Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

96 gasten online

Voorbeschouwing Roda JC - FC Groningen

Tussen de Euroborg en het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade mogen dan op de kop af 339 km prijken - over de prestaties van het van week tot week verder afdwalende vaderlandse schutterende scheidsrechterskorps wordt in beide uithoeken van Nederland volstrekt identiek gedacht.

 

Wekelijks moeten we weer tandenknarsend aanzien hoe volstrekt onbekwame lieden als blinden over het veld of langs de lijn draven, hiermee de door liefdadigheidsinstelling Zeist gearrangeerde verborgen werkloosheid treffend illustrerend. FC Groningen en Roda JC staan dit seizoen met 2-2 gelijk als het gaat om geseponeerde rode kaarten, maar als de aan Roda JC-speler Abel Tamata wegens luchtfietserij van een speler van FC Utrecht toegekende rode kaart vrijdagochtend eveneens wordt ingetrokken (de tuchtcommissie kwam vanavond bij elkaar en doet morgenochtend uitspraak), dan nemen de Limburgers zowaar een voorsprong in dit klassement.

 

De KNVB verkondigde gisteren op het kwalijke digitale domein vol trots dat het (overigens