Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

139 gasten online

Voorbeschouwing N.E.C. - FC Groningen

Tijdens een moment van bezinning en rust - tijdens de transfer window slechts sporadisch voorkomende oases van rust voor groen-witte fansitemedewerkers - schoot de cijfercombinatie 5-4-4 door ons geplaagde hoofd. We hebben het hier niet over een nieuw ingenieus systeem waarin elke linie in het huidige, suboptimaal functionerende 4-3-3 concept met één speler is opgehoogd om te pogen op die slinkse wijze de punten binnen te harken.

 

We hebben het over de wedstrijd aller wedstrijden die 5 jaar, 4 maanden en 4 dagen geleden tegen Fiorentina werd gespeeld. In een kolkende Groene Hel was Goran Lovre's doelpunt in de 26e minuut niet voldoende voor de volle winst, maar we waren getuige van een formidabel voetbalgevecht dat boeide van de eerste tot de laatste seconde. In de basisopstelling van die kraker treffen we o.a. Rasmus Lindgren en Stef Nijland aan. Worden zij nog deze maand herenigd bij de Trots van het Noorden? Het zou zomaar kunnen.

 

Hoe anders hangt de vlag er momenteel voor. Het tevoorschijn toveren van pagina 819 van teletekst is inmiddels een not done operatie, en doemdenkers zien PEC van het hard op de Jupiler League afdenderende Heerenveen winnen in combinatie met een groen-wit fiasco in Nijmegen, waardoor de Zwolse brigade fluitend aan ons voorbij trekt en de groen-witte vlag nog lager dan halfstok gehangen kan worden. Zover ist echter nog nait!

 

Alex Pastoor: "Ik verwacht van FC Groningen niet veel druk op onze helft; ik wil aanvallen"

N.E.C.-trainer Alex Pastoor ventileerde tijdens zijn persuurtje een duidelijk verwachtingspatroon over de strijdwijze van FC Groningen. Op de clubsite van N.E.C. valt te lezen: "We spelen komende zondag thuis en aanvallend voetbal is daarbij voor onze selectie de kortste weg naar het halen van drie punten. Groningen heeft een heel duidelijke organisatie staan en ik verwacht niet dat die ploeg hier op onze helft heel veel druk zal gaan uitoefenen. Dat betekent dat ik sowieso wil aanvallen. Net zo belangrijk als aanvallen is echter de restverdediging. We moeten bij balverlies in de aanval niet verrast worden, niet tegen counters aanlopen."

 

Training zaterdag 26 januari 2013: Maaskant traint met verwachte basis in Euroborg

Robert Maaskant en Erwin van de Looi hadden vanochtend in de Euroborg tijdens de afsluitende training de gisteren door ons al voorspelde basis om zich heen verzameld. Het elftal was aangevuld met Luciano. Tijdens de tactisch ingestoken training werden de mannen klaargestoomd voor de zeer belangrijke wedstrijd tegen N.E.C. Maikel Kieftenbeld, die terugkomt van een in Spanje opgelopen knieblessure, liet het afsluitende onderdeel afwerken op doel aan zich voorbij gaan en verliet de training iets eerder dan de rest. Zijn inzetbaarheid in Nijmegen vormt geen probleem. De aftrap morgen is om 16:30 uur.

 

Opstelling FC Groningen tegen N.E.C.:

Bizot; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Lindgren, Bacuna, Kieftenbeld; Schet, Zeefuik, Kirm

 

Foto's van de training van zaterdagochtend 26 januari 2013

 

N.E.C.-uit is weliswaar een pot die ons bepaald niet ligt (van de laatste tien officiële wedstrijden die in het Nijmeegse werden gespeeld wonnen wij slechts twee van die duels), maar FC Groningen-uit is dit seizoen net even wat succesvoller dan de ploeg die in de eigen Euroborg voor steeds legere tribunes steeds minder vermaak laat zien. Bovendien moet er zondag domweg gewonnen worden, al is het met een overzichtelijk 10-0-0 systeem. In de wetenschap dat in de weken daarna AZ-uit (lastig), RKC-thuis (nóg lastiger) en Vitesse-uit (kan alle kanten op) op het programma staan lijkt het ons het beste om zondag bij de in 1900 opgerichte Nijmegen Eendracht Combinatie een begin te maken met het hoognodig behalen van een aantal driepunters, waaruit de brigade van Robert Maaskant het nodige vertrouwen kan putten. Punten - dat is momenteel het enige wat we nodig hebben. 

