Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

278 gasten online

Voorbeschouwing Vitesse - FC Groningen - op naar de derde zege op rij!

Supporters van FC Groningen lopen momenteel met de borst(en) fier vooruit. Voor de tweede maal dit seizoen zijn er twee overwinningen op rij geboekt (AZ-uit en RKC-thuis; eerder dit seizoen volgde op de uitzege bij PEC Zwolle een overwinning in de Euroborg tegen Roda JC); hiermee is het seizoen 2011-2012 nu al geëvenaard.

 

Hoewel, laten we eerlijk blijven - in de afgelopen jaargang viel één serie van twee duels maar ook eentje van drie zeges op rij te noteren. In de periode vóór Het Grote Verval bonden we achtereenvolgens Excelsior (thuis), de Graafschap (uit) en ajax (thuis) aan de zegekar. Komende zondag zou een zege bij Vitesse de deuren helemaal openzetten naar een scherper stellen van dit feit, in de wetenschap dat PEC Zwolle daarna zijn opwachting in de Groene Hel mag maken. Voor de cijfer-fetisjisten onder ons: in het begin van het seizoen 2010-2011 wonnen we voor het laatst vier maal op rij in de Eredivisie. En meer dan vijf duels achter elkaar hebben we in onze ganse Eredivisiehistorie nimmer behaald, zo is de alwetende groen-witte database FCG Stats bekend.

 

Genoeg statistisch geleuterd. Sowieso zou een overwinning bij het door maffiageld, roddel en achterklap geregeerde Vitesse bijzonder welkom zijn. Met een beetje geluk stoten we in één keer door naar de op play-offvoetbal rechtgevende plek acht. Heracles dient dan wel één of meerdere punten te laten liggen bij NAC Breda, de voormalige volksclub die per direct besloten trainingen heeft afgekondigd, op één sessie van drie kwartier na (per week!); ADO moet thuis tenonder gaan tegen Heerenveen. Hm. Het hopen op een Friese dorpswinst klinkt niet goed. Dan een week later maar doorstoten naar plek acht ;-)

 

De grote vraag is: krijgt Wilfried Bony, de irritante Afrikaan op wiens handen de handschoenen lijken vastgenaaid, zijn te hoge emolumenten zondag al door de Russische in plaats van Georgische onderwereld uitbetaald? FC Anzhi, CSKA Moskou en Zenit Sint-Petersburg hebben interesse - wie weet! En, minstens zo belangrijk: wordt Henk Bos bij FC Groningen opnieuw een basisplaats gegund, of keert Leandro Bacuna na zijn schorsing meteen terug in de basis? Wat ons betreft wordt nu eerst eens een poosje aan 'Henkie' de voorkeur gegeven!

 

Compliment voor de trainersstaf en medische staf: alle eerste selectie-spelers zijn fit! Dat was eerdere seizoenen wel eens anders.

 

UPDATE afsluitende training zaterdag 16 februari 2013:

Opstelling opnieuw ongewijzigd; Henk Bos linker aanvaller; scorend vermogen neemt toe

 

(lees onderaan de voorbeschouwing meer over de afsluitende training van zaterdag 16 februari 2013, inclusief fotoreportage van Patrick Stinissen)

 

Wij kijken met vreugde terug op afgelopen weekeinde. Er rolden meer aanvallen op het vijandelijke doel af dan wat we eerder dit seizoen voorgeschoteld hebben gekregen, en slechts door een wonder bleef RKC Waalwijk een nederlaag met een grotere marge bespaard. Het tekent toch wel een beetje dit seizoen. Het scorend vermogen, beter gezegd: het gebrek daaraan, heeft erin geresulteerd dat we slechts één maal een Eredivisieduel met meer dan één doelpunt verschil wisten te winnen - Heracles Almelo ging er op 2 december jl. met de twijfelachtige eer vandoor om de Groene Hel met een nederlaag met twee doelpunten verschil te verlaten. Hier was wel een eigen doelpunt van Heraclied Vejonovic mede debet aan, maar dit geheel terzijde.

