Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

160 gasten online

Voorbeschouwing PEC Zwolle - FC Groningen

De competitie is vijf wedstrijden onderweg, en we moeten helaas constateren dat de start van het nieuwe seizoen toch wel als mislukt bestempeld kan worden. Het goede gevoel dat we aan de bij ADO gewonnen uitwedstrijd overhielden hield in de eerste helft tegen Vitesse nog stand, maar de manier waarop het tiental clever counterende Arnhemmers ons in nota bene ons eigen stadion te kijk zette heeft toch wel voor een gefrustreerd gevoel gezorgd.

 

Hoe lang is het geleden dat we de Euroborg met een brede grijns en met gebalde vuisten, de drie punten op zak, hebben verlaten? Veuls en veuls te laang. Het moge duidelijk zijn - zaterdag moet en zal er in Zwolle gewonnen worden.

 

Training vrijdag 21 september 2012: Johansson, Jones, Kostic en Suk ontbreken

Op het kunstgrasveld van VV Actief in Eelde verschenen vanmorgen 20 spelers van de A-selectie. Afwezig waren Emil Johansson, Matías Jones, Filip Kostic (die gistermiddag met de beloften heeft meegetraind) en Hyun Jun Suk. Overigens deed ook Richairo Zivkovic, de eerder deze maand pas 16 jaar geworden topscorer van FC Groningen B1, gisteren mee met de training van Jong FC Groningen. Zivkovic spreekt ook Servisch en kon dus prima met Filip Kostic communiceren.

 

De afsluitende training is begonnen op het kunstgras van VV Actief

 

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdagochtend!

 

UPDATE Robert Maaskant maakt opstelling bekend in perspraatje

Robert Maaskant heeft zojuist de samenstelling van de ploeg bekendgemaakt zoals die morgen tegen PEC Zwolle vanaf het begin zal spelen. De Trots van het Noorden start in het IJsseldelta Stadion als volgt:

 

Kirm - Zeefuik - Schet

Kwakman - De Leeuw - Sparv

Burnet - Kappelhof - Van Dijk - Bacuna

Luciano

 

Inmiddels hebben we onderaan nog een fototreportage van Wouter Pauwels geplaatst!

Een uitwedstrijd waarop net als bij ADO veel druk ligt, hetgeen echter niet ten koste van het resultaat hoeft te gaan, want met een organisatorisch sterk optreden werden de drie punten gedisciplineerd meegenomen uit de Residentie. Zo zal het zaterdag ook moeten. Afspraken zullen moeten worden nagekomen; de organisatie zal er van begin tot eind moeten staan. Lukt dit niet, dan wordt het gebeuren van jl. maandag herhaald (Jong PEC Zwolle behaalde toen de eerste punten tegen ... Jong FC Groningen).

 

Slaagt het elftal er wel in te doen wat het moet doen en staat er een hecht team, dan gaat het met 500 hondstrouwe groen-witte supporters uit z'n voegen barstend uitvak een heerlijke avond tegemoet en tankt de equipe van Robert Maaskant het nodige zelfvertrouwen en kan het de serie wedstrijden tegen Roda JC, Feyenoord en degradatiekandidaat pur sang sc Heerenveen met vertrouwen tegemoet zien! 

 

 

PEC Zwolle, een club met historie

 

Wie denkt dat we inzake onze tegenstander van komende zaterdag met een recent opgericht clubje van doen hebben, die vergist zich deerlijk. Al in 1910, meer dan 100 jaar gelden dus, sloegen roemruchte verenigingen als Prins Hendrik (PH) en Ende Desespereert Nimmer (EDN) de handen ineen en na de fusie was PEC een feit, want de supporters waren er al snel achter dat het toch wat moeilijk scanderen en aanmoedigen is als je het bij elke aanval over de PH-EDN-Combinatie moet hebben.

