Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

195 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - PSV

We gaan een jaartje terug in de historie. FC Groningen zat na drie nederlagen op rij (Twente-uit, RKC-thuis en VVV-uit) in een dip en vreesde dat er op 19 februari 2012 ook in de eigen Euroborg tegen PSV maar weinig eer te behalen zou zijn. Maar wat gebeurde er? De Eindhovenaren werden volkomen zoek gespeeld en dankzij o.a. een wonderschoon doelpunt van Hyun Jun Suk, waaraan twee doelpunten van diezelfde Suk en Bacuna vooraf gingen, werd het Brabantse gewezen sterrenensemble met 3-0 de tent uitgeveegd. We moeten overigens met leedwezen constateren dat de Trots van het Noorden er na die 19e februari jl. nimmer meer in is geslaagd een thuisduel te winnen, kortom - de hoogste tijd om in de Groene Hel eindelijk weer eens genadeloos toe te slaan!

 

Training zaterdag 25 augustus 2012: Opstelling op positie linksback na duidelijk

Tijdens de korte, afsluitende zaterdagtraining kregen we een bevestiging van eerder deze week opgedane indrukken: Virgil van Dijk en Johan Kappelhof gaan samen het centrum van de verdediging bemannen, Tim Sparv rukt een linie door naar voren en David Texeira moet genoegen nemen met een plek op de bank.

 

Maaskant liet elf veldspelers meetrainen: zowel Emil Johansson als Lorenzo Burnet waren van de partij. Beiden hebben met lichte blessures te kampen gehad; vandaag is de fitheid van beiden getest. Beide spelers lijken inzetbaar; wij denken dat er voor Lorenzo Burnet wordt gekozen.

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen PSV:

Luciano; Magnasco, Van Dijk, Kappelhof, Burnet; Sparv, De Leeuw, Kwakman; Schet, Zeefuik, Bacuna

Voetbal kan zo simpel zijn. Winnen van PSV – het lijkt op z’n minst een uitdagende klus. Maar als we nog eens een duikje in de ruime groen-witte geschiedenis nemen en teruggaan naar Tweede Kerstdag 2007 … dan ligt de sleutel naar succes voor het oprapen. Op die dag werd ook al een thuisduel tegen PSV gespeeld. De pot werd afgelopen dinsdag in z’n geheel op Eredivisie Live uitgezonden, maar ook zonder deze geheugenopfrissing kunnen we de belangrijkste ingrediënten van deze formidabele pot wel even opnoemen.

 

PSV kwam als trotse koploper naar Grunn, tot dat moment als zesde geklasseerd, maar werd vanaf het begin vastgezet. De opbouw werd vroegtijdig gestoord en lieden als Salcido, Alcides, Koevermans en hoe ze allemaal maar mogen heten wisten niet hoe ze het hadden. Aan de rechterkant zagen we een onstuimig opkomende Bruno $ilva (toen nog niet geïnvalideerd, althans niet lichamelijk), links deed Fredrik Stenman het eveneens formidabel en met stoorzenders als Shkodran Metaj, Goran Lovre en Koen van de Laak werd PSV geen moment rust gegund.

 

Zelfs een tegendoelpunt kon FC Groningen niet uit het evenwicht brengen en door doelpunten van Rasmus Lindgren, die middag en vroege avond de koning van het middenveld, en Marcus Berg stond er na afloop een dik- en dik verdiende 2-1 op de borden in een kolkende en zinderende Euroborg waar de tribunes toen nog iets verder van het veld stonden (de recent bijgebouwde extra rijen stonden er nog niet), alle tribunes de ploeg massaler en massiever dan nu ondersteunden en waar de spandoeken bij de Noord Curve nog zichtbaar waren – de foeilelijke reclameboxen langs de rand hadden de Euroborg nog niet vervuild.

 

Nog even nagenieten van de 2-1 van Marcus Berg en van de sfeer in de Euroborg:

 

 

Wie nu roept – ja maar het elftal van toen was een wonderploeg, wat een vergelijking… die moeten we toch even corrigeren. Erik Nevland deed die wedstrijd niet mee, in het doel stond Brian van Loo, achterin Arnold Kruiswijk, op het middenveld de al genoemde Shkodran Metaj en voorin Stef Nijland – spelers op posities die in het elftal van nu door minstens gelijkwaardige spelers worden bemand.


