Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

114 gasten online

Voorbeschouwing FC Utrecht - FC Groningen

De minne smoak van n old wief tuss'n toon'n, die we sinds de deceptie in het Friese dorp in de bek hebben, kan maar op één manier worden weggespoeld: met een klinkende zege bij FC Utrecht. Net als trainer Robert Maaskant zijn we dan ook blij dat we morgen alweer aan de bak mogen. Onze volgende tegenstander liet vorig weekend weinig heel van ADO Den Haag; de 1-2 zege in de Residentie was slechts een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

 

Maar het seizoen 2012-2013 is een rare competitie: uitspelen lijkt een voordeel te zijn. Vitesse haalde 15 van de 21 punten buiten de eigen sporthal, NEC wist zelfs 10 van de 12 behaalde punten in vijandelijke stadions bij elkaar te sprokkelen (FC Groningen is volgende week zondag dus gewaarschuwd!), en PEC Zwolle behaalde thuis zelfs geen enkel punt maar de oogst buiten de eigen veste bedraagt acht punten.

 

Echter, ook FC Groningen en FC Utrecht lijken qua puntenoogst een voorliefde voor vreemde bodems te hebben. De Domstedelingen behaalden slechts vier van de 15 punten in Utrecht (1-0 winst tegen PSV en gelijk tegen FC Twente, maar verliespartijen tegen Feyenoord en Vitesse), en de score van FC Groningen in uitwedstrijden is zes uit vier, beter dan thuis (vijf uit vijf).

 

Kortom - we hebben alle reden om vol goede moed naar Utrecht af te reizen. Natuurlijk, de 3-0 van zondag was een enorme domper, maar we waren 60 minuten de bovenliggende partij en de twee daarvóór gespeelde potten buiten Stad werden gewonnen. Met de herboren slopers op het middenveld, Tim Sparv en Maikel Kieftenbeld, die voor hun doen minder kaarten dan anders pakken (0 (Sparv) resp. 3 (Kieftenbeld) in 9 resp. 8 wedstrijden) maar beter spelen dan ooit, als rotsen in de branding dichten wij onszelf een goede kans toe. Forza Grunn!

 

Uitspraken, gedaan tijdens forum na de ALV van de Supportersvereniging

Gisteravond hebben wij op Twitter al een groot aantal uitspraken van trainer Robert Maaskant, commercieel directeur Robbert Klaver en technisch manager Henk Veldmate geplaatst. Het drietal werd tijdens een forum door de aanwezige leden van de Supportersvereniging FC Groningen aan een kruisverhoor onderworpen. Wij hebben de uitspraken tevens onderaan de voorbeschouwing geplaatst.

Wij laten de domper van vorige week in Friesland liever voor wat het is. De eclatante individuele fouten staan ons nog helder voor de geest. Kappelhof/Bacuna bij de 1-0 en Kwakman/Kieftenbeld bij de 2-0 zorgden er in de hoofden van de spelers voor dat de wedstrijd bij die stand gespeeld was, maar Robert Maaskant legde gisteravond tijdens het forum na afloop van de Algemene Ledenvergadering van de Supportersvereniging de vinger op nog een gevoelige plek: het viertal aanvallend ingestelde spelers was in de tweede helt evenmin goed op dreef.

 

Er is niet alleen onder de supporters, maar ook intern veel nagepraat over de ellendige zeperd, en het kan niet anders of de Trots van het Noorden gaat hier lering uit trekken.

 

 

Een blik op de opponent van vrijdag leert dat Jan Wouters een vrij sterk elftal over de velden laat briesen. Uit bij ADO stond het volgende elftal binnen de lijnen (4-4-2 met een ruit, een speelstijl die veel supporters van FC Groningen ook met liefde zouden adopteren):


Ruiter; Van der Maarel, Van der Hoorn, Wuytens, Bulthuis; Sarota, Kali, Van der Gun, Oar; Mulenga, Gerndt (69' Asare)

 

De verdediging van FC Groningen zal de handen vol hebben aan de aanvallend ingestelde spelers van FC Utrecht. Jacob Mulenga, die zijn carrière begon bij Afrisport FC dat uitkomt in de onbeduidende derde Zambiaanse divisie, zal zich geconfronteerd zien met Lorenzo Burnet (als hij het niets en niemand ontziende middenveld van FC Groningen überhaupt al kan passeren), die zijn vertrouwde stek van linksback weer heeft heroverd. Lorenzo speelde voor het laatst in de hoofdmacht van de FC op 22 september jl. in het uitduel bij PEC Zwolle, toen hij in de rust werd gewisseld om niet meer terug te keren in het elftal. Tot morgen dan. Want Burnet smaakt dan weer het genoegen van een plek in de basis!

