Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

137 gasten online

Voorbeschouwing AZ - FC Groningen

Fatalisten en anderssoortige doemdenkers zullen na lezing van de inleidende alinea van deze voorbeschouwing meewarig het hoofd schudden en onze site laten voor wat die is, maar wij denken dat er morgen een pracht van een uitwedstrijd op het programma staat tegen een opponent die ons wel ligt - mits die op de juiste manier wordt bestreden.

 

Gistermiddag zagen we al dat Robert Maaskant de ingravende, volstrekt kansloze strijdwijze waarmee VVV-Venlo vorige week de Alkmaarders tegemoet trad ver van zich wilde laten. Lees ons trainingsverslag van gisteren nog maar eens door om met ons te constateren dat er eindelijk eens ingezien lijkt te worden dat een systeem met slechts één diepe spits en twee vleugelaanvallers, waarvan er maximaal één goed rendeert, een wel erg wankele basis is om het restant van de competitie in te gaan. Kortom, het wordt morgenavond genieten geblazen in het AFAS Stadion!

 

Afsluitende training vrijdag 1 februari 2013: Virgil van Dijk ontbreekt; tegen AZ wel inzetbaar

 

(Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdagochtend)

 

Gertjan Verbeek: "Er staat bij FC Groningen wat druk op: moet winnen om aansluiting met subtop te houden"

De trainer van AZ gaat op de clubsite van zijn club in op tegenstander FC Groningen. Verbeek: "Zij hebben na de winterstop twee keer verloren; ik heb beide duels gezien. Er staat dus wat druk op, want als FC Groningen de aansluiting met de subtop wil houden, móeten ze van AZ winnen. En dat is niet makkelijk op bezoek bij ons."

 

Het toeval wil dat we gisteravond in de gelegenheid waren om een betoog van N.E.C.-trainer Alex Pastoor aan te horen. Pastoor woont in de buurt van Alkmaar en ziet meer wedstrijden van AZ dan van welke andere club dan ook, N.E.C. vanzelfsprekend uitgezonderd. Hij was de Trots van het Noorden gisteren van dienst door te wijzen op de sterke kant van de ploeg van Gertjan Verbeek, die tevens een valkuil is: de ploeg zet volgaarne druk op de vijandelijke 16 en speelt ver vooruit. De keerzijde van deze aantrekkelijke speelwijze is de kwetsbaarheid achterin: AZ moet er niets van hebben als er juist bij hun druk wordt gezet en vroegtijdig wordt gestoord, laat staan als er eens een balletje achter de hoogop spelende verdediging wordt gelegd. Tenslotte is ook keeper Esteban zeker geen topper en bv. van minder allooi dan de doelmannen van RKC Waalwijk en PEC Zwolle, om maar eens twee ploegen te noemen die onder AZ staan.

 

De uitlatingen van Pastoor, naar eigen zeggen een adept van de Hollandse Voetbalschool en een liefhebber van aanvallend voetbal, zijn een bevestiging van onze bevindingen gisteren op het trainingsveld en we zijn erg benieuwd of aan deze lijn, waarin we meer zien dan aan het verdedigende concept dat ons al geruime tijd wordt voorgeschoteld, vandaag op de afsluitende training verder cachet wordt gegeven. (N.E.C. wist haar uitwedstrijd bij AZ eerder dit seizoen overigens met 0-2 te winnen.)

 

Soms werd er donderdag zó gespeeld

(met Andraz Kirm nog iets dieper dan hier),

een beetje het Feyenoord-systeem met

Vilhena en Immers achter Pellè als aanspeelpunt

(4-5-1 maar dan niet over de vleugels);

makkelijk in 4-4-2 om te zetten

(tweede helft Ben Moussa i.p.v. Femi)

 

Een slotwoord over onze tegenstander: de ploeg was tegen VVV centraal achterin kwetsbaar, omdat er door de schorsing van Nick Viergever geïmproviseerd moest worden. Het gelegenheidsduo Wijnaldum-Reijnen wekte een onzekere indruk. Viergever is morgen echter weer inzetbaar.

 

Alex Pastoor wees zijn toehoorders ook op de relativiteit van een goede voorbereiding. N.E.C. hervatte de competitie na de winterstop met een uitduel bij Roda JC; N.E.C. verloor dit duel met 2-0, mede door een hilarische blunder van keeper Sinouh. Roda was door de staf van N.E.C. goed bekeken, zelfs tijdens het trainingskamp. N.E.C. zat in Portugal, en Roda JC had de tenten in Spanje opgeslagen. Pastoor: "Er is zelfs iemand van ons 454 km van Portugal naar Spanje gereden en 454 km weer terug om te kijken of er bij Roda nog iets was veranderd vergeleken met vóór de winterstop. En dan laat je keeper na 14 seconden een bal los." Heerlijk.