 

Wij houden ons echter vast aan het lekkere gevoel waarmee we de Euroborg afgelopen zaterdagavond verlieten. Er is weinig voor nodig om het publiek op de banken te krijgen, dit bleek zaterdag maar weer eens. FC Groningen speelde aanvallend, schiep zich diverse kansen en legde weer een fantastische inzet aan de dag - en zie daar, de Groene Kathedraal begon bij tijd en wijle weer als vanouds te kolken. Graag meer hiervan, volgende week zaterdagavond thuis tegen PEC Zwolle!

 

Zover is het nu echter nog niet. De door sommigen gevreesde uitwedstrijd bij Vitesse staat op het programma. De kluchtige bende van de steenrijke oligarch Roman Abramovic, die de foute stroman Merab Jordania naar voren heeft geschoven om allerlei prietpraat te verkondigen, echte Vitesse-supporters weg te jagen die zich niet meer met hun club kunnen identificeren, vuile streken uithaalt met om het even welke trainer (Bos, Ferrer, Van den Brom, Rutten en hoe ze allemaal maar mogen heten) - kortom, de club naar z'n mallemoer helpt (treffend weergegeven met bovenstaand opgeblazen logo), lijkt na één overwinning in de laatste vijf duels rijp voor de sloop. En Bony? Ach, de Ivoriaan kan wel degelijk vrij aardig voetballen, maar alleen omdat het schutterende duo Marcelo en (vooral) Derijck weigerde hem een strobreed in de weg te leggen, wist Bony, die met graagte openlijk zijn met betrekking tot Vitesse volstrekt afwezige clubliefde ventileert, twee maal het net te vinden. Wij denken echter dat Virgil van Dijk en Kees Kwakman instructies krijgen om dhr. Bony geen millimeter ruimte te geven. Als Rasmus Lindgren en Femi glimlachend Van Ginkel en Reis reeds bij de rust doen laten snakken naar het hiernamaals, dan blijft er voor de rest een zieltogend zootje ongeregeld over dat absoluut te kloppen is.

 

Voor de volledigheid: Vitesse speelde afgelopen weekend als volgt tegen PSV (4-3-3):

 

Velthuizen; Van der Struik (71' Kalas), Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt; Van Ginkel (82' Cziommer), Reis (68' Havenaar), Janssen; Ibarra, Bony, Kakuta

 

 

Theo Janssen zal zondag vanwege een schorsing tandenknarsend moeten toekijken; wij verwachten vaste Jong Vitesse-klant Simon Cziommer als zijn vervanger. Theo Janssen - Ron Jans had hem bijna naar Groningen gehaald, een seizoen of wat geleden. Henk Veldmate stak hier echter een stokje voor, en aangezien een speler pas wordt gecontracteerd als er binnen de technische staf unaniem over een potentiële aanwinst wordt gedacht ging dit feest toen niet door.

 

Supporters en spelers van FC Groningen in extase op 29 augustus 2008: 0-4 bij Vitesse!

(foto's: Trots van het Noorden)

 

Uit winnen bij Vitesse, een unicum? Bepaald niet!

De editie van vorig seizoen eindigde in 0-0. Het spektakel werd geleid door de Belgische heer Dierick, die met name richting spelers van de Trots van het Noorden strooide met gele kaarten. Van Dierick werd nadien niets meer vernomen. De beide wedstrijden daarvóór gingen verloren, maar graag blijven we iets langer stilstaan bij de 1-5 van 28 oktober 2009 en de 0-4 van 29 augustus 2008. Bij de 1-5 bekerzege zorgden Thomas Enevoldsen, Leandro Bacuna, Fredrik Stenman en Andreas Granqvist voor de formidabele 0-4 ruststand; Goran Lovre strooide in de tweede helft nog wat extra zout in de Arnhemse wonden. De thuisblijvers, die avond nog veel meer dan anders, kregen gelijk, althans - de thuisvak-bevolkers.

