Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

376 gasten online

Voorbeschouwing sc Heerenveen -FC Groningen: weg met 't Amstel Vriendenvak

Als er in het nobele bierbrouwersgilde een Hypocrisie Top 10 zou bestaan, dan zou Amstel fier bovenaan prijken. Het bedrijf, sponsor van Voetbal International, stond erop dat de samenvattingen van de in de Jupiler League gespeelde wedstrijden niet meer aansluitend aan VI zouden worden uitgezonden. Gevolg: RTL7 heeft niet VI, maar het programma met de samenvattingen verplaatst, en wel naar een volstrekt incourant tijdstip op zaterdag. De kijkcijfers zijn ingestort, en sponsoren van de Jupiler League fronsen hun wenkbrauwen. Motief van Amstel: het wil met Jupiler niets te maken hebben. Tot onze stomme verbazing zijn de huichelachtige biergoeroe's echter wel met een ridicuul plan op de proppen gekomen om de supporters van FC Groningen en Heerenveen middels een lachwekkend Amstel Vriendenvak te laten verbroederen. "Het unieke Fries-Groningse tribunevak waar 250 vrienden een voetbalfeestje gaan vieren!", zo verhaalt de Friese dorpssite. "Als klap op de volkomen mislukte vuurpijl is er een Amstel Bokaal uit de hoge hoed van de slechts zeer selectief verbroederingsgezinde biertoko gerold. Wij citeren opnieuw van de site met de pompeblêdden: "Daarnaast beleeft ook de Amstel Bokaal van ’t Noorden zijn primeur. Deze trofee zal vanaf aanstaande zondag naar het winnende team van elke competitiewedstrijd tussen sc Heerenveen en FC Groningen gaan. Bij een gelijkspel blijft de Bokaal van ‘t Noorden in het bezit van Amstel tot de volgende noordelijke derby." Je zou zeggen, 1 april valt dit jaar wat laat.

 

Het zal de opmerkzame lezer niet zijn ontgaan dat wij het initiatief om bij alle toekomstige edities van de strijd tussen beide noordelijke ploegen een vriendenvak te creëren een krankzinnig hersenspinsel vinden dat wat ons betreft een snelle dood sterft. Supporters van beide clubs zijn gezonde rivalen en moeten dat blijven ook. Potjes tussen de sc en de FC hoeven niet gepaard te gaan met moord- en doodslag (al zouden we een ordinaire veldslag in het vriendenvak met belangstelling gadeslaan), maar om samen in een vak te gaan zitten - mogen wij bedanken? Laat Amstel eerst maar eens samen met Jupiler de hei opgaan om te komen tot een constructieve oplossing van bovenstaand probleem!

 

Training zaterdag 20 oktober 2012: Spelers helemaal klaar voor clash tegen Heerenveen

 

(lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van zaterdagochtend, inclusief fotoreportage van Eric Smit)

Wat ons betreft: meer dan genoeg hierover. We gaan over tot de orde van de dag, en die heeft wat ons betreft alles te maken met de voorbereiding van FC Groningen op weer een heerlijke pot voetbal waar de passie, inzet en strijd van af zal druipen! 

 

 

We kijken terug op een saaie tijd waarin clubvoetbal noodgedwongen moest plaatsmaken voor interlands en waarbij we op het trainingsveld een incomplete selectie aan het werk zagen omdat de Trots van het Noorden een zestal internationals in de gelederen heeft: Leandro Bacuna, Vrigil van Dijk, Género Zeefuik, Andraz Kirm, Tim Sparv en Stefan van der Lei. Dat Cor Pot, de met de waan van de dag regerende coach van Jong Oranje, bijna geen gebruik maakte van Leandro Bacuna, Virgil van Dijk en Género Zeefuik, en een speler als Bram Nuytinck alle gelegenheid gaf om blunder op blunder te stapelen, steekt extra, en we zijn blij dat iedereen weer fit op het vertrouwde Groningse nest is teruggekeerd.

 

In hoeverre Robert Maaskant zijn elftal echter na een overwinning tegen Roda JC en een net-niet-zege tegen Feyenoord ongewijzigd kan laten moeten we nog even afwachten. Género Zeefuik verliet het trainingsveld gisteren licht geblesseerd. Het zag er allemaal niet zo ernstig uit, dus we hebben goede hoop dat onze robuuste centrumspits, volgens de in Groningen woonachtige maar Heerenveen assisterende 'spion' Tieme Klompe de spil in het elftal van Maaskant, zondag in de Abe Lenstra bioscoop kan opdraven.

