Leuk en aardig dat het jaarlijkse bedrag aan TV-gelden van € 60 miljoen naar € 80 miljoen gaat, maar ajax, AZ, Feyenoord, PSV en FC Twente hebben daarvan 53% opgeëist, oftewel € 42,4 miljoen. Voor de overige 13 clubs resteert derhalve € 37,6 miljoen. Het is maar zeer de vraag of FC Groningen hier wat mee opschiet, en Murdoch heeft nog nooit voor Sinterklaas willen spelen. Hij wil zijn centen terugverdienen. Het is een kwestie van tijd dat we ook op zondag 18 uur in de Euroborg worden verwacht voor een wedstrijd die dan op één of andere betaalzender live te zien is. Een verdere versnippering van de aanvangstijden ligt in het verschieten. Zum Kotzen!

 

De ploeg van trainer Jurgen Streppel speelde overigens in de volgende samenstelling:

 

David Meul, Kees van Buuren, Ruud van der Rijt, Mitchell Piqué, Hans Mulder, Genaro Snijders, Robbie Haemhouts, Marc Höcher, Virgil Misidjan, Philipp Haastrup, Niek Vossebelt

 

Genoeg over de tegenstander van zondag!

 

Foto's vanuit de Stoker-toren van de opnames van het programma van Harry Vermeegen, met Kees Kwakman in de hoofdrol:

 

027
028
029
030
031
032
033
1/7 
start stop bwd fwd


Voorbereiding FC Groningen op duel tegen Willem II

Vrij snel na afloop van de zeperd die we in Enschede hebben opgelopen moesten vijf spelers zich voor internationale verplichtingen elders melden. Tim Sparv speelde afgelopen woensdag een interland in het Noord-Ierse Belfast en wist zelfs te scoren; Leandro Bacuna, Virgil van Dijk, Johan Kappelhof en Género Zeefuik waren bij Jong Oranje van de partij en kijken terug op de tweede ontluisterende ervaring in vier dagen tijd.

 

Trainer Robert Maaskant zag zich dus geconfronteerd met een gemankeerde selectie, en zag bovendien her en der wat pijntjes. Burnet, Femi, Van Moorsel - ze waren allemaal verre van okselfris.

 

De strijdwijze tegen Willem II zal ondanks bovenstaande vertroebelingen in de voorbereiding echter anders zijn dan tegen FC Twente. Ons gevoel zegt dat we met de terugkeer van Michael de Leeuw, die vorig seizoen in de laatste wedstrijd die hij voor De graafschap speelde een schorsing opleverende gele kaart toucheerde en daarom tegen FC Twente noodgedwongen ontbrak, een ander concept gaan zien. Femi zagen we de hele week al niet trainen. Hij viel tegen FC twente met een hamstringblessure uit, en werd vervangen door Maikel Kieftenbeld. Ook Kieftenbeld verwachten we zondag echter niet in de basis. We denken, overigens nog zonder kennis van de vrijdag- en zaterdagochtendtraining, dat de volgende ploeg wellicht de snikhete wei ingestuurd zal worden:

 

Texeira - Zeefuik - Schet

Kwakman - De Leeuw - Bacuna

Johansson - Sparv - Van Dijk - Magnasco

Luciano


(Let op: deze prognose kan na de vrijdag- en zaterdagochtendtraining nog worden bijgesteld!)

 

In vergelijking met het echec van jl. zondag is dit een veel aanvallender concept. En dit past bij de vóór dit seizoen door Robert Maaskant uitgesproken ambitie: hij wil spektakel bieden in de Euroborg. Wij juichen dit alleen maar toe. De Groene Hel is al te lang een plek waar tegenstanders niet meer met de staart tussen de benen naartoe reizen om vervolgens geslacht te worden. De cijfers van recente thuiswedstrijden zijn werkelijk ontluisterend. In het jaar 2012 hebben we zegge en schrijve twee maal weten te winnen: op 22 januari 2012 met 2-1 van Heracles en op 19 februari 2012 met 3-0 van PSV. Daarna werd er drie maal verloren en twee maal gelijkgespeeld. On-ge-lo-ve-lijk, wat een hopeloze tweede seizoenshelft hebben we vorig seizoen gedraaid zeg.

 

 

Velen vragen zich af hoe het met Filip Kostic staat. Bekend is dat de jonge Serviër de tijd krijgt. Hij zat vorige week in Enschede wel bij de selectie, mocht ook warmlopen maar is uiteindelijk niet ingevallen. Daags erna speelde Jong FC Groningen haar eerste competitiewedstrijd. Kostic stond niet in de basis, en zat zelfs niet op de bank. Wel op de bank zaten zes andere spelers, terwijl er ook nog een zevende op het wedstrijdformulier opgevoerd had gemogen. Is er iets aan de hand? We zullen het snel trachten te achterhalen.