 

Een minieme terugblik op de valse hervatting van de competitie tegen FC Utrecht

De minder dan 13.000 toeschouwers die op het vroeg op de zondagmiddag gespeelde duel tegen FC Utrecht zijn afgekomen zullen niet de wedstrijd van hun leven hebben gezien. Mede door slecht spelende backs hadden zowel de linker- als de rechterlinie veel weg van los zand dat in niets leek op eerdere geoliede duo's die we wel eens samen hebben zien spelen, wij denken bv. aan Stenman/Tadic en, iets recenter, Magnasco/Schet (in de voorbereiding op het nu lopende seizoen). Als bovendien slechts één buitenspeler redelijk speelt (Kirm) maar de ander dramatisch (Schet), en er bovendien een keihard werkende spits in de punt van de aanval is opgesteld die zich niet naar behoren over de veel te schaars bij hem bezorgde ballen ontfermt, dan moge het duidelijk zijn - in aanvallend opzicht speel je dan een kansloze pot en dan roep je het onheil zelfs tegen een ploeg als FC Utrecht over je af.

 

GTPV - het lijkt een eeuwigheid geleden dat we echt konden genieten van Groningen Thuis Pressie Voetbal waar wij Groningers zo van houden. Druk zetten, de vijandelijke verdedigers gek maken - het gebeurt veel te weinig.

 

Het roer zal dus om moeten. Nog altijd opteren we voor een 4-4-2 met Zeefuik en Texeira (als Zivkovic nog niet rijp wordt geacht voor een basisplaats) als centrumspitsen, Kirm en Bos op de vleugels, De Leeuw op tien en Lindgren daarachter, maar dit is vloeken in de kerk die Beleidsplan FC Groningen heet en dus zullen we ons heil in het huidige 4-3-3 concept moeten zoeken. Bij voorkeur ook dan met Género Zeefuik en David Texeira (nogmaals onder de aanname dat Zivkovic vooralsnog in het tweede klaar zal worden gestoomd voor het grote werk), en met één vleugelaanvaller. Wat ons betreft de best functionerende van de huidige twee - Andraz Kirm. Wil je toch met één diepe spits spelen, en dus met twee vleugelaanvallers, dan graag met Henkie Bos op links en Kirm op rechts. En verder: zou Stefano Magnasco niet toch iets meer, zeker aanvallend gezien, kunnen brengen dan Johan Kappelhof? En is Emil Johansson niet voldoende hersteld om weer eens als linksback te mogen starten?

 

Afgaande op de trainingen van deze week blijft onze redenatie luchtfietserij, en zullen we het moeten doen met de bekende namen. Onderstaande onvergetelijke blonde vriend zal niet één van hen zijn:

 

Bert Zuurman speelde in drie seizoenen

19x voor de FC, echter nimmer tegen N.E.C.

(zijn bijnaam: 'Nooit meer Bert Zuurman')

Foto: @OldSchoolPanini

 

Even naar onze tegenstander

Ook N.E.C. zal niet likkebaardend op de hervatting van de competitie terugkijken. In een soort Thialf (qua ondergrond dan) werd bij Roda JC met 2-0 verloren, en eigenlijk kon Alex Pastoor zijn meute al na 13 seconden naar binnen roepen om het restant van de pot schriftelijk af te doen en bijtijds thuis te zijn. Sanharib Malki had de blunderende keeper Khalid Sinouh te kakken gezet, en we nemen zondermeer aan dat Gábor Babos tegen FC Groningen de honneurs weer zal waarnemen. De 2-0 viel later ook nog voor de thuisploeg waardoor de beide contrahenten van komende zondag een 0-2 nederlaag met zich meetorsen.

 

Edit: ook tegen FC Groningen wordt Sinouh een plek onder de lat gegund. NEC-trainer Alex Pastoor: "Khalid moet niet te veel van dat soort ballen laten glippen. Maar komend weekeinde speelt hij óók. Hoe dat de rest van de competitie zal zijn, moet blijken. Wij prijzen ons gelukkig met twee keepers met zo veel ervaring en kwaliteit."

 

Bij N.E.C. scoorde eigenlijk geen enkele speler een voldoende, en onze hoop begint, hoe langer we doorschrijven, steeds grotere proporties aan te nemen, mede in de wetenschap dat de Nijmegenaren één van de vele ploegen in de Eredivisie is die buitenshuis meer punten bij elkander harkt dan in de eigen veste. N.E.C. wist in de eigen Goffert van de negen gespeelde duels welgeteld twee in winst om te zetten (ook wij wonnen twee van onze thuisduels, maar dan van de tien - 't is een schande), en wel tegen Heracles Almelo en FC Utrecht. N.E.C. speelde o.a. gelijk tegen Willem II, net als FC Groningen, en onze overall conclusie is dat beide ploegen elkaar niet zo bar veel ontlopen. Eerder dit seizoen liepen we tegen N.E.C. tegen een ontluisterende 1-2 zeperd aan en de tijd is dus meer dan rijp voor een stevige revanche.