 

Jan Wouters denkt op de clubsite van FC Utrecht al te weten hoe het er morgen aan toe zal gaan: "FC Groningen kende een lastige seizoenstart, maar ze doen het nu beter. In de laatste wedstrijden zie je dat Groningen wil voetballen. Met verzorgd veldspel en fysieke krachten proberen ze controle over de wedstrijd te krijgen. Dat lukt hen vrij aardig. Ik verwacht vrijdagavond dan ook een open duel. Zij zullen net als wij voor de winst gaan." Aangezien ook FC Utrecht de fysieke strijd niet schuwt kon het wel eens een pittig potje gaan worden. En Wouters heeft gelijk met zijn aanname dat Grunn voor de winst zal gaan. De gevleugelde woorden "drie punten in Utrecht" schalden vanochtend op het trainingsveld uit de mond van Maaskant en hij zal zijn ploeg ongetwijfeld met een forse dosis strijdlust het veld insturen. Als daar ook nog eens meer overlevings-, over-mijn-lijk- en winnaarsmentaliteit bij worden gevoegd (punten waarin de ploeg volgens Maaskant in het Friese buitenland tekort schoot), dan kan het niet anders of de terugkeer van FC Groningen in het linker rijtje is een feit.

 

 

Historie FC Utrecht - FC Groningen

De Trots van het Noorden heeft mooie wedstrijden in Utrecht gespeeld, maar de laatste overwinning in competitieverband ligt toch alweer een aardige tijd achter ons. Het was niemand minder dan Evgeniy Levchenko die op 4 april 2009 in nota bene de 94e minuut verantwoordelijk was voor het enige doelpunt van de wedstrijd (bron: FCG Stats). In datzelfde jaar wonnen we in hetzelfde lelijke stadion ook nog een bekerpotje met 2-4 (2x Pedersen, 2x Matavz), maar in competitieverband staan we sinds begin 2009 droog. Kortom - de allerhoogste tijd voor een eclatante driepunter!

 

 

Weergaloos was de wedstrijd die we in de play-offs op 17 mei 2007 in Utrecht afwerkten. Maar liefst 750 supporters waren in het uitvak van de partij en ze zagen een formidabel spelend FC Groningen dat met 0-2 aan het langste eind trok door twee doelpunten Luis Suarez. De groen-witten speelden die middag in de volgende samenstelling, opnieuw met dank aan FCG Stats:

 

Brian van Loo, Bruno Silva, Gibril Sankoh, Arnold Kruiswijk, Antoine van der Linden, Danny Holla (77' Ondrej Svejdik), Martijn Meerdink, Evgeniy Levchenko, Goran Lovre (46' Mark-Jan Fledderus), Luis Suárez, Erik Nevland

 

In de return won FC Groningen eveneens, nu met 2-1, en door dit succes mocht FC Groningen aan het begin van het daaropvolgende seizoen instromen in de Europa Cup. Fiorentina...

 

Qua strijdlust hoeft het FC Groningen anno 2012 niet onder te doen voor bovengenoemd elftal. Hier ligt morgen dan ook de sleutel naar het succes. Natuurlijk, alles valt of staat met het benutten van kansen als je wilt winnen en met het dichttimmeren van de defensie, het achterwege laten van jammerlijke fouten en het geloof in eigen kunnen (in elke minuut!), maar als er ergens op gehamerd is afgelopen week, dan is het wel op hetgeen er in Friesland misging.

 

Het uitvak zal morgen iets kariger gevuld zijn dan in 2007, maar hier is het incourante tijdstip debet aan. We hebben de twijfelachtige eer om op vrijdagavond aan de bak te mogen, en dit geldt ook voor onze volgende uitwedstrijd: NAC-uit staat op vrijdag 9 november a.s ingeroosterd. Uiteraard met dank aan Eredivisie Live.

 

Wij wensen alle fans van FC Groningen in het algemeen en de meereizende, hondstrouwe aanhang in het bijzonder een succesvolle avond toe, en moge de bittere smaak van zondag na morgenavond enigszins zijn weggespoeld!

