Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

201 gasten online

Maaskant: "Tegen AZ ongelofelijk hard werken, strijd leveren en de beuk erin"

Robert Maaskant is vanmiddag zoals te doen gebruikelijk ingegaan op de komende wedstrijd van FC Groningen. Morgenavond speelt de FC tegen AZ, een ploeg die één punt minder heeft behaald dan FC Groningen, maar volgens Robert Maaskant zou het gezien hun begroting en ambitie raar zijn als AZ, dat volgens hem voetballend iets beter speelt, over een aantal wedstrijden niet boven de FC staat.

 

De trainer heeft de statistieken erop nageslagen en AZ heeft in diverse wedstrijden een balbezit van 70% gehad. De ploeg van Gertjan Verbeek krijgt echter geregeld doelpunten tegen door fouten, en daar ligt voor FC Groningen de crux: de ploeg moet zorgen dat AZ fouten gaat maken. Dit past precies bij het FC Groningen van nu, dat morgen ongelofelijk hard wil werken, strijd wil leveren en de beuk erin wil gooien. Op die manier, door iets extra's te brengen, kan ook een iets mindere ploeg winnen van een op sommige vlakken sterker geachte tegenstander.

Terugblik op de afgelopen periode 

Maaskant keek terug op de afgelopen periode. Hij vindt dat er een omslag in mentaliteit is gemaakt. Uitwedstrijden worden nu ingegaan met het doel om ze te winnen, een groot verschil met vorig seizoen, en dat doet zijn ploeg ook, maar in thuiswedstrijden moet zijn ploeg beter gaan voetballen.

 

Hoe ziet Robert Maaskant tegenstander AZ?

Maaskant weet dat ploegen tegen AZ vooral punten hebben gehaald door met de kont in de eigen zestien te spelen, maar hij wil het AZ juist moeilijk maken door op verschillende manieren druk te gaan zetten, bij voorkeur zo hoog mogelijk. Het duo Maher-Altidore, volgens Maaskant het sterkste centrale aanvallersduo in Nederland (dit heeft hij ook al met Kees Kwakman en Virgil van Dijk gedeeld), mag samen met de beide backs zo weinig mogelijk aan de bal komen. Dit zal niet de hele wedstrijd lukken, maar FC Groningen gaat het wel proberen. De ploeg moet het van collectiviteit hebben: druk zetten, kort op elkaar spelen en hard werken past bij dit FC Groningen. Als een echte counterploeg spelen kan het niet.

 

FC Groningen zal met hetzelfde elftal starten als vorige week in Breda: "Je elftal omgooien na een gewonnen uitwedstrijd doe je niet zo snel", aldus Robert Maaskant.

 

De achterste linie verdedigt inmiddels een stuk verder naar voren dan vorig seizoen, dit vindt Maaskant een positieve ontwikkeling.

 

Blessures

De selectie van FC Groningen is zo goed als blessurevrij. Michael de Leeuw was ziek geweest. Het was geen griep, maar hij had wel koorts, en daarom trainde hij gisteren niet mee met de groep. Virgil van Dijk (enkel), Tim Sparv (interland) en Andraz Kirm (interland) hebben tot vandaag niet met de groep meegetraind, maar zijn wel inzetbaar.

 

Alleen Jonas Ivens is morgen niet inzetbaar. Hij heeft het hele seizoen al last van een pijnpunt onder zijn hiel, dat tot nu toe met lapmiddelen is behandeld. Er is echter nu voor gekozen om hem een cortizoneninjectie te geven, waardoor hij nu even uit de running is. Het feit dat Nick Bakker naar voren is geschoven heeft de beslissing om hem nu een injectie te geven vergemakkelijkt.

 

Scouting FC Groningen

Hans Nijland vertelde onlangs dat Robert Maaskant was aangesteld om het hoofdkussen op te schudden maar dat inmiddels het hele bed is opgeschud, en Maaskant geeft toe dat hij inmiddels de hele slaapkamer heeft verbouwd. Hij heeft dit echter gedaan om FC Groningen te wijzen op verbeterpunten. Er zijn tussen hem en de clubleiding hele pittige en soms ruzieachtige, maar constructieve discussies gevoerd. Alle partijen kijken hier heel positief op terug: de gesprekken dienden het clubbelang. Maaskants punt, en daarmee doelt hij ook op de scouting, is dat FC Groningen beter zou moeten omgaan met de centen die het heeft. Vaker moet de vraag worden gesteld of bepaalde spelers gehaald moeten worden die de club eigenlijk al in huis heeft.

 

Er wordt nu door de trainersstaf steeds beter gekeken naar de potentie die er in bepaalde spelers van de B-kern schuilt. Vandaag trainden Hilal Ben Moussa en Nick Bakker mee met het eerste elftal, terwijl Filip Kostic, Matías Jones en Hyun Jun Suk de omgekeerde weg bewandelden: zij moesten zich vandaag bij de B-kern vervoegen. In Ben Moussa en Bakker worden spelers met potentie gezien. Dit geldt ook voor Yoëll van Nieff, die gisteren met het eerste meetrainde, maar Ben Moussa en Bakker zijn al wel verder dan hij. (Overigens heeft Hilal Ben Moussa (tweedejaars beloftenspeler) geen contract; Nick Bakker (ook tweedejaars beloften speler) en Yoëll van Nieff (eerstejaars beloftenspeler) hebben dat wel - red. fcgonline).  Bij Van Nieff wordt momenteel gekeken wat zijn beste positie is. Het zal gaan tussen linksback en een positie op het middenveld. Als linker centrale verdediger zal het moeilijk worden omdat Nick Bakker daar al speelt.

 

Filip Kostic is nog niet zover dat hij in het eerste elftal meekan. Hij krijgt een goede begeleiding, dit geldt overigens voor alle spelers.

 

De winterstop zal als een soort grens gaan gelden: er zal dan gekeken worden met welke spelers FC Groningen door wil gaan.

 

Maaskant vindt dat Femi in een uitstekende vorm steekt. Dit was aan het begin van het seizoen ook zo. Hij startte dan ook in de openingswedstrijd bij FC Twente in de basis, in een rol met de punt naar achteren, maar viel geblesseerd uit. Hij is nu moeilijker inpasbaar in het systeem dat FC Groningen nu speelt.

 

Het aanwezige journaille werd door Maaskant nog op een aantal citaten van de heren Nelson Mandela en Friedrich Hebbel getrakteerd. Laatsgenoemde schrijver leefde van 1813 tot 1863 en heeft het er met zijn 50 jaar volgens de trainer dus niet best vanaf gebracht. Van Hebbel schijnt de gevleugelde uitspraak "Het vereist meer moed om je mening te veranderen dan om eraan vast te houden" afkomstig te zijn en Maaskant kan zich hierin vinden. Het geldt ook voor hem, soms moet hij zijn eigen inzichten herzien.

 

Uit alles blijkt dat Robert Maaskant in de gesprekken die hij met de club voert met de periode bezig is die zijn éénjarige contract ontstijgt: hij lijkt in lange termijn-vraagstukken betrokken dan wel gekend te worden. Het zou ons dan niet verbazen als er in de loop van 2013 door Maaskant en de clubleiding tot een verlenging van het contract met hem als hoofdtrainer van FC Groningen besloten wordt. Wat ons betreft een uitstekende zaak. De vechtlust is terug in het elftal, de ongewenste groepjesvorming lijkt daaruit verdwenen en voer voor nog veel meer interessante perspraatjes zal rijkelijk aanwezig zijn!

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.