Het ging meer om de manier van spelen. Afwachten was er niet bij, er werd voor elke bal gestreden en bij een tegenslag bleven de koppen fier omhoog – in de wetenschap dat succes niet kan uitblijven als er zó collectief gepassioneerd wordt gespeeld. Mentaal zat het wat dat betreft dus helemaal goed. En een concept met twee spitsen en een viermans middenveld (ruit) was zo gek nog niet. Uiteraard hebben we FCG Stats op precies te weten wie er die dag over het veld sjorde:


Brian van Loo, Bruno Silva (91' Tom Hiariej), Gibril Sankoh, Arnold Kruiswijk, Fredrik Stenman, Rasmus Lindgren, Koen van de Laak, Shkodran Metaj, Goran Lovre, Marcus Berg (85' Mark-Jan Fledderus), Stefan Nijland (73' Tim Matavz)


Kijkend naar afgelopen zondag, de thuiswedstrijd in de sauna die ons stadion toen was, dan was er op de eerste helft weinig aan te merken. Gezien de hitte werd er een bewonderenswaardig tempo aan de dag gelegd – het enige verwijt dat je de ploeg van Robert Maaskant kunt maken is dat er te weinig werd gescoord. Na rust kwam Willem II snel gelijk en daar waar dit de FC ‘vrouger’ niet van de kaart bracht gebeurde dit nu wel. Eén van de sleutels naar succes: draai deze mentale erfenis van vorig seizoen de nek om en de punten stromen binnen!

 


Nog een laatste, ietwat gedateerdere blik op het verleden: held uit het verleden Gary Brooke, hierboven te zien op een gesigneerde kaart uit 1987, smaakte op 23 april 1988 het genoegen om met een doelpunt zijn steentje bij te dragen aan een lekkere 2-0 thuisoverwinning op FC Groningen. Het andere doelpunt werd overigens gefabriceerd door Barend Beltman. Hoe kan het toch dat Brooke eeuwig blijft voortleven in de harten van vele Oosterparkgangers? De man heeft in de jaren 1987-1988 maar 44 officiële wedstrijden voor FC Groningen gespeeld, maar wordt vaak in één adem genoemd met Paul Mason, toch goed voor 155 potjes FC. Wie Brooke ooit heeft zien spelen, en wij behoren tot de gelukkigen, die verbaast zich echter niet over de onsterfelijkheid van de op 24 november 1960 in Bethnal Green, London als Garry James Brooke geboren en nu dus 51-jarige Brit. De man had een unieke manier van spelen, en ongetwijfeld zullen ook de fans van Tottenham Hotspur, het Zweedse GAIS, Norwich City, Wimbledon, Stoke City, Brentford, Baldock Town, Colchester United, Reading, Wivenhoe Town, St. Albans City, Romford, Worthing, Cornard United en Braintree Town, om maar eens het wellicht niet eens volledige rijtje van clubs die Brooke vanaf 1978 met zijn komst heeft verblijd, hem voor altijd in hun harten hebben gesloten.

 

Voor de liefhebbers: de opstelling van genoemde wedstrijd uit 1988, wederom met dank aan FCG Stats:

 

Sjaak Storm, Paul Mason, John de Wolf, Frans Thijssen, Mark Verkuyl, Claus Boekweg, Jos Roossien, Edwin Olde Riekerink, Barend Beltman, Gary Brooke, René Eijkelkamp

 

Garry Brooke, in het shirt van Tottenham Hotspur waarvoor

hij van 1980-1985 speelde; een ernstig auto-ongeluk in 1983

zorgde ervoor dat hij nooit meer op zijn oude niveau terugkwam.

In 1985 vertrok hij naar Norwich City; twee jaar later naar

FC Groningen. Zie ook Sporting Heroes.

 

Terug naar FC Groningen anno 2012!
Er wordt alweer druk getraind, dit keer in de Euroborg. De opstelling die Maaskant gisteren uit de hoge hoed toverde wekte verbazing, maar de afwezigheid van diverse spelers was mede debet aan de opzienbarende ploeg die als basis door het leven ging. Want Kees Kwakman heeft diverse kwaliteiten, maar een linksbuiten hebben we tot nu toe nog niet in hem gezien. Leandro Bacuna kampte gisteren echter nog met de naweeën van een pijnlijke aanraking met de noppen van de voetbalschoen van Matías Jones en moest verstek laten gaan.

 

Vandaag is Leandro er gelukkig wel weer bij en we zullen na de training terugkomen op deze één na laatste voorbereidingssessie in de aanloop naar PSV-thuis.

 

PSV, het is gisteren in een braadpan in Montenegro in Europees verband in actie gekomen, maar boekte een overtuigende 0-5 zege. Veel aan zelfvertrouwen zal de ploeg van Dick Advocaat dus niet hebben ingeboet, maar fysiek wellicht wel – de wedstrijd zal een aanslag op de conditie zijn geweest. De reis heen en terug naar de Balkan zal ook z’n sporen achterlaten, en Advocaat heeft dus alleen de training van zaterdag om toe te werken naar de voor hem ongetwijfeld lastige uitwedstrijd. Hiervan moet Grunn profiteren – een reden temeer om er zondag vol op te klappen!

