Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

108 gasten online

Robert Maaskant haalt fitte en explosieve Género Zeefuik terug bij de selectie

Tijdens een door de aanwezigheid van tientallen sponsoren zeer druk bezocht perspraatje is trainer Robert Maaskant uitgebreid ingegaan op het programma dat Género Zeefuik in de in Hoogkerk gevestigde sportschool van Stephen Tapilatu volgt, en ook de komende tijd nog blijft volgen. Maaskant gaf aan dat hij deze week onder de indruk was van de fitheid en explosiviteit van Zeefuik, die weer op het niveau is van toen hij door FC Groningen is gehaald (Zeefuik werd op 22 mei 2012 gepresenteerd - red.)

 

De trainer haalt Género daarom voor het duel van morgenavond tegen VVV-Venlo al terug bij de selectie. Maaskant bevestigde dat hij een basisplaats inruimt voor Paco van Moorsel, die niet 'op tien' zal spelen (daar speelt Michael de Leeuw) maar op de positie van Maikel Kieftenbeld, maar dan op een aanvallender manier. Ook Richairo Zivkovic en Henk Bos zullen morgen bij de wedstrijdselectie zitten. Dit geldt opnieuw niet voor Mitchell Schet, die echter wel de toezegging heeft gekregen dat hij a.s. donderdag bij de selectie van het bekerduel tegen ajax zal zitten. Maaskant werkt van wedstrijd naar wedstrijd, maar heeft wel aangegeven dat iemand die tegen VVV-Venlo niets laat zien er tegen ajax ook niet bij zal zijn.

Robert Maaskant over het FC Groningen van nu

Het duel tegen VVV is het 17e en dus laatste duel van de eerste ronde van de competitie. De tegenstander van volgende week, Feyenoord, is eerder in de Euroborg al te gast geweest.

 

Maaskant gaat morgen tegen VVV-Venlo voor de drie punten: "We vinden van onszelf dat we thuis van VVV moeten kunnen winnen." Hierdoor kan FC Groningen de heenronde afsluiten met een puntenaantal van 22, wat (uitsluitend qua resultaat) tot tevredenheid stemt als dit wordt afgezet tegen het aantal punten van de tweede seizoenshelft van het vorige seizoen (FC Groningen behaalde in de laatste 17 wedstrijden van het seizoen 2011-2012 exact 11 punten, de helft van het aantal van nu indien van VVV wordt gewonnen - red.) Wat dat betreft is de gewenste omslag volgens de trainer dus gemaakt. Hij wil dit echter koppelen aan het proces waarin FC Groningen zit, en dan is hij nog niet tevreden. Weliswaar is er een kentering geweest en is er ook een mentale omslag geweest (met een forse stijging van het aantal punten in uitduels tot gevolg), maar het ideale plaatje is pas compleet als zijn ploeg ook beter gaat spelen. Maaskant wil dat zijn ploeg in de Euroborg de wil oplegt aan de tegenstander en achter dit aspect van het proces kan zeker nog geen vinkje geplaatst worden.

 

Robert Maaskant over VVV-Venlo

FC Groningen zal het duel dus moeten winnen, maar het zal volgens de trainer misschien minder gemakkelijk gaan dan vooraf wordt gehoopt en/of gedacht. VVV heeft volgens hem de laatste vijf wedstrijden niet verloren (volgens ons zat er overigens wel degelijk één nederlaag bij de vijf laatste competitieduels van VVV) en gelijkgespeeld bij AZ en gewonnen van Vitesse. VVV speelt heel, heel compact en wil van daaruit counteren; Maaskant stelt hier een aanvallender ploeg dan anders tegenover met op het middenveld Paco van Moorsel in plaats van Maikel Kieftenbeld. VVV speelt met 'een grote hoeveelheid middenvelders', volgens Maaskant. "Het is aan ons om het spel te gaan maken."