 

 

Statistieken N.E.C.-oet

Onze eerste live ervaring met een uitwedstrijd bij N.E.C. dateert van niet zo gek lang geleden en betrof een weinig verheffend optreden van Grunn. Op de gedenkwaardige 28e oktober 2007 liet Gibril Sankoh zien waar hij goed in is - in het produceren van de meest krankzinnige Sankohtjes. Wij herinneren ons een op dramatische wijze veroorzaakte strafschop tegen, en nog binnen het halve uur moest Ondrej Svejdik een fout van de lucht dekkende Sankoh herstellen, met een rode kaart tot gevolg. N.E.C. liep fluitend uit naar 5-1 (de onomstreden man of the match Sankoh was ook schuldig aan de laatste drie tegendoelpunten), en de teller van het aantal Nijmeegse doelpunten vóór stond na afloop van dit fiasco op zeven, aangezien de Gelderlanders in alle daarvoor gespeelde thuisduels pas twee maal hadden gescoord. Sankoh scoorde die middag een twee. Een één voor de heenreis en een één voor de terugreis.

 

(Foto's met dank aan Trots van het Noorden)

 

Als onze herinnering niet al te zeer is vertroebeld was het in dit duel dat een onverlaat van N.E.C. nogal gênant een balletje hooghield, hetgeen in de terugwedstrijd in Groningen dunnetjes werd overgedaan door de heren Lovre en Sankoh. Ook toen stond er een 5-1 score op de borden, met een fantastisch doelpunt van Tom Hiariej als sluitstuk van een memorabele pot voetbal.

 

Snel door naar komende zondag!

De conclusie is hard, maar Maikel Kieftenbeld was vanmiddag in het oefenduel tegen FC Emmen aan de kant van Jong FC groningen de minst presterende middenvelder. Hilal Ben Moussa stak met kop en schouders boven hem uit en we durven er wel een stevige krat bier op te zetten: Hilal krijgt binnenkort een aanbieding om bij de Trots van het Noorden een contract te tekenen. Het talent is na een kruisbandblessure volledig hersteld, speelt sterk en verdient het ten volle dat zijn huidige amateurstatus de nek wordt omgedraaid.

 

Hilal Ben Moussa, volgend seizoen

hopelijk speler van het eerste elftal

 

Robert Maaskant was vanmiddag aanwezig om het oefenduel van Jong FC te aanschouwen, en ook hem zal de weinig geslaagde rentree van Kieftenbeld zijn ontgaan. We denken dan ook niet dat de woensdag op de training uitgeprobeerde variant met Lindgren en Kieftenbeld als controleurs zal worden gecontinueerd.

 

Het feit dat Burak Saban, een talentvolle middenvelder van FC Groningen A1, zijn tegenstander Matías Jones volledig in de tas had zal in Huize Veldmate en Fühler ook niet tot euforische taferelen leiden, maar ja - we kunnen het niet mooier maken dan het is. De spelers waaraan de hoogste transferbedragen waren verbonden zijn niet de spelers die het momenteel laten zien.

 

Burak Saban, talentvolle middenvelder van FC Groningen A1 (foto: RTV Noord)

 

Kortom - prognose van de opstelling van FC Groningen, zondag tegen N.E.C.:

 

Kirm - Zeefuik - Schet

Sparv - Bacuna - Lindgren

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Bizot

 

Gehele elftal FC Groningen kost minder dan € 1 miljoen

Als we kijken naar de totale transfersom die deze elf spelers hebben gekost, dan komen we uit op minder dan € 1 miljoen. Alleen Bizot, Kwakman (grotendeels door een sponsor betaald), Zeefuik en Kirm hebben wat centen gekost, de zeven andere zijn transfervrij aan komen waaien. Wat ons betreft een ongelofelijke constatering. Alleen David Texeira was al duurder, en voor de transfersom van Femi konden we bovengenoemde basis drie maal kopen en zouden nog geld overhouden...

 

Ons water zegt ons dat we zondag de volle buit gaan ophalen in Nijmegen. Género Zeefuik zal tegen zijn oude club wat willen laten zien, uit doet de FC het met drie zeges in negen duels ongekend goed en het wordt echt helemaal tijd dat wij eens wat stijgen op de ranglijst. Even weg van de sores rond Virgil van Dijk, even weg van de gedachten over de fluitconcerten die ongetwijfeld weer over de spelers uitgestort zullen worden als we van N.E.C, AZ en RKC verliezen. Zover moet het niet komen. De verbleekte Trots van het Noorden moet weer eens gaan stralen, het kan niet zo zijn dat het seizoen na pak 'm beet 20 duels alweer is gespeeld, althans voor wat betreft het realiseren van de ambitie om een play-off plek te halen die recht geeft om het meespelen om Europees voetbal.

