Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

194 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - AZ

Donkere wolken trekken zich samen boven Alkmaar. De club staat op een zieltogende 12e plaats, het duurbetaalde team heeft een negatief doelsaldo en het gat naar de plek die nét geen recht geeft op 'degradatie-play-offs' is met drie puntjes even groot als de afstand tot plek acht die goed is voor play-offs om Europees voetbal.

 

Het woord 'complex' wordt in het kaasdorp dan ook reeds in de mond genomen, ook al is technisch directeur Earnest Stewart één van de weinigen die daaraan (nog) niet wenst te participeren.

 

Uitgerekend in de uitwedstrijd tegen FC Groningen, de ploeg die in uitwedstrijden al vaker heeft gewonnen dan ajax, moet eerherstel bewerkstelligd zien te worden. Een schier onmogelijke opgave. Het veld in de Euroborg is vandaag op de training aan gort geschoten, zodat fluwelen zomeravondvoetballers als Adam Maher en de gehate matennaaier Roy Beerens net zo goed buiten de selectie van Gertjan Verbeek gehouden kunnen worden. Daarentegen komen mannetjesputters als Tim Sparv, Maikel Kieftenbeld en Michael de Leeuw volop aan hun trekken. Alle seinen staan op groen door de bij NAC behaalde 'lelijke resultaatszege' met drei puntn een passend vervolg te geven. De aanval van de Trots van het Noorden op het linker rijtje zal daarmee dan definitief zijn ingezet.

 

Op naar een lekkere avondwedstrijd in een wat ons betreft fanatiek meelevende Euroborg!

 

Training vrijdag 16 november 2012: Virgil van Dijk en Michael de Leeuw terug op veld en fit

 

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de afsluitende training voorafgaande aan de thuiswedstrijd tegen AZ en de vermoedelijke opstelling van FC Groningen!

 

Gertjan Verbeek: "Steven Berghuis vervangt Viktor Elm"

Ook de trainer van AZ heeft de wedstrijd van zijn ploeg voorbeschouwd. Op de clubsite van AZ gaat Verbeek in op de voetblessure van Elm: "Daar kampt hij al weken mee. We konden het steeds met pijnstillers verbloemen, maar tegen ADO Den Haag ging het echt niet meer. Deze week is er geen verbetering waargenomen. Steven Berghuis vervangt Elm. Dat heeft hij vaker gedaan. Steven doet het elke keer goed tijdens zijn invalbeurten."

 

Verbeek over de interlands deze week

"De afgelopen interlandperiode was weer een vreselijk gedrocht. Jozy Altidore werd niet opgeroepen voor recentelijke kwalificatiewedstrijden, maar mocht wel 87 minuten opdraven tijdens een oefenduel ergens in Rusland. Soms denk je dat ze ons gewoon willen pesten. Je wilt niet weten welke ontzettende lange reis Johann Berg Gudmundsson moest maken om een oefenwedstrijd in Andorra te spelen. Zo’n week vreet energie. Spelers doe je er ook geen plezier mee. Dat zie je aan de wijze van voetballen en de regen aan afzeggingen."

 

Verbeek over FC Groningen

"Ik denk dat zij hun positie op de ranglijst ook teleurstellend vinden. Vooral in thuisduels hebben ze grote moeite om het spel te maken, terwijl ze voorheen werden gevreesd in de Euroborg. FC Groningen doet het qua veldspel vooral goed tegen betere ploegen. Wij hebben ook moeite met thuisduels. Tegen VVV draafden we onszelf voorbij, waardoor we in het mes van de tegenstander liepen. Dat is Groningen dit seizoen ook een aantal keer overkomen."

