Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

193 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - Heracles Almelo

Heracles Almelo mag dan al jarenlang worden geroemd om het creatieve en beweeglijke middenveld en het ondanks een wat bescheiden uitgevallen begroting formidabel presteren - 't is een tegenstander die ons in de Euroborg wel ligt. In het post-Oosterpark tijdperk kregen wij de Heraclieden in de Groene Hel acht maal voor de kiezen, en vijf maal trakteerden wij die andere Tukkers op een keurig pak slaag.

 

De beide laatste edities eindigden met een uitslag van 2-1 in Gronings voordeel, en aangezien Robert Maaskant een liefhebber is van statistieken houdt hij deze cijferreeks ongetwijfeld voor aan zijn spelersgroep. Wij hebben hier niets op tegen, maar vullen op z'n Nijlands aan dat je op de wind van gisteren vandaag niet kunt zeilen (met dit adagium werd indertijd ook het arbitrageverzoek van Luis Suarez tegen zijn toen nog Groningse werkgever rigoreus naar de prullenbak verwezen: goede prestaties van de Amsterdammers, behaald in een ver verleden, vonden geen genade bij de juristen die wezen op het huidige niets voorstellende imago en dito presteren van het zootje randstedelijk ongeregeld) - we zullen voor elk punt moeten knokken en passie en strijd zullen zeker ook komende zondag in de koude Euroborg onontbeerlijke ingrediënten moeten zijn om Heracles aan de zegekar te binden.

 

En het wordt ook weer eens tijd, want de belangrijke novembermaand heeft ons weliswaar één zege, en twee gelijke spelen gebracht - thuis werd voor het laatst op 30 oktober jl. gewonnen, en wel van ADO Den Haag. Kortom - we willen zondag weer een ploeg zien die bereid is het gras op te vreten, en dan kan de bestorming van het linker rijtje beginnen!

 

Training vrijdag 30 november 2012: Mitchell Schet en Género Zeefuik ontbreken opnieuw;

Lorenzo Burnet uit voorzorg eerder naar binnen; Emil Johansson neemt plaats over

 

(lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vanochtend)

 

Milano Koenders van Heracles Almelo zal komende zondag definitief ontbreken. Hij had beroep aan getekend tegen het schikkingsvoorstel n.a.v. zijn rode kaart in de vorige wedstrijd bij Willem II, maar hij verloor de zaak jammerlijk, aldus de clubsite van Heracles.

 

Over Rasmus Lindgren valt ook weer iets in de speculatieve sfeer te melden. Onderaan de voorbeschouwing hebben we er, in het trainingsverslag van vrijdag, iets meer over geschreven!

Aan de bereidheid om tot het uiterste te gaan ligt het bij Tim Sparv nooit, en hij mag met z'n gedachten weliswaar van tijd tot tijd al bij het Finse joulu (Kerstmis) zijn, zoals uit onderstaande foto blijkt - de strijdbare Sparv heeft aangekondigd dat zijn snor er morgen rigoreus afgaat. De maand november verstrijkt en de noodzaak om het door het goede Movember-doel ingegeven welig laten tieren van zijn gewas vervalt daarmee ook, dus hij zal het gevecht met de vijand zondag snorhaarloos strijden.

 

 

Heracles - ploeg met de 3-4-3 tactiek

Peter Bosz baart al geruime tijd opzien door in zijn elftal te volstaan met drie verdedigers. Daarvóór plaatst hij een viermans middenveld in de vorm van een ruit, en de voorste linie bestaat uit drie aanvallers. De invulling van de poppetjes was in de met 2-2 gelijkgespeelde pot bij Willem II als volgt:

 

Pasveer; Rienstra, Vejinovic, Dorda; Bruns, Quansah, Duarte (83' Koenders), Overtoom; Castillion (72' Gouriye), Armenteros, Pedro (61' Everton)

 

Op de bank zat voor het eerst sinds lange tijd weer eens Bart Schenkeveld, maar de ongeluksvogel blesseerde zich afgelopen dinsdag in de wedstrijd van Jong Heracles Almelo opnieuw (zijn knieblessure lijkt gelukkig mee te vallen), dus zijn rentree op de velden kon wel eens niet a.s. zondag plaatsvinden. Milano Koenders had aan tien speelminuutjes voldoende om een directe rode kaart te scoren. De knaap is in beroep gegaan tegen de milde schorsing (twee potjes waarvan ééntje voorwaardelijk); het beroep dient vanavond, we zullen zien of de van AZ overgekomen Koenders zondag inzetbaar is. Thomas Bruns is dat zeker niet. Hij toucheerde gele prent nummero vijf en mag zondag sowieso toekijken hoe zijn collega's naar de slachtbank geleid zullen worden.

 

Het te pas en te onpas opgehemelde Heracles is er in de tot nu toe gespeelde zeven uitwedstrijden slechts één maal in geslaagd de volle buit binnen te harken, en wel met 0-3 bij PEC Zwolle, dat twee weken geleden voor het eerst dit seizoen een thuiswedstrijd níet verloor - deze zege van de ploeg van Bosz zegt dus niet zo bijster veel. Kortom - het lijkt bepaald onnodig om ons op voorhand in de rol van underdog te laten manoeuvreren. Dit doen we dan ook niet en laten onze prakbare tegenstander dan ook voor wat die is, althans in deze voorbeschouwing! Hoewel ... twee plaatjes mogen toch wel? Brian van Loo en Renze Fij, ex-FC Groningen, maar dit seizoen bij Heracles keepend!