 

Als we kijken naar onze eigen voorganger, GVAV, dan zal de huidige bespeler van een tochtig veld op Kardinge met weinig plezier terugdenken aan de jaargang 1927-1928, het enige seizoen dat het volgens het onomstreden GVAV Stats de degens kruiste met PEC. Mannen als Henny Bergsma jr., Lucas Coopmans, Bé Dekker jr., Jo Dekker sr., Arend Luppes, Henk Luurs, H. Postema, Fré van der Velde, L. Watermulder, Atse Wijngaarden en Wobbe Wolring togen op 6 mei 1928 vol goede moed naar Sportpark De Vrolijkheid, waar PEC toen nog z'n thuiswedstrijden afwerkte, maar de 7-1 zeperd waar de mannen van Bill Julian, de allereerste trainer van GVAV, tegenaan liepen zal slechts voor vrolijkheid bij het thuispubliek hebben gezorgd.

 

Het aan Feyenoord gelieerde Lunatic News weet over Bill Julian nog het volgende te melden:

 

Op 1 mei 1921 nam Feyenoord zijn eerste trainer in dienst. Bill Julian was een Engelsman die van het Haagse HBS kwam. Tot aan de Tweede Wereldoorlog zou Feyenoord, zoals veel Nederlandse clubs, vaak een beroep doen op oefenmeesters uit het land waar de voetbalsport was ontstaan. In het voorafgaande seizoen, waarin Feyenoord naar de hoogste klasse was gepromoveerd, had Julian al drie maanden met succes bij de club gewerkt. Na één seizoen werd Julian weer ontslagen, omdat Feyenoord geen trainer meer kon betalen. Hierna keerde hij weer terug naar Engeland. Op 14 maart 1957 kwam Bill Julian op 89-jarige leeftijd te overlijden.

 

Het doet ons deugd dat FC Groningen c.q. zijn rechtsvoorganger GVAV toen al een club was die nooit bij de pakken neerzat, want daar waar Feyenoord geen geld had om een trainer aan te stellen, daar ging GVAV met de bij Feyenoord ontslagen Bill Julian aan de haal. Tot oogstrelende statistieken in uitwedstrijden bij PEC heeft dit niet geleid, maar hier doen wij een slordige 85 jaar jaar na dato niet moeilijk meer over.

 

Bill Julian (10-07-1867 - 14-03-1957)

 

Geschiedkundig iets dichterbij huis: FC Groningen is in Zwolle sinds 13 september jl. alweer 13 jaar ongeslagen. In deze 13 jaar togen we drie maal naar de Overijsselse hoofdstad, en gelijke spelen van 1-1 (twee maal) en een 0-2 zege, onder de bezielende leiding van enfant terrible Ruud Bossen himself tot stand gekomen, waren ons deel. Niemand minder dan Martin Drent was met twee doelpunten verantwoordelijk voor de laatste zege die FC Groningen bij PEC heeft behaald, en met dank aan FCG Stats weten we welke helden die dag (we hebben het over 24 november 2002) binnen de lijnen stonden:


Roy Beukenkamp, Jordi Hoogstrate (Paul Matthijs), Sander van Gessel, Arnold Kruiswijk (Claus Boekweg), Mathias Florén, Mile Krstev, Hugo Alves Velame, Joost Broerse, Pius Ikedia, Glen Salmon (Martin Drent), Rolf Landerl

 

 

Stand van zaken seizoen 2012-2013

We hebben er eerder deze week in dit artikel al het nodige over geschreven - de ploeg van Robert Maaskant ontbeert in onze ogen mentale weerbaarheid, en dit kunnen we niet los zien van het vorige seizoen, toen de neerwaartse spiraal al is ingezet, en eigenlijk al in de winterstop van het seizoen 2010-2011.

 

Daar waar Pieter Huistra altijd pal stond voor zijn spelers en ook bij onthutsend slechte prestaties vaak weer naar lichtpunten zocht, daar is Robert Maaskant een geheel ander type trainer. Goed is goed en slecht is slecht, en zo ventileert hij dit ook naar zijn spelers toe en ook richting de pers. Marcel Middelbos heeft nu al drie spelers van FC Groningen tot een etentje weten te verleiden, en zowel Luis Pedro als de beide Uruguayanen, Matías Jones en David Texeira, omschrijven hem als recht door zee, eerlijk en straight. En hard.

