Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

416 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - RKC Waalwijk

Nog altijd nagenietend van de door ons voorziene zege bij AZ (lees onze vorige voorbeschouwing nog maar eens door om te zien hoe terecht ons optimisme was!) maken we ons op voor een minstens zo belangrijk duel: de confrontatie met de altijd vervelende Rooms Katholieke Combinatie Waalwijk, dat evenveel punten als de Trots van het Noorden vergaarde maar door een iets minder slecht doelsaldo één luttel plaatsje boven ons staat.

 

Het zaterdag ongetwijfeld in carnavalssfeer zijnde Wolluk, al weken zonder zege en zonder de geschorsten Jeroen Zoet en Sander Duits, lijkt rijp voor de slacht!

 

UPDATE na de training van vrijdag 8 februari 2013:

Henk Bos lijkt tegen RKC Waalwijk in de basis te staan

De afsluitende training voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk vond onder winterse omstandigheden plaats. Mitchell Schet was hierbij afwezig waardoor Henk Bos bij de basiself gehaald werd. Kijk voor een uitgebreider verslag van de training onderaan de voorbeschouwing.

 

Welke elf basisspelers we zaterdagavond aan de kant van Grunn mogen verwachten? Zelden zal een week met vriendschappelijk interlandgeneuzel, pijntjes die binnen dienden te herstellen en zeiknatte dan wel witte velden zó'n mistig beeld over de selectie hebben gegoten als deze week. Over de inzetbaarheid van de graag scorende Leandro Bacuna kunnen we kort zijn: de beste man is geschorst en zal er niet bij zijn. Maar wie gaat hem vervangen? De wekelijks tegenvallende Mitchell Schet? Filip Kostic, die zelden tot nooit bij de wedstrijdselectie van het eerste elftal zit en bij de beloften ook al niet laat zien waarom er voor hem het lieve sommetje van € 1,25 miljoen op tafel is gelegd? Of toch Henk Bos, de fysiek niet al te imponerende Groninger die dit bescheiden manco voetballend echter meer dan compenseert? Wij hopen het van harte, maar pas morgen heeft Robert Maaskant op het trainingsveld de beschikking over een volwaardige selectie. In die ene sessie dienen de puntjes op de i te worden gezet, want deze eerste trainingssessie met een (vrijwel) volledige groep is meteen de afsluitende training vóór de wedstrijd tegen RKC. Afschaffen die vriendschappelijke interlands!

 

En dan hebben we nog Maikel Kieftenbeld, die terugkeert van een schorsing. Keert hij terug in de basis, ten koste van Femi? Dit zouden wij gezien het feit dat de Nigeriaan veel en veel beter presteert dan de oogappel van de beide Eijkelkampjes - dinsdag present op de training - volkomen onbegrijpelijk en ook beschamend vinden, maar uit te sluiten valt dit niet. We waren dit seizoen al herhaaldelijk getuige van een op de training of bij Jong FC Groningen excellerende Femi, die vervolgens met lede ogen moest aanzien hoe toch weer de voorkeur aan Maikel Kieftenbeld werd gegeven. Wie Ajilore echter tegen AZ aan het werk zag, die kan zich domweg niet voorstellen dat de uit zijn contract lopende Afrikaan opeens gedoemd is tot het moeten bivakkeren op de wisselbank.

 

 

Er is nóg een groot vraagteken: Rasmus Lindgren. De steeds beter op dreef zijnde Zweed was ook in Alkmaar weer een nuttige controleur, maar liet zich vervolgens de ganse week niet meer blikken op het trainingsveld. Rasmus heeft naar verluidt een teenblessure. Welke opstelling zal door de trainersstaf uit de hoge hoed worden getoverd mocht hij tegen RKC niet kunnen spelen? Spelen Femi en Kieftenbeld dan naast elkaar? Logischer zou het zijn om de tegen AZ wat aan de linkerkant spelende Lindgren in dat geval te vervangen door de Finse linkspoot Tim Sparv. Maaskant vindt echter dat de in Israël van de ene in de andere verbazing rollende Sparv te weinig naar voren speelt. Hij lijkt op dit moment derde keus, zeker in een thuiswedstrijd waarin het initiatief aan de kant van FC Groningen zal moeten liggen.

 

Tim Sparv - hij slingerde aan het begin van de week weer allerhande lezenswaardige tweets de digitale wereld in. Finland diende voor een vriendschappelijk potje in het Israëlische Netanya op te draven. De veiligheidsmaatregelen bij aankomst in het oorlogszuchtige land waren imponerend. Wij citeren Tim Sparv: "Flying to Israel today. Security from a different planet. They do know how to make you feel like a terrorist. Stood half an hour trying to prove I am actually the guy I say I am. Even pulled out the 'I am a footballer' card. It didn't help... Thank god teammate Jukka came and saved the day. But not before the securitywoman blurted out: "Jukka doesn't look like a footballer"."So if we google(!) your name we will see that you're a footballer" was another top draw question from the securitystaff." Voor wie het nog niet wist: in Sparv schuilt een begenadigde droogkloot op schrijversgebied!