 

We begonnen met 5-4-4, en snakken ernaar dat we vandaag over een jaar kunnen zeggen dat het geen zes jaar maar nul jaar geleden is dat er Europees voetbal werd behaald. Natuurlijk, we schrijven dit met een gezonde dosis opportunisme en optimisme, maar ook criticasters moeten toegeven dat het gat met de nummer acht nog altijd een overbrugbaar viertal punten is. En laat N.E.C. nou deze nummer acht zijn. Kapot spelen die handel. Mannen, laat het zondag maar eens zien!

 

Morgen en zaterdag zullen we de voorbeschouwing nog aanvullen met onze op de training opgedane inzichten, en traditiegetrouw berichten we morgenmiddag ook weer uitgebreid over de tijdens het perspraatje door Robert Maaskant verkondigde wijsheden!

 

Training vrijdag 25 januari 2013: Robert Maaskant gunt Maikel Kieftenbeld basisplaats

We hebben de training van vanochtend, de voorlaatste in de aanloop naar het zespuntenduel in Nijmegen, met enigszins gefronste wenkbrauwen gadegeslagen. Bij de hesjesverdeling viel Tim Sparv buiten de boot; net als afgelopen woensdag werd Maikel Kieftenbeld een plekje in de basis gegund. Het bevreemdt ons niet dat er vergeleken met de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht wordt ingegrepen, maar wel dat juist één van de betere spelers wordt geslachtofferd. Sparv werd gepasseerd, maar spelers als Burnet, Kappelhof en Schet bleven staan. Hun concurrenten (Johansson, Magnasco en Bos) zijn echter fit. Zou er niet met een vaster elftal worden gespeeld, en alleen gewisseld worden bij vormverlies? Of was er toch al vóór de wedstrijd tegen FC Utrecht een voorkeur uitgesproken voor Maikel Kieftenbeld ten opzichte van Tim Sparv, en speelde Sparv alleen vanwege de blessure van Kieftenbeld? Dit zouden we opvallend vinden. Kieftenbeld is momenteel vergeleken met Lindgren, Sparv en Femi de minst presterende controleur.

 

Het basiselftal speelde afwisselend in een 4-3-3 opstelling en in een 4-5-1 concept; in laatstgenoemde speelwijze werd extreem compact gespeeld met een vijfmans middenveld (één lange rij) dat vlak vóór de verdediging werd geposteerd.

 

Gescoord werd er in de grote partij van 11 tegen 11 niet, al vragen we ons af of er bij het afgekeurde doelpunt van Michael de Leeuw, die gebruik maakte van faliekant mistasten van Marco Bizot, wel echt sprake was van buitenspel.

 

Rasmus Lindgren speelde een degelijke pot op het middenveld en liet ook vandaag weer zien over een prachtige steekpass te beschikken. Het blijft voor de aanvallers echter een haast onmogelijke klus om een 100% kans te benutten. Zowel Género Zeefuik bij de basis als David Texeira bij de tegenstanders snelden alleen op resp. Luciano en Bizot af, maar tot doelpunten leidden deze aanvallen niet. Deels door goed ingrijpen van de keepers, deels ook doordat de aanvallers niet koel genoeg waren. Er zal zondag effectiever met de kansen moeten worden omgesprongen!

 

Een deel van de tribune in de hoek tussen Noord en Oost was overigens afgezet omdat er op het dak van het stadion twee enorme ijsblokken gevaarlijk overhelden; dit zal later op foto's van Eric Smit goed te zien zijn.

 

Het veld was nadat de veldverwarming twee dagen geloeid heeft sneeuw- en ijsvrij, maar ook zo goed als grasvrij. We vrezen dat er over twee weken in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk onder Maltezer omstandigheden gespeeld zal worden. De ondergrond in Malta is in de regel bruin...

 

Voor de volledigheid de opstellingen van vandaag:

 

Basisopstelling (zo zal FC Groningen o.i. ook tegen N.E.C. gaan spelen):

 

Kirm - Zeefuik - Schet

Kieftenbeld - Bacuna - Lindgren

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Bizot

 

Opstelling niet-basis:

 

Kostic - Texeira - Bos

Sparv - De Leeuw - Femi

Johansson - Bakker - Letschert - Magnasco

Luciano

 

Ons 'spoorboekje': vanmiddag zullen we nog over het perspraatje met Robert Maaskant berichten; morgenochtend komen we nog even terug met de laatste bevindingen van de afsluitende training! Vanmiddag volgens nog foto's van de training van vanochtend. En zondag: op naar Nijmegen!

 

Robert Maaskant spreekt zijn basiselftal toe

 

't Is mooi in Groningen

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.