Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

311 gasten online

Robert Maaskant: "Rasmus Lindgren zal zondag willen vlammen"

Vanmiddag is Robert Maaskant tijdens het perspraatje ingegaan op de hervatting van de competitie. FC Groningen treedt zondag aan tegen FC Utrecht, en beide ploegen zijn volgens de trainer erg aan elkaar gewaagd, ook al spelen ze in verschillende systemen. De opstelling van de Trots van het Noorden staat zo goed als vast. Waarschijnlijk zal gestart worden met het elftal dat we eerder vandaag in ons trainingsverslag hebben genoemd, met dien verstande dat het duo Texeira/Schet eventueel vervangen wordt door Zeefuik/Bacuna.

 

Aangezien Género Zeefuik echter de helft van de voorbereiding door een fikse griep heeft gemist en pas drie dagen van de medicatie af is, lijkt het voor de hand te liggen dat David Texeira, die het volgens Maaskant goed heeft gedaan, in de basis zal staan. Over de trainingsprestaties van Mitchell Schet was de trainer vandaag niet tevreden; we sluiten niet uit dat Leandro Bacuna, die er volgens hem dicht tegenaan zit, als rechtsbuiten zal starten. Waarschijnlijk wordt echter gestart zoals vandaag getraind is, dus met Schet.

 

Richairo Zivkovic zit morgen niet bij de selectie. Hij was deze week op stage bij Oranje Onder 17 jaar en heeft maar weinig met de groep mee kunnen trainen. Verder gaf Maaskant aan dat het voor hem nog te vroeg is om wekelijks bij het eerste elftal te zitten. Hij zal in de toekomst eerst meer voor Jong FC Groningen moeten gaan spelen.

 

Maaskant is blij met de komst van Rasmus Lindgren. FC Groningen zou volgens nu nog heel goed een type Robbert Schilder of Jan-Arie van der Heijden kunnen gebruiken, maar deze spelers zijn op dit moment voor de FC onbetaalbaar.

Nieuw begin met twee grote wijzigingen in de basis: Lindgren en Bizot 

Maaskant ziet de hervatting van de competitie als een nieuw begin. De te grote selectie is verkleind doordat diverse spelers zijn uitgeleend; Rasmus Lindgren is bij de selectie gevoegd. De komst van de Zweed is één van de twee grote wijzigingen in de basis. De andere is de vervanging van Luciano als eerste keeper door Marco Bizot. FC Groningen heeft deze wijziging uitvoerig toegelicht op de clubsite. Eén van de achterliggende redenen: men denkt dat er in Bizot een enorme progressie zit als hij op het hoogste niveau speelt; hij zal dan ook vertrouwen krijgen, ook als hij eens een foutje maakt, wat elke jonge speler wel eens maakt, aldus Maaskant. Was Luciano een cm. of 20-25 groter geweest, dan had hij bv. het eerste tegendoelpunt bij Feyenoord-uit kunnen voorkomen.

 

Luciano heeft teleurgesteld maar sportief gereageerd op het feit dat hij gepasseerd is en heeft de trainersstaf bedankt voor het feit dat hij in de eerste seizoenshelft wel het vertrouwen heeft gehad.

 

Robert Maaskant over Rasmus Lindgren

Lindgren brengt meer voetbal, wat in de oefenduels in Spanje al bleek. FC Groningen miste nog persoonlijkheid, en iemand die de wedstrijd kan lezen. Lindgren heeft beide eigenschappen. Dit komt door zijn ervaring: zoiets komt met de jaren. Hij heeft winnaarsmentaliteit en brengt dat ook over op de groep.

 

Maaskant verwacht dat de Zweed zondag wil vlammen, maar niet duidelijk is of hij het 90 minuten kan volhouden. Hij heeft tegen KAA Gent bijna 90 minuten gespeeld, maar de trainer verwacht dat hij zondag uitgaat van zijn ervaring. Wellicht moet hij na een minuut of 70 worden vervangen, "maar als we dan 3-0 voorstaan dan kan dat ook." Lindgren is natuurlijk wel aan diverse testen onderworpen en de resultaten daarvan waren zonder uitzondering goed.

 

Maaskant vond FC Groningen in de eerste 60 minuten van het oefenduel tegen KAA Gent (uitslag: 3-3) fantastisch spelen. Daarna wisselden de Belgen negen spelers. Gent verloor onlangs met 1-0 van Anderlecht en is dus bepaald geen slechte ploeg.

 

Rasmus Lindgren brengt volgens de trainer ook rust en daardoor blijft de ploeg veel langer aan de bal en kun je beter doorvoetballen door het middenveld heen en de voorwaartsen beter bereiken. Een Johan Kappelhof kan als rechtsback nu ook beter opkomen.

