Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

389 gasten online

Robert Maaskant: "Ik ken her en der nog wel wat Russen, eens kijken of Bony snel verkocht kan worden"

Robert Maaskant is vanmiddag tijdens zijn wekelijkse perspraatje ingegaan op de wedstrijd die FC Groningen zondag tegen Vitesse speelt. De hoofdtrainer beschouwt dit als een zware uitwedstrijd, ook al ziet hij Vitesse niet als kampioenskandidaat. Hij is niet van plan Wilfried Bony met mandekking te bestrijden. Het zal aan Kees Kwakman, Virgil van Dijk en Femi zijn om het 'aardige koppel' Bony/Reis uit te schakelen.

 

Maaskant zei overigens gekscherend dat hij, als hij in de clubleiding van Vitesse zou zitten, Bony snel zou verkopen. Hij kent her en der nog wel wat Russen en zal nog even gaan schakelen om te zien of de verkoop van Bony een handje geholpen kon worden.

 

Maaskant houdt zondag waarschijnlijk vast aan hetzelfde elftal als de ploeg die RKC Waalwijk zaterdag versloeg. Gedubd wordt er nog over de positie van tweede buitenspeler. Andraz Kirm zal in de basis starten; de keuze voor de tweede flankspeler gaat tussen Leandro Bacuna (heeft power) en Henk Bos. Maaskant gaat waarschijnlijk Henk Bos opnieuw het vertrouwen geven

 

Wie we zondag niet zullen zien is Mitchell Schet. Schet komt volgens Maaskant even niet voor in de plannen van de trainersstaf, ook al is hij hersteld van zijn knieblessure. Hij zit waarschijnlijk niet bij eens bij de wedstrijdselectie, en het is aan Schet zelf wanneer hij weer kan terugkeren. Het passeren van Schet heeft alles te maken met vorm, trainingsintensiteit en het willen terugvechten vanuit een moeilijke situatie. De trainersstaf wil hem hier overigens wel bij helpen.

Robert Maaskant las vanmorgen een interview met Alex Pastoor, trainer van N.E.C. dat als succesclub werd betiteld. Maaskant: "Zo dicht ligt het dus bij elkaar." Hij doelt op de grote impact van een serie wedstrijden die in winst worden omgezet. 

 

Ontwikkeling bij FC Groningen sinds de winterstop

Bij FC Groningen is sinds de winterstop één en ander in positieve zin gedraaid, aldus de hoofdtrainer van FC Groningen. Tegen N.E.C. en RKC Waalwijk signaleerde hij een hoger niveau qua positiespel en voetballend vermogen; het leidde tot meer kansen en hierdoor zijn er ook meer spelers in vorm geraakt. Maaskant noemde Género Zeefuik en Femi die sinds het trainingskamp, waarin volgens de trainer goede dingen zijn gedaan, als voorbeelden van spelers die in een steeds betere vorm zijn gaan steken. Dit heeft volgens hem ook te maken met de aanwezigheid van Rasmus Lindgren. De Zweed speelt volgens Maaskant nog niet eens zo heel goed, maar brent rust in de ploeg, is slim, roept kleine dingen en dit komt de ploeg ten goede. Rasmus speelt net als Andraz Kirm ("Die had al op 20-30 assists kunnen staan") volwassen, en daarom zijn deze spelers gehaald.

 

Maaskant vond de zege van 'slechts' 2-1 tegen RKC meer dan verdiend; na afloop vond hij Erwin Koeman erg bescheiden in zijn commentaar.

 

De trainer ziet ook progressie bij andere spelers. David Texeira is volgens hem enorm in vorm (de Uruguayaan scoorde afgelopen maandag twee maal voor Jong FC Groningen); ook Stefano Magnasco is op de weg terug. Maaskant heeft over de gewenning van spelers die naar een andere club gaan gelezen. Het schijnt dat nieuwe spelers zich in het algemeen na een half jaar op hun gemak voelen bij een andere club; deze periode van gewenning kan bij buitenlandse spelers langer zijn en als ze de taal niet machtig zijn nóg langer.