 

De voorlopige opstelling van FC Groningen zal er dan als volgt uitzien:

 

Kirm - Zeefuik - Schet

Sparv - De Leeuw - Kieftenbeld

Kappelhof - Kwakman - Van Dijk - Bacuna

Luciano

 

We zien een elftal met opnieuw een hoog Nederlands gehalte: slechts drie spelers zijn niet van Dietsen bloed, te weten Luciano, Sparv en Kirm. De Zuid-Amerikaanse enclave staat vooralsnog op een zijspoor. Toen Zeefuik gisterochtend uitviel nam niet David Texeira maar Paco van Moorsel zijn plaats in in de punt van de aanval (Michael de Leeuw nestelde zich overigens naast hem en het elftal schakelde over van 4-3-3 naar 4-4-2), Stefano Magnasco moet zich nog altijd met een rol achter Leandro Bacuna (die grote vorderingen maakt als rechtsback, het moet gezegd) tevreden stellen en Matías Jones zat gisteren net als Hyun Jun Suk niet eens bij de tegenstander van het basiselftal en zal zondag ongetwijfeld naar de tribune gedirigeerd zitten.

 

Maar wat we de laatste wedstrijden wel zien is een onvoorstelbaar hard knokkend FC Groningen. Niet alleen de eerste tien minuten na rust, zoals we vorig seizoen geregeld zagen, maar de volle 90 minuten lang raast er een collectief over het veld dat de tegenstander eensgezind opjaagt en een formidabele wedstrijdmentaliteit aan de dag legt. En zolang FC Groningen deze strijdwijze, die we de afgelopen twee seizoen niet hebben waargenomen, aan de dag legt beleven we veel plezier aan dit FC Groningen, betrappen we onszelf op meer wedstrijdspanning en op een frequent gebalde vuist-gevoel. Kom maar op!

 

Een blik op de gehate site van onze westerburen wijst in dit artikel uit dat Marco van Basten zijn team vandaag achter gesloten deuren onderhanden neemt: er wordt besloten getraind. In het stuk prijkt nog wel een link waar je kaarten kan bestellen, kortom - de derby leeft meer bij FC Groningen dan in het dorp. Het uitvak barst zondag met 1.280 man immers uit z'n voegen, maar in de ons omringende vakken zal schraalhans keukenmeester zijn en zal de kleur van de stoeltjes domineren. Kortom, een wedstrijd die we met met mes tussen de tanden zullen moeten ingaan, de punten moeten veroveren om ze in te pakken en daarna is het wegwezen geblazen.

 

Het kan niet anders of de thuisploeg wordt de eigen tent uitgeblazen zodra we het gas erop zetten, zoals in onderstaand hilarische filmpje ook iemand wordt gelanceerd toen er even werd aangezet:

 

 

Misschien dat het besloten trainen is ingegeven omdat er welicht her en der wat wonden moeten worden gelikt. Ook Heerenveen heeft nl. een aantal internationals in de gelederen. Zo waren Filip Djuricic (Servië), Alfred Finnbogason (IJsland), Jukka Raitala (Finland), Marco Pappa (Guatemala), Lukas Marecek (Jong Tsjechië), Arsenio Valpoort, Hakim Ziyech en Luciano Slagveer (Ned. Belofteneftal) op pad. Wie weet is deze of gene met fysieke ongemakken teruggekeerd. Of misschien moet er met iemand als Djuricic een hartig woordje worden gesproken, want tegenover NU Sport gaf hij onlangs aan dat het "tijd wordt om te gaan, ik moet die transfer maken. Naar een betere club. Iets in me zegt me dat, dat voel ik zo." Dit soort uitspraken, waar de arrogantie vanaf druipt, komen het teambelang altijd ten goede, dat moge duidelijk zijn.

 

 

Hoe de Friezen gaan spelen is nog niet helemaal zeker. Recentelijk wordt door Van Basten een 5-3-2 systeem gepraktizeerd, met maar liefst drie centrale verdedigers. De wekelijks stuntelende Arnold Kruiswijk zal er zondag niet bij zijn (hij ontving in de laatste wedstrijd van de Friezen (Vitesse-uit) twee gele prenten en mag geschorst toekijken), maar aan de andere kant denkt Jeffrey Gouweleeuw dat hij genoeg hersteld is van een blessure om mee te doen in een geforceerde en tot mislukken gedoemde poging om de Groningse wervelstorm te kunnen weerstaan.


Marco van Basten overweegt wijziging van 5-3-2 in 4-3-3

In De Telegraaf komt Marco van Basten aan het woord. De Amsterdammer zegt: "We willen zondag tegen Groningen anders spelen dan tegen Vitesse (5-3-2, red.) We zijn dus nog aan het puzzelen. Dat is een proces dat niet in één, twee weken is opgelost. Maar we gaan stug door. Het liefst wil je zo simpel mogelijk spelen en 4-3-3 is daarbij het streven. Alleen moet je zorgen, dat je niet te kwetsbaar bent en hier en daar de punten binnenhaalt, dus moet je er soms van afwijken. Want we spelen profvoetbal en daar gaat het om de punten."

