Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

106 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - NEC (1/8-finales KNVB-beker)

Een onnozele, niet aan de FC gelieerde lezer zou deze 22e december uitroepen tot niet voor mogelijk gehouden Dag der Grote Voetbalverzoening, aangezien er een bij de neuzen werkzame, voormalig voetballer van Twente en geboren Fries als trainer van FC Groningen is aangesteld. Maar wij staan dichter bij de FC en zijn blij met deze man! Gelukkig blijven eerstgenoemde drie clubs minimaal tot 21 december 2012 onze aartsvijanden en kunnen we ons nu richten op de

bekerkraker van morgenavond, die tegen het Nijmeegse NEC. Europa, here we come!

 

(Ter verduidelijking: 21 december 2012, op de kop af nog maar drie jaren minus één dag van ons verwijderd, is de volgens de Maja-kalender voorspelde Dag van de Ondergang van de Wereld. Gelukkig hebben we volgend seizoen met Pieter Huistra weer een gedreven trainer aan het roer die ons team van stieren met een nieuw elan zal leiden. Het zal een gevreesd groen-wit leger zijn dat furieus op de shirts van die gewraakte tegenstanders (waarop niet-toevallig de kleur rood prominent aanwezig is) zal afstormen en de verbijsterde equipes uit 020, Enschede en H'veen zal verpletteren.)

 

 

Wordt er morgenavond überhaupt gespeeld in de Euroborg?

Geen idee, maar zo stellig als we vorige week hebben voorspeld dat Grunn-Heerenveen van de zondagse speelkalender geschrapt zou worden, zo zeker zijn we nu niet van een afgelasting. Weliswaar lijkt een blik op de 24-uurs vooruitvoorspelling op Buienradar op nieuwe hoeveelheden neerslagellende te duiden, maar gezien de oplopende temperatuur kon het wel eens gaan om een gehaat goedje dat meer weg heeft van regen dan van sneeuw. En hoewel de kranten vanochtend weer bol stonden van verhalen van gefrustreerde bewoners van ingesneeuwde gebieden die door de aartsluie ambtenaren van de afdeling Facultatief Sneeuwruimen-Uitsluitend-IJs-En-Weder-Dienende compleet genegeerd waren, de laatste dagen zal er toch her en der een sneeuwschuiver door de straten van Stad en Ommeland zijn geploegd zodat de Euroborg vergeken met jl. zondag iets minder onbereikbaar zal zijn. Ik geef toe, het minimaal 90 minuten maar wellicht 120 minuten met een aansluitende strafschopserie van 719 penals in min of meer vrieskou bivakkeren zal geen pretje zijn, maar de wedstrijd zal wel doorgang vinden. Een dag vóór de afgelaste wedstrijd tegen Heerenveen werd er fanatiek op de onderste 13 rijen op de Zuid-tribune gestrooid omdat de sneeuwstorm tot daar had gereikt, maar daar zal nu een zoutdrab liggen, aangevuld met vers hemelwater, en het zal morgenavond letterlijk waterkoud zijn, maar wij tippen dit keer voorlopig op de prognose: gait deur mörgn.

 

Even voor de goede orde: mocht de wedstrijd tegen NEC er morgen op het allerlaatste moment toch uitvliegen, dan beginnen we na de winterstop hoogstwaarschijnlijk met drie thuiswedstrijden op rij:


zondag 17 januari 2010 FC Groningen - SC Heerenveen

woensdag 20 januari 2010 FC Groningen - NEC (beker)

zondag 24 januari 2010 FC Groningen - FC Twente

(waarna we de competitie een week later met een uitwedstrijd tegen AZ vervolgen, je kan ze maar beter gehad hebben :-)

 

Mochten we morgen wél aan de bak moeten tegen NEC, en daar gaan we nu vanuit, dan wordt de wedstrijd tegen de Vraizen, mits de lokale autoriteiten hiervoor toestemming geven, verplaatst naar woensdag 20 januari 2010 en blijft de 17e januari een speelvrije dag voor onze FC.

 

 

NEC-thuis: alweer!

