Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

120 gasten online

Maaskant: "Iedereen begrijpt waar het tegen ajax om gaat - het is alles of niks"

De trainer van FC Groningen arriveerde vanmiddag iets later dan gepland bij het perspraatje. Hij gaf zelf echter aan dat "de baas nooit te laat is, hooguit wat later", en tussen deze aanvangsopmerking en zijn slotzin "Wat heeft voetbal überhaupt voor nut? Op de 21e vergaat immers de wereld" zat een interessant betoog over de bekerwedstrijd van a.s. donderdag. Maaskant begon te vertellen dat we tegen ajax een uitverkocht huis hebben, waaruit blijkt dat iedereen begrijpt waar het om gaat, en dat vindt hij mooi.

 

Hij heeft de bekerwedstrijd anders benaderd dan een competitiewedstrijd. Hierbij paste de besloten training van gisteren, en de iets andere analyses die gehanteerd zijn om zijn ploeg voor te bereiden. Ook zijn beelden vertoond van eerder gespeelde ontmoetingen tegen ajax. Het is donderdag alles of niks volgens de trainer die sprak over 'de magie van avondwedstrijden'.

 

Frank de Boer: "Wij volgen Virgil van Dijk al heel lang"

Ook de trainer van onze opponent van komende donderdag hield vandaag een persconferentie. Op de vraag van een journalist antwoordde Frank de Boer over Virgil van Dijk: "Virgil van Dijk heeft alle kwaliteiten van een centrale verdediger. Hij is groot, sterk en heeft voetballend vermogen. Het is een jongen om in de gaten te houden. Virgil van Dijk is een jongen voor de toekomst. Wij volgen hem al heel lang", zo tekent ajax1 uit zijn mond op. Het interview met RTV-Noord Holland is hier te horen (rechterkant artikel).

 

Veel heeft dit wat ons betreft niet te zeggen. Dick Advocaat, Steve McLaren en Gertjan Verbeek zouden ongetwijfeld exact hetzelfde hebben geantwoord als er naar de mening over Virgil van Dijk zou zijn gevraagd.

Robert Maaskant over ajax

De trainer deed er niet moeilijk over: de tegenstander is beter, heeft meer individuele kwaliteiten en is het meer gewend om grote wedstrijden onder druk te spelen. Maar dan komt wat hem betreft het magie van avondwedstrijden om de hoek kijken. Hij wees op Europese wedstrijden en bekerwedstrijden die FC Groningen in de Euroborg heeft gespeeld.

 

Robert Maaskant over de twaalfde man

In de aanloop naar het duel heeft hij de wedstrijd Celtic - Barcelona gebruikt. De Schotten waren de absolute underdog, en stonden zwaar onder druk, maar er stond een waanzinnige menigte achter de club die iedere tackle en elk gevecht om iedere meter grond fanatiek begroetten. Uiteindelijk won Celtic deze CL-wedstrijd. Het lied 'You just can't get enough' werd daar gespeeld en door werkelijk het hele stadion opgepikt.

 

 

Maaskant hoop dat de strijdwijze van zijn ploeg donderdag door het hele stadion wordt opgepikt. Zelfs de muziekkeuze vóór de wedstrijd is aangepast om het publiek in de juiste stemming te krijgen. Zo zal een door Mooi Wark gecovered lied waarin het woord 'boeren' vaak wordt gezongen ten gehore worden gebracht. Het door de spelers van ajax ingezongen kerstlied ('vrede op aarde', volgens Maaskant) zal niet worden gespeeld.

 

Kortom - FC Groningen zal donderdag met veel strijd en passie spelen en de trainer hoopt op de steun van iedereen. Desnoods stelt hij zondag in de uitwedstrijd bij Feyenoord 11 andere spelers af als de ploeg van donderdaag aan het zuurstof ligt. Hij hoopt dat er donderdag een sfeer gecreërd wordt waarvan zijn eigen ploeg gaat groeien.

 

Robert Maaskant over de opstelling, over Richairo Zivkovic en over David Texeira

De opstelling wilde de trainer niet verklappen, "maar een zeker opportunisme zal ons niet vreemd zijn". Hij wil zijn ploeg iets anders laten doen dan wat ajax kan. Hij heeft spelers nodig die tempo kunnen maken. Hij heeft afgelopen maandag de wedstrijd van Jong FC Groningen bijgewoond, dat noodgedwongen in een 4-4-2 opstelling speelde, en daarvan werd het volgens hem in dat duel niet gemakkelijker. Wij denken dan ook niet dat hij donderdag zal starten met een systeem met twee diepe spitsen.

 

Dat zal ook moeilijk worden, want David Texeira en Hyun Jun Suk zitten allebei niet bij de selectie. De Zuid-Koreaan zit al veel langer niet bij 'de 18', en donderdag wordt aan Richairo Zivkovic de voorkeur gegeven boven David Texeira omdat Zivkovic volgens Maaskant veel meer diepgang heeft dan Texeira, wat past bij de door hem beoogde strijdwijze. Dat Zivkovic maandag al bijna een gehele wedstrijd heeft gespeeld maakt Maaskant niets uit: "Die jongen is 16 jaar, hij zal toch wel een beetje energie hebben?"

 

Het gaat hem echter minder om het systeem, en meer om de intentie en om het opportunisme. Sowieso verdedigt zijn ploeg al als 4-4-2, en in balbezit met een diep spelende Michael de Leeuw lijkt de strijdwijze eveneens op 4-4-2.

 

Uit bij ajax heeft zijn ploeg zelfs op de helft van de tegenstander op die manier verdedigt, en Maaskant vraagt zich af of dat donderdag zo verstandig zal zijn.

 

Uit het analysesysteem van Wouter Fräncken en Robert Maaskant is gebleken dat er in de aanvangsfase van de uitwedstrijd bij ajax heel goed is gespeeld. Zowel de afstanden tussen de spelers onderling als die tussen de verste aanvaller en de diepste verdediger klopten. Uit het systeem bleek ook dat David Texeira in die wedstrijd de meeste sprints heeft gemaakt van allemaal. Voetballend heeft hij echter te weinig gebracht.

 

Net als in de uitwedstrijd bij ajax hoopt Maaskant dat zijn ploeg al in de openingsfase een aantal malen op doel kan schieten, waardoor het publiek enthousiast wordt en het wellicht een gekke avond kan worden.

 

De trainer onderstreepte nogmaals de intentie waarmee zijn ploeg het duel ingaat: "Wij moeten in de 16 zijn."

 

Bij de wedstrijdselectie van 18 spelers zit één mutatie: Mitchell Schet vervangt David Texeira. Maaskant had Schet onlangs gepasseerd omdat hij bij hem op de training 'het vuur miste', maar Schet kreeg onlangs de toezegging dat hij wel bij de selectie van het bekerduel tegen ajax zou zitten.

 

Afwezig wegens blessures zijn Emil Johansson (nog niet 100% wedstrijdfit) en Stefano Magnasco, die maandag bij de beloften een schop heeft gekregen en daarvan nog steeds hinder ondervindt, al trainde hij vandaag wel mee.

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen ajax (denken wij op grond van woensdagtraining):

Luciano, Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet, Kieftenbeld, De Leeuw, Femi, Bacuna, Zeefuik, Bos

 

Bankbezetting: Bizot, Bakker, Sparv, Van Moorsel, Kirm, Schet, Zivkovic

Niet bij de selectie: Ivens, Jones, Johansson, Suk, Texeira, Kostic, Magnasco, Hiariej

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.