Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

162 gasten online

Robert Maaskant: "Thuis in elke wedstrijd voor de winst spelen; strijd wordt tegen Vitesse op middenveld beslist"

In een zeer interessant, tactisch ingestoken perspraatje heeft Robert Maaskant tegenover de aanwezige noordelijke journaille uiteengezet welke verschillende mogelijkheden hij zondag heeft om Vitesse te bestrijden en met welke dilemma's hij nog kampt. Gewapend met een magneetbord werd er lustig met poppetjes heen en weer geschoven en lichtte hij toe dat een 4-3-3- met de punt naar voren dan wel naar achteren (systemen die weer in een 4-4-2 kunnen uitpakken) of een behoudender 4-5-1 reële opties zijn.

 

Hij wil echter in elke thuiswedstrijd voor de winst gaan en we denken dan ook dat de behoudende, gecontroleerde speelwijze, die vandaag op de training als derde en laatste variant werd uitgeprobeerd en waarin Michael de Leeuw ontbrak, pas gaandeweg de wedstrijd van stal wordt gehaald als FC Groningen dan een voorsprong koestert. De Leeuw speelde wel in de eerste twee, meer aanvallender varianten (4-3-3).

 

Van een basisplaats verzekerd zijn Luciano, Magnasco, Van Dijk, Burnet, Schet, Kirm en Zeefuik (Maaskant, grappend: "die dikke"). Voor de ontbrekende vier posities komen vijf spelers in aanmerking: Bacuna, Kappelhof, Kwakman, De Leeuw en Sparv. Femi, Kieftenbeld en Texeira staan zeker niet in de basis.

 

Maaskant vertelde dat de gehele selectie fit is; we schreven eerder vandaag al dat Johan Kappelhof vanwege een wond boven zijn oog uit voorzorg niet aan de vrijdagochtendtraining heeft geparticipeerd. Of Kappelhof zondag speelt is echter de vraag. Als hij speelt, dan speelt één van de vier volgende vier spelers niet: Kees Kwakman, Leandro Bacuna, Tim Sparv, Michael de Leeuw - en geen van deze vier verdient het volgens Maaskant om gepasseerd te worden. Dit zijn de gevolgen van een grote, fitte groep met een gezonde concurrentiestrijd.

 

Als Kappelhof niet speelt, dan verwachten wij een basis met Kees Kwakman in de centrale verdediging en Tim Sparv een linie daarvoor. De Fin krijgt dan de schone taak om Wilfried Bony uit de wedstrijd te halen.

 

Wilfried Bony en Theo Janssen hebben knieklachten

In alle bespiegelingen speelde een aantal spelers van Vitesse een voorname rol, zoals Theo Janssen, Marco van Ginkel, Davy Pröpper en Wilfried Bony. Ten tijde van het perspraatje was echter nog niet bekend dat Bony de training van Vitesse vanochtend met knieklachten heeft moeten verlaten, zo berichtte Vitesse op Twitter. De Gelderlander voegt eraan toe dat ook Theo Janssen door knieklachten wordt geplaagd. De krant schrijft: "Bony moest vrijdag de training van Vitesse geblesseerd verlaten. Het is onduidelijk of Bony de wedstrijd van zondag bij FC Groningen haalt. Hij hield het vrijdag voor gezien tijdens het partijspel. Trainer Fred Rutten van Vitesse maakte zich nog geen zorgen. Janssen raakte eerder deze week geblesseerd tijdens een training. De teruggekeerde Arnhemmer speelde met een ingetapete knie. Hij zegt zondag in Groningen (aftrap 16.30 uur) zeker te kunnen spelen."

 

Inmiddels hebben we fotoreportages van Patrick en Eric van de training van vrijdagochtend toegevoegd!

Het zou op z'n minst een klein slokje op een hele beste borrel schelen als Bony, die in elke wedstrijd in de eerste 60 minuten het verschil kan maken maar het daarna vaak laat afweten (maar ook dan niet uit het oog verloren mag worden), niet inzetbaar is. Dit biedt Maaskant nieuwe hoofdbrekens, maar dit vindt hij niet erg: daarvoor wordt hij "vrij redelijk gecompenseerd", zo heeft hij in een eerder perspraatje al eens laten weten.

 

Robert Maaskant, met magneten en al bij het perspraatje; rechts

Bas Kammenga (foto: Groninger Gezinsbode)

 

Maaskant heeft een aantal spelers vandaag even aan een nadere analyse onderworpen. Hij vindt dat Andraz Kirm, hoewel de Sloveen pas twee keer met de groep heeft meegetraind, de groep nu al een boost geeft, dat merkt hij aan zijn spelers. Ook vindt de trainer dat hij door de komst van Kirm juist ook aan de rechterkant sterker is geworden: daar kan in plaats van Mitchell Schet nu ook Leandro Bacuna spelen. Dit zal tegen Vitesse echter zeker nog niet gebeuren.