 

Eenmaal voorbij de zwaar bewapende dames en heren beveiligers maakte de verbazing echt snel plaats voor waardering voor het zojuist aangedane oord. Uit onderstaande foto's maken we op dat het niet heel vervelend toeven was in het Aziatische landje:

 

 

De trip eindigde uiteindelijk in mineur. Op de valreep werd met 3-2 van Israël verloren, en Sparv was noch over zijn eigen optreden, noch over dat van zijn collega-Suomi content. Een laatste citaat: "The high standards we set ourselves were not met yesterday. Personally not good enough, team not good enough. Sloppy defending for both their goals + lack of creativity in the last 3rd are some of the reasons we lost."

 

Virgil van Dijk zal iets tevredener terugkijken op zijn uitverkiezing bij Jong Oranje. Hij publiceerde op zijn Twitter-account de elftalfoto van de later die middag met 2-3 gewonnen pot tegen Jong Kroatië. Hij speelde net als Leandro Bacuna de eerste helft; Marco Bizot - Keeper van de Week in het Gillette Pro-elftal van afgelopen weekeinde - maakte in de tweede helft zijn opwachting.

 

 

Nog even een terugblik op AZ-uit

 

De supporters van FC Groningen in het uitvak juichen na het doelpunt van

Andraz Kirm - foto met dank aan Johannes Klinkenberg

(AZFanpage.nl & Voetbalfotograaf.nl) 

 

Wat hebben we in het uitvak genoten. We zagen tot ons genoegen dat FC Groningen er gaandeweg de eerste helft daadwerkelijk voor koos om met twee spelers achter centrumspits Género Zeefuik te spelen. Van het standaard-systeem van 4-3-3 dat dit seizoen zelden tot nooit goed uit de verf kwam, werd afscheid genomen; Andraz Kirm en Leandro Bacuna speelden wat achter Zeefuik, maar lieten net als de dagen daarvóór op de training zien dat dit met snel afwisselend positiespel soms ook als 4-4-2 kon worden uitgelegd. Zo was het Zeefuik die bij de 0-1 van Kirm de bal doorkopte op de Sloveen, die samen met Bacuna op het doel van Esteban afsnelde. (Over de wijze waarop de prachtige 0-1 tot stand kwam hebben we in een eerder stadium al voldoende kruit verschoten. We behandelen nu de wedstrijd tegen RKC, een pot die sowieso aan de neus van Bacuna voorbij gaat.) Dat het beoogde aanvallende flitsende spel vervolgens in schoonheid strandde lag met name aan de kwaliteit die AZ wel degelijk heeft.

 

 

De wijze waarop de spelers na de wedstrijd een feestje met de ruim 200 meegereisde supporters vierden was geweldig. De spelers kwamen naar het uitvak toe, namen een klaterend applaus en enthousiaste toejuichingen in ontvangst, dansten en waren happy, liepen richting de catacomben ... om vervolgens om te draaien en nogmaals een feestje met de fans te vieren. Prachtig! We zijn nu al benieuwd hoe zaterdag de eclatante zege tegen RKC gevierd zal worden. Maar laten we niet te vroeg juichen. Statistieken, hoe zat het ook alweer?

 

Eerder gespeelde ontmoetingen tussen FC Groningen en RKC Waalwijk

Met dank aan het deze maand jubilerende FCG Stats (tien jaar statistische weelde, chapeau!): van de eerder in Oosterpark en Euroborg gespeelde duels tussen beide teams werden er slechts zes in het voordeel van FC Groningen beslecht. Maar liefst acht maal werd de volle buit door het veelal beschamend counterende geel-blauwe geteisem gestolen -  het geeft aan hoe moeilijk wij het vaak hebben om een in de regel huizenhoog thuisvoordeel om te zetten in een klinkende driepunter. Dieptepunt voor ons was de 1-2 van 21 januari 1990. Niet omdat Imca Marina die middag ons gehoor danig op de proef stelde, niet omdat Kevin Blom voor ons weer eens een deerniswekkende wanprestatie in petto had, maar omdat het met 17.000 toeschouwers volgepakte Oosterpark, dat massaal gehoor had gegeven om te verschijnen om de toen noodlijdende Trots van het Noorden een hart onder de riem te steken, het goede spel van de equipe van Hans Westerhof niet beloond zagen worden met een overwinning. Het doelpunt van de veel en veel te jong overleden Geon Weering was niet genoeg...

 

Geon Weering speelde 16 wedstrijden voor FC Groningen waarin hij

één maal scoorde. Als speler van Heracles verongelukte hij in de nacht

van 21 op 22 november 1992, pas 22 jaar jong. Hij is begraven in Coevorden.

 

Snel door richting zaterdag - op naar een lekkere avondwedstrijd!

