Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

445 gasten online

Robert Maaskant: "Gebrek aan creativiteit compenseren door keihard te werken en klei uit de grond te lopen"

Robert Maaskant is vanmiddag in zijn wekelijkse perspraatje, dat vandaag niet alleen door de vaderlandse pers maar ook door een aantal sponsorrelaties werd bijgewoond, ingegaan op de wedstrijd die FC Groningen zondag in de Euroborg tegen Roda JC speelt. FC Groningen-medewerker Bas Kammenga moest het gebeuren echter aan zich voorbij laten gaan - hij is gisteravond vader geworden van een pracht van een zoon, Dajo Hanne. Van harte, Bas! Overigens is ook de vrouw van Robert Maaskant hoogzwanger; de geboorte laat echter nog even op zich wachten.

 

Robert Maaskant bevestigde de opstelling die we tijdens de training al hadden genoteerd, en zegt dat er zondag uitsluitend voor drie punten gespeeld wordt. Hij vindt dat bij FC Groningen een goede mentaliteit hoort en daarom wil hij dat zijn ploeg keihard werkt en 'de klei uit de grond loopt'; hiermee kan het gebrek aan creativiteit op het middenveld (Sparv, De Leeuw, Kieftenbeld) gecompenseerd worden. Het mag er dan wat minder gepolijst uitzien - hij ziet zijn team als een 'knokploeg' en hij hoopt dat het publiek ook langzaam overtuigd kan worden van het feit dat er in zijn ploeg veel potentie zit om steeds beter te kunnen worden. Na twee gewonnen uitwedstrijden is de 'uitban' gebroken en vindt hij dat het tijd wordt om thuis toe te slaan. Tegen Roda JC  moet dat kunnen: "We gaan voor niets minder dan drie punten."

Hoe hij zijn ploeg met de gekozen opstelling zal laten spelen zal mede afhangen van het al dan niet meespelen van Sanharib Malki. Malki heeft een scheurtje in zijn enkelband, en het is de vraag of zijn rentree komende zondag al plaatsvindt, of volgende week in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo. Speelt de Syriër, die plaatselijk bekend is als ܣܢܚܪܝܒ ܡܠܟܐ ܨܒܐܚ, zondag niet, dan verwacht Maaskant dat Roda JC met drie (verkapte) aanvallers speelt, en dan is het voor de backs van FC Groningen (Kappelhof en Bacuna) anders opbouwen dan als de tegenstander met twee diepe spitsen speelt. Over de invulling van de backpositie: Maaskant vindt het niet ideaal dat hij Johan Kappelhof moet opstellen als linksback terwijl hij Lorenzo Burnet en Emil Johansson, echte linksbacks, tot zijn beschikking heeft. Hij vindt Kappelhof echter het scherpst en daarom stelt hij hem op, ook al omdat Johan ook links zeer vaardig is. Maaskant hoopt dat Leandro Bacuna, die hij nog even laat staan en nog de tijd krijgt, in zijn rol als rechtsback kan groeien zodat hij straks kan kiezen uit twee volwaardige rechtsbacks. Stefano Magnasco, vandaag 20 jaar geworden, had even rust nodig en keert tegen Roda JC nog niet terug in de basis. 

 

De jarige Stefano Magansco krijgt van de fanshop

een cadeautje (foto: FC Groningen TV)

 

Maaskant vertelde dat er gek genoeg toch wat druk zit op de wedstrijd tegen Roda JC. FC Groningen heeft een prima week gehad met twee gewonnen uitwedstrijden. In elke wedstrijd werd één helft uitstekend en één helft matig gespeeld; het streven is uiteraard om 90 minuten lang op een wat hoger niveau te spelen. De trainer zegt een man van het proces te zijn, maar ook van het resultaat - en daarom vindt hij dat je na een zege in een uitwedstrijd tevreden de bus kunt instappen en omhoog kunt kijken.

 

Zijn zoektocht naar balans in zijn elftal is nog niet ten einde maar het team krijgt wel steeds meer contouren. Vanmorgen is er tijdens de training op verschillende manieren druk gezet, om goed te kunnen anticiperen op de mogelijke manieren waarop Roda JC, dat ook nog zoekende is, voor de dag kan komen.

 

De selectie van FC Groningen is fit: er zijn geen blessures. In de wedstrijd tegen het gefrustreerd spelende GVVV zijn wat tikken uitgedeeld, maar niemand ondervindt hier veel hinder van. Maaskant vindt het jammer dat diverse vervelende overtredingen van de kant van GVVV niet bestraft zijn. Er waren zeker drie vergrijpen rijp voor direct rood, maar er werd niemand weggestuurd. Maaskant vindt het jammer dat Zeefuik, De Leeuw en Schet in de tweede helft zijn gestopt met voetballen, dit zal beter moeten.

 

training28092012-1
training28092012-2
training28092012-3
training28092012-4
training28092012-5
training28092012-6
training28092012-7
1/7 
start stop bwd fwd

 

Maaskant vindt dat de tandem Zeefuik-De Leeuw steeds beter begint te lopen. Ook vind hij het centrale verdedigersduo (Kwakman-Van Dijk) in de laatste twee wedstrijden uitstekend opereren. Over de achterhoede in zijn totaliteit is hij echter nog niet tevreden, en dit blijkt uit zijn keuzes voor de backposities.

 

De trainer vindt dat zijn elftal een uitstekend elftal heeft om te scoren zoals de meeste goals vallen - binnen drie passes vanuit de omschakeling. Het rendement van Andraz Kirm en Mitchell Schet zal dan echter wel omhoog moeten. Schet heeft overigens pas 24 wedstrijden in de Eredivisie gespeeld, maar staat al wel op 12 assists. Hij is dus wel effectief.

 

FC Groningen mist creativiteit op het middenveld (dat is voor Maaskant een gegeven, dat wist hij toen hij hier kwam), en moet de creativiteit uit de snelheid van passing halen.

 

In tegenstelling tot Pieter Huistra laat Robert Maaskant aan zijn spelers geen videos van Barcelona zien: "Dat heeft geen enkele zin. Ik ga ook niet beter tennissen als ik naar Roger Federer kijk." Wel krijgen zijn spelers veel beelden te zien, vooral van de spelers zelf, en wordt duidelijk gemaakt waar de verbeterpunten liggen.

 

Over de bekerloting (ADO-thuis) is Maaskant wel tevreden. Hij vindt het met name mooi dat FC Groningen weer eens thuis mag spelen; het is hem bekend dat FC Groningen met ADO een verleden heeft (beker en play-offs). Hij had echter liever tegen één van de overgebleven tien amateurclubs of vijf ploegen uit de Jupiler League gespeeld. Hij snapt niet dat er geloot wordt met een beschermde positie voor de clubs die Europees spelen - het is juist de charme van een bekertoernooi dat iedereen tegen iedereen kan loten, zo is hij van mening, en wij met hem.

 

Over Filip Kostic: Maaskant erkent dat hij hard voor hem is geweest, maar hij ziet gelukkig dat de Serviër eraan zit te komen. Hij is er echter nog niet - voor een basisoptreden in het eerste elftal is het nog te vroeg. Daarvoor komen ook zaken kijken als het uitvoeren van taken. Het gaat echter de goede kant op.

 

Robert Maaskant wil morgen niets minder dan drie punten halen - zonder 'tikkie takkie voetbal' maar wel door keihard te werken!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.