 

Van Moorsel heeft eerder in de basis gestaan, maar toen 'op tien' met Michael de Leeuw als diepe spits vóór hem. Dit pakte niet zo goed uit, en dat lag minder aan Van Moorsel en meer aan De Leeuw die zich op die positie erg ongelukkig voelde. Het pakte toen anders uit dan vooraf gedacht; in De Leeuw wordt nl. een echte afmaker gezien.

 

Selectie FC Groningen

Qua blessures is de selectie van FC Groningen nagenoeg helemaal fit. Kees Kwakman heeft een lichte blessure aan zijn dij, maar Maaskant gaat ervan uit dat zijn aanvoerder inzetbaar is. Emil Johansson is ziek geweest en trainde vandaag voor het eerst weer binnen, maar de Zweed is zeker nog niet wedstrijdfit.

 

Género Zeefuik

Een groot gedeelte van het perspraatje ging over de spits van FC Groningen. Hij wordt weer bij de selectie gehaald omdat hij de laatste dagen op de trainersstaf een uitstekende indruk heeft gewekt (en wij kunnen dit beamen). Zeefuik was door Maaskant 'de wacht aangezegd' omdat hij niet fit genoeg was. De grens was bereikt toen hij in wedstrijden is gaan doseren. Vervolgens heeft de FC Género een groot aantal programma's laten zien, en hij heeft alle sportscholen en andere adressen waar deze programma's worden uitgevoerd ook bezocht. Uiteindelijk heeft Zeefuik zelf gekozen voor een programma 'sportvasten' bij de sportschool van Stephen Tapilatu, voormalig wereldkampioen Taekwondo en inmiddels Personal Hormanal Profiler practitionor, hetgeen behelst dat mensen hormonaal weer in balans gebracht worden door voeding en training: "Een gezonder en fitter lichaam en een frisse geest", zo is op Stephens website te lezen, zoals wij al eerder schreven. Maaskant zelf, naar eigen zeggen bezitter van de zwarte band in jiujitsu, volgt in diezelfde sportschool overigens bokstrainingen.

 

Het programma heeft geleid tot een fors gewichtsverlies, maar ook tot een boost aan zuurstofinhoud, waardoor Zeefuik aanzienlijk fitter oogt. Vanwege de goede indruk die Zeefuik deze week wekt wordt hij bij 'de achttien' gehaald. Het traject is nog niet ten einde: hij blijft doorgaan met het programma, en doet ook op de club extra zaken. Zo is hij met fysiektrainer Jan Arend Vredeveld bezig om zijn explosiviteit te vergroten. Voordat het programma begon heeft de club aangegeven dat Género veel spieren heeft waaraan hij zijn explosiviteit te danken heeft - dát moest absoluut worden behouden. Met die insteek is het programma vormgegeven.

 

Maaskant heeft de laatste tijd dagelijks contact met Tapilatu gehad, die een echte mentor voor Zeefuik is. Er wordt zwaar getraind, de buikspieren worden behoorlijk onderhanden genomen en er is ook een fase geweest dat Zeefuik drie dagen achter elkaar op voedingssupplementen na helemaal niets mocht eten. In het sportvast-programma worden je metabolismen (stofwisseling) veranderd waardoor je vetverbanding versneld wordt. Wij zullen ons hier nog eens goed in verdiepen ;-)

 

Zeefuik heeft volgens Maaskant nu het niveau van toen hij door FC Groningen is gehaald (mei 2012). Zeefuik verbleef toen bij Jong Oranje, en begon al iets minder fit aan dit seizoen, ook al heeft wij wel degelijk een paar goede wedstrijden gespeeld. Toen de hierboven genoemde grens werd overschreden heeft Maaskant ingegrepen, in het belang van de toekomst van Zeefuik en ook in het belang van de toekomst van FC Groningen, waar Zeefuik nog een aantal jaren lopend contract heeft. Maaskants beslissing was niet in het belang van zijn ploeg, en hij heeft zichzelf met een probleem opgezadeld. Het concept met De Leeuw als spits en Van Moorsel daarachter voldeed niet echt, en David Texeira is een heel ander type spits. Wel een goede speler maar veel minder een aanspeelpunt dat Zeefuik wel is, "en een goede Zeefuik heeft ook diepgang."