 

De wedstrijd van vorige week liet een tam FC Groningen zien dat qua (afwezige) beleving veel weg had van de zieltogende bende van vorig seizoen. Het is aan de Trots van het Noorden om dit zondag recht te zetten. Passie en strijd willen zien, en dan kan dit niet uitblijven:

 

 

Mensen, wij sluiten dit voorbeschouwende geleuter nu even af. We spoeden ons naar de vrijdagochtendtraining (waar het WIFI-netwerk al functioneert!) en komen na de training terug met de meest gewichtige wetenswaardigheden. Aansluitend het perspraatje met Robert Maaskant en morgen de afsluitende training. Wij zijn er bij. Tot snel!

 

UPDATE training vrijdag 17 augustus 2012:

Eén wijziging in opstelling: Michael de Leeuw in plaats van geblesseerde Femi

Tijdens de één na laatste training in de aanloop naar Willem II-thuis is duidelijk geworden dat Robert Maaskant zondag vermoedelijk de volgende opstelling het veld instuurt:


Luciano; Magnasco, Van Dijk, Sparv, Johansson; Bacuna, De Leeuw, Kwakman; Schet, Zeefuik, Texeira

 

Emil Johansson krijgt dus een in onze ogen terechte herkansing. Femi werd in Enschede nog door Maikel Kieftenbeld vervangen waarna Leandro Bacuna wat meer naast Kees Kwakman kwam te spelen. Tegen Willem II zal Leandro Bacuna opnieuw enigszins naast aanvoerder Kwakman spelen, met daarvóór een zwoegende en sjorrende Michael de Leeuw. Dit belooft veel goeds!

 

Oeps! Later op de training raakte Michael de Leeuw geblesseerd aan zijn enkel! Maikel Kieftenbeld ging veel te ver door en raakte De Leeuw op z'n voet. Het leek niet al te ernstig, en Michael probeerde het eerst nog wel. Hij is vervolgens echter uitgestapt om zich in de Euroborg te laten verzorgen. Laten we hopen dat de wedstrijd van zondag voor hem niet in gevaar komt.

 

Overigens wordt er vandaag niet alleen in de Euroborg getraind, maar gelijktijdig ook op TCN! Op het trainingsveld bij de Mediacentrale trainen de beloften. Ook Paco van Moorsel is daar aanwezig. Paco is dus wel op de weg terug.

 

Femi is er vanochtend trouwens niet bij in de Euroborg. Tim Sparv is wel weer present - hij is terug van zijn internationale avontuur. Wouter van den Berg, de therapeut met wie Michael de Leeuw naar de catacomben was gegaan, kwam een half uurtje later terug - zonder De Leeuw. We moeten afwachten wat de ernst is van de blessure van Michael de Leeuw. Het zou een enorme aderlating zijn als hij niet zou kunnen spelen.

 

Op het moment dat Van den Berg terugkwam ging Lorenzo Burnet overigens ook naar binnen. Hij traint wel steeds meer mee met de groep.

 

In het partijspel van 11 tegen 11 werd na het vertrek van Michael de Leeuw eerste overgegaan op een potje 10 tegen 11, maar daarna kreeg Maikel Kieftenbeld een hesje, als vervanger van De Leeuw. Gescoord werd er uiteindelijk niet in het partijspel maar Genéro Zeefuik had - uit een prachtige voorzet van Johansson - wel moeten scoren.

 

Goede dingen hebben we op de training van Filip Kostic gezien. Ook al gaat het met de aanpassing van de jonge Serviër misschien allemaal wat minder snel dan gedacht en gehoopt, dat hij een zeer behendige voetballer is blijkt inmiddels steeds meer op de trainingen. Kortom - Kostic komt er wel!

 

Morgen na de afsluitende training zullen we nog een update plaatsen. Hopelijk kunnen we dan ook berichten dat Michael de Leeuw fit genoeg is om zondag tegen Willem II te spelen.

 

Enkele foto's van de training van vrijdag 17 augustus 2012:

(met een ogenschijnlijk prachtige grasmat)

 

 

 

Robert Maaskant:

"Michael de Leeuw is een vraagteken; Femi niet inzetbaar; zondag knallen tegen Willem II"

Robert Maaskant is vanmiddag tijdens het perspraatje ingegaan op de wedstrijd van komende zondag. Allereerst de ziekenboeg: Paco van Moorsel kan spelen; Lorenzo Burnet heeft vandaag voor het eerst aan praktisch een hele groepstraining meegedaan. Morgen is duidelijk hoe hij op deze eerste echte test heeft gereageerd. Femi was vandaag de enige die binnen is gebleven, hij is zondag zeker niet inzetbaar. Afgelopen zondag tegen FC Twente heeft hij een spierblessure opgelopen toen hij een te grote pas had gezet. Uit de MRI-scan bleek dat het gelukkig meevalt. Er is niets gescheurd, alleen verrekt. Maar bij spierblessures weet je nooit precies hoe lang het herstel duurt.


Michael de Leeuw is voor zondag een vraagteken. Zijn enkel zit nu in het ijs en morgenochtend zal meer duidelijk worden over zijn inzetbaarheid. Als hij niet kan spelen, dan is dat volgens Maaskant vooral jammer voor De Leeuw zelf, en voor het publiek: Michael de Leeuw voegt met zijn spel echt iets toe.