 

 

Stand van zaken FC Groningen

We kregen deze week een wat vergeeld knipsel onder ogen. Het betrof een verslag van de wedstrijd FC Groningen - Willem II van 11 april 2010. Ron Jans, toen nog onze trainer, had gekozen voor een aanvallende 4-4-2 variant met slechts één controlerende middenvelder (Femi), drie aanvallende middenvelders (Koen van de Laak, Thomas Enevoldsen en Leandro Bacuna) en twee spitsen (Tim Matavz en Nicklas Pedersen), en Willem II werd volledig opgeblazen. Bij rust was het al 3-0 en het mag een wonder heten dat de Brabantse schade tot 4-0 beperkt bleef. De doelpunten werden gefabriceerd door Enevoldsen, Pedersen, Matavz en Bacuna het publiek ging tevreden naar huis.

 

Spektakel - dat hebben we in de tweede seizoenshelft van de vorige jaargang weinig tot niet gezien, en ook dit seizoen is er op de strijdlust niets aan te merken, maar aan creativiteit, dreiging naar voren en aanvallende stootkracht hebben we de laatste jaren helaas ingeboet. Wij hopen dat FC Groningen erin slaagt de te grote selectie enerzijds in te krimpen door in de winterstop een aantal spelers te verkopen of te verhuren, maar dat er aan de andere kant één of twee spelers bij komen die iets toevoegen op creatief en wedstrijdbeslissend gebied. Met één of twee echte voetballers erbij heb je een elftal dat zich in een mum van tijd naar boven zal spelen en de weg naar de harten van de trouwe aanhang van FC Groningen snel zal vinden.

 

Makkelijk zullen beide transferbewegingen straks echter niet zijn...

 

 

Terugblik op RKC-uit

Het was doodzonde dat FC Groningen vorige week zaterdag in de slotfase twee punten weggaf, al valt op de 1-1 eindstand tegen RKC Waalwijk weinig aan te merken. Na zeven uitwedstrijden staat de teller echter toch al op tien punten, terwijl in zeven thuiswedstrijden pas zes schamele puntjes geoogst werden. Een bepaald on-Gronings beeld, maar wel een beeld dat dit seizoen voor veel meer clubs geldt. Maar liefst zes van de 18 clubs doen het uit beter dan thuis, met als absolute uitschieters Vitesse (21 om 10 punten) en PEC Zwolle (9 om 3). 't Is dit jaar een bizarre competitie.

 

In Waalwijk zagen we Mitchell Schet al na tien minuten afhaken met een spierblessure - hij zal zich de wedstrijd tegen zijn oude werkgever heel anders hebben voorgesteld. Hij schitterde sindsdien op het trainingsveld door afwezigheid, en als hij er morgen niet bij is, dan zetten wij alvast een streep door zijn naam.

 

Afgaande op de training van vandaag kon dit zondag de opstelling van FC Groningen wel eens worden:

 

Kirm - De Leeuw - Bacuna

Sparv - Van Moorsel - Kieftenbeld

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Luciano

 

Henk Bos was één van de spelers van Jong FC Groningen die afgelopen dinsdag zeer goed speelde, en vandaag werd hij meteen bij de groep getrokken toen Leandro Bacuna kermend van de pijn op het gras trok. 'Henkie' zal zondag zeker bij de selectie zitten, en wij zien uit naar zijn debuut in de basis van Grunn 1! Althans .. zijn basisdebuut in dit seizoen. Vorig seizoen werden hem in april basisplaatsen gegund tegen ADO Den Haag (uit) en Roda JC (thuis). Beide potten gingen verloren, zoals in die inktzwarte maanden elke wedstrijd steevast in een debakel ontaardde.

 

Henk Bos strikt vandaag op de training z'n veters

 

Een bescheiden blik in de historie

Zonder twijfel één van de meest enerverende thuiswedstrijden die we tegen Heracles Almelo, dat toen nog als SC Heracles door het leven ging, was de editie van 18 mei 1980, ruim 32 jaar geleden alweder. Het vóór aanvang van de wedstrijd al gepromoveerde FC Groningen won in het 34e en laatste competitieduel in de Eerste Divisie overtuigend en soeverein met 5-2 door doelpunten van Peter Houtman (2x), Henk Veldmate (2x), Jan van Dijk en Leen Swanenburg (dank, FCG Stats!), maar de 10.000 aanwezige fans zullen zich met name het afscheid van Sammy Morgan nog lang hebben laten heugen. FCG Stats schrijft over dit formidabele seizoen: Sammy Morgan in de basis ter gelegenheid van zijn afscheid. FC Groningen besloot het seizoen met de meeste goals voor, de minste goals tegen, een record aantal punten voor de eerste divisie met 19 ploegen en met Peter Houtman als topscorer, samen met Gerdo Hazelhekke van Wageningen. Na zes jaar in de eerste divisie was de FC klaar voor de eredivisie.