 

Volgens de trainer spat de kracht nu van Género af, en er zal nu gekeken gaan worden of hij dit 90 minuten kan volhouden. Maandag zal hij wellicht minuten gaan maken bij de wedstrijd van Jong FC Groningen.


Robert Maaskant over Matías Jones

Maaskant vindt Jones niet goed genoeg. Hij staat in de hiërarchie met spelers als Kostic, Kirm, Bacuna en Bos laatste, en de trainer zei dat FC Groningen met het aantrekken van Filip Kostic al het signaal heeft afgegeven dat de club vond dat Jones niet aan de verwachtingen heeft voldaan. Uitgesproken werd dit niet, maar wij denken dat FC Groningen de moed heeft opgegeven dat de Uruguayaan in Groningen alsnog zal slagen.


Robert Maaskant over technologie

De trainer vertelde dat FC Groningen de beste wil zijn op het gebied van technologie, 'labgerelateerde zaken' etc. Zo heeft de tandarts in een eerder stadium de gebitten van alle spelers onderzocht om te kijken of daaruit wellicht fysieke problemen zouden kunnen komen. Ook AC Milan werkt op dat gebied vooruitstrevend, het kan volgens Maaskant geen toeval zijn dat in die ploeg zoveel fitte dertigers spelen. Bij de FC moet goed worden omgegaan met aspecten als voeding en rust.

 

Robert Maaskant over Lorenzo Burnet

Maaskant haalt Burnet terug bij de selectie, "maar niet omdat ik zo blij met hem ben." Maaskant was hoogst ongelukkig met de situatie van vorige week, en heeft een 'stevig gesprek' met de linksback gevoerd, en er is ook in de spelersgroep een gesprek over gevoerd. De trainersstaf heeft gekozen voor een andere straf: hij loopt met Nijland mee en zal ook bij een aantal maatschappelijke activiteiten aanwezig zijn, om Burnet de ogen te laten openen voor andere zaken dan voetbal. Maaskant zegt dat je als trainer ook té consequent kan zijn. Hij kan Burnet wel terugsturen naar de beloften, maar daarmee snijdt hij zijn ploeg in de vingers. Hij wil op bepaalde posities toch ook een stand-in hebben. Emil Johansson kan dat niet zijn omdat die nog herstellende is van griep.


Robert Maaskant over ajax-uit

De trainer vond dat alleen Femi met vlag en wimpel overeind is gebleven en dat ook Luciano een goede wedstrijd heeft gekeept, maar dat de overige spelers niet goed waren, met enkele uitschieters naar beneden. Over Virgil van Dijk was hij niet tevreden, en ook niet over Maikel Kieftenbeld, die hij verdedigend wel goed vond, maar in balbezit niet.

 

Maaskant sloot af met de constatering dat hij een jonge selectie heeft en dat hij ook aan het opvoeden is.

 

Als afsluiting van het spektakel kreeg Robert Maaskant van de Rolly Side een bos bloemen uitgereikt omdat de trainer zich onlangs spontaan als niet-invalide heeft aangemeld en prompt precies het 100e lid bleek te zijn.

 

Opstelling FC Groningen tegen VVV-Venlo ('redelijk aanvallend' volgens de trainer):

 

Bacuna - Texeira - Kirm

Femi - De Leeuw - Van Moorsel

Bakker - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Luciano

 

Bank: Bizot, Burnet, Zeefuik, Sparv, Kieftenbeld, Bos, Zivkovic

Niet bij de selectie: Ivens, Johansson, Hiariej, Magnasco, Jones, Kostic, Schet, Suk

 

Vooruitblik op speelronde 17 van Eredivisie Live ('90 seconds'):

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.