 

De wedstrijd tegen FC Twente is voor de trainersstaf echt een waarschuwing geweest. Deze week zijn de videobeelden van de wedstrijd geanalyseerd met de groep. Het elftal had niet goed gestaan, maar aan de andere kant heeft FC Twente, bepaald niet een gemiddelde ploeg, goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden.

 

Deze week waren er diverse verdedigers afwezig vanwege een blessure (Burnet) of interlands (Kappelhof, Van Dijk), maar desondanks heeft Maaskant deze week wel wat kunnen doen op defensief gebied.

 

Het spel in balbezit moet ook verbeterd worden, en tegen Willem II moet er geknald worden. Hij vindt Willem II een net voetballende ploeg, dat verzorgd voetbal probeert te spelen. De ploeg neemt echter geen risico en hanteert geregeld de lange bal. De dreiging zit 'm vooral voorin. FC Groningen moet fouten bij de tegenstander gaan forceren.

 

Op transfergebied is er volgens Maaskant nog geen witte rook. De club hoopt zich nog steeds op twee posities te versterken. Wie de tweede potentiële nieuwe aanwinst is naast Edison Flores kon de trainer niet zeggen.

 

Morgen plaatsen wij onze slotupdate! Michael de Leeuw - speelt hij, of speelt hij niet?

 

UPDATE training zaterdag 18 augustus 2012:

Michael de Leeuw ontbreekt op trainingsveld en mist vermoedelijk duel tegen Willem II
Helaas, er kan hoogstwaarschijnlijk een streep door de naam van Michael de Leeuw. Het is niet anders - het debuut in de Euroborg van de potentiële publiekslieveling laat nog even op zich wachten, wat ons betreft niet langer dan een week - volgende week zondag speelt FC Groningen opnieuw een thuiswedstrijd tegen opnieuw een Brabantse tegenstander: PSV komt dan langs. Het aanvangstijdstip is dan overigens 16:30 uur.

 

Ook afwezig op de training was Femi, die nog altijd wordt geplaagd door een hamstringblessure. De overige 33 spelers van de A-selectie en B-kern waren present. De groep werd aanvankelijk in vieren verdeeld; elke groep speelde een rondo waaraan ook de trainers fanatiek meededen. Zo signaleerden we een hardgrondig vloekende Dick Lukkien die ook een keer de pisang was en zich in het midden van zijn groepje moest vervoegen.

 

De basis van morgen werd vervolgens aangevuld met diverse andere spelers om zich op standaardsituaties te storten. Robert Maaskant nam tenslotte zijn basisgroep apart; de overige spelers speelden een grote partij. Wij denken dat de volgende spelers een grote kans maken om maandag in de uitwedstrijd van Jong FC Groningen bij Jong ajax in de startopstelling genomineerd te worden:

 

Bizot, Francisco, Ivens, Van Nieff, Batbay, Letschert, Van Moorsel, Hiariej, Jones, Kostic, Cristovao

 

Overigens werd ook Robby Holder nadrukkelijk bij deze groep betrokken, dus de basis van de beloften wijzigt mogelijk nog.

 

Het zal morgenmiddag ongetwijfeld snikheet zijn in de Euroborg. Rond een uur of half 12 verlieten we het trainingsveld; het was toen al erg warm. Morgen wordt hert echter nog warmer, en de wedstrijd begint 'pas' om half één. Het zal een aanslag worden voor spelers en supporters.

 

De basisopstelling ziet er morgen vermoedelijk als volgt uit:

 

Bacuna - Zeefuik - Schet

Kwakman - Texeira - Kieftenbeld

Johansson - Sparv - Van Dijk - Magnasco

Luciano

 

De bankbezetting kon uit de training van vanochtend niet worden gedestilleerd. Bovenstaande opstelling kon in de praktijk wel eens uitmonden in een 4-4-2 concept, met Texeira en Zeefuik als diepe spitsen.

 

Iedereen heel veel plezier en (vanwege de tropische temperatuur) doorzettingsvermogen gewenst!

 

Fotoreportage van de training van zaterdag 18 augustus 2012 van Patrick:

 

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
01/57 
start stop bwd fwd

 

Fotoreportage van de training van zaterdag 18 augustus 2012 van Eric:

 

DSC_0002
DSC_0003
DSC_0006
DSC_0007
DSC_0009
DSC_0018
DSC_0021
DSC_0025
DSC_0026
DSC_0028
DSC_0037
DSC_0040
DSC_0050
DSC_0053
DSC_0058
DSC_0059
DSC_0064
DSC_0068
DSC_0077
DSC_0081
DSC_0082
DSC_0083
DSC_0085
DSC_0086
DSC_0093
DSC_0098
DSC_0099
DSC_0102
DSC_0104
DSC_0113
DSC_0114
DSC_0116
DSC_0119
DSC_0122
DSC_0125
DSC_0126
01/36 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.