 

De fantastische overwinning van 0-4 waarmee we het seizoen 2008-2009 begonnen zullen we nooit meer vergeten. Het ene doelpunt was nog mooier dan het andere; met name de als bommen indenderende afstandsschoten van Sepp de Roover en Evgeniy Levchenko staan nog haarscherp op ons netvlies. Graag kijken we nog maar eens terug, en krijgen het kippenvel op slag centimeters dik terug op de aarms:

 


Snel terug naar de realiteit!

Onze wensen (waarin we wel vooraf hadden afgezien van een onvervalst 4-4-2 concept waarvoor toch niet geopteerd zou worden) aangaande de opstelling die we graag zouden zien in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk werden voltallig verhoord. In de voorste linie zagen we Henk Bos gaarne als vervanger van de geschorste Leandro Bacuna, en Femi zagen we graag zijn stofzuigende vaardigheden tentoonspreiden; hem schatten we net even hoger in dan de van een schorsing terugkerende Maikel Kieftenbeld.

 

Zoals gezegd: onze wensen werden door de trainersstaf volledig gehonoreerd. FC Groningen begon derhalve als volgt aan de wedstrijd:

 

 

We zagen een Henk Bos die moeizaam/onwennig/nerveus aan het duel begon, maar groeide in de wedstrijd en meer mannetjes wist te passeren dan bv. Mitchell Schet in alle voorgaande duels opgeteld. Ook wist hij ons meer te overtuigen dan recentelijk Leandro Bacuna en zolang Filip Kostic nog niet basisplaatswaardig is (al zagen we vanochtend op de training een paar erg leuke acties van hem - de jonge Serviër moet echter nog veel en veel constanter worden) is Henk Bos in onze ogen de beste vleugelaanvaller, na Andraz Kirm.

 

 

Deze week zagen we op Sportpark De Koepel een tweetal interessante trainingssessies. De training kon beide dagen grofweg in twee gedeeltes worden gesplitst. In het eerste deel werd geoefend op het opzetten van aanvallen; we zagen hier Andraz Kirm op links en Leandro Bacuna als rechter flankaanvaller acteren. Toen Robert Maaskant zijn basismannen echter voor de afsluitende partij om zich heen verzamelde zagen we dat Leandro Bacuna zowel gisteren als vandaag had plaatsgemaakt voor Henk Bos. Kortom, de trainersstaf is er nog niet helemaal uit. Keert Leandro Bacuna na zijn schorsing terug in de basis, of is hem hetzelfde lot beschoren als Maikel Kieftenbeld, die na zijn schorsing uitgezeten te hebben slechts de bank mocht warmhouden? (De term 'warmhouden' is gezien de voetbalonwaardige omstandigheden van de laatste dagen ietwat misplaatst, dat geven we grif toe.) Morgen, of uiterlijk zaterdagochtend weten we meer - er staan immers nog twee trainingssessies op het programma voordat we zondag met tegenzin de wekker zetten omdat we al om 12:30 uur in de sfeerloze Gelredome-sporthal worden verwacht.


Geeft FC Groningen Fred Rutten zondag de genadeklap?

Volgaarne. Ons droomscenario is dat Bony nog vóór komende zondag door deze of gene Russische miljardair wordt opgehaald, waarna dhr. Rutten zich opnieuw bekocht zal voelen. Geen versterkingen in de winterstop, verzwakkingen daarna - heerlijk. Ziek zal hij zich wel niet wéér melden, maar na een ontmanteling van zijn kwalitatief gedecimeerde ploegje door FC Groningen zit zijn lijdensweg er ongetwijfeld per direct op. Krijgt 'De Snor' dan gelijk, en wordt Shota Arveladze Ruttens opvolger, of komt er eerst nog een exotische tussenpaus? Ons zal het worst wezen. Vitesse heeft de laatste jaren in sneltreintempo een imposant haatgehalte veroverd en verdient een pak slaag, van ons welteverstaan.