 

 

Toegift: gisteravond hebben we op Twitter al het volgende over het forum van gisteravond gemeld:

 

Aanwezig geweest bij forum na ALV van de Supp.vereniging, met technisch manager Veldmate, commercieel directeur Klaver en trainer Maaskant.

 

Enkele opvallende zaken: Maaskant was zelf ook verbaasd dat koppen van zijn spelers na de 2-0 achterstand tegen H'veen naar beneden gingen.

 

En daarvoor neemt hij zelf verantwoording op zich. Hij wisselde 2x, Kwakman naar middenveld en achterin 1 op 1 maar had niet beoogde effect.

 

In nabespreking is gewezen op overlevings-, over-mijn-lijk- en winnaarsmentaliteit die er in elke minuut van de wedstrijd moet zijn.

 

Maaskant had Suk meegenomen naar Heerenveen en niet Texeira omdat de Uruguayaan er op de training met pet naar had gegooid.

 

De trainer kent Kirm nog als speler van een hoger niveau dan hij nu laat zien; hij verwacht dan ook meer van hem. Zijn aantrekken was nodig:

 

Kirm is een echte teamspeler met ervaring. Belangrijk om zijn loopwerk, druk zetten en standaardsituaties.Bijkomend, niet voorzien voordeel:

 

Filip Kostic heeft door zijn komst enorme sprong gemaakt. Maaskant vindt nog niet dat Kostic eraan toe is eerder in te vallen.

 

Maaskant vindt Virgil van Dijk dé speler die stappen maakt.Virgil maakt enorme omslag door in denken, doen en spelen.Neemt leiding en coacht.

 

Bacuna staat vrijdag weer rechtsback; heeft volgens Maaskant alle potentie om uitstekende back te worden. Magnasco is aanvallend sterk, maar verdedigend is er nog één en ander op hem aan te merken. Moet in de toekomst wel de nummer één rechtsback worden van FC Groningen.

 

Maaskant vindt dat team verdedigend nog niet volwassen genoeg is om 442 te spelen met Zeefuik en Texeira in spits en De Leeuw daarachter.

 

Zijn ploeg beheerst nu 433 met punt naar achter en punt naar voren en 442 vlak, maar 442 met ruit vergt weken aan voorbereiding.

 

Hij bedankte tenslotte de supporters:merkt dat sfeer langzaam kentert, spelers ervaren dit ook. Euroborg moet weer onneembare vesting worden.

 

Robbert Klaver, die vakantievierende Hans Nijland verving, trok boetekleed aan m.b.t. gewraakte Amstel Vriendenvak. FC Groningen had zich vooraf niet gerealiseerd dat onderscheid autocombi voor normale supporters vs vrij vervoer voor vriendenvak-bezoekers gevoelig zou liggen.

 

Gehele Vriendenvak-gedoe wordt rond bekerwedstrijd tegen ADO geëvalueerd;als we zijn woorden goed interpreteren:geen vriendenvak in Euroborg.

 

En achteraf gezien was het beter geweest het issue vooraf in de Klankbordgroep te bespreken, aldus een eerlijke Robbert Klaver.

 

Passeren van Kappelhof is niet aan de orde gekomen. Wel kunnen we ervan uitgaan dat Van Moorsel vrijdag als wissel wordt ingebracht. Wij denken dat trainersstaf over Van Moorsel erg tevreden is. Laat op training ook echte profmentaliteit zien, Maaskant wil dat zien.

 

Veldmate:"Als serieuze club zich met serieus bod meldt voor VanDijk gaan we er serieus naar kijken.Maar bij voorkeur geen verkoop in winter" Van Dijk was volgens Maaskant achterin keihard nodig tegen H'veen, daarom niet als pinchhitter mee naar voren gestuurd.

 

Verlengen contracten niet besproken.FC is dagelijks met Zeefuik over gewicht bezig. Luciano op dit moment beter geacht dan Bizot.

 

Maaskant constateerde tegen H'veen individuele fouten achterin,maar voorste 4 spelers waren in 2e helft matig: niet balvast; geen loopacties.

 

Kortom: er is na zondag veel geëvalueerd,en we hopen het effect hiervan vrijdag in Utrecht te zien.Morgen gaan we die pot wel voorbeschouwen.

 

Selectie is nu al te groot; FC gaat in winterstop opnieuw proberen enkele spelers van de hand te doen. Geen namen genoemd.

 

Voorbeschouwing RTV Noord:

 

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.