 

Gisteren zagen we op de training dat de basisploeg heer en meester was tegen de eveneens met vijf verdedigers spelende tegenstander, en met 2-0 won - een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Maaskant was erg positief en enthousiast over het spel van zijn mannen. Als het wedstrijdbeeld zondag eender is dan gaan we een heerlijke middag beleven! En wedstrijden tussen beide teams zijn vaak een genot om naar te kijken, Niet dat sprankelend voetbal hoogtij viert, maar dit seizoen staat gepolijst voetbal toch al niet bovenaan onze lijst van prioreiteiten, en zondag al helemaal niet. De editie van vorig seizoen vergeten we voor het gemak maar even (Poedel Wiedemeijer floot deze met 3-0 verklote pot), maar de eclatante 1-4 overwinning van 30 januari 2011 staat nog helder op ons netvlies. Jonas Ivens en Tim Matavz vóór de thee en Dusan Tadic twee maal erna zorgden voor dagenlang kippenvel. Wat een formidabele overwinning was dát! Met twee fimpjes komen we alvast een beetje in de stemming:

 

 

 

Nog een editie eerder gingen de drie punten ook al mee terug noar Stad. Het was Morten Nordstrand, die in zijn openingswedstrijd verantwoordelijk was voor het enige doelpunt in deze beladen kraker. In het 12 wedstrijden durende vervolg van zijn carrière bij FC Groningen kwam de Deense huurling tot nog welgeteld één doelpunt en zijn doelpunt tegen de Friezen was dan ook één van 's mans schaarse hoogtepunten in dienst van FC Groningen.

 

 

Wij hebben heel veel zin in zondag! De afsluitende training zal snel beginnen, en we zullen hierover uiteraard berichten! De meelezende vijand uit Friesland zullen we niet wijzer willen maken dan hij is, dus verwacht geen gedetailleerde tactische verhandelingen!

 

Tot straks na de update over de vrijdagtraining, die nog gevolgd zal worden door tijdens het perspraatje met Robert Maaskant opgedane inzichten en een stukje over de afsluitende zaterdagtraining!

 

En dan moet het zondag gebeuren!

 

 

Training vrijdag 19 oktober 2012: Género Zeefuik is aanwezig

Op het TCN trainingsveld verzamelde zich vanochtend een groep van 33 spelers. Net als gisteren ontbrak Emil Johansson. De Zweed is ziek geweest. Hij is inmiddels hersteld maar traint vandaag binnen. Ook Hilal Ben Moussa van de B-kern is er niet. Género Zeefuik is er echter wel bij, en dat is goed nieuws! Dit zal ook zijn vader van mening zijn, een aandachtig toeschouwer bij de training. Ook Paul Matthijs is present om een kijkje te nemen!

 

De vrijdagochtendtraining, mét Género Zeefuik, gaat beginnen

 

Nadat fysiektrainer Jan Arend Vredeveld de heren weer eens goed heeft gepijnigd werd de groep opgesplitst. De vier keepers vervoegden zich bij Ruud Hesp, Robert Maaskant nam 15 veldspelers onder zijn hoede en de beloften en de overige A-selectiespelers werden door Dick Lukkien getraind.

 

Maaskant had naast de tien veldspelers die we in de basis verwachten de volgende vijf jongens uitverkoren:

 

Paco van Moorsel, Filip Kostic, Tom Hiariej, Femi en Lorenzo Burnet

 

Of dit vijftal zondag 'dus' bij de wedstrijdselectie zal zitten valt nog te bezien. Er mist nog een spits (Texeira?), en we zien eerder Magnasco dan Hiariej bij de 18 getrokken worden. Òfwacht'n dus! Het zou wel erg mooi zijn als Filip Kostic zondag bij de selectie zit.

 

De training werd afgesloten met een toernooitje. De spelersgroep werd onderverdeeld in 4 groepen die tegen elkaar een partijtje moesten spelen.

 

De groepen waren als volgt samengesteld:

Groep Oranje: Bizot, Ivens, Kappelhof, Kwakman, Kieftenbeld, Van Moorsel, Schet, Bos, Zeefuik

Groep Geel: Luciano, Van Dijk, Bacuna, Sparv, De Leeuw, Hiariej, Kirm, Kostic

Groep Blauw: Van der Lei, Letschert, Burnet, Femi, Texeira, Bakker, Holder, Magnasco

Groep Groen: Potveer, Suk, Jones, Batbay, Francisco, Alex, Renken, Van Nieff

 

De finale van het toernooi werd gespeeld tussen de spelers met de gele hesjes en de spelers met de blauwe hesjes. Ondanks dat er geen doelpunten vielen werden er geen penalty's genomen. We kunnen derhalve geen winnaar bekend maken.