 

 

We gaan het allemaal zien zondag. We zien uit naar de beide nog resterende trainingen (niet vanwege het takkenweer, maar vanwege mogelijke opstellingsontboezemingen) en naar het perspraatje met Robert Maaskant. En dan ... op naar weer een prachtig resultaat in een uitwedstrijd! Gewoon, omdat het kan, vooral dit seizoen! Tot nu toe werden al vier Eredivisieduels op vreemde bodem gewonnen. Formidabel! Vergelijk dit eens met de laatste vijf seizoenen. 2011-2012: twee uitzeges in 17 potjes, 2010-2011: vijf, 2009-2010: vijf, 2008-2009: zes, 2007-2008: zes. Er resteren in de nog lopende jaargang zes uitwedstrijden. Aanscherpen die statistieken!

 

Tot morgen!

 

UPDATE vrijdag 15 februari 2013: Opstelling lijkt ongewijzigd te blijven; Henk Bos basis

Bij de hesjesverdeling werd tijdens de voorlaatste training in de aanloop naar het uitduel bij Vitesse duidelijk dat Robert Maaskant in zijn elftal dat RKC versloeg vermoedelijk geen wijzigingen aanbrengt. Dit betekent dat Henk Bos als linker vleugelaanvaller zal starten en dat de van een schorsing terugkerende Leandro Bacuna op de bank begint.

 

 

De spelers werkten een gedreven training af; we hopen dat het fanatisme naar zondag gecontinueerd kan worden!

 

De beide opstellingen in de afsluitende partij:

 

Basis:

 

Bos - Zeefuik - Kirm

Lindgren - De Leeuw - Femi

Burnet -van Dijk - Kwakman - Kappelhof

Bizot

 

Tegenstanders:

 

Kostic (Johansson) - Texeira - Bacuna

Sparv - Ben Moussa - Kieftenbeld

Van Nieff - Bakker - Letschert - Magnasco

Luciano

 

Apart waren bezig: Schet, Van Moorsel, Johansson, Cristovao en Batbay. Dit vijftal verliet de training eerder dan de rest; Mitchell Schet, Paco van Moorsel en Emil Johansson verwachten we zondag niet bij de wedstrijdselectie. Emil Johansson kwam later overigens weer terug en deed nog even mee met het partijspel, opvallend genoeg als linksbuiten op de positie van Filip Kostic. Emil had even daarvoor met Henk Veldmate gepraat.

 

 

Onder de aanwezigen ook Stef de Bont van Voetbal International, volger van zowel FC Groningen als Vitesse:

 

 

David Texeira scoorde voor de tegenstanders van de basis, omdat Lorenzo Burnet zo vriendelijk was om Leandro Bacuna een vrije doortocht te verlenen. Burnet zal zondag echt veel en veel beter moeten verdedigen dan vandaag.

 

Rasmus Lindgren scoorde de gelijkmaker uit een prachtige aanval die was opgezet door Kees Kwakman; Michael de Leeuw was verantwoordelijk voor de assist. Kees Kwakman leek vervolgens de 2-1 te maken, maar materiaalman Igor, die als grensrechter mocht optreden, vlagde - in onze ogen ten onrechte - voor buitenspel. Dat de basis alsnog won uit een vrije trap van Rasmus Lindgren mag Luciano zich aanrekenen. Hij liet de bal door z'n handen glippen...