 

Transfer window

Tijdens de op het eind toch wat hectisch verlopen transfer window is Virgil van Dijk voor FC Groningen behouden gebleven. Hans Nijland hield z'n poot stijf, en wellicht is hem dit niet al te zwaar gevallen omdat er vanuit de kant van Brighton & Hove Albion vermoedelijk geen astronomisch 'take it or leave it' bod in het vooruitzicht is gesteld.

 

Virgil pakt het niet doorgaan van de transfer naar de Championship goed op, zal een gevoel van teleurstelling hebben moeten wegslikken, maar weet ook dat zijn kans zeker nog komt als hij zich in het restant van de competitie net zo weet te onderscheiden als tot nu toe. Aangezien Brighton in allerijl een op voorhand minder gewenst huuralternatief moest aantrekken (Matthew Upson wordt tot het einde van het seizoen van Stoke City gehuurd) zal het ons niet verbazen als Brighton komende zomer opnieuw werk wil maken van het aantrekken van Van Dijk.

 

Niet Virgil van Dijk maar Matthew Upson komt de

centrale verdediging van Brighton versterken - hij wordt

de rest van het seizoen van Stoke City gehuurd

 

Intussen hebben we wel met lede ogen moeten aanschouwen dat het tijdens de slotdagen van de transfer window een komen en gaan was van spelers bij clubs die wij als onze concurrenten beschouwen. Dat FC Groningen de focus heeft gelegd op het slijten, in plaats van aantrekken, van spelers mag geen verbazing wekken - het gemak waarmee bv. FC Utrecht een aardig geldbedrag op tafel wist te leggen om Jens Toornstra binnen te hengelen (dezelfde Toornstra die eerder nog hooghartig had verkondigd niet voor de Domstedelingen te willen spelen) en waarmee NAC Breda, dat al lang en breed failliet had moeten gaan, de selectie kon versterken deed onze wenkbrauwen toch enigszins fronsen.

 

Wij moeten het met de transfervrije Rasmus Lindgren doen, maar hiermee willen we hem niets tekort doen - op het middenveld in de as spelend, of iets links daarvan, gaat hij heel belangrijk worden voor de Trots van het Noorden.

 

Wij hopen dat de weg omhoog snel wordt ingeslagen. De hervatting van de competitie mag met nul uit twee als zijnde 'faliekant mislukt' worden bestempeld', en ook het vertoonde spel in drie van de vier helften stemde tot frustratie en droefenis. Wij hebben positivisme echter hoog in ons vaandel staan en houden ons vast aan de tweede helft van N.E.C.-uit, waarin de FC zich diverse goede kansen wist te creëren. Als bv. Género Zeefuik en ook de koppende Femi het vizier iets scherper hadden afgesteld, om er eens een afschuwelijk cliché uit te gooien, en als de heren Van der Velden en Rieks niet zo gruwelijk en beschamend zouden zijn vrijgelaten bij een ingooi waaruit de 2-1 viel - dan zou ons puntenaantal drie hoger zijn geweest.

 

As is echter verbrande turf en Maaskant, Van de Looi en Lukkien zullen hun mannen de afgelopen week hebben gewezen op het belang van concentratie en een over m'n lijk-winnaarsmentaliteit.

 

Het lek zal niet meteen boven zijn, maar dankzij Mitchell Schet, die een even onnodige als domme tweede gele kaart scoorde, zal er geïmproviseerd moeten worden en de eerste vruchten daarvan konden morgen in Alkmaar wel eens geplukt gaan worden. Ook Maikel Kieftenbeld heeft weer eens een schorsing aan z'n broek gekregen, maar de in Nijmegen opgelopen gele kaart kunnen we hem niet in de voeten schuiven - Tom van Sichem dacht weer eens de grote pietlut te moeten uithangen en wapperde met geel alsof hij het kaartenfestival uit 2006 (Portugal - Nederland, 12 maal geel, vier maal rood) wilde evenaren. Ook de kaart die Rasmus Lindgren moest toucheren valt nl. in de categorie lachwekkend te plaatsen. Rasmus staat nu op twee uit twee (qua kaarten), en beide kaarten waren ronduit bespottelijk.

 

 

De huidige stand: is er nog hoop?

Natuurlijk is er nog hoop. Het is geen doorzichtige trainersprietpraat als er verkondigd wordt dat de ploegen 7 (N.E.C.) t/m 16 (Roda JC) dichtbij elkaar liggen. Acht puntjes zitten er tussen beide ploegen en een sprongetje naar boven zit er nog altijd in voor de geplaagde supporters van FC Groningen. Dan zullen er echter wel resultaten geboekt moeten worden tegen AZ en RKC Waalwijk, dat komende week in de Euroborg te gast is, een tegenstander die we ongaarne begroeten in de Groene Hel wegens niet al te beste statistieken en een strijdwijze waar maar moeilijk doorheen te komen is.

