Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

354 gasten online

Voorbeschouwing ajax - FC Groningen

De corrupte bende uit Zeist heeft goede meteorologen in dienst, want het kan geen toeval zijn dat het uit het programma gooien van het volledige amateurprogramma samenvalt met Siberische omstandigheden die amateurvoetbal toch al onmogelijk zouden hebben gemaakt.

 

Als de witte boorden-criminelen een écht statement hadden willen maken, dan zouden ook Eredivisie en Jupiler League een moment van bezinning hebben gehad en zou er ook op het hoogste niveau niet gevoetbald zijn.

 

Maar nee, uit angst voor boze sponsoren wijkt de uitsluitend door geld geregeerde regie niet af van het voorgeprogrammeerde schema en dus dienen wij 'gewoon' een competitiewedstrijd voor te beschouwen. Waarschijnlijk moet eerst Koning Sepp Blatter himself, groot voorbeeld voor de Zeister bondsbobo's, door (citaat Nico Dijkshoorn) 'wilsonbekwame primaten die op volle kracht onzin voor zich uit galmen en zwakbegaafden die iedereen vernietigen die hen in de weg staan' naar het hiernamaals gejaagd worden wil er eens een wedstrijdronde in het profvoetbal uit worden gegooid. Waarschijnlijk wordt zelfs het volledige restant van de competitie geschrapt als de letters R.I.P. achter Blatters naam gezet moeten worden - voetbal heeft dan immers geen zin meer.

 

Training vrijdag 7 december 2012:

FC Groningen vermoedelijk met ongewijzigde basis tegen ajax

De afsluitende training werd vanochtend net als gisteren op Sportpark de Koepel in Haren gehouden. Tijdens de zeer korte sessie bleek niet dat Robert Maaskant morgen wijzigingen zal aanbrengen in het elftal dat afgelopen zondag met 2-0 van Heracles Almelo won. Eerder deze week werd consequent getraind met de winnende ploeg van jl. zondag.

 

Inmiddel hebben we ook een fotoreportage Van Patrick Stinissen van de training van vrijdagochtend geplaatst!

Terzake, beste mensen! Op 16 augustus 2009 won het door Robert Maaskant getrainde NAC Breda op geraffineerde wijze met 0-2 bij FC Groningen, waar toen Ron Jans nog de scepter zwaaide. Daags erna verkondigde Jans dat het voor zijn ploeg, die net tegen het grote ajax had gespeeld en in de hoofden dus wellicht minder bezig was met het potje tegen het onbeduidende NAC, zaak was om 'bij elkaar te blijven': "De vijand in de komende tijd is nu de omgeving. Die zal kritisch zijn en ook terecht. Ook zal de vraag over een nieuwe spits wel terugkeren. Het was vandaag niet goed, maar we moeten geen paniekvoetbal gaan spelen. We moeten als groep bij elkaar blijven en ik blijf er zeker bij!" Robert Maaskant daarentegen was in z'n nopjes: "We gaan vol vertrouwen naar de komende wedstrijden", zo berichtte de clubsite van FC Groningen met frisse tegenzin.

 

 

De vergelijkingen met onze wedstrijd van morgenavond zijn opvallend. ajax heeft net wat grote nationale en internationale potten voor de kiezen gehad en dan staat FC Groningen opeens op het programma. Toeslaan, Maaskant, pak de winst, net zo geraffineerd als in 2009! En wat zou het mooi zijn als we Frank de Boer zondag zouden horen blèren over de noodzaak om bij elkaar te blijven, nu de titel wel erg ver uit zicht is geraakt. FC Groningen daarentegen kan vol vertrouwen naar voren kijken. Een ideaal scenario!

 

De fanatieke supporters van FC Groningen blikken stiekem al een beetje vooruit naar donderdag de 20e december a.s., D-Day in hun en ook onze ogen. In een dan vermoedelijk echt kolkende Euroborg, die bovendien het predikaat 'uitverkocht' opgespeld zal krijgen (er zijn nog maar ruim 1.000 kaartjes te koop) krijgen we opnieuw met ajax te maken, nu in het bekertoernooi. Als de voortekenen niet bedriegen dan zullen de hoofdstedelingen, die vandaag uren later (besloten) trainen omdat Frank de Boer niet wil dat zijn verwende manschappen in de filespits verzeild moeten raken, die avond van een wel heel erg koude kermis thuiskomen en zich de decibelrijke afstraffing nog lang heugen. De Groningen Fanatics hebben inmiddels een alleraardigste flyer verspreid waaruit blijkt dat ze die dag al ruimschoots op tijd met de eerste voorbereidingen voor de Amsterdamsche Ontmanteling zullen starten: 