De training van donderdagochtend gaf, zoals hierboven al gememoreerd, weinig tot geen uitsluitsel over de strategie en persoonlijke invulling van het elftal dat de arme Waalwijkers tot pulp zal vermalen. Er waren aan het begin van de training verschillende groepjes
met verschillende soorten hesjes aan het werk. Vervolgens is een hele grote groep vertrokken. O.a. de internationals maar ook de B-kern en ook Schet en Van Moorsel lieten de training voor wat die was. De training werd met de volgende twee groepen vervolgd:

 

Geel:

Bizot, Kappelhof, Kwakman, Kieftenbeld, Texeira, Zivkovic, De Leeuw

 

Geen hesje:
Luciano, Femi, Magnasco, Ben Moussa, Zeefuik, Kostic, Burnet

Johansson en Van Nieff liepen overigens voornamelijk rondjes, maar van een basisplaats voor hen waren we toch al niet uitgegaan.

 

Eric Smit heeft het spektakel op de gevoelige plaat vastgelegd, maar de echte conclusies aangaande de vermoedelijke basis die het RKC moeilijk moet zien te maken kunnen pas vrijdagochtend getrokken worden.

 

DSC_8652
DSC_8655
DSC_8656
DSC_8657
DSC_8658
DSC_8660
DSC_8665
DSC_8667
DSC_8670
DSC_8674
DSC_8675
DSC_8676
DSC_8680
DSC_8681
DSC_8686
DSC_8689
DSC_8697
DSC_8705
DSC_8721
DSC_8722
DSC_8725
DSC_8726
DSC_8728
DSC_8733
DSC_8737
DSC_8738
DSC_8739
DSC_8742
DSC_8747
DSC_8749
DSC_8752
01/31 
start stop bwd fwd

 

Positief ingesteld als we zijn gaan we ervan uit dat Rasmus Lindgren zaterdag inzetbaar is, dat de flankvacature vanwege de schorsing van Leandro Bacuna door Henk Bos wordt ingevuld en dat Femi zijn basisplaats behoudt, ook al keert Maikel Kieftenbeld terug van een schorsing. We zullen zien welke punten van ons verlanglijstje door de zaterdag geschorste Maaskant en zijn vervanger Van de Looi gehonoreerd zullen worden. Wij wisten het wel (aannemende dat een 4-4-2 met Zeefuik en Texeira in de spits nog een brug te ver is):

 

 

Tot slot: mensen, zorg zaterdag voor een vol stadion. Veel kaarten zijn er niet meer beschikbaar, maar helaas is het eerder regel dan uitzondering dat vele seizoenkaarthouders de huiselijke bank verkiezen boven de Groene Hel. FC Groningen heeft opgeroepen om zaterdag te zorgen voor een uit zijn voegen barstend Gronings bolwerk, en wij sluiten ons daarbij van harte aan. Allemaal komen, zaterdag, doar krieg ie gain spiet van! RKC is de te kloppen ploeg, met nul zeges uit de laatste vijf wedstrijden. En FC Groningen - het kan weer een mooi sprongetje maken op de ranglijst. Welgeteld twee puntjes is de achterstand op nummer acht, een positie die 'gewoon' recht geeft op play-offs om Europees voetbal! Wij hebben dit toetje nog absoluut niet uit ons hoofd gezet! 

 

UPDATE na de training van vrijdag 8 februari 2013:

Henk Bos lijkt tegen RKC Waalwijk in de basis te staan

 

Rasmus Lindgren was de hele week niet aanwezig geweest bij de trainingen en volgens geruchten die onder de supporters de ronde deden vanmorgen, zou hij morgen niet inzetbaar zijn tegen RKC. Toen een grote groep spelers bij het trainingsveld arriveerde was Lindgren er ook inderdaad niet bij, waardoor wij ervan uit gingen dat Rasmus morgen inderdaad niet inzetbaar zou zijn. Gelukkig verscheen de Zweed later echter alsnog, dik ingepakt, op het trainingsveld. Hij was de hele week ziek geweest, zo vertelde hij, maar voelde zich nu weer redelijk goed, waardoor hij ervan uit gaat morgen gewoon te kunnen spelen.

 

Mitchell Schet was vanmorgen afwezig en door de schorsing van Leandro Bacuna was het Henk Bos die zich bij de basiself mocht voegen. In het afsluitende partijspel werd dan ook inderdaad volgens onze gisteren al voorspelde en gehoopte opstelling gespeeld, met de kanttekening dat Andraz Kirm rust kreeg vanwege zijn 90 doordeweekse interlandminuten. Zijn plaats werd door Leandro Bacuna ingenomen.

 

De basis speelde tegen de volgende elf:

 

Van der Lei

Magnasco, Letschert, Van Nieff, Johansson

Kieftenbeld, Van Moorsel, Ben Moussa

Kostic, Texeira, Batbay

 

In de tweede helft werd Batbay door Christovao vervangen.

Bakker, Luciano, Potveer, Sparv en Kirm mochten de training eerder verlaten, deels vanwege kleine pijntjes, deels om rust te geven.

 

Er werd fanatiek getraind en we hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de drie punten morgen met deze opstelling in de Euroborg blijven!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.