 

Sammy Morgan speelde slechts één seizoen voor FC Groningen, en kwam in de jaargang 1979-1980 tot slechts 18 wedstrijden. Wie de jaren 80 noemt, noemt echter vaak ook Sammy Morgan. Apart! Hij werd op 3 december 1946 geboren en was de 30 dus ruim gepasseerd toen hij het shirt van de FC droeg. Hij stond acht maal in de basis en viel tien maal in, en scoorde twee doelpunten en tevens een rode kaart. Hij werd in het Noord-Ierse Belfast geboren als Samuel John Morgan en via Gorleston, Port Vale, Aston Villa, Brighton & Hove Albion, Cambridge United en Sparta Rotterdam belandde hij bij het FC Groningen van trainer Theo Verlangen. Hij is nu 65 jaar en nog altijd actief in de voetballerij, en wel als Academy Manager bij Ipswich Town. De tand des tijds heeft hem niet noemenswaardig te pakken gehad:

 

 

Genoeg voor heden! Hele pagina's volleuteren over de arbitrage heeft op voorhand weinig zin - Dave Higler zal zondag op het wedstrijdformulier prijken, en in de Euroborg zagen wij dit heerschap nog nooit. Hij floot ons tot nu toe slechts één maal, en wel op 23 maart jl. in de met 0-1 gewonnen uitwedstrijd bij Excelsior. Het door een actie van club en supporters op wat clubmensen van de FC na lege uitvak zag een winnend doelpunt van nota bene linksback Lorenzo Burnet. Dave Higler staat dus nog altijd op een 100% score - houden zo mien jong!

 

Tot zondag wordt er nog twee keer getraind en we zullen vrijdag ook nog een perspraatje voor de kiezen krijgen. Wij zullen van het voltallige trio festiviteiten zoals u van ons gewend bent verslag doen (en zullen de meelezende Heraclieden daarbij niet wijzer maken dan ze al zijn), en sluiten nu voor heel eventjes af!

 

Training vrijdag 30 november 2012: Mitchell Schet en Género Zeefuik ontbreken opnieuw;

Lorenzo Burnet uit voorzorg eerder naar binnen; Emil Johansson neemt plaats over

In een koude Euroborg wordt vanochtend de voorlaatste training in de aanloop naar het duel van komende zondag tegen Heracles gehouden. We missen een drietal spelers, namelijk Mitchell Schet, Género Zeefuik en Filip Kostic. Schet en Zeefuik ontbraken ook gisteren vanwege blessures; Kostic traint momenteel opvallend genoeg op het TCN trainingsveld, als enige van de fitte spelers van de A-selectie.

 

Wel bij de 23-koppige groep zitten vandaag twee spelers van de B-kern, te weten Nick Bakker en Yoëll van Nieff.

 

Na een half uurtje trainen beëindigde Lorenzo Burnet de training; hij is uit voorzorg naar binnen gegaan. Eerder deze week had hij ook al wat klachten. Emil Johansson nam zijn plek als linksback over. De Zweed speelde afgelopen dinsdag overigens een prima wedstrijd in het duel van Jong FC Groningen bij Jong Heerenveen.

 

De basis speelde vervolgens als volgt in een partijtje:

 

Bacuna - De Leeuw - Kirm

Sparv - Van Moorsel - Kieftenbeld

Johansson - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Luciano

 

Dit team speelde tegen het volgende elftal:


Bos - Texeira - Jones

Femi - Hiariej - Suk

Van Nieff - Bakker - Ivens - Magnasco

Bizot

 

 

Aanwezig bij de training zijn o.a. algemeen directeur Hans Nijland en technisch manager Henk Veldmate. Teammanager Bas Roorda, op vrijdag eigenlijk altijd present langs het trainingsveld, zeker als die in de Euroborg wordt gehouden, ontbreekt. Hij zou met Rasmus Lindgren in een ziekenhuis zijn gespot, maar dit wilde gerucht, dat ons vóór de training bereikte, trekken we nog na. Zou hij medisch worden gekeurd? Lindgren is gisteren overigens 28 jaar geworden. Hans Nijland heeft hem op Twitter heel attent gefeliciteerd en een fantastische goser genoemd ;-)

 

Over de training zelf: Robert Maaskant was verre van tevreden over de manier waarop de aanvallen werden opgezet. Gaandeweg de partij trad er maar weinig verbetering op. De basis stond voortdurend onder druk... Tot een schot op het doel van Marco Bizot kwam de ploeg bijna niet. Dit zal zondag echt beter moeten. Gelukkig is er morgen nog een afsluitende training!

 

We kunnen hier ook een positieve draai aan geven. Zo kwam er werkelijk niemand langs de zeer sterk spelende Femi.

 

Sprinten aan het begin van de training

 

De basis wordt geïnstrueerd

 

Henk Veldmate en Hans Nijland kijken toe

 

Robert Maaskant vervoegt zich bij de kopstukken

 

Met wie praten Hans Nijland en Henk Veldmate?

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.