Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

531 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - SC Heerenveen afgelast;
reactie Nijland op "1312"-vraag over nieuwsbrief;
aandacht voor Groningen Fanatics

De KNVB mag FC Groningen dan dwingend hebben opgelegd dat er pas zondag vastgesteld mag worden dat het veld in de Euroborg onbespeelbaar is, wij hebben onze conclusies reeds getrokken en de voorbeschouwing op de Derby van het Noorden ligt er vanwege de barre weersomstandigheden nu al uit. Wij focussen ons op NEC-thuis van a.s. woensdag, onder de bezielende leiding van Tom van Sighem gaan we de volgende bekerronde dan nl. halen.


Wel gaan we graag nader in op een belangrijke toelichting van Hans Nijland op zijn nieuwsbrief van eergisteren, en graag noemen we de Groningen Fanatics, die maandag in gesprek met de club zullen gaan.

 

UPDATE vrijdagavond 18-12-2009: Het moet gezegd, misschien waren we gisteravond iets te voorbarig met ons stellige vermoeden dat de Battle of the North eruit zou vliegen. Het veld is inmiddels sneeuwvrij, morgenochtend wordt er vermoedelijk zelfs op getraind, en de tribunes zijn volgestrooid met zout, zo heb ik vanmiddag met afgrijzen vastgesteld. Kortom, zondagmiddag wordt er wellicht toch gevoetbald. We zullen er zijn, al dan niet met thermopeenschoenen aan...

Klik hier voor de vermoedelijke opstelling!

Reportage RTV Noord uit de witte Euroborg: hierzoot

 

Daar waar de KNVB niet schroomt om blijk te geven van een vooruitziende blik door nu al alle amateurwedstrijden van komend weekeind eruit te gooien, zie onderstaande bewijsstukken:

  

daar doet de zo onder combi-vuur liggende voetbalbende uit Zeist het bijna in de broek als het gaat om eredivisiewedstrijden. Hoe hoog de sneeuwlagen in en om de Euroborg ook mogen zijn, pas in de loop van de ochtend mag het verlossende "Helaas kan op deze ijsbaan niet gespeeld worden" weerklinken.

 

Wij zijn zo vrij om op deze beslissing alvast een paar dagen vooruit te lopen en hebben de voorbeschouwing op de kraker tegen de Fraizen uit het FCG Online-artikelenprogramma van deze week geschrapt. Het is ondenkbaar dat de wedstrijd zondag doorgaat. Wie, zoals ondergetekende, vandaag zijn leven in de waagschaal heeft gesteld om bv. even rond de Euroborg te ploeteren en het onzichtbare veld en de wel zichtbare, ondergesneeuwde tribunes te bestuderen - die wist het: Grunn-Heerenveen gaat zondag NIET DOOR. Neem vervolgens de weersvoorspellingen van de komende dagen even tot je en onze zekerheid wordt door alle meteorologen ter wereld ondersteund. Aangezien er deze week ook amper getraind wordt vanwege datzelfde Siberische weer, is het ook onmogelijk een pseudo-gedegen voorbeschouwing, toch een tijdsintensief karweitje, uit de hoge hoed te toveren - kortom, wij slaan een keertje over. Geen voorbeschouwing voor een wedstrijd die niet zal plaatsvinden.

 

(De opstelling zou ijs en weder dienende overigens de volgende zwaar geïmproviseerde zijn geweest, zo neem ik aan, afgaande op de training van gisteren, klik hier voor het verslag van dat spektakel, de enige veldtraining die tot nu toe kon worden afgewerkt):

 

pedersen - matavz

enevoldsen

zonneveld -bacuna

femi

stenman - granqvist - sankoh - lachman

luciano

 

Het moge duidelijk zijn dat een afgelasting op dit moment de FC niet heel slecht uitkomt, gezien de blessures van Svejdik, De Roover, Andersson, Van de Laak, Holla, Hiariej en Lovre, om maar eens zeven geplaagde basisspelers te noemen. Mogelijkheden om verse A-selectiespelers op de bank te posteren zouden we ook al niet hebben, Brian van Loo en Serhat Koç zouden zo ongeveer de enigen zijn geweest.