 

Rasmus Lindgren is er nu; FC Groningen zou nog een speler als Robbert Schilder (FC Twente) of Jan-Arie van der Heijden (Vitesse) kunnen gebruiken. FC Groningen kan dit soort spelers op dit moment echter niet betalen.


Robert Maaskant over FC Utrecht

FC Groningen speelt de komende weken tegen bijna allemaal concurrenten. FC Utrecht heeft na een mindere start inmiddels het licht gezien, maar Maaskant beschouwt de tegenstander van zondag niet als een veel betere ploeg. Utrecht heeft echter effectiever gespeeld en meer punten behaald. Hij vond FC Groningen de betere ploeg in de bij FC Utrecht op 26 oktober jl. met 1-0 verloren uitwedstrijd, maar FC Groningen wist zich in die wedstrijd niet te belonen.

 

Beide ploegen zullen zondag erg aan elkaar gewaagd zijn, ook al spelen beide ploegen in twee verschillende systemen. Hij vindt FC Utrecht een gedegen ploeg, die echter Mulenga (en Bulthuis en Oar, red.) zal missen. De eerste goal zal zondag erg belangrijk zijn.

 

Eigen elftal

Maaskant wil in de toekomst minder wisselingen doorvoeren en vertrouwen geven aan meer dezelfde namen en bijna wekelijks met dezelfde ploeg spelen, al zal er af en toe natuurlijk wel gewisseld worden.


Género Zeefuik

Zeefuik is wel op gewicht, maar pas een dag of drie van de medicatie af nadat hij een fikse griep heeft gehad waardoor hij meer dan de helft van de voorbereiding miste. Bij de laatste hartslagmetingen was zijn hartslag bij dezelfde intensiteit 20 slagen minder dan de grieperige periode ervóór, toen hij steevast 'in het rood' scoorde. David Texeira, die het volgens Maaskant de laatste weken goed heeft gedaan, zal vermoedelijk in de punt van de aanval starten.

 

Maikel Kieftenbeld

Kieftenbeld had vandaag wel kunnen meetrainen, maar hem wordt nog wat extra rust gegund. Zijn knieklachten zijn dus niet zó ernstig dat hij niet op het trainingsveld kan staan.

 

Thuiswedstrijd tegen ajax

Het zat ons niet lekker en daarom zijn we teruggekomen op de dramatisch verloren thuiswedstrijd tegen ajax, een wedstrijd waarnaar de supporters enorm hebben toegeleefd. Daags erna zat Erwin van de Looi het perspraatje voor als voorbereiding op het uitduel bij Feyenoord, vandaar dat we er nu op wilden terugkomen.

 

Maaskant vond zijn ploeg in de eerste 20 minuten niet slecht spelen, maar gaf aan dat er bij de spelers wat was gebroken na de 0-1, ook al was er toen nog vrij lang te spelen (65 minuten, red.). Maaskant weet het hele optreden vooral aan het verschil in kwaliteit. Spelers voelen dat in de wedstrijd heel goed aan, aldus de trainer, die de hand wel in eigen boezem stak en zei dat het "volledig bij mij ligt". Er is overgegaan van 4-3-3 op 4-4-2 (ook al had hij eerder gezegd dat zo'n overgang eigenlijk een hele voorbereiding op een seizoen vergt) omdat er in het uitduel bij ajax in een 4-3-3 speelwijze kansloos was verloren. Er is besloten getraind om op die manier beter op 4-4-2 te kunnen trainen.

 

Wij hadden een fysiekere strijdwijze verwacht, met meer slidings (die door Robert Maaskant ook waren aangekondigd), om het kwaliteitsverschil te compenseren, maar volgens de trainer moet je dan wel eerst in de buurt komen als je een sliding wilt maken.

 

Michael de Leeuw

Robert Maaskant is blij met De Leeuw, die energie en doelpunten brengt. Door met hem te spelen hang je je elftal echter eigenlijk aan hem op: het meespelen van Michael de Leeuw heeft veel consequenties voor andere spelers.


Andraz Kirm

Maaskant denkt dat het publiek negatief is over Kirm omdat dat met hem te maken heeft: "Ze hangen zijn komst aan mij op, en terecht: ik ben met hem gekomen. Als ik mijn spelers vraag, dan kiezen ze echter allemaal voor hem." Kirm heeft volgens Maaskant een tijdje nodig gehad om te acclimatiseren, maar heeft een uitstekende staat van dienst en laat nu ook bij de FC zien dat hij een goede voorzet heeft en een echte teamspeler is die heel erg veel loopwerk verricht. Hij is er niet om een paar mannetjes te passeren, "dat zou Schet moeten doen."

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen FC Utrecht:

 

Kirm - Texeira - Schet

De Leeuw

Sparv - Lindgren

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Bizot

 

Vermoedelijke bankbezetting: Luciano, Bakker, Femi, Bacuna, Zeefuik en twee van Magnasco/Bos/Van Moorsel

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.