 

Nu al lijkt Filip Kostic langzaam een wat gelukkiger indruk te wekken, en dat komt omdat hij in zijn eigen taal kan communiceren met Kirm, die diverse talen beheerst, waaronder het Servisch.

 

De trainer zei grappenderwijs van Hans Nijland de opdracht gekregen te hebben om Kirm in de basis te zetten, "dus dat doe ik maar, daar heb ik niet zoveel over te vertellen".

 

Matías Jones speelde vandaag bij de tegenstanders van de drie verschillende basisopstellingen als linksbuiten, en volgens Maaskant deed de jonge Uruguayaan dat goed.


In de derde variant die vanmorgen getraind werd kwam het druk zetten naar voren naar ons idee niet goed uit de verf, maar Maaskant legde uit dat de ploeg toen ook de opdracht had om juist niet door te jagen maar om behoudender te spelen. Mocht FC Groningen op voorsprong komen, dan denken wij dat De Leeuw misschien wel naar de kant wordt gehaald zodat het verdedigende deel van het middenveld versterkt kan worden.


Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Patrick Stinissen

 

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
01/30 
start stop bwd fwd

 

De trainer van FC Groningen zegt dat Vitesse een ploeg is die bij de eerste vijf moet eindigen, en FC Groningen heeft in de eerste vijf wedstrijden dan al drie kandidaten voor de titel dan wel Europees voetbal voor de kiezen gehad: FC Twente, PSV en Vitesse. Hij vindt Vitesse een goed, 'Europees' voetballende ploeg, die qua speelwijze een beetje op PSV lijkt: de ploeg laat het graag aan de tegenstander over om het spel te maken, maar kan er dan met Van Ginkel en Bony zeer snel uitkomen. Hij ziet echter mogelijkheden om hier doorheen te prikken: de verdediging van Vitesse vindt hij op sommige plekken toch wat kwetsbaar. Dit uit zich overigens niet in het aantal tegengoals: Vitesse krijgt maar weinig doelpunten tegen: in vier wedstrijden slechts twee, beiden in het openmingsduel tegen ADO (uitslag: 2-2). Hij heeft de wedstrijd Willem II - Vitesse bekeken, en hij vond dat Willem II in die wedstrijd veel meer kansen heeft gehad dan toen FC Groningen onlangs tegen de Tilburgers speelde.

 

De strijd wordt volgens Maaskant zondag op het middenveld beslist en er zal nog behoorlijk gepuzzeld worden om tot een keuze voor deze linie te komen.

 

Waarom verdienen Bacuna, Kwakman, De Leeuw en Sparv het niet om niet te spelen? Maaskant prees Bacuna om zijn power en kracht, Kwakman raakt steeds beter in vorm, De Leeuw is momenteel nog niet in allerbeste doen maar heeft een enorme drang en energie en Sparv heeft het tegen ADO fantastisch gedaan. Toch zullen er keuzes gemaakt moeten worden als de trainersstaf besluit om Johan Kappelhof in de basis te posteren.

 

Maaskant praat regelmatig met zijn staf over het eventueel overgaan op 4-4-2, dus het spelen met twee diepe spitsen. Hij vindt dit een mooi systeem, en Dick Lukkien heeft dit in het verleden Veendam laten spelen, maar volgens de trainer moet het allemaal precies kloppen want het systeem heeft als nadeel dat je er toch wat makkelijk doorheen komt. Een heel erg mooi systeem vindt hij overigens de zgn. kerstboom-variant (4-3-2-1): een systeem met een blok van zeven en daarvoor drie hele beweeglijke spelers. Dit vereist echter de volledige voorbereiding om een nieuw systeem in te slijpen.

 

De trainer van FC Groningen weet dat een overwinning tegen Vitesse de spelersgroep een enorme 'spurt' zal geven, en zeer goed voor het zelfvertrouwen zal zijn. 

 

Op naar een heerlijke pot voetbal!

 

Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Eric Smit

 

DSC_8139
DSC_8140
DSC_8143
DSC_8147
DSC_8149
DSC_8151
DSC_8154
DSC_8157
DSC_8163
DSC_8164
DSC_8169
DSC_8170
DSC_8178
DSC_8180
DSC_8189
DSC_8190
DSC_8194
DSC_8205
DSC_8217
DSC_8222
DSC_8224
DSC_8230
DSC_8236
DSC_8242
DSC_8248
DSC_8249
DSC_8253
DSC_8254
DSC_8265
01/29 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.