Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

236 gasten online

Maaskant: "Als spelers in winterstop vertrekken kunnen jeugdspelers als Nick Bakker en Richairo Zivkovic kans krijgen"

Het perspraatje was vanmiddag vanwege de aanwezigheid van een groot aantal sponsoren iets anders ingestoken dan anders. Erwin van de Looi nam het door Robert Maaskant in Groningen geïntroduceerde videoanalysesysteem door en legde uit op welke wijze de voorbespreking van de volgende wedstrijd richting de spelers plaatsvindt. Inzichtelijk werd op die manier ook welke ingrijpende tactische wijzigingen een overgang van 4-3-3 naar 4-4-2 in balbezit (verdedigend gezien speelt FC Groningen al 4-4-2) met zich meebrengt, ook qua trainingsarbeid - een overgang die Maaskant om die reden niet zomaar doorvoert, 'hoogstens in de winterstop, maar niet als we dan vierde staan'.

 

Na deze inleidende presentatie behandelde Robert Maaskant een groot aantal onderwerpen. Hij wilde zich niet vastpinnen op een exacte gewenste omvang van de spelersgroep, dus of er nu drie of vier spelers verhuurd of verkocht mogen worden kon niet worden aangegeven. Wel vertelde Maaskant dat een vertrek van een aantal spelers in de winterstop het mogelijk zal maken dat jeugdspelers als Nick Bakker ('ontwikkelt zich erg goed') en Richairo Zivkovic ('ook naar hem kijken we erg goed'). Nick Bakker lijkt in onze ogen de speler te zijn die doorschuift bij een vertrek van Jonas Ivens. Maaskant liet doorschemeren dat hij David Texeira weer bij de wedstrijdselectie haalt: "Dat heeft hij verdiend."

 

Bij vertrek uit de Euroborg liepen we Ron Jans en zijn vrouw tegen het lijf. Beiden wonen nu op Texel en bezoeken zondag de wedstrijd FC Groningen - N.E.C., waarvoor ze de kaartjes kwamen ophalen. Ron Jans vertelde desgevraagd aan een paar aanwezigen dat hij niet denkt dat hij ooit nog trainer van FC Groningen zal worden.

Robert Maaskant over: 

 

(1) bekerloting tegen ajax

De trainer van FC Groningen begon met een terugblik op de bekerloting tegen ajax, die hij 'uitstekend' noemde. Hij vertelde dat de weg naar De Kuip geplaveid is met minstens één topploeg, "en die kun je maar beter gehad hebben", aldus Maaskant. Hij vindt ajax een lastige opponent, maar hij wil er in december een voetbalfeest van maken, "en als je van ajax kunt winnen kun je vervolgens iedereen verslaan".

 

(2) thuiswedstrijd tegen NEC

Maaskant vindt N.E.C. een thuis moeilijk te bespelen tegenstander. N.E.C. speelt niet spectaculair, maar in uitwedstrijden erg effectief. (N.E.C. hoort bij de vier ploegen met de meeste punten in uitwedstrijden - red.) Het is een degelijke ploeg, maar FC Groningen wil nu aanhaken bij de ploegen die boven FC Groningen staan en dus winnen van N.E.C.

 

Door de midweekse bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag zijn er geen blessures bijgekomen, maar de spelers hebben wel veel energie in de wedstrijd gestoken en daarom waren er naderhand wat vermoeidheidsverschijnselen zichtbaar. Om die reden was de training vandaag wat minder intensief dan anders.

 

Robert Maaskant slaat N.E.C. wat hoger aan dan ADO Den Haag. Het is ook zondag weer van belang dat Kees Kwakman en Virgil van Dijk achterin coachen en ervoor zorgen dat het elftal goed staat. FC Groningen zal weer compact willen spelen, maar niet al te dicht bij het eigen strafschopgebied.

 

De trainer had richting de sponsoren nog een advies in petto: ze konden de krant maar beter niet lezen, "want daar staat veel onzin in". De aanwezige Jan Mennega kon deze opmerking in zijn zak steken, hetgeen hij lachend deed met de opmerking al weer voer genoeg voor een volgende column te hebben: "het wordt me op een presenteerblaadje aangereikt".

 

(3) Andraz Kirm

Kirm werd afgelopen dinsdag naar de kant gehaald omdat Maaskant Mitchell Schet, die beter is in één tegen één-situaties, erbij wilde betrekken. Ook had Kirm veel energie in de wedstrijd gestoken en Maaskant haalde hem daarom in de 73e minuut naar de kant. Maaskant vond wel dat de Sloveen, die een applaus kreeg toen hij werd gewisseld, goed had gespeeld. De vrouw van Kirm is inmiddels ook in Groningen gearriveerd.

 

(4) Género Zeefuik

Een stuk minder tevreden was Robert Maaskant over het optreden van Género Zeefuik. De trainer had hem wel laten staan omdat hij ritme nodig heeft, maar daags na de wedstrijd zijn er voldoende verbeterpunten aan hem kenbaar gemaakt.

 

(5) balans in het elftal; voetballend vermogen; Maor Melikson

Robert Maaskant denkt dat zijn elftal dichtbij de juiste balans is, en een goede balans is hét aspect van het 'goed staan', zowel in balbezit als bij balbezit van de tegenstander. Dit hoeft niet te betekenen dat de invulling van 'de poppetjes' nu ook vast staat, maar het maakt volgens Maaskant wel een wezenlijk verschil of je met Van Moorsel of met De Leeuw speelt, of met Texeira of Zeefuik.

 

Maaskant vindt dat fase 1 (de hoofden vrijmaken na vorig seizoen, karakter in de ploeg brengen en 'hogerop' spelen (verder naar voren)) nu is afgerond en dat het nu tijd gaat worden voor fase 2: het werken aan het brengen van meer voetballend vermogen in de ploeg. In dit kader vroegen we nog even na over het gerucht over Maor Melikson. Maaskant vertelde dat hij afgelopen week over Melikson behoorlijk is gebeld door Poolse journalisten, maar dat een komst van Melikson, die hier echt een sensatie zou zijn, niet aan de orde is: er is in de huidige grote selectie gewoon geen plek. Melikson had volgens Maaskant in de zomer naar een Spaanse club uit de Primera Divisón gekund, maar Wisla Kraków vroeg teveel geld, waardoor de transfer afketste.

 

Wel gaf de trainer aan dat een vertrek van een aantal spelers in de winterstop het mogelijk zal maken dat jeugdspelers als Nick Bakker ('ontwikkelt zich erg goed') en Richairo Zivkovic ('ook naar hem kijken we erg goed'). Nick Bakker lijkt in onze ogen de speler te zijn die doorschuift bij een vertrek van Jonas Ivens.

 

(6) Stefano Magnasco; koppel Kappelhof/Bacuna

Robert Maaskant gaf aan dat Stefano Magnasco goed aan het seizoen is begonnen maar vervolgens een gezien zijn jonge leeftijd volkomen begrijpelijke terugval had. Magnasco is weer op de weg terug, en Maaskant wil hem er graag bij betrekken, ook al is hij nog niet helemaal tevreden. Op het gebied van coaching heeft hij vanwege de taal toch een achterstand op Johan Kappelhof en ook dit is één van de redenen van het passeren van Magnasco ten faveure van Johan Kappelhof, die Maaskant tegen ADO Den haag erg goed vond spelen. Leandro Bacuna vond hij niet geweldig spelen, maar hij wil het koppel Kappelhof-Bacuna wel de tijd geven.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.