 

 

Met tegenzin gluren we even naar onze tegenstander van morgenavond. Het won thuis vijf van de acht potjes, speelde twee maal gelijk (2-2 tegen AZ en 1-1 tegen FC Utrecht) en verloor van het in sneltreinvaart in haatfactor omhoog snellende Vitesse. Het won afgelopen weekeinde thuis van PSV, maar deed dat in een samenstelling die diverse zwakke schakels kende. Zo presteerde de ooit door FC Groningen begeerde rechtsback Van Rhijn zwaar onder de maat, linksback Daley Blind scoort praktisch altijd zelfs een onvoldoende (tegen PSV was echter sprake van een schaars redelijk optreden) en met types als Boerrigter en Hoesen win je de oorlog ook niet. Als ons centrum met Kees Kwakman en Virgil van Dijk doet waar het al weken mee bezig is, dan is er morgenavond geen doorkomen aan, ook niet voor omhooggevallen Denen als Eriksen en Fischer.

 

ajax speelde afgelopen zaterdag overigens in de volgende 4-4-3 opstelling:

 

Vermeer; Van Rhijn, Alderweireld (76' Veltman), Moisander, Blind; De Jong, Poulsen, Eriksen; Boerrigter (70' Sana), Hoesen (80' Schöne), Fischer

 

De vraag is overigens of er op de vaderlandse wegen wél een doorkomen is voor de supportersbussen die het plan hebben opgevat om tijdig in Duivendrecht te arriveren. En ook de spelers zullen niet per privé-jet in Amsterdam worden aangevlogen: ook zij zullen op een weinig benijdenswaardig ritje per bus zijn aangewezen. En dan hebben we het nog niet eens over de terugreis, die voor de hondstrouwe aanhang van de FC pas om een uurtje of half 12 à 12 uur kan aanvangen, omdat we traditiegetrouw eerst een half uur tot een uur in de graftombe worden vastgehouden voordat we de vrijheid terugkrijgen. Velen zullen terugdenken aan een bizarre trip naar Kerkrade, lang geleden. Ook toen werd er onder extreem winterse omstandigheden gespeeld ... het was alweer bijna licht toen de Martinitoren en de vijf pijpen opdoemden...

 

Nadere recherches hebben uitgewezen dat het om de wedstrijd Roda JC - FC Groningen van 30 december 2005 ging. Trots van het Noorden maakte een prachtig verslag van deze heroïsche reis, die niet voor niks was gemaakt: Grunn won in het barre Limburg met 1-3. In het sfeervolle verslag staan geweldige foto's, waarvan we een viertal hebben geleend:

 

 

 

De neuzen vonden hun Waterloo deze week in Madrid, waar ze door een veredeld C-elftal van Real omver werden geblazen. Kenneth Vermeer ging kreupel van het veld maar lijkt toch inzetbaar (of werpt De Boer een rookgordijn op en is Cilessen zaterdag rijp voor de slacht?), maar de Deen Poulsen lijkt de pot tegen de Trots van het Noorden niet te kunnen halen.

 

U merkt het al, beste lezers - voor een voorbeschouwing tegen een pot tegen ajax zijn we toch wel erg mild over onze tegenstander. Het heeft alles te maken met het woordje 'respect' dat sinds de onvoorstelbare dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen vaak wordt gebezigd. Het is goed dat er nationaal, maar ook internationaal wordt stilgestaan bij de ongelofelijke gebeurtenissen bij nota bene een potje tussen B-junioren. Respect - dat hebben wij ook voor onderstaand bericht dat door de leider aan de spelers van een Gronings jeugdteam is gezonden:

 

Beste jongens en ouders,


Zaterdag zouden we vroeg op hebben moeten staan. Om 9 uur hadden we moeten aantreden, ware het niet dat afgelopen week het noodlot toesloeg en ergens in Nederland rond een voetbalwedstrijd een grensrechter zó aangepakt en in elkaar geslagen werd dat hij daar uiteindelijk aan bezweek. Dood...
Als je niet in een hemel gelooft is de dood het allerlaatste wat een mens overkomt. Weg uit het leven. Alles wat je nog graag had willen doen is in één klap voorbij en je nabestaanden, familie, vrienden, teamgenoten en nog vele anderen, wordt vreselijk leed aangedaan.
Wie zijn dat, die een mens het leven durven te ontnemen?
Wie ben je om überhaupt iemand iets aan te doen?