 

Het heeft er overigens alle schijn van dat Maaskant dit met een gewijzigde centrale verdediging gaat doen. Bij gebrek aan invulling van de defensieve vacature (speelde Timothy Derijck gisteravond zijn laatste wedstrijd voor PSV) zal Tim Sparv een linie worden doorgeschoven (en wie weet belandt de Fin binnenkort zelfs op de bank als Femi weer inzetbaar is) en zien we centraal achterin het duo Johan Kappelhof - Virgil van Dijk, een koppeltje dat het vorig seizoen in de paar wedstrijden dat beide heren achterin samenspeelden helemaal niet onaardig deed. Jonas Ivens lijkt overigens volledig uit beeld - zeer tot zijn eigen teleurstelling.

 

Wij sluiten deze voorbeschouwing nu even af, maar vullen dit epistel traditiegetrouw niog aan met inzichten die we tijdens de trainingen van vrijdag en zaterdag en bij het perspraatje met Robert Maaskant hebben opgedaan. Kortom – tot snel!

 

 

Training vrijdag 24 augustus 2012:

Opstelling FC Groningen tegen PSV nog niet helemaal duidelijk


Voor de training van vanochtend waren 20 spelers naar de Euroborg afgevaardigd - ook de rekentechnisch gezien minder begaafden zullen begrijpen dat er met dat aantal geen partij van 11 tegen 11 kan worden gespeeld. Afwezig waren Henk Bos, Femi, Matías Jones en Filip Kostic. Gelijktijdig trainden de beloften op TCN - mogelijk waren Femi, Kostic en Jones naar de ploeg-Lukkien uitgezonden. Opmerkelijk, want als je de spelers in voldoende mate hebt dan zouden wij ervoor opteren om lekker met 22 man te gaan trainen. Maar wie zijn wij ;-)

 

Aan negen veldspelers werd een hesje verstrekt:

 

Magnasco, Van Dijk, Burnet, Bacuna, Sparv, Kwakman, Schet, Zeefuik en De Leeuw. Er mist dan nog één hesje, en wij denken dat Johan Kappelhof de gelukkige zal zijn.

 

Wat kunnen we hieruit opmaken?

  • Lorenzo Burnet zal terugkeren in de basis, ten koste van Emil Johansson. Johansson werd tegen FC Twente overlopen (enerzijds door eigen minder denderend presteren, anderzijds doordat er voorin geen druk werd gezet en niet werd opgejaagd, waardoor de arme Zweed de ene Tukkerse aanvalsgolf na de andere over zich heen kreeg). PSV is wellicht vergelijkbaar met FC Twente. Het is voor Burnet daarom te hopen dat zijn ploeggenoten voorin meer dan tegen Twente verdedigende activiteiten aan de dag willen leggen, anders overkomt Burnet ongetwijfeld hetzelfde als Johansson tegen Twente.
  • Tim Sparv lijkt centrale verdediger-af te zijn en weer naar het middenveld gedirigeerd te worden. Ook al bleek dit uit de training van vanochtend niet - wij denken dat zijn plek door Johan Kappelhof zal worden ingenomen. Zo werd er woensdag en donderdag nl. wél getraind.
  • David Texeira lijkt buiten de basis te vallen, hoewel hij bij diverse man-of-the-match-verkiezingen als winnaar uit de bus kwam. Wellicht is de achterliggende gedachte dat het met Texeira aan de linkerkant wel erg aanvallend wordt. Wordt daarom voor Kees Kwakman gekozen en wordt dan feitelijk het middenveld versterkt? Want een linker aanvaller is Kwakman in onze ogen toch niet.

Prognose opstelling FC Groningen tegen PSV (al vinden we het nog altijd bizar en sluiten niet uit dat het er zaterdag op de training en zondag in het stadion toch anders uit zal zien):

 

Kwakman - Zeefuik - Schet

Sparv - De Leeuw - Bacuna

Burnet - Kappelhof - Van Dijk - Magnasco

Luciano

 

Nogmaals, bij 20 spelers kun je geen grote partij spelen. Robert Maaskant heeft dus een rookgordijn opgetrokken, en we zijn benieuwd of we daar morgen beter dan vandaag doorheen kunnen kijken!

 

Bij het afwerken was Paco van Moorsel de beste man, hij schoot elke bal feilloos in het doel. David Texeira wist eveneens te overtuigen. Krijgen beiden zondag de rol van pinchhitter?

