Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

158 gasten online

Maaskant: "Achtste plaats is nog steeds haalbaar; wordt tijd om te winnen"

Robert Maaskant is vanmiddag tijdens een langer dan gebruikelijk durend perspraatje uitgebreid ingegaan op allerlei zaken die met FC Groningen te maken hebben. Hij beschouwt de bij N.E.C. geleden nederlaag als een onnodig verlies gezien het aantal gecreëerde kansen. Het grote manco is momenteel dat er veel te weinig wordt gescoord.

 

Maaskant is in de aanvalsopzetten, waarbij Andraz Kirm betrokken was, gedoken en heeft geconstateerd dat de Sloveen, die langzaam toegroeit naar het niveau zoals de FC (Maaskant) hem kent, al op 14 assists had kunnen staan. Er prijkt echter nog altijd een nul achter zijn naam.

 

De achtste plek is volgens Robert Maaskant nog steeds haalbaar; met zijn staf zal hij er álles aan doen om dat te realiseren. Het is volgens hem tijd om weer eens te winnen!

 

Inmiddels hebben we ook fotoreportages van Patrick Stinissen en Eric Smit toegevoegd!

Samenwerking Género Zeefuik - David Texeira 

Maaskant vindt een 442-opstelling met Género Zeefuik en David Texeira niet dé oplossing om de weg omhoog te vinden, anders zou hij hier absoluut voor kiezen. Hij heeft de beelden teruggezien, en het feit dat er, nadat Texeira in ploeg was gebracht, meer 'Schwung' in het elftal kwam in de wedstrijd tegen N.E.C. lag volgens hem niet aan de Uruguayaan, maar aan het feit dat zijn elftal 'va banque' ging spelen. Achter de optie om het hele seizoen één op één te spelen om op die manier meer te creëren kan hij zich niet vinden. De uitwedstrijd bij N.E.C. biedt volgens Maaskant wel de nodige 'aanknopingspunten' (gelukkig bestempelde de trainer dit bij supporters van FC Groningen sinds het Pieter Huistra-tijdperk gevoelig liggende begrip zelf als een cliché).

 

Maaskant roemt de werklust van David Texeira, maar betreurt het dat Texeira geen goede balaanname heeft en bij bv. diepe ballen niet goed reageert, laat staan hierop anticipeert. Het antwoord op onze vraag of Texeira dat wél deed toen hij in Uruguay in een 442 systeem speelde moest hij schuldig blijven omdat hij toentertijd niet bij de scouting van FC Groningen was betrokken, maar er is sinds de komst van Robert Maaskant tijdens gesprekken tussen trainers en scouts wel aangegeven dat er in de toekomst kritischer gekeken moet worden hoe de selectie in elkaar steekt, of die in balans is en wat de selectie mist.

 

Absentie Virgil van Dijk bij afsluitende training

In afwijking van ons eerder geschreven bericht was Virgil van Dijk volgens Maaskant vandaag afwezig bij de training omdat hij lichte buikklachten heeft. Hij was eerst wel op het stadion, maar het leek de trainersstaf verstandiger om hem binnen te houden; hij is later weer naar huis gestuurd. Hij is normaal gesproken inzetbaar in de wedstrijd tegen AZ; mocht hij onverhoopt niet kunnen spelen, dan zal Timo Letschert bij de selectie worden gehaald.

 

(Ons was gemeld dat Virgil absent was vanwege autopech; van buikklachten was bij de medische staf vanmorgen bij de training niets bekend.)


Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Patrick Stinissen

 

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
01/30 
start stop bwd fwd

 

Manier van spelen

De trainersstaf is de afgelopen week doorgegaan op de ingeslagen weg. Er moet duidelijkheid worden geschapen met betrekking tot de manier van spelen; de manier van spelen moet verder geperfectioneerd worden om op die manier meer kansen te creëren. Aan de defensieve kant zal er iets anders worden gespeeld bij dode speelmomenten, omdat daaruit na de winterstop teveel tegendoelpunten vallen. Er is deze week intensief op positiespel getraind. De eerste bal van de backs naar het middenveld zal verbeterd moeten worden; de toevoer van de centrale verdedigers naar de linie vóór hen is goed.