 

UPDATE vrijdagavond 18 december 2009: tot onze stomme verbazing lijken we zondag toch te gaan voetballen. Lovre is weer eens door mysterieuze krachten uit Belgrado genezen, zie ons stukje hierover, en hoewel  RTV Noord denkt dat Femi op de bank zal moeten gaan vriezen, wij denken van niet. Kortom, met de kennis van heden tippen we nu op de volgende opstelling, die vrij aardig oogt:


pedersen - matavz

lovre

bacuna - enevoldsen

femi

stenman - granqvist - sankoh - lachman

luciano

 

Om niet geheel zonder inhoud af te sluiten:

 

Terugblik op de nieuwsbrief van Hans Nijland van dinsdag 15 december 2009

Zoals elke week blikte onze algemeen directeur, Hans Nijland, ook dit keer weer terug op de gespeelde wedstrijd van het afgelopen weekend. Het betrof natuurlijk de prachtige 2-4 uitoverwinning die op Sparta Rotterdam werd behaald.

 

Vooraf stond deze wedstrijd vooral in het teken van de zo geslaagde 1312 actie, hierover hebben wij al een aantal malen bericht. In een eerder stadium had FC Groningen al uitgesproken het doel van deze actie (het laten zien dat FC Groningen-supporters zeer goed in staat zijn om op een normale en vooral vrije manier naar uitwedstrijden van FC Groningen te kunnen reizen) te ondersteunen. De wel erg summiere passage van Hans Nijland in de nieuwsbrief van eergisteren over deze actie wekte dan ook de nodige twijfels en ook teleurstelling op bij menig supporter. Nijland schreef het volgende over de actie: “Daarnaast zijn we opgelucht dat de actie van zondag, waarbij supporters op eigen gelegenheid met de trein zijn afgereisd naar Rotterdam, goed en correct is verlopen. De supporters hebben hun statement kunnen maken.” Hoe bedoelt de FC dit? Is het statement van de actievoerders toch een ander statement dan wat de club voorstaat? Is het de bedoeling neutraal, bijna afstandelijk over te komen?

 

Het antwoord op deze vragen is gelukkig NEE.

 

Hans Nijland heeft de e-mail van de supporter inmiddels ook al netjes beantwoord en hij wil benadrukken dat FC Groningen altijd achter haar supporters staat. Hij geeft toe dat er ook wel eens iets fout gaat aan de kant van de club, het valt niet altijd mee om het 22.500 supporters 100% naar de zin te maken, aldus onze algemeen directeur. Erg belangrijk is ook de constatering dat Nijland zegt dat de opmerking “we zijn opgelucht dat de actie goed is verlopen” als volgt moet worden geïnterpreteerd: "Er was wel degelijk dreiging dat de Politie Rotterdam stadionverboden zou opleggen voor de supporters die met de trein zouden afreizen naar Rotterdam. Door de houding van de supporters is dit gelukkig niet gebeurd. In die zin zijn wij dus opgelucht, want met het opleggen van stadionverboden is niemand gebaat."

 

Tenslotte benadrukt Nijland dat de FC achter het statement van de supporters staat, het had alleen zorg over de uitvoering van de actie, die - zo vindt ook de club - goed is verlopen.

De FC heeft inmiddels een brief gestuurd naar de ECV (de overkoepelende organisatie van alle eredivisieclubs) waarin het de vervoersregels aan de orde heeft gesteld. De club heeft daarin voorgesteld om dit in een gezamenlijk overleg met alle eredivisie clubs te bespreken.
Nijland zegt afsluitend dat het een lastig onderwerp blijft, dit omdat uiteindelijk door de Burgemeesters de manier van vervoer wordt bepaald. "Laat één ding duidelijk zijn, wij proberen voor onze supporters altijd het maximale uit deze gesprekken te halen!"