Inderdaad, want nog geen maand geleden kruisten we ook al de degens met onze geplaagde Gelderse tegenstanders, om precies te zijn kwamen we op 29 november 2009 een 2-2 puntendeling overeen met de nog altijd in de diepste regionen van de eredivisie vertoevende Nijmegenaren. Onze voorbeschouwing op die wedstrijd had meer om het lijf dan de wedstrijd zelf, die van een tamelijk belabberd niveau was. Wij herkenden onze ploeg amper weder. Er heeft wel eens meer pit, passie en strijd in onze ploeg gezeten als op die koude novemberzondagmiddag. Laten we de prestaties van toen als éénmalig bestempelen en overgaan op de orde van de dag. Uiteraard verwijs ik jullie voor statistieken uit het in het verleden gespeelde potten tegen NEC graag naar ons stuk dienaangaande, klik hier.


Fitheid en mankheid huidige selectie Grunn

Daar waar we eind november nog met de volgende 11 spelers in het strijdperk aantraden

 

Van Loo-De Roover-Hiariej-Sankoh-Jansen-Holla-Bacuna-Van de Laak-Lovre-Enevoldsen-Matavz

 

daar zal de startende basis er morgenavond weer heel anders uitzien. Op minimaal zes posities wordt het team van 3,5 weken geleden door mekaar gehusseld. Deels noodgedwongen, zo viel Sepp de Roover tegen datzelfde NEC al na luttele minuten uit met een vermorzelde kruisband, hetgeen hem vroegtijdig met ouderschapsverlof heeft gestuurd, deels omdat er alweer diverse schorsingen opzitten.

 

Laten we maar meteen de door ons verwachte basis van morgenavond digitaal aan jullie toevertrouwen:

 

 

pedersen - matavz

lovre

bacuna - enevoldsen

holla

stenman - granqvist - sankoh - lachman

luciano

 

Met Danny Holla houden we nog een slag om de arm. Onze twijfels rond Heerenveen-thuis waren nog behoorlijk, we vermoedden zelfs dat zijn knieklachten hem zouden verhinderden om in de clash tegen de Friezen van de partij te zijn, maar we zijn weer een paar dagen verder en de schorsing van Femi, opgelegd na zijn oerdomme actie bij RKC-uit, mag er dan op zitten, dit is voor onze trainer Ron Jans geen reden om de basisplaats meteen weer terug te geven. Kortom, Femi zal eerst genoegen moeten nemen met een plekje op de steenkoude bank. De prestaties van de met een (hoe toepasselijk en ook slecht, deze grap) sneeuwwit gebit gezegende Nigeriaan waren echter vóór zijn dieprode kaart prima, er zullen dan ook weinig steken nodig zijn die Danny moet laten vallen om Femi uit de dug-out gestuurd laten worden voor een ontdooi-beurt.

 

(Genoemde prognose van de opstelling kunnen we dit keer niet staven aan trainingservaringen. Vandaag waren we verhinderd, en gisteren gooide ons aller Piet van Dijken roet in het eten door alle opmerkzaamheid op zich te vestigen. En het moet gezegd, Ron Jans overdreef bepaald niet toen hij na de maandagtraining, waarin onze excentrieke Van Dijken als assistent-trainer mocht opdraven, quasi-vertwijfeld uitriep dat PvD uitsluitend in de wieg is gelegd om pionnen een beetje netjes neer te zetten. Voor bv. het scheidsrechtersvak is hij volstrekt incapabel. Hij fluit niet of te laat, en zijn monotone sjoktempo maakt elke vorm van goede scheidsrechterlijke timing gans onmogelijk. Wel een chapeau van onze kant dat hij drie rondjes met de warming-up meedeed.)

 

Koen van de Laak, Morten Nordstrand, Tom Hiariej, Petter Andersson, Ondrej Svejdik, Sepp de Roover en Jeffrey Rijsdijk zijn er nog altijd niet bij. Begin januari vertrekt de FC voor een trainingskamp naar het hopelijk iets warmere Portugal. Van genoemd zevental geblesseerden zullen Andersson, Svejdik, De Roover en Rijsdijk sowieso niet meegaan; bij Hiariej, Van de Laak en Nordstrand wordt vlak vóór het vertrek gecheckt of ze fit genoeg zijn om mee af te reizen naar Portugal. Mocht dit bij Nordstrand niet mogelijk blijken te zijn dan kan het niet anders of er wordt op 1 maart a.s. aan zijn huidige club, FC Kopenhagen, meegedeeld dat we de Deen na afloop van dit seizoen niet definitief zullen overnemen. Erg sneu hoe het met deze blessuregevoelige jongen tot nu toe bij de FC is verlopen.


