Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

483 gasten online

Maaskant is blij met vol uitvak; "oren niet laten hangen naar die pompeblêdden"

Robert Maaskant tooonde zich vanmiddag strijdbaar tijdens het perspraatje. De derby is erg belangrijk voor FC Groningen, en Maaskant proeft overal de sentimenten die de wedstrijd tussen beide noordelijke ploegen losmaakt. Overal waar hij komt wordt er net iets harder en fanatieker dan anders geroepen dat er drei punt'n behaald moeten worden. De trainer van FC Groningen merkt dat er een positieve kentering van de sfeer en het gevoel aan het ontstaan is, en zijn ploeg merkt dat ook.

 

Binnen de spelersgroep leeft het gevoel dat FC Groningen de wedstrijd tegen de Friezen gaat winnen, en Maaskant deelt dit gevoel. Hij ontleent dit aan de manier waarop zijn ploeg tegen Feyenoord heeft gespeeld en in de recent gespeelde uitwedstrijden, met name die tegen ADO Den Haag, in zijn ogen een goed voetballende ploeg die door FC Groningen terecht werd verslagen. FC Groningen zal met een ongewijzigde basis aantreden. Maaskant toonde zich verheugd met het feit dat het uitvak uitverkocht is, "en we zullen zondag onze oren niet laten hangen naar die pompeblêdden", zo verkondigde hij.

De trainersstaf analyseert elke tegenstander erg goed, maar door de competitieloze tijd vanwege de interlands kon sc Heerenveen erg goed bestudeerd worden. Maaskant verbaast zich erover dat Heerenveen in deze fase van de competitie nog steeds zoekende is naar de vorm, en naar de strijdwijze. Er is nu weer twijfel over het 5-3-2 systeem (vijf verdedigers als er verdedigd moet worden; drie als de ploeg in balbezit is en opbouwt). Statistisch gezien schiet Heerenveen veel op doel, maar de Friezen hebben niet al te veel wedstrijden gewonnen, hebben wel wat leuke wedstrijden gespeeld maar krijgen ook veel doelpunten tegen.

 

Het maakt Maaskant niet uit hoe Heerenveen zal spelen; tijdens de training is op elke mogelijke strijdwijze van de tegenstander geanticipeerd en getraind. En FC Groningen zal zijn eigen plan gaan trekken.

 

De trainer van de Trots van het Noorden bevestigde dat Género Zeefuik gewoon kan spelen. Hij beëindigde de training op het TCN trainingsveld gisteren met wat rugklachten, maar maakte de training binnen af. Het tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord opgelopen dikke oog is genezen.

 

Emil Johansson is de afgelopen twee dagen ziek geweest en had koorts; hij zal er zondag niet bij zijn. Verder kent de selectie dit seizoen weinig blessures. Maaskant denkt dat dit mede te danken is aan een gedegen voorbereiding met veel loopwerk. Ook wordt de groep scherp gemonitord. Spelers die zowel in het eerste als in het tweede weinig spelen (Suk, Texeira) komen duurvermogen tekort en dit wordt opgevangen met meer loopwerk, vriendschappelijke duels van Jong FC Groningen en het individualiseren van trainingsprogramma's.

 

Leandro Bacuna, Virgil van Dijk en Género Zeefuik zijn bij beide laatste wedstrijden van Jong Oranje maar weinig aan spelen toegekomen. Voor de spelers was dit teleurstellend, en Maaskant constateert dat je de spelers met name geestelijk gezien anders terugkrijgt dan toen ze weggingen; het duurt een paar dagen voordat je ze weer op niveau hebt, aldus de trainer van de FC.

 

De afgelopen dagen vond hij de beleving van sommige spelers niet optimaal, Maaskant doelt op sommige spelers die niet in de basis staan. Aan de spelersgroep is echter duidelijk gemaakt dat het gezien de grootte van de spelersgroep (de FC heeft een A-kern met 24 spelers en een B-kern met 11 spelers, maar Maaskant acht een B-kern met zes spelers van voldoende kwaliteit voldoende) geen vanzelfsprekendheid is dat je bij de wedstrijdselectie van 18 spelers zit.

 

Voor wat betreft de wisselspelers: er worden naar verwachting één keeper, twee verdedigers, twee middenvelder en twee aanvallers meegenomen. Van de twee aanvallers zal één een vleugelspeler zijn (wij denken Filip Kostic) en één een centrumspits (wij zetten ons geld op David Texeira).

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.