Ik ben blij dat Nijland de moeite heeft genomen om op deze manier op de door de supporter gestelde vraag, die bij vele supporters leeft, in te gaan.

Groningen Fanatics
Tenslotte wil ik graag even kort ingaan op het feit dat de Groningen Fanatics hebben aangekondigd de grote geplande sfeeractie bij de wedstrijd tegen Heerenveen niet te gaan houden. (Toen de GF dit verklaarden wees nog niets op de metershoge sneeuwduinen die Stad en Ommeland de komende dagen zullen teisteren.)

De Groningen Fanatics lichten dit op hun website als volgt toe: Jarenlang hebben wij ons met hart en ziel ingezet voor de club; uren en uren tijd gestoken in sfeeracties en beleving... maar waarvoor? Een hoop gezeik, stank voor dank, en uiteindelijk een nieuwe serie volkomen onterechte stadionverboden (Waalwijk).

Ik kan het zeer teleurgestelde gevoel dat bij de GF leeft (o.a. door het feit dat zes zeer waardevolle krachten zijn weggevallen door de fel bekritiseerde stadionverboden, en door bij hen levende onvrede over het huidige beleid van de clubleiding betreffende de fanatieke supporters) goed begrijpen. Zeg nou zelf, je moet wel een machine zijn wil je, als je toch al niet lekker in je vel zit, zomaar zo snel alweer de knop kunnen omzetten voor weer een arbeidsintensieve sfeeractie als er ook nog eens zomaar zes vrienden genadeloos uit je midden worden geplukt door het zich op een voetstuk plaatsende KNVB, dat feitelijk echter naar een diep dal is afgegleden. De Groningen Fanatics zijn geen machines, het zijn met hun en onze FC begane, keihard werkende vrijwilligers, het besluit om zondag geen sfeeractie te houden valt te respecteren. 't Is jammer dat de tegenstander dan uitgerekend Heerenveen is, maar het past bij een machine, maar niet bij een mens met al zijn gevoelens, emoties, eigenwaarde en groen-wit bloed in het lijf om dat als reden aan te kunnen grijpen om toch maar te doen alsof er niets is gebeurd.

De GF heeft het o.a. over stank voor dank. Wat de uitkomst van jullie gesprek, dat jullie a.s. maandag tot mijn grote vreugde met de club zullen voeren, ook moge zijn - weet dat zeer, zeer vele supporters intens genieten van jullie sfeeracties en jullie hier dankbaar voor zijn. Bij de laatste collecte, die van 2008, is meer dan het dubbele ingezameld dan bij de collecte uit 2007, dit kan ook als een groot compliment aan jullie adres worden beschouwd. Niet dat een collecte de GF waar dan ook toe verplicht, natuurlijk niet, het zijn immers giften, geen lidmaatschapsbijdragen, maar het feit dat vele supporters steeds ruimhartiger hun portemonnee trekken voor de GF is toch zeker een bewijs van hun dankbaarheid voor de inzet van de GF.

Gevoelens van frustratie zijn zeer begrijpelijk, ik hoop van harte op een constructief gesprek a.s. maandag, zodat het momenteel bij mij heersende gevoel dat er vooral verliezers zijn langzaam kan verdwijnen en kan plaatsmaken voor een over een breed front levend positiever gevoel over en bij de FC en haar supporters. Jullie zetten je inderdaad al jaren in met hart en ziel voor de club, iedereen zal het met mij eens zijn dat de FC zonder Groningen Fanatics een groot stuk meerwaarde zou verliezen - vandaar mijn zojuist uitgesproken hoop op een constructieve dialoog tussen FC en GF. Er is nog een lange weg te gaan, maar 1312 actietijd heeft gelukkig al het nodige stof doen opwaaien, hopelijk wordt hieraan door goede, harde maar eerlijke gesprekken tussen alle betrokkenen een goed vervolg gegeven, zodat we op enig moment weer kunnen zeggen: Eens een volksclub, altijd een volksclub!

Kop d'r veur!

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.