Nicklas Pedersen - altijd een probaat middel om de lachspieren te activeren

De Deense dweil Nicklas Pedersen, het duurste stuk textiel dat ooit op de loonlijst van FC Groningen heeft gestaan, heeft inmiddels ook zijn uitdunnende schare Belgische fans versteld doen laten staan van zijn brakke en brieke fysieke (on)gesteldheid. De man heeft er alweer een langdurige revalidatie in zijn op voetbalgebied peperdure geboorteland opzitten, is echter als een zo mogelijk nog groter wrak teruggekeerd en hoeft bij zijn club, KV Mechelen, amper nog te trainen. Zijn ploeggenoten zijn echter van nóg twijfelachtiger en beperkter allooi, want Pedersen draait wel delen van wedstrijden mee. Weliswaar hoeft hij niet mee te verdedigen (dat deed hij in Groningen ook niet, maar te België is dit euvel gelegaliseerd) en haalt hij het einde van de wedstrijd nimmer, maar hij speelt wel. Sportdirecteur Fi Vanhoof dankt de voorzienigheid op zijn blote knieën om dit voorrecht: "We bidden elke dag dat hij inzetbaar blijft. Hopelijk heeft KV snel meer punten en staat het veilig, dan kunnen we zijn situatie rustig bekijken. Maar we oefenen geen druk uit: Nicklas heeft altijd het laatste woord." Pedersen zelf werd ook voor de microfoon gesleept en kraamde de volgende wartaal uit: "Een vervelende situatie, want zo kan ik geen ritme opdoen en naar mijn beste vorm toegroeien." Een standbeeld voor Nicklas P. in Mechelen lijkt een kwestie van tijd.

 

Wie aan 's mans beste vorm denkt, die denkt aan de massagetafel, dan wel aan her en der wat doodschoppen die de onverlaat af en toe heeft uitgedeeld. De brug naar de wedstrijd van komende zaterdag kunnen we moeiteloos slaan middels het volgende illustratieve sfeerportret:

 

 

Het betreft een opmerkelijk moment uit de wedstrijd Jong FC Groningen - Jong AZ van 26 maart jl. Pedersen had zojuist Etienne Reijnen van Jong AZ met een vuile doodschop gevloerd, waarna de Deen bij gebrek aan paars of zwart een dieprode kaart kreeg voorgeschoteld. Reijnen moest langdurig revalideren, maar kon zonder in de WIA, de opvolger van de WAO, te geraken zijn carrière voortzetten.

 

Diezelfde heer Reijnen werd voor zijn optreden in de hoofdmacht van AZ van afgelopen weekend door VI beloond met het weinig benijdenswaardige cijfer 4, vanwege een ongekende flater waarmee hij Vicento van ADO Den Haag een niet te missen kans op de gelijkmaker in de schoot wierp.

 

Mocht Etienne Reijnen zaterdag opnieuw met Nick Viergever het hart van de kaasstedelijke verdediging vormen, dan liggen onze kansen aldaar.  AZ speelde overigens net als FC Groningen in een 4-3-3 formatie met de volgende samenstelling:

 

Esteban; Marcellis, Reijnen, Viergever, Gorter; Henriksen, Falkenburg, Elm (54' Berghuis); Beerens (65' Rosheuvel), Altidire, Gudmundsson

 

 

Snel over naar de Trots van het Noorden

Het was weer een aparte trainingsweek voor Robert Maaskant en zijn veelheid aan trainende collega's. De 35-koppige A- en B-selectie van de FC is zó groot dat er naast Maaskant nog diverse andere trainers aan het werk zijn. Zo zien we met grote regelmaat Erwin van de Looi, Dick Lukkien, Paul Raveneau, Marcel Groninger en Peter Hoekstra in actie met de veldspelers en Ruud Hesp is de cipier van het keepersgilde.

