Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

169 gasten online

Robert Maaskant laat Burnet en Schet thuis: "Ik mis bij hen het vuur"; Zivkovic en Bos wel bij selectie

Robert Maaskant is vanmiddag ingegaan op de uitwedstrijd die zijn ploeg morgen tegen ajax zal spelen. Maaskant begon zijn betoog met de quasi-serieus bedoelde opmerking dat dit geen al te gemakkelijke uitwedstrijd is. Het is tevens apart dat FC Groningen dezelfde tegenstander binnenkort opnieuw treft, maar dan voor de beker. De wedstrijd van morgen zal dus, los van het resultaat, ook leerzaam zijn.

 

Maaskant laat zijn basiselftal morgen ongewijzigd, maar wijzigt wel de samenstelling van zijn bankbezetting op één positie: hij neemt Jonas Ivens mee in plaats van Stefano Magnasco. Dit heeft alles te maken met de wedstrijd tegen ajax, waarin hij vooral centraal gezien goed wil kunnen wisselen mocht dit nodig zijn. Eerste keus voor een mutatie centraal achterin is overigens Nick Bakker, aldus Maaskant. Bakker, die Ivens in de pikorde dus definitief voorbij is, kan tevens als linksback spelen, en zal dit ook moeten gaan doen mocht Emil Johansson uitvallen. Robert Maaskant laat nl. Lorenzo Burnet en ook Mitchell Schet buiten de selectie.

 

Zo ligt de Euroborg er vandaag bij...

 

Inmiddels hebben we ook nog een fotoreportage van Eric Smit van de training van vrijdagochtend toegevoegd!

Beide spelers misten de wedstrijd tegen Heracles Almelo vanwege een blessure. Ze zijn inmiddels weer hersteld, maar de trainer mist bij hen de laatste dagen op de training het vereiste vuur, iets wat Maaskant echter wel wil zien bij zijn spelers: niemand krijgt iets cadeau; hij wil bij zijn spelers voelen dat ze graag willen spelen. Zijn beslissing is vanmorgen aan de spelers meegedeeld en zorgde bij de spelersgroep her en der voor een gefronste wenkbrauw, maar de spelers weten wel wat er van hen wordt verwacht. Het geeft ook de dynamiek van het team aan: het is geen automatisme dat iemand na een blessure automatisch weer terugkeert in het elftal.

 

Richario Zivkovic, Henk Bos en David Texeira

De trainer vond dat Richairo Zivkovic en Henk Bos zondag tegen Heracles goed zijn ingevallen. Henk Bos zit volgens de trainer dicht tegen een basisplaats aan, maar hij vindt ajax-uit hiervoor nog geen geschikte wedstrijd. Je schiet er voetballend wel wat mee op t.o.v. Leandro Bacuna, maar uit tegen ajax wordt er ook fysiek het nodige van je verwacht en Bacuna heeft bovendien veel energie en een wat onvoorspelbare spelstijl.

 

Ook hebben de trainers gepraat over een basisplaats voor Richairo Zivkovic. Dit wordt echter op dit moment als unfair naar David Texeira toe gezien. Maaskant vond de Uruguayaan tegen Heracles Almelo niet zo goed spelen, maar hij heeft wel veel energie in de wedstrijd gestopt en aan de 1-0 ging een goede loopactie van hem vooraf. Hij blijft dus voorlopig in de basis staan. Hyun Jun Suk vindt hij op dit moment iets minder bruikbaar. Dit kan over een poosje echter wel weer anders zijn, aldus Maaskant.

 

Maaskant over ajax-uit

De trainer gaf aan dat er van zijn ploeg niet zomaar een winst wordt verwacht, maar FC Groningen gaat wel proberen de drie punten mee te nemen. Hij kijkt terug op een aardige maand november, waarin alleen van N.E.C. werd verloren. Hij heeft recent wel een paar wisselingen in zijn elftal doorgevoerd, en die hebben goed uitgepakt, getuige de kansen die FC Groningen in de tweede helft tegen Heracles wist te creëren.

 

Zijn ploeg treft nu een topploeg zoals hij ajax, PSV en FC Twente ziet, en Maaskant is benieuwd of zijn ploeg stappen heeft gezet met betrekking tot de mentale weerbaarheid en het overeind kunnen blijven onder moeilijke omstandigheden.

