Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

537 gasten online

Robert Maaskant: "Spelers zijn na slechte tweede helft tegen Vitesse revanchebelust; morgen weer samen met de supporters: wedstrijd tegen RKC smaakt naar meer"

Robert Maaskant ging vanmiddag tijdens het perspraatje in op de wedstrijd tegen PEC Zwolle, waarvoor overigens nog voldoende kaarten beschikbaar zijn. Aan de opstelling van de twee laatste wedstrijden wordt niet gesleuteld, en dit betekent dat Henk Bos voor de derde maal op rij een basisplaats wordt gegund. Over zijn positie is door de trainersstaf nog wel getwijfeld, omdat 'Henkie' nog niet helemaal op het niveau zit om in het eerste elftal te kunnen spelen.

 

Henk Bos krijgt echter opnieuw het vertrouwen omdat Mitchell Schet en Leandro Bacuna nog niet laten zien dat ze het beter kunnen doen. Leandro Bacuna speelde goed bij de beloften, maar viel tegen Vitesse niet goed in. Bacuna heeft het volgens Maaskant op papier qua potentie, vechtlust en fysiek helemaal in zich, maar: "Hij moet het in het stadion laten zien. Om met Wim Rijsbergen te spreken: 'Papier beweegt niet.' " Bos kan goed voetballen, is dreigend, kan kansen creëren en kan in kleine ruimtes uit de voeten. Hij kan bovendien tactisch goed met Lorenzo Burnet samenspelen, aldus Maaskant.

 

Met de concurrentie van Bos (Bacuna en Schet) is gesproken; beiden weten dat ze meer moeten doen (op de training en bij de beloften, maar vooral tijdens invalbeurten in het eerste) om terug te kunnen keren in de basis. Spelers vinden dit soms niet fair, maar de trainers denken wel eens anders over wat fair is dan de spelers dat doen. Maaskant vindt wel dat Henk Bos wat meer schroom van zich mag afgooien, hij moet het nu een keer echt laten zien.


Lees verder over de irritaties van Art Langeler met betrekking tot Robert Maaskant!

PEC Zwolle 

PEC doet het dit seizoen volgens Robert Maaskant goed, en dat vindt hij knap, ook al heeft de club niet zo'n kleine begroting als het de club zelf doet voorkomen. "Mateusz Klich en Denni Avdić komen immers uit de Bundesliga."

 

Zwolle heeft het volgens de trainer goed gedaan tegen de topclubs (thuis gewonnen van Feyenoord en gelijk tegen FC Twente; uit gewonnen bij PSV) en de club staat in de halve finale van de KNVB-beker. FC Groningen is dus gewaarschuwd.

 

De halve finales (PEC Zwolle - PSV en ajax- AZ) worden a.s. woensdag gespeeld; Maaskant denkt dat de wedstrijd tegen PSV morgenavond wellicht meespeelt bij PEC: spelers zullen niet geblesseerd willen raken en dus fit en gezond willen blijven.

 

De hoofdtrainer wijst er ook op dat PEC in geen enkele wedstrijd dominant is geweest qua aantal kansen: in alle duels had de tegenstander meer kansen dan PEC zelf. FC Groningen wil daar gebruik van maken. De FC scoort zelf niet gemakkelijk en zal zich dus een veelvoud aan kansen moeten creëren.

 

Als FC Groningen de opgaande lijn van de winstpartijen tegen AZ en RKC Waalwijk kan doortrekken, dan kan het nu drie wedstrijden op rij winnen tegen lager dan FC Groningen geklasseerde ploegen die het in de heenronde ook al heeft verslagen. (Na PEC Zwolle wachten Roda JC-uit en NAC Breda-thuis, red.)

 

 

(Art Langeler is door deze uitspraak geïrriteerd, aldus Wim Masker in de Gezinsbode. De trainer van PEC Zwolle denkt ten onrechte dat Robert Maaskant heeft gezegd dat FC Groningen nu een serie van drie mindere tegenstanders krijgt. Langeler: "Wij voetballen beter en aanvallender dan FC Groningen, dat het van zijn hard werken en fysieke kracht moet hebben en het liefst vanaf eigen helft speelt." Hij denkt dat zijn spelers geprikkeld zullen zijn door de (niet gedane) uitspraak: "Ik in elk geval wel. Ik vraag me af of Maaskant wel de kwaliteiten van de Eredivisie kent.")