 

Fotoreportage van de training van vrijdagochtend (Eric Smit)

 

DSC_0901
DSC_0902
DSC_0910
DSC_0911
DSC_0923
DSC_0933
DSC_0936
DSC_0941
DSC_0946
DSC_0948
DSC_0957
DSC_0973
DSC_0974
DSC_0977
DSC_0978
DSC_0985
DSC_0989
DSC_0992
01/18 
start stop bwd fwd

 

We hopen morgen op de aflsuitende training voor de kraker van zondag nog iets wijzer te worden voor wat betreft de 18 spelers die zondag de wedstrijdselectie zullen vormen. Wat ons betreft zal ook Filip Kostic hier deel van uitmaken en we hopen hem ook op korte termijn zijn eerste minuten in het eerste elftal te zien maken.

 

De vaders van Richairo Zivkovic en Género Zeefuik,

aandachtige toeschouwers bij de training 

 

Training zaterdag 20 oktober 2012: Spelers helemaal klaar voor clash tegen Heerenveen

Toen de training vanmorgen op TCN trainingsveld stipt om 10 uur begon waren slechts vier supporters, waaronder twee in dienst van fcgonline, aanwezig om de verrichtingen van de spelers te aanschouwen. Een teleurstellend aantal, zo vond Robert Maaskant die naar eigen zeggen gewend is dat bij een afsluitende training voor een derby zeker 5000 supporters aanwezig zijn. Later liep het aantal supporters gelukkig nog wel iets op maar meer dan 10 tot 15 nieuwsgierigen trok deze laatste training niet.

 

De afsluitende zaterdagtraining staat op het punt van beginnen

 

Vanmorgen waren alle spelers van de A- en B-kern aanwezig en dus stonden er maar liefst 35 spelers en 5 trainers op het veld. Na een korte uitleg van trainer Maaskant over de inhoud van de training mochten de spelers warmlopen waarna de groep onmiddellijk werd opgesplitst. Robert Maaskant nam de 10 veldspelers die morgen in Heerenveen aan de aftrap zullen staan apart voor een tactische training. Hieruit bleek dat de trainer de tegenstander erg goed heeft geanalyseerd en niets aan de toeval over laat. We zijn benieuwd hoe de spelers dit morgen in de praktijk zullen brengen!

 

Terwijl de keepers met Ruud Hesp gingen werken trainde de rest van de spelers onder leiding van Dick Lukkien en Marcel Groninger. Na een uitgebreide warming-up en rondo mochten de spelers gaan afwerken op doel. Hierbij stonden Luciano en Bizot afwisselend in het ene doel terwijl Van der Lei en Potveer afwisselend het andere doel mochten verdedigen. Met name Luciano liet vanmorgen hele fraaie reddingen zien en dat zal de sympathieke Braziliaan hopelijk het nodige zelfvertrouwen voor de wedstrijd van morgen geven!

 

Terwijl de basiself ging oefenen op standaardsituaties werd er op het voorste gedeelte van het trainingsveld een partij van 11 tegen 11 spelers gespeeld. Hierin werd één keer gescoord en wel door Filip Kostic die ook vandaag weer een prima indruk maakte. Zijn doelpunt kwam voort uit een eigen actie waarbij Kostic eerst Magnasco met een schitterende beweging het nakijken gaf om vervolgens naar binnen te trekken en uiteindelijk verwoestend uit te halen. Ook al heeft Robert Maaskant dit doelpunt niet gezien, we hopen toch dat Kostic binnenkort de kans krijgt zijn kunnen aan het grote publiek te tonen! Of Kostic morgen op de bank mag plaatsnemen wilde Maaskant vanmorgen niet zeggen.

 

Fotoreportage van de training van zaterdagochtend van Eric Smit

 

DSC_0994
DSC_0998
DSC_1000
DSC_1003
DSC_1005
DSC_1007
DSC_1008
DSC_1011
DSC_1018
DSC_1019
DSC_1026
DSC_1028
DSC_1029
DSC_1044
DSC_1046
DSC_1047
DSC_1048
DSC_1049
DSC_1051
DSC_1061
DSC_1062
DSC_1064
DSC_1066
01/23 
start stop bwd fwd

 

 

Vermoedelijke opstelling sc Heerenveen (4-3-3) volgens Martin Cusiel die voor het AD voor FC Groningen en sc Heerenveen schrijft en volgens de Leeuwarder Courant (op basis van de vrijdagtraining):

 

Nordfeldt; Van Anholt, Zomer, Gouweleeuw, Raitala; Marecek, Kums, Djuricic; De Ridder, Finnbogason, Van la Parra

 

Voorbeschouwing FC Groningen TV

 

 

Voorbeschouwing OOG Radio en TV

 

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.