 

Nog even over de gelijktijdig op TCN georganiseerde training: inderdaad hadden Bos, Jones en Kostic zich aldaar bij de training van de beloften gevoegd; Femi trainde daar apart. Jones maakte nog een geweldig doelpunt, maar de meeste aandacht ging uit naar Marcel Groninger, de stagiair van Be Quick 1887. Marcel werd nl. door een wesp in zijn nek gestoken. Met Marcel gaat het gelukkig weer goed ;-)

 

Visie Robert Maaskant op de afgelopen week en op de wedstrijd tegen PSV

"Met agressiviteit, felheid, slimheid en discipline kwaliteitsverschil met PSV overbruggen"

Robert Maaskant heeft zojuist in het perspraatje verteld dat de groep de draad na de 1-1 tegen Willem II, die door trainers en spelers als teleurstellend is ervaren, weer heeft opgepakt. de trainersstaf heeft de groep kritisch benaderd, want met alle respectt voor Willem II - FC Groningen had die wedstrijd moeten winnen. Doordat dat niet gebeurde staat er nu meer druk op de wedstrijd tegen PSV, een ploeg die Maaskant momenteel de beste van Nederland vindt. Een ploeg die het meest uitgebalanceerd is en al gewaarschuwd is (RKC-uit werd verloren), waarna twee maal met 5-0 werd gewonnen.

 

FC Groningen zal tactisch anders gaan spelen. Maaskant vond zijn ploeg in de eerste helft prima spelen, maar na de 1-1 was de ploeg te gretig waardoor de ruimtes open lagen. Het zat in de ploeg om er na de 1-1 vol voor te gaan; compact spelen zou ook niet door het publiek geaccepteerd zijn. Niet dat de geboden ruimte toen door Willem II werd afgestraft, maar tegen PSV wil hij zo niet gaan spelen. Dit kon wel eens verklaren waarom Leandro Bacuna en David Texeira vermoedelijk niet allebei zullen spelen (wij denken dat Texeira op de bank begint).

 

FC Groningen zal dus iets anders voor de dag komen. Het verschil in kwaliteit moet gecompenseerd worden met slimheid, uitgekooktheid, agressiviteit, felheid, discipline - zo kan de wedstrijd worden gewonnen.

 

Maaskant verwacht dat Tim Matavz zondag zal spelen; hij deed het gisteren goed en heeft in Groningen gespeeld, en krijgt wellicht de voorkeur boven Lens. Hij verwacht niet dat Timothy Derijck wordt opgesteld. Transfernieuws had Maaskant verder niet; zijn opmerking dat hij de pers bedankte voor de geventileerde visie op de namen Wisgerhof en Derijck; "we zien er daardoor dan ook van af", nemen we niet serieus ;-)

 

In principe is iedereen inzetbaar. Femi heeft de hele week echter nog niet met de groep meegetraind (lees: speelt hoogstwaarschijnlijk niet). Johansson (rug) en Kieftenbeld (lies) hadden deze week wat klachten, maar ernstig is het allemaal niet. De Leeuw heeft de hele week met de groep kunnen meetrainen.

 

Vandaag is er op de training wat gas teruggenomen en slechts een uurtje getraind; ook morgen zal er niet voluit worden getraind. De trainersstaf had nl. signalen van vermoeidheid opgevangen vanuit de spelersgroep, die deze week keihard heeft getraind omdat de groep na Willem II-thuis iets wil rechtzetten. Zondag wil hij dat de fitheid maximaal is.

 

Robert Maaskant ziet de aanwezigheid van Michael de Leeuw als een grote meerwaarde, zonder dat we van hem overigens wonderen moeten verwachten. De Leeuw is een aanjager, een afmaker, iemand die een impuls geeft aan het elftal door zijn manier van spelen. Het is prettig voor een team om zo'n speler te hebben; Maaskant denkt, en wij met hem, dat we mét De Leeuw van Willem II zouden hebben gewonnen.

 

FC Groningen gaat er zondag voor!

 

 

PSV is vrijdagmiddag overigens pas rond het middaguur in Eindhoven aangekomen, ruim 13 uur na de 5-0 zege op FK Zeta. PSV schrijft op de clubsite: "Tot aan de wedstrijd van zondag resten nog twee trainingen, waarbij de uitlooptraining van vandaag direct na aankomst eigenlijk niet meegeteld kan worden. Zaterdag om 16.00 uur is de afsluitende training, die achter gesloten deuren plaats zal vinden, waarna de selectie richting Groningen afreist."

 

Rik Elfrink, PSV-watcher van het Eindhovens Dagblad, denkt dat PSV in de volgende opstelling zal spelen:

 

Tyton; Hutchinson, Marcelo, Bouma, Willems; Toivonen, Bommel, Strootman; Narsingh, Lens, Mertens

 

Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Anja Smit

 

DSC_5220
DSC_5221
DSC_5225
DSC_5228
DSC_5229
DSC_5232
DSC_5233
DSC_5236
DSC_5239
DSC_5246
DSC_5247
DSC_5248
DSC_5254
DSC_5261
DSC_5264
DSC_5266
DSC_5288
DSC_5291
DSC_5298
DSC_5304
DSC_5338
DSC_5341
DSC_5353
DSC_5370
DSC_5374
DSC_5380
01/26 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.