 

Deze week ontbraken er twee spelers vanwege weinig tot niets voorstellende vriendschappelijke interlandpotjes, te weten Tim Sparv en Andraz Kirm. Beiden waren voor 90 (Sparv) resp. 45 (Kirm) onbeduidende internationale minuten in den vreemde (Cyprus resp. Macedonië) van zondag t/m donderdag verstoken van groen-witte trainingsarbeid, en Robert Maaskant heeft daardoor welgeteld één training de mogelijkheid om met de beoogde basisopstelling te trainen: vrijdagochtend. Ook Virgil van Dijk trainde deze week geen enkele keer mee met het team. Hij had ook al een moeizame vorige week, was net op tijd fit voor de zespuntenpot in Breda, droeg zijn steentje behoorlijk bij aan het behalen van de zege, en verdween daarna weer uit ons gezichtsveld. Wij verwachten hem morgen echter wel op het veld, want Virgil heeft zijn conditie in het krachthonk op peil gehouden. Dit geldt ook voor Michael de Leeuw, onze inmiddels volledig onmisbare zwoeger, knokker en eigenlijk het hart van het team. Hij was wat ziekjes en ontbrak daardoor vandaag op de training, maar zal óf vrijdag weer op het trainingsveld te bewonderen zijn, óf de afsluitende vrijdagtraining aan zich voorbij laten gaan om vervolgens zaterdag okselfris en tot op het bot geladen aan de aftrap te verschijnen met slechts één missie: het slopen van AZ.

 

 

Historie thuiswedstrijden tegen AZ

Als we ons voor het gemak even beperken tot de Euroborg-periode, dan begonnen we met een veelbelovende serie van drie ongeslagen duels tegen AZ. In de jaren 2006, 2007 en 2008 werd er resp. gewonnen (3-1, goddelijke play-offwedstrijd, Antoine van der Linden, Mark-Jan Fledderus, Yuri Cornelisse - onvergetelijke beelden: zie hieronder), gelijkgespeeld (1-1, Nevland) en wederom gewonnen (2-1, 2x Berg), maar van de vier daarna gespeelde potten deden ons drie in het stof bijten; alleen de editie van 2010 werd door twee goals van Tim Matavz met 2-0 gewonnen.

 

 

De kraker van 8 april 1984 komt in bijna elke voorbeschouwing op wedstrijden tegen AZ langs en mag ook in dit epistel niet ontbreken. Na 90 zinderende minuten stond er in het Oosterpark een afgetekende 6-2 eindstand op de borden, en hiervoor verantwoordelijk was het volgende legendarische elftal (FCG Stats, bedankt!):

 

Harry Schellekens, Ronald Steenge, Karel Hiddink, Walter Waalderbos, Joop Gall, Fandi Ahmad, Adri van Tiggelen, Jos Roossien, Bud Brocken, Rob McDonald, Ron Jans

 

De zes doelpunten werden gefabriceerd door Joop Gall, Ron Jans (2x), Rob McDonald, keeper (!) Harry Schellekens (vaste strafschoppennemer) en Adri van Tiggelen, en de (slechts) 9.648 toeschouwers hadden de middag van hun leven.

 

Exact een jaar later voltrok zich een mirakel: dezelfde score, maar dan omgedraaid, werd bereikt. We werden met 2-6 verpletterd, en de twee doelpunten van Eddy Bosman, de invalbeurt van Fandi Ahmad en de basisplaats van Johan Neeskens waren slechts goed voor de statistiek en de hoon van de avond, die wij jammerlijk in het Oosterpark hebben doorgebracht. De schande staat ons nog helder voor de geest.

 

Komende zaterdagavond konden er wel eens minder dan acht doelpunten gaan vallen. AZ won tot nu slechts één uitwedstrijd (een knappe 1-2 zege bij Vitesse, dat dan weer wel), en FC Groningen heeft zich tot nu toe ook nog niet als een imponerende doelpuntenmachine weten te ontpoppen, dus het lijkt onwaarschijnlijk dat we zaterdag met telramen en al de dankzij armleuningen opgekalefaterde trappen van de Euroborg moeten beklimmen.