Stefano Magnasco

De Chileen zit morgen niet bij de selectie, maar dit heeft alleen als reden dat ervoor wordt gekozen om een extra aanvaller (Mitchell Schet) mee te nemen omdat er mogelijk voorin wat meer creativiteit nodig is. Dit is aan Magnasco uitgelegd. De trainersstaf is wel tevreden over de vorderingen van Magnasco die steeds dichterbij het niveau komt waarvan de trainers denken dat dat nodig is om te spelen. Aanvallen kon hij al goed; Stefano maakt vooral progressie in verdedigend opzicht, maar ook qua 'agressie' en communicatie. In defensief opzicht anticipeert hij steeds beter, daar waar er in het verleden elke wedstrijd 4-5 ballen over hem heen vlogen. Maaskant, met een grijns: "Goed gescout!"

 

De trainersstaf hadden er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om één van de twee controleurs (Maikel Kieftenbeld of Tim Sparv) niet bij 'de achttien' te halen, maar hiervoor is niet gekozen. Als rechtsback Johan Kappelhof vervangen moet worden, dan zal zijn positie vermoedelijk worden ingenomen door Maikel Kieftenbeld of Leandro Bacuna. Nick Bakker gaat mee voor de overige drie posities achterin.

 

Vitesse-uit

Maaskant is het eens met de opmerkingen van Hans Nijland, dat de ploeg met meer durf had mogen spelen, en dat dat je dat ook had mogen verwachten na de zeges tegen AZ en RKC (Maaskant, grijnzend: "Al moet Nijland zich natuurlijk niet met technische zaken bemoeien"). De trainer vond dat FC Groningen in de eerste helft wel goed speelde. Er was bewust voor gekozen om niet hoog druk te zetten (dit deed de ploeg thuis tegen Vitesse wel, maar werd keihard weggecounterd) en om gesloten te spelen. De ploeg kwam na de rust met vertrouwen naar buiten, maar kreeg in de tweede helft echter een tik door de 1-0. De ploeg heeft zich laten overdonderen. Maaskant: "Kennelijk kun je ook als je een goede stap hebt gezet qua vertrouwen, verkregen door de overwinningen tegen AZ en RKC, met deze jonge groep een terugval krijgen."

 

De spelers realiseren zich terdege dat de tweede helft van de uitwedstrijd bij Vitesse niet goed was en zijn revanchebelust. Ze willen het weer samen met de supporters doen: "De wedstrijd tegen RKC smaakt naar meer."

 

Maaskant blijft het aanstekelijk vinden met wat voor een energie Michael de Leeuw speelt. "Al is het al even geleden dat hij heeft gescoord."


Filip Kostic

Kostic speelde afgelopen maandag niet bij de beloften omdat besloten was dat Schet en Bacuna zouden spelen. Kostic heeft overigens bijna alles bij Jong FC Groningen gespeeld. Er veranderen wel dingen bij hem, maar de trainersstaf denkt niet dat hij het verschil nu al gaat maken en neemt hem daarom niet mee in de selectie tegen PEC Zwolle. FC Groningen verkeert niet in de positie dat het zomaar wat kan uitproberen. Bij een ploeg als FC Utrecht, dat al praktisch zeker is van de play-offs, zou dat wellicht wel kunnen, maar bij FC Groningen is dat nu nog niet het geval. Hetzelfde geldt voor spelers als Hilal Ben Moussa, Timo Letschert en Yoëll van Nieff. Het drietal is uitstekend bezig, maar je staat zomaar niet in het eerste.

 

Maaskant over Filip Kostic: "Maar misschien zien we het verkeerd en leeft hij op als hij in het eerste speelt."

 

Over de drastisch veranderde, geblondeerde coupe van de Serviër merkte Maaskant subtiel op: "Ik had er zelf niet voor gekozen." Wij ook niet, oordeelt u zelf ;-)

 

(foto: Virgil van Dijk)

 

Opstelling FC Groningen tegen PEC Zwolle:

Bizot; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Femi, De Leeuw, Lindgren; Kirm, Zeefuik, Bos

 

Bankbezetting: Luciano, Bakker, Kieftenbeld, Sparv, Schet, Bacuna, Texeira

 

Niet bij de selectie: Magnasco, Johansson, Van Moorsel, Kostic

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.