 

Gedrag Mitchell Schet

Mitchell Schet heeft naar aanleiding van zijn tweede gele kaart die hij in Nijmegen opliep niet alleen een boete gekregen (de hoogte daarvan wordt niet bekendgemaakt), maar hij zal zich net als Lorenzo Burnet voor maatschappelijke projecten moeten inzetten omdat de trainersstaf over het gedrag van Schet niet zo staat te juichen.

 

Invulling middenveld

De afgelopen dagen is op de training naar een aantal opties gekeken. Zo heeft Hilal Ben Moussa links op het middenveld gespeeld, net als Femi. Aan de Nigeriaan wordt tegen AZ de voorkeur gegeven. Hilal is een betere voetballer dan Femi, Sparv en Kieftenbeld, maar de vraag is of hij dat uit bij AZ kan brengen. Tim Sparv is gepasseerd omdat hij vooral bruikbaar is als er hangend gespeeld moet worden en maar weinig aanvallende impulsen heeft; tegen AZ wil Maaskant echter meer vooruit voetballen. Het middenveld zal meer naar voren moeten spelen.

 

Michael de Leeuw /Género Zeefuik

De Leeuw scoort het meeste van alle spelers van FC Groningen en brengt ook veel energie, maar de trainer vindt dat het nog beter zal moeten met hem. Er is deze week ook gewerkt aan de samenwerking tussen hem en Género Zeefuik.


Lorenzo Burnet / Johan Kappelhof

Er is ook een wijziging met betrekking tot het spel van de beide backs doorgevoerd. Lorenzo Burnet komt aan de linkerkant graag op, maar Johan Kappelhof voelt zich in die rol aan de rechterkant minder gelukkig. Er zal links dan ook hogerop gespeeld gaan worden dan rechts. Dit vereist een zeer actieve houding van de middenvelders.

 

Stefano Magnasco; Filip Kostic

Op de vraag hoe het kon dat er bij de 2-1 voor N.E.C. zó slecht verdedigd werd noemde Maaskant ook de naam van Kappelhof. Volgens de trainer is dit de derde keer dat Kappelhof op zo'n manier in de fout gaat; tegen N.E.C. kostte dit de FC de wedstrijd. Op onze vraag of het dan geen tijd wordt om Stefano Magnasco weer eens een kans te geven antwoordde Maaskant dat Magnasco nog steeds in elke wedstrijd en bij diverse trainingen geregeld in de fout gaat. Het verdedigende spel van de Chileen zal eerst beter moeten worden. Hij zou volgens Maaskant wel een goede rechtsbuiten kunnen zijn, zo grapte de trainer. Stefano Magnasco valt volgens de trainer net als Filip Kostic in de categorie 'gok'. Je riskeert wel wat door zo'n jonge speler uit den vreemde aan te trekken. Maar ook al werkt het bij trotse Serviërs wellicht anders - de trainersstaf heeft nog steeds de hoop dat hij door veel bij de beloften te spelen beter wordt en op die manier de transfersom van € 1,25 miljoen waard kan maken. Voor Stefano Magnasco geldt eigenlijk hetzelfde.

 

Robert Maaskant over AZ

AZ draaide in de eerste seizoenshelft qua resultaten moeilijk, maar heeft in de laatste drie wedstrijden 13 doelpunten gescoord. Bij deze wedstrijden zat overigens ook het bekerduel tegen FC Den Bosch. Het heeft een voorhoede van allure, volgens de trainer is de aanval één van de beste van de Eredivisie, zoals hij voorafgaande aan de thuiswedstrijd tegen AZ ook al had gezegd.