 

Magnasco heeft de opwaartse lijn echter te pakken. De concurrentiestrijd in de groep en de scherpte van de selectie doen hem goed; Maaskant ziet dat er binnen zijn groep ook meer gecommuniceerd wordt en dit zijn allemaal aspecten die de basis vormen voor een solide elftal.

 

Maaskant over Vitesse

De uitwedstrijd bij Vitesse typeert de trainer als zwaar. Vitesse werd twee weken geleden nog genoemd als kampioenskandidaat, maar dit heeft Maaskant nooit zo gezien. Hij vindt ajax en PSV beter, en zelfs FC Twente, dat in een enorme dip zit, schat hij hoger in.

 

FC Groningen speelde in de thuiswedstrijd tegen Vitesse 80% op de helft van Vitesse, maar werd meedogenloos afgestraft in de counter en kreeg met 0-3 klop. Het zal zondag in Arnhem beter moeten, aldus Maaskant.

 

Op de vraag hoe Maaskant omgaat met Wilfried Bony antwooorde hij: "Ik denk dat ik hem een hand ga geven, en ik zou hem snel verkopen." Vitesse heeft met Bony en Jonathan Reis een 'aardig koppel' en heeft aan de buitenkant ook snelheid. Theo Janssen zal niet spelen; wellicht speelt Simon Cziommer in zijn plaats, al zou er ook gekozen kunnen worden voor het centraal laten spelen van Tomáš Kalas waardoor Jan-Arie van der Heijden zou kunnen doorschuiven. Omdat Rutten echter nooit zoveel wisselt denkt Maaskant dat voor Cziommer zal worden gekozen.


Henk Bos / Leandro Bacuna

De basis zal komende zondag vermoedelijk intact worden gelaten, al wordt er nog gekeken naar Henk Bos en Leandro Bacuna. Henk Bos speelde tegen RKC nog niet erg effectief, maar je moet er als eerste elftalspeler van FC Groningen wel staan. Aan de andere kant pleit er veel voor om hem opnieuw het vertrouwen te geven. Maaskant: "We kunnen jonge jongens nu het vertrouwen geven." Leandro Bacuna heeft ontegenzeggelijk meer power dan Henk Bos; de definitieve afweging tussen Bos en Bacuna moet nog gemaakt worden. Wij houden het echter absoluut op Henk Bos.

 

Lorenzo Burnet /Yoëll van Nieff / Emil Johansson

Maaskant vindt dat Burnet 'in een redelijke vorm' steekt. Dat hij verdedigend nog wel eens steekjes laat vallen heeft met kwaliteit te maken, maar ook met het feit dat hij geen speler als Dusan Tadic meer vóór zich heeft staan. Tadic liet al zijn medespelers veel beter voetballen; dat ligt nu iets anders. Yoëll van Nieff wordt gezien als Burnets vervanger, ook in het licht van de toekomst. Emil Johansson heeft het volgens Robert Maaskant niet gebracht.


Paco van Moorsel

Ook Van Moorsel speelt momenteel niet. Bij hem ligt de situatie echter anders dan bij Mitchell Schet (zie hierboven). Maaskant neemt Van Moorsel niks kwalijk. Hij traint volle bak en is technisch begaafd. Er wordt echter de voorkeur gegeven aan Michael de Leeuw, die Maaskant niet van de positie 'op tien' wil afhalen. De Leeuw speelt pas voor het tweede jaar in de Eredivisie, verbetert zich nog en krijgt het vertrouwen. Dit betekent dat een speler als Andraz Kirm ook niet 'op tien' wordt opgesteld.

 

Vermoedelijk opstelling FC Groningen tegen Vitesse:

 

 

Vermoedelijke bankbezetting:

Luciano, Magnasco, Bakker, Kieftenbeld, Sparv, Bacuna, Texeira

(niet uit te sluiten valt dat Hilal Ben Moussa in plaats van Tim Sparv of Maikel Kieftenbeld wordt gekozen)

 

Vermoedelijk niet bij de selectie:

Johansson, Van Moorsel, Kostic, Schet

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.