Is de beker echt een rappe manier om Europa in te vliegen?

Ja dus! Hiernaast staat het huidige programma van de overgebleven 16 clubs. Heracles heeft het loodje al moeten leggen, en er zullen nog meer eredivisieclubs uit de beker vliegen, achter de namen van minimaal drie clubs uit de hoogste Nederlandse divisie zal door teletekst géén sterretje worden gezet (een felbegeerd sterretje betekent: doorgestoomd naar de kwartfinales) omdat ze tegen een andere eredivisieclub hebben geloot.

 

Kortom, winnen van NEC en een beetje geluk hebben bij de loting voor de kwartfinales en een nieuw goddelijk Europees avontuur, het mooiste afscheidscadeau dat Ron Jans ons kan bezorgen en voor Pieter Huistra een fantastische wending voor zijn bij de gehate Amsterdammers verpieterende carrière, komt wel erg dichtbij.

 

 

Echter, winnen van NEC - dat doe je niet zomaar!

Hoe denken onze tegenstanders zelf over hun kansen? Hiervoor is bij uitstek weer de site van de Nijmeegse Trouwe Honden de aangewezen plek om sfeer te proeven. Allereerst troffen we daar een stuk aan over de ins en outs van het voorspellen van een trieste degradatie van NEC, de sinds het vertrek van Mario Been in een diep verval geraakte Gelderlandse club. Ook al lijken er dit keer geen belchinezen of wedkantoren in het spel te zijn, het is wellicht tekenend voor de sfeer die er momenteel in Nijmegen (niet) heerst.

 

Net als bij ons stond de laatste dagen in het teken van een derby. Waar het bij ons om de strijd tegen de pompeblèdden ging, daar stond in heel Gelderland de burenruzie NEC-Vitesse in de spotlights. Beide veldslagen werden uit het programma gedonderd en de bekerwedstrijd van morgenavond was wat onderbelicht, in elk geval bij de supporters.

 

In navolging van FCG Online breken ook de Trouwe Honden de scheidsrechters die door de slangenkuil uit Zeist worden aangesteld volgaarne af. Over de heer Van Sighem, morgen de man die de handel in goede banen moet zien te leiden, merken de rood-groen-zwarte viervoeters hier op: Juist zijn aanstelling is een opvallende: deze man was mede verantwoordelijk voor de nederlaag in februari van dit jaar tegen FC Grunn. Hoewel onze mannen erg goed aan de wedstrijd begonnen deed de rode kaart die hij gaf aan Ramon Zomer NEC de das om. Eerlijkheidshalve wordt hier overigens wel aan toegevoegd dat deze rode prent volkomen terecht was: Ramon Zomer liet zich van zijn slechtste kant zien en haalde de inmiddels vertrokken Marcus Berg onderuit in het strafschopgebied. Om vervolgens fijntjes af te sluiten met de typering de scheidsrechter die vooral Jupiler League-wedstrijden fluit.

 

Het hoeft ons dan ook niet te verbazen dat er geen trouwe hond uit Nijmegen is die een traan laat over het feit dat diezelfde Ramon Zomer morgen uit de niet geheel betrouwbare defensie wordt gestreept ten faveure van Rens ven Eijden. Zomer is nl. geschorst.

 

De Trouwe honden tippen, alles op een rijtje zettende, op de volgende opstelling aan de kant van de Nijmegenaren:

 

Babos; Burgzorg/Wellenberg, Pothuizen, Van Eijden, El-Akchaoui; Radomski, Goossens, Davids; Fejzullahu, Vleminckx, Ntibazonkiza.

 

Hele lappen tekst zouden we op deze plaats aan de notoire werkweigenaar Ntibazonkiza en de irritante schopper Vleminckx kunnen wijden, maar dat zijn beide stukken verdriet niet waard.