 

Voorbeschouwing RTV Noord:

 


Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Eric Smit

 

DSC_9337 (Small)
DSC_9338 (Small)
DSC_9339 (Small)
DSC_9343 (Small)
DSC_9345 (Small)
DSC_9346 (Small)
DSC_9350 (Small)
DSC_9356 (Small)
DSC_9358 (Small)
DSC_9361 (Small)
DSC_9371 (Small)
DSC_9373 (Small)
DSC_9374 (Small)
DSC_9380 (Small)
DSC_9383 (Small)
DSC_9385 (Small)
DSC_9391 (Small)
DSC_9393 (Small)
DSC_9398 (Small)
DSC_9407 (Small)
DSC_9418 (Small)
DSC_9434 (Small)
DSC_9439 (Small)
DSC_9446 (Small)
DSC_9452 (Small)
DSC_9461 (Small)
DSC_9469 (Small)
DSC_9470 (Small)
01/28 
start stop bwd fwd

 

UPDATE afsluitende training zaterdag 16 februari 2013:

Opstelling opnieuw ongewijzigd; Henk Bos linker aanvaller; scorend vermogen neemt toe

 

Tijdens de afsluitende training in de aanloop naar het uitduel bij Vitesse zagen we op een mistig TCN trainingsveld (het veld in de Euroborg ligt er volkomen vertrapt bij en mocht van de grasmeesters niet gebruikt worden) geen verrassingen. Aan de basisopstelling waarmee de hele week al is getraind is op het laatste moment niet meer gesleuteld.

 

Luciano, Andraz Kirm en Filip Kostic trappen samen een balletje

 

Robert Maaskant heeft de selectie om zich heen verzameld

 

Positieve ontwikkeling: daar waar trainingspartijtjes in het recente verleden steevast in 0-0 eindigden, daar zien we de laatste tijd zelden nog doelpuntloze potjes. Ook vandaag werd er weer gescoord in de korte afsluitende partij. Eerst was het Henk Bos die een assist van Género Zeefuik doeltreffend afrondde; Virgil van Dijk kopte hard raak uit een corner van Andraz Kirm. Tussendoor verschalkte Tim Sparv, die vanochtend als linker centrale verdediger opereerde, doelman Marco Bizot met een harde lob van afstand. Bizot voorkwam met een prachtige reflex verdere schade bij een van richting veranderde voorzet van Mitchell Schet. Bizot viel ook op door zijn duidelijke coaching. Hij zette zijn mannen goed aan tot het zetten van druk naar voren.

 

Robert Maaskant praatte aan het begin van de training goed in op zijn groep en wees de spelers op de kwaliteiten maar ook op de tekortkomingen van Vitesse. Het strijdplan om morgen een mooi resultaat te behalen ligt klaar! Een lekker potje teambuilding zorgde voor de echte teamspirit.

 

In de afsluitende partij was ervoor gekozen om bij de tegenstanders van de basis zoveel mogelijk eerste elftal-spelers op te stellen. Om die reden deden spelers als Nick Bakker, Hilal Ben Moussa en Yoëll van Nieff niet mee aan dit deel van de training. Timo Letschert was enige Jong FC Groninger die mocht meedoen. Hij speelde weer als rechter centrale verdediger. Leandro Bacuna speelde 'op tien'. Paco van Moorsel speelde zeer gedreven. Groot compliment voor zijn instelling, die het hele seizoen al niets te wensen overlaat, ondanks de slechts sporadische speeltijd in het eerste elftal die hem wordt gegund. Afwezig waren Paulo Francisco en Richairo Zivkovic. Zivkovic zou vandaag met FC Groningen A1 meedoen, maar het uitduel bij Willem II A1 werd afgelast.

 

De beide opstellingen in de afsluitende partij:

 

Basis:

 

Bos - Zeefuik - Kirm

Lindgren - De Leeuw - Femi

Burnet -van Dijk - Kwakman - Kappelhof

Bizot

 

Tegenstanders:

 

Kostic - Texeira - Schet

Kieftenbeld - Bacuna - Van Moorsel

Johansson - Sparv - Letschert - Magnasco

Luciano

 

Fotoreportage van de afsluitende training van Patrick Stinissen

 

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
01/24 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.