 

De ploeg heeft nu z'n draai gevonden met het maken van doelpunten. Volgens de trainer heeft AZ een goede ploeg die te laag staat. Verdedigend is het elftal echter kwetsbaar; thuis heeft FC Groningen het AZ moeilijk gemaakt.

 

FC Groningen creëerde tegen N.E.C. diverse kansen, en hierop wil de trainersstaf voortborduren, maar er zal nu wel eens gescoord moeten gaan worden. Scorend vermogen is er in potentie wel bij Zeefuik, Bacuna, Kirm en De Leeuw. Door de komst van Lindgren kan er nu ook gemakkelijker gevoetbald worden. Persoonlijke fouten, zoals tegen N.E.C., zijn echter niet te coachen.

 

Richairo Zivkovic

Richairo Zivkovic zit momenteel in een bepaald traject, dat onder supervisie staat van Dick Lukkien. Het is voor zijn ontwikkeling goed dat hij aan spelen toekomt, en zal de komende week met FC Groningen A1 meespelen en meetrainen. Voor Jong FC Groningen is nl. geen competitiewedstrijd in gepland. Hij wordt momenteel van hot naar her geslingerd en zowel zijn spel als zijn school lijdt daaronder.

 

'Brandbrief' Supportersvereniging

Robert Maaskant had de Open Brief van het bestuur van de Supportersvereniging FC Groningen aan Hans Nijland (hier te lezen) nog niet gelezen, waarna hem de highlights uit die brief werden voorgelezen. De trainer kan zich iets bij de geuite zorgen voorstellen en hij vindt het statement van de SV niet onterecht. De brief constateert met name een aantal zaken, terwijl hij er ook is om oplossingsgericht te werken. Achter de schermen wordt door trainersstaf en directie aan processen gewerkt aangezien ook zij diverse zaken onder ogen zien. Er wordt met scouts gesproken, er is geconstateerd dat er verstandiger met de centen omgesprongen had kunnen worden etc. Ook over de samenwerking met SC Veendam is heel goed nagedacht. Spelers kunnen beter worden door enige tijd in de Jupiler League te spelen. Over namen is overigens nog helemaal niet gesproken.

 

Maaskant is echter van mening dat je één en ander ook in perspectief van de club moet zien. FC Groningen is niet altijd een subtopper geweest; je ziet dit bij meerdere clubs. Het is heel lastig om continu in de subtop te verblijven. Kijk naar FC Utrecht, dat volgens Maaskant vorig seizoen een vergelijkbaar seizoen draaide als FC Groningen nu. De achtste plek is volgens Robert Maaskant nog steeds haalbaar; met zijn staf zal hij er álles aan doen om dat te realiseren.

 

Opstelling FC Groningen tegen AZ

FC Groningen zal morgen met het volgende elftal spelen:

Bizot; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet, Femi, Kirm, Lindgren, Bacuna, De Leeuw, Zeefuik

 

(Opstelling in linies is lastig gezien de wijze waarop getraind is; met name voorin was erg veel beweging. Zie onze trainingsverslagen van gisteren en vandaag.)

 

Op de bank zullen zitten:

Luciano, Bakker, Ben Moussa, Sparv, Bos, Texeira, Magnasco; Letschert is reserve vanwege de lichte buikklachten van Virgil van Dijk.

 

Buiten de wedstrijdselectie vallen dus Paco van Moorsel, Emil Johansson, Filip Kostic en de beide geschorsten, Maikel Kieftenbeld en Mitchell Schet.

 

Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Eric Smit

 

DSC_8219
DSC_8221
DSC_8224
DSC_8233
DSC_8242
DSC_8243
DSC_8247
DSC_8251
DSC_8253
DSC_8256
DSC_8259
DSC_8260
DSC_8264
DSC_8268
DSC_8275
DSC_8285
DSC_8286
DSC_8296
DSC_8300
DSC_8301
DSC_8305
DSC_8317
DSC_8326
DSC_8331
DSC_8332
DSC_8335
01/26 
start stop bwd fwd

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.