 

Vaste trapleuningen op de trap van de Euroborg (foto: Hans Nijland)

 

Het is duidelijk dat de selectie van FC Groningen niet van creativiteit aan elkaar hangt, en daarom is het logisch dat de FC de linies vaak dicht op elkaar houdt en een compacte speelwijze voor ogen heeft. Het weet bijna elke wedstrijd weer een tomeloze inzet tentoon te spreiden en een hardwerkend elftal is wat wij graag willen zien - voor gepolijst getik kan beter op Sport 1 (Barcelona/Real Madrid) worden afgestemd. En wedstrijden van FC Groningen zijn nog altijd met afstand te prefereren boven de Premier League, zoals onderstaand fotomateriaal aantoont:

 

Manchester-trainer Roberto Mancini en Mario Balotelli haalden vorig weekend

wat slaap in tijdens het duel tegen the Spurs

 

Wij hebben heel veel zin in een lekkere zaterdagavondwedstrijd. Avondduels hebben vaak een aparte sfeer, het publiek is net even wat rauwer en de sfeer is vaak opperbest. Als FC Groningen zich opnieuw kan oppeppen en met geslepen messen de hopelijk een beetje omgeploegde grasmat betreedt, dan wacht ons een heerlijke avond!

 

Genoeg voor vanavond, Wij gaan dit stukkie morgen na de training nog even updaten, zullen het perspraatje van Robert Maaskant meepikken en zijn dan tot de tanden bewapend voor het Alkmaarse Waterloo!

 

Training vrijdag 16 november 2012: Virgil van Dijk en Michael de Leeuw terug op veld en fit

Tijdens de afsluitende training voorafgaande aan de thuiswedstrijd tegen AZ zagen we op het steenkoude TCN trainingsveld, dat op sommige plkken voorzien was van een behoorlijke laag zand vanwege eerdere overvloedige regenval, een zo goed als complete A-en B-selectie. Van de hoofdmacht misten we opnieuw Jonas Ivens; van de B-kern ontbrak Alex Cristovao.

 

Al snel werd duidelijk dat FC Groningen morgen in de volgende opstelling tegen AZ zal aantreden:

 

Kirm - Zeefuik - Schet

Sparv - De Leeuw - Kieftenbeld

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Luciano

 

In de langdurige partij van 11 tegen 11 speelde dit team tegen het volgende elftal:

 

Bos - Texeira - Bacuna

Ben Moussa - Van Moorsel - Femi

Johansson - Bakker - Hiariej - Magnasco

Bizot

 

Op het achterste gedeelte trainden de beloften, die werden aangevuld met Matías Jones, Filip Kostic en Hyun Jun Suk. Het heeft er dus alle schijn van dat Henk Bos in de pikorde zowel Matías Jones als Filip Kostic voorbij is gestreefd.

 

Afgaande op bovenstaand partijspel denken we dat de bankbezetting morgenavond de volgende zal zijn:

 

Bizot, Magnasco, Bakker, Femi, Van Moorsel, Bacuna, Texeira

 

In de partij werd niet gescoord. Beide ploegen wisten zich maar weinig kansen te creëren, maar hadden wel kunnen scoren. Zo spatte een vrije trap van Andraz Kirm uiteen op de lat, en bij een vrije schop aan de andere kant voorkwam Luciano met een geweldige redding een doelpunt van Leandro Bacuna.

 

Afgaande op de lichaamstaal van Robert Maaskant was de trainer van de FC niet geheel tevreden over het optreden van zijn mannen. Na een onderbreking werd er inderdaad beter en fanatieker gespeeld en werd er meer druk gezet. Ook waren de spelers toen coachend verbaal beter op dreef.

 

Niet alleen scheidsrechter Henk Hagenauw droeg een geel hesje, ook de drie trainers, Robert Maaskant, Dick Lukkien en Erwin van de Looi, begaven zich met een geel hesje tussen de spelers om de ploegen van aanwijzingen te voorzien.

 

Positief in storend en drukzettend opzicht vielen o.a. Andraz Kirm, Michael de Leeuw en Maikel Kieftenbeld op; aan de andere kant lijkt de eerste balaanname van David Texeira nog steeds voor verbetering vatbaar.

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.