Voetbal is een leuke sport, maar ook een sport waar plezier en agressie dicht bij elkaar kunnen liggen. Je moet soms van goede huize komen om je emoties in het veld, maar ook langs de lijn de baas te zijn.
Gevoelens kunnen zomaar omgezet worden in fysieke acties. Voetbal vraagt dus ook een vorm van intelligent reageren, zelfbeheersing en respect voor je tegenspelers, de scheidsrechter en grensrechters.
Daarin proberen wij als coaches een rol te spelen, maar ben je zelf degene die deze zelfbeheersing en dit respect op moet brengen. En daarmee ben je zelf uiteindelijk degene die bepaalt hoe jij reageert.


De gebeurtenis in Almere stemt een ieder tot nadenken.
Probeer er zaterdagochtend, op het moment dat wij eigenlijk hadden moeten voetballen, eens over na te denken en het er met je ouders over te hebben in plaats van de gelegenheid te baat te nemen om een uur extra te ‘gamen’ of uit te slapen.


We wensen jullie een goed weekend.

 

Bij competitiewedstrijden in de Eredivisie moeten we het voornamelijk doen met een minuut stilte. Liever hadden we gezien dat er, net als bij de amateurs, helemaal niet gevoetbald zou worden. Immers - we citeren nogmaals VI-columnist Nico Dijkshoorn: "Als grootverdieners elke week scheidsrechters stijf schelden, waarom zou de bewonderende amateur zich dan anders gedragen? Amateurs imiteren hun grote voorbeelden. Nu het boek van Andy van der Meijde zo'n succes is, sluit ik niet uit dat er komend weekend honderden kinderen worden verwekt op de rand van het strafschopgebied. Want daar zijn we dol op. Andy, Zlatan Ibrahimovic et cetera; ze hebben eigenlijk maar één boodschap: kom keihard voor jezelf op. Wees egoïstisch. Vernietig iedereen die dat in de weg staat. Als zwakbegaafden dat als een goede raad gaan intepreteren, dan ben je als grensrechter kansloos."

 

Onze gewaardeerde medewerkers Eric, Wouter en Patrick zijn inmiddels in het ondergesneeuwde Haren gearriveerd om de afsluitende training aan een nauwgezet onderzoek te onderwerpen. Ook hiervoor hebben wij veel respect. Wij komen snel terug op hun bevindingen, en komen straks ook met een verslagje van het wekelijkse perspraatje op de proppen. Want nu de KNVB de wedstrijden gewoon laat doorgaan - wie zijn wij om dan ook geen oog te hebben voor de drie punten waar het zaterdag dus kennelijk om moet gaan? Sterker nog, mocht Robert Maaskant er morgen in slagen om voor het eerst in de geschiedenis van FC Groningen het foeilelijke stadion met een overwinning te verlaten (zeg maar, deel één van het winnende Groningse tweeluik tegen de hoofdstedelijke arrogantie), desnoods met een extreme Catenaccio-variant, dan verdienen spelers en trainers ons aller respect.

 

We gaan het morgenavond zien. Op grond van de laatste trainingen verwachten we de volgende, ongewijzigde basis ten opzichte van de ploeg die Heracles Almelo met met name in de tweede helft prima voetbal versloeg:

 

Bacuna - Texeira - Kirm

Femi - De Leeuw - Kieftenbeld

Johansson - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Luciano

 

Het zou ons niet verbazen als Richairo Zivkovic opnieuw bij de wedstrijdselectie zal worden betrokken - het heeft er nl. alle schijn van dat hij, nu Género Zeefuik niet inzetbaar is, niet als derde maar als tweede spits wordt gezien. En eerlijk is eerlijk, doet hij onder voor David Texeira en Hyun Jun Suk? Zijn invalbeurt van afgelopen weekend smaakt naar veel meer. Maar we moeten geduld met hem hebben, zijn tijd komt nog wel! Laat hem ruiken aan het eerste elftal, af en toe minuten meepakken, en dan kan het niet anders of het komt er vanzelf uit, op het goede moment. Ook voor deze nuchtere Oost-Groninger hebben wij veel respect! Deze jongen gaat ons nog heel trots maken!

 

Richairo Zivkovic tekent zijn contract! (foto: Emiel Venema)

 

Wij sluiten dit bewust iets anders in elkaar gestoken stuk af, maar komen straks terug met enige trainingsbevindingen!


Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Patrick Stinissen

 

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
01/15 
start stop bwd fwd

 

En dan ... op naar de arena! Wat gaan we daar beleven? Ons gevoel zegt dat er wel eens vanuit Gronings perspectief bezien historie geschreven kon gaan worden! Als de spelers er zelf maar in geloven, en alle schroom van zich afschudden!

 

Vooruitblik Eredivisie Live op de komende speelronde ('90 seconds'):

 

 

Voorbeschouwing FC Groningen TV:

 

 

Voorbeschouwing OOG Radio en TV:

 

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.