 

Hiermee willen we overigens niet zeggen dat een blik op FCG Stats ons leert dat we de punten in de regel wel ophalen in Alkmaar. Helaas niet. Van de 26 tot nu toe gespeelde officiële ontmoetingen tussen AZ en FC Groningen wist de groen-witte brigade zegge en schrijve drie maal de volle buit mee te nemen noar Stad en Ommeland. De eerste driepunter scoorden we op 17 augustus 1986, ruim 26 jaar geleden alweer. Het was zeker geen gestolen zege: John de Wolf, Jos Roossien en Peter Houtman (twee maal) waren trefzeker en omdat doelman Sjaak Storm zijn doel schoon wist te houden stapten we met een heerlijke 0-4 zege, vroeg in het seizoen nog, in de bus. Held Paul Mason was in de opstelling van die dag de enige buitenlander, zo wijzen de statistieken uit:


Sjaak Storm, Paul Mason, Ron van den Berg (46' Claus Boekweg), John de Wolf, Mark Verkuyl, Jan van Dijk, Edwin Olde Riekerink, Jos Roossien, Johan de Kock (65' Joop Gall), Peter Houtman, René Eijkelkamp

 

In de ruim 26 jaar die volgende maakten beide clubs roerige tijden door. Dit geldt voor de FC, maar zeker ook voor AZ. Dat de ploeg van Verbeek er in het post-Scheringa tijdperk nog steeds zo goed op staat mag als een mirakel worden beschouwd; wij vinden dit een prestatie van formaat. Hierbij wensen we morgenavond vanaf 18:45 uur echter niet meer stil te staan. De focus zal moeten liggen op het ontrafelen van de linies van AZ, met name de verdedigende. Maaskant heeft de taak een geconcentreerde formatie het veld op te sturen die met lef speelt en het accent op de aanval durft te leggen. Lukt dit, dan is de vierde overwinning in Alkmaar aanstaande, of, als het tegenzit, het tiende gelijke spel. Denkt de trainersstaf de schade met een compact systeem, met vier verdedigers en vijf middenvelders daar vlak vóór, beperkt te kunnen houden, dan wordt je ijskoud weggetikt door Maher, Overtoom, Beerens en consorten en dan zijn de poppen in het kritische en momenteel ronduit negatieve Grunn aan het dansen. Wij wisten het wel. De aanval is de beste verdediging. Druk zetten, juist morgen! Dit is de sleutel naar succes en dan kunnen we met vertrouwen een sfeervolle pot tegen RKC tegemoet zien.

 

Tot straks na de updates over training en perspraatje!

 

Afsluitende training vrijdag 1 februari 2013: Virgil van Dijk ontbreekt; tegen AZ wel inzetbaar 

 

Grote afwezige vanochtend bij de afsluitende training was Virgil van Dijk. Robert Maaskant verkondigde quasi-serieus dat de centrale verdediger alsnog was verkocht, maar de werkelijke reden is dat Van Dijk met autopech langs de weg staat ;-)

 

Bovendien afwezig: Richairo Zivkovic. Ligt de focus bij hem nu helemaal op Jong FC Groningen?

 

Bij het verdelen van de hesjes nam Timo Letschert, middenvelder die recent is omgeschoold tot centrale verdediger, de plaats in van Virgil van Dijk. Ook Femi kreeg een hesje aangereikt, maar Hilal Ben Moussa hijgt in zijn nek, zoals we gisteren al berichtten.

 

Aannemende dat Van Dijk morgen niet nog steeds langs de snelweg staat denken we dat Letschert zijn plek weer zal afstaan. De basis van FC Groningen tegen AZ zal dan als volgt zijn samengesteld:

 

Bizot, Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet, Lindgren, Kirm, Femi, Bacuna, De Leeuw, Zeefuik

 

De tegenstanders van de basis speelden als volgt:

 

Luciano, Magnasco, Bakker, van Nieff, Johansson, Ben Moussa, Sparv, Bos, Van Moorsel, Kostic, Texeira

 

Net als gisteren speelde de basis met veel beweging en druk zetten voorin. Tegen AZ zal echt niet in een standaard 4-3-3 worden gespeeld. Veelbelovend! Althans, in onze ogen. Robert Maaskant leek wat minder tevreden over de uitvoering van de opdrachten door de middenvelders...

 

 

 

 

Voorbeschouwing FC Groningen TV:

 

 

Voorbeschouwing RTV Noord:

 

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.