 

Het elftal heeft de laatste dagen onder moeilijke omstandigheden getraind. Er moest worden uitgeweken naar kunstgras, iets wat niet de voorkeur heeft van Maaskant maar het kon niet anders. De technische staf heeft ervoor gekozen morgen onderweg naar Amsterdam het dak van de spelersbus dicht te laten ;-)

 

Het doel is om morgen ver van het doel af te spelen, maar de verwachting is toch dat je veel op eigen helft komt te spelen. Dit FC Groningen moet het van de teamprestatie hebben. Het is momenteel overigens wel een groot team: incl. Richairo Zivkovic en Rasmus Lindgren heeft de trainersstaf straks 37 spelers tot de beschikking. Maaskant zou liever acht spelers inleveren en voor hen drie nieuwe krijgen: de overtuiging binnen de trainers is dat er momenteel "teveel beloftevol spul is dat het niet brengt". Op de nominatie om in de winterstop al dan niet tijdelijk te vertrekken staan nog altijd Jonas Ivens, Tom Hiariej, Femi en Hyun Jun Suk, en het is afwachten of er ook anderen zullen vertrekken.

 

Robert Maaskant gaat ervan uit dat Jesse Renken en Robby Holder hun stage bij SC Veendam zien uitmonden in een langer verblijf: "Het moet wel heel raar lopen wil dat niet doorgaan." Beiden hebben zich hierover ook al vrij stellig uitgelaten; officieel neemt het technisch platform van SC Veendam komende maandag pas een beslissing.

 

Género Zeefuik

Het gaat goed met het aparte traject van Género. Hij is inmiddels al zeven (!) kilo kwijtgeraakt. Zijn duurvermogen blijft goed, en hij heeft wel iets aan kracht verloren, maar Zeefuik is volgens Maaskant zó sterk dat hij nog steeds een krachtige speler is. Het ijkpunt blijft de bekerwedstrijd tegen ajax van donderdag 20 december a.s. Maaskant hoopt dus nog vóór de winterstop weer een beroep op Zeefuik te kunnen doen. Wij hebben Zeefuik al een week lang niet op het trainingsveld gezien. Volgens Maaskant was hij er vanmorgen echter wel even, "maar je herkent hem niet meer ;-)". Onze columnist Michiel Jongsma heeft berekend dat dit neerkomt op een gewichtsverlies van één pond per dag, aangezien op vrijdag 23 november jl. bekend werd dat Zeefuik een bepaald traject zou gaan volgen. Niet gering!

 

Fair Play

Maaskant sloot af met zijn visie op het overlijden van een grensrechter van de Buitenboys uit Almere. De trainer kan er op zich mee leven dat er dit weekend door het betaalde voetbal wel wordt gevoetbald: juist omdat de amateurtak eruit ligt is dit een goed podium om te laten zien dat geweld, ook verbaal geweld, volstrekt onacceptabel is. Maaskant ziet de verschrikkelijke gebeurtenis niet als een sec voetbalprobleem, en hechtte er ook aan - hij koos zijn woorden zorgvuldig - te zeggen dat een gezonde emotie bij elke sport zou moeten horen. Echter: elke vorm van geweld is in zijn ogen volstrekt onacceptabel.

 

Het volgende werd alleen door Maaskant gemeld omdat ernaar werd gevraagd. De ogen zijn de laatste tijd veel op de trainer gericht als hij weer eens in de clinch met een vierde official lijkt te liggen. Ook afgelopen zondag tegen Heracles was het weer zover. De trainer had echter slechts in de vragende zin opgemerkt of de situatie waarbij Texeira naar de grond werd geduwd geen penalty had moeten zijn, en even later had hij, opnieuw in de vragende zin, opgemerkt of er wellicht niets was afgesproken aangaande spelers die constant om gele kaarten voor een tegenstander vragen. De vragen werden volgens de trainer bovendien op een fatsoenlijke manier gesteld.

 

We zijn 15 wedstrijden onderweg en FC Groningen heeft nog altijd met geen enkele schorsing te maken gehad; alleen Michael de Leeuw, Maikel Kieftenbeld en Andraz Kirm (drie maal geel in zijn laatste vier wedstrijden) staan 'op scherp'. Dit mag ook wel eens worden gezegd, vinden wij!

 

Opstelling FC Groningen tegen ajax:

 

Bacuna - Texeira - Kirm

Femi - De Leeuw - Kieftenbeld

Johansson - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Luciano

 

Bankbezetting: Bizot, Bakker, Ivens, Sparv, Van Moorsel, Bos, Zivkovic

 

Niet bij de selectie: Burnet, Hiariej, Jones, Kostic, Magnasco, Schet, Suk, Zeefuik

 

Fotoreportage van Eric Smit van de training van vrijdagochtend

 

tn_DSC_5678
tn_DSC_5680
tn_DSC_5681
tn_DSC_5683
tn_DSC_5684
tn_DSC_5686
tn_DSC_5688
tn_DSC_5690
tn_DSC_5691
tn_DSC_5701
tn_DSC_5702
tn_DSC_5703
tn_DSC_5706
tn_DSC_5708
tn_DSC_5710
tn_DSC_5714
tn_DSC_5725
tn_DSC_5730
tn_DSC_5736
tn_DSC_5738
tn_DSC_5740
tn_DSC_5741
tn_DSC_5742
tn_DSC_5744
01/24 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.