 

(Goed nieuws: op de late dinsdagavond lezen we in De Gelderlander dat Björn Vleminckx morgen misschien niet meedoet:

 

 

Vleminckx en NEC hebben in Zeist geprobeerd de schoring die eerder door de aanklager van de voetbalbond bepaald was en die daarna door de tuchtcommissie werd overgenomen, in de herkansing alsnog ongedaan te maken. Daarbij hebben de Nijmegenaren scheidsrechter Kevin Blom, die in de wedstrijd tegen FC Twente rood trok voor Vleminckx, als getuige opgeroepen.

Mocht Vleminckx vrijgesproken worden of als de commissie van beroep de schorsing bij één duel laat - de Belg miste de uitwedstrijd tegen Ajax - dan kan de topscorer van de Nijmegenaren vanavond in Groningen meedoen. NEC zal de uitspraak moeten respecteren, beroep is niet meer mogelijk.)

UPDATE: Volgens de clubsite van NEC mag Vleminckx vanavond wél meedoen.

Kortom, terug naar onze eigen mannen! (Maar nog wel met een berichtje van de Nijmeegse site die over niemand minder dan Stef Nijland gaat: het gerucht gaat dat onze tegenstander van morgen, NEC dus, hem na de winterstop van PSV gaat huren. Dit wordt echter gebaseerd op een krant die de Trouwe Honden zelf De TeleVAAG noemen, kortom - wellicht niet meer dan een oprisping van een Amsterdamse riooljournalist.)

 

Om deze voorbeschouwing waardig at te sluiten zou ik de aandacht graag willen vestigen op deze kanjer in ons team. Eerbiedig schrijf ik zijn naam met hoofdletters. Wat speelde THOMAS ENEVOLDSEN uit tegen Sparta een formidabele partij. Drie ziedende afstandspoeiers verlieten zijn gouden schoenen die middag om evenzovele malen doel te treffen achter de vertwijfelde keeper van Sparta. Wat moeten wij bij FCG Online blij zijn met deze Deen!

 

Ik ben erg benieuwd hoe ons team gaat draaien als het middenveld vanaf januari een extra Scandinavisch tintje gaat krijgen als Tim Sparv mag opdraven. Zondag was deze kanjer uit Finland al niet te beroerd om sneeuw te ruimen in de Euroborg, hierbij riep hij lachend uit dat we ons niet zo druk moesten maken, in zijn Suomi is hij hele andere Siberische omstandigheden gewend, met allerlei ijsvlaktes als gevolg waarop vermoedelijk zonder blikken of blozen gespeeld wordt.

 

Dan wens ik jullie nu een fantastische wedstrijd, morgen tegen NEC. Eindelijk weer eens een thuiswedstrijd die we in het KNVB-bekertoernooi mogen spelen, de laatste zeven (!) wedstrijden die we in dat toernooi speelden waren nl. allemaal duels op vreemde bodem! Niet dat die per definitie slecht hoeven af te lopen, als we eens kijken naar het lopende seizoen, dan hebben we toch op indrukwekkende wijze de laatste 16 bereikt door prachtige zeges op Utrecht en Vitesse (2-4 resp. 1-5!), maar 't is toch ook wel weer eens lekker dat we hier in onze eigen Hel van het Noorden voor het eerst sinds 7 november 2006 (NAC-thuis, 1-3 op de kloten) een bekerkraker mogen afwerken.

 

Bekerwedstrijden hebben altijd iets speciaals en vaak iets spectaculairs. Er moet hoe dan ook een winnaar uit de bus rollen, of het nu na 90 minuten is of na verlenging en eventueel afsluitende strafschoppen.

 

Daarom vanaf deze kant: geniet ervan, we zullen wel de hele wedstrijd op onze thermopeenschoenen moeten hossen en de handen of handschoenen warm moeten klappen en zingen en scanderen dat het een lieve lust is om niet als ijsklompen terug naar huis gerold te hoeven worden, maar als dit dé manier is om de volgende bekerronde te bereiken dan lijkt me dit meer dan de moeite waard!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

ZEIST - NEC krijgt woensdagochtend te horen of Björn Vleminckx in de bekerwedstrijd tegen FC Groningen diezelfde avond mag meespelen. Dinsdagavond stond de Belgische spits voor de commissie van beroep van de KNVB.