 

Er is deze week aardig wat afgeëxperimenteerd op het trainingsveld. Woensdag leek Mitchell Schet nog het kind van de rekening te worden, maar vandaag zagen we Stefano Magnasco zonder basishesje spelen. Het heeft er alle schijn van dat de jonge, hardwerkende Chileen een wedstrijdje vanaf de bank zal moeten toekijken. Hij is er inmiddels wel achter dat de buitenspelers in Nederland van een geheel ander kaliber zijn dan die in de Chileense Primera División, en na door ongelukkig verdedigen tot stand gekomen tegendoelpunten in de thuiswedstrijden tegen Willem II en Vitesse lijkt Leandro Bacuna komende zaterdag als rechter verdediger opgesteld te gaan worden.

 

 

Voor Magnasco is dit ongetwijfeld een grote teleurstelling, net als voor de vele fans die Stefano tijdens zijn korte aanwezigheid in Groningen reeds heeft vergaard, maar hij komt ongetwijfeld snel weer aan de bak, en Leandro Bacuna, een product van de eigen jeugdopleiding die al als 11-jarig ventje de overstap maakte van GVAV naar FC Groningen, verdient zaterdag al onze steun. Leandro ontpopt zich als extreem multifunctioneel, want Ron Jans hevelde hem ooit vervroegd over van de beloften naar de hoofdmacht om als spits te gaan fungeren, maar inmiddels heeft hij op de positie van keeper na alle linies al eens bemand en wordt, als de voortekenen niet bedriegen, zaterdag onze rechtsback.

 

Onze tegenstander van zaterdag

Wat kunnen we nog melden over PEC Zwolle? De ploeg staat weliswaar voorlaatste, met twee punten uit vijf duels (uit bij Roda JC en bij FC Utrecht werd keurig gelijkgespeeld; verloren werd thuis van N.E.C. en van Vitesse en vorige week uit bij Feyenoord), maar de manier van spelen van de ploeg van Art Langeler gaat er zonder twijfel voor zorgen dat de eerste overwinning niet lang meer op zich laat wachten. Wat ons betreft wordt de eerste driepunter volgende week behaald, tegen de nummer laatst uit Tilburg, Willem II.

 

Met PEC Zwolle heeft de Eredivisie er ook een tegenstander bij die extra voordeel kan putten uit de ondergrond. PEC speelt nl. net als Heracles en Excelsior op kunstgras, en dit is onmiskenbaar een extra handicap voor uitspelende ploegen die nog op een onvervalste plaggen ondergrond spelen, zoals FC Groningen. Vorig seizoen wisten we op Woudestein weliswaar te winnen, maar in de regel weten we de volle buit toch slechts met de grootst mogelijke moeite uit vijandelijke stadions met een plastieken bodem mee te kapen.

 

Genoeg voorbeschouwd! Zaterdag moet het gebeuren. Net als in de vorige uitwedstrijd, die bij ADO, zal er een strakke organisatie moeten staan en een compact geformeerd team. De evolutie van de basisopstelling was in de laatste trainingen als volgt:

 

Woensdag, met de toen afwezige Kappelhof ingevuld op de plek van Ivens:

 

Kirm - Zeefuik - Bacuna

Kwakman - De Leeuw - Sparv

Burnet - Kappelhof - Van Dijk - Magnasco

Luciano

 

Donderdag, variant 1:

 

Kirm - Zeefuik - Schet

Kwakman - De Leeuw - Sparv

Burnet - Kappelhof - Van Dijk - Bacuna

Luciano

 

Donderdag, variant 2:

 

Kirm - Zeefuik - Schet

Kieftenbeld - De Leeuw - Sparv

Johansson - Kwakman - Van Dijk - Bacuna

Luciano

 

Wij zullen morgen tijdens de afsluitende training, die opnieuw in Eelde gehouden zal worden, zien welke kant het opgaat. Meer nog dan de personele invulling zal het gaan om zaterdag gedisciplineerd voor de dag te komen, en de kop bij een onverhoopte tegengoal niet te laten hangen. Mochten we tegen een 1-0 achterstand aanlopen en als dan blijkt dat alle goede bedoelingen als bij toverslag zijn vergeten, dan raden we de selectie dringend aan een aantal dagen met elkaar de hei op te gaan om uit te spreken wat eraan schort - een teambuildende activiteit die vorig seizoen al georganiseerd had moeten worden. Het zal niet de eerste keer zijn dat een team na een tijdje in een andere dan de standaard omgeving vertoefd te hebben en een poosje uit de spotlights geweest te zijn als herboren terugkomt en de sterren van de hemel speelt.

 

 

Maar wij gaan er vooralsnog vanuit dat trainers en spelers zaterdag voor de ommeker gaan zorgen, de ontbrekende creativiteit in de selectie ten spijt. Winnen bij PEC en vervolgens thuis tegen Roda en Feyenoord en tenslotte Heerenveen in de eigen Friese dorpsbioscoop een fikse les leren - en het plezier dat we met z'n allen aan FC Groningen beleven is in alle hevigheid terug!

 

Zaterdagavond keert de gebalde, groen-witte vuist terug!

 

Training vrijdag 21 september 2012: Johansson, Jones, Kostic en Suk ontbreken

Op het kunstgrasveld van VV Actief in Eelde verschenen vanmorgen 20 spelers van de A-selectie. Afwezig waren Emil Johansson, Matías Jones, Filip Kostic (die gistermiddag met de beloften heeft meegetraind) en Hyun Jun Suk. Zij waren alle vier wel fit maar moesten vanochtend meetrainen met de beloften.

 

De spelers hebben zich verzameld voor de laatste training

 

Na de eerste oefeningen werd er overgegaan op het opzetten van aanvallen via de vleugels waarna er op doel afgewerkt moet worden. Hesjes zwaren hier nog niet verdeeld, maar wel is duidelijk dat Kees Kwakman niet in de verdediging zal spelen maar op het middenveld. Elke zijkant bestaat uit drie spelers. Links zien we Burnet, Kirm en Bos; rechts Bacuna, Schet en Magnasco. Van elk drietal zal er morgen vermoedelijk één speler niet in de basis staan.

 

Bij het oefenen op corners vanaf rechts was nog altijd niet duidelijk welke kant het zal opgaan qua basisopstelling. Maaskant had toen een zevental spelers bij zich verzameld: Zeefuik, Kirm, De Leeuw, Kwakman, Sparv, Van Dijk en Luciano. deze zeven spelers staan tegen PEC ongetwijfeld in de basis. Voor zichzelf bezig waren toen Schet, Magnasco, Femi, Kappelhof en Texeira. Jonas Ivens heeft zich bij sportfysiotherapeut Peter Eppinga vervoegd.

 

Er lijkt sprake van een onvervalst rookgordijn te zijn. Want zowel Schet als Magnasco werden door Maaskant even apart genomen. Maar welke conclusies we daarnaa moeten verbinden? En toen ... was de training afgelopen!

 

Toch durven we aan om een voorspelling te geven voor wat betreft de opstelling tegen PEC Zwolle. Volgens ons gaat de basis er als volgt uitzien:

 

Kirm - Zeefuik - Schet

Kwakman - De Leeuw - Sparv

Burnet - Kappelhof - Van Dijk - Bacuna

Luciano

 

(We hadden hier een foutje gemaakt en per abuis Bacuna als rechtsbuiten opgesteld en Magnasco als rechtsback, maar zo werd er niet getraind. Excuses voor de verwarring.)

 

Mogelijk verschaft Robert Maaskant straks tijdens het perspraatje meer duidelijkheid of wij goed zitten met deze voorspelling. Tot later!

 

Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Wouter Pauwels

 

DSC_0004
DSC_0005
DSC_0006
DSC_0007
DSC_0008
DSC_0010
DSC_0011
DSC_0012
DSC_0013
DSC_0014
DSC_0016
DSC_0018
DSC_0022
DSC_0023
DSC_0024
DSC_0025
DSC_0026
DSC_0028
DSC_0030
DSC_0031
DSC_0032
DSC_0033
DSC_0034
DSC_0035
DSC_0036
DSC_0037
DSC_0038
DSC_0039
DSC_0040
DSC_0041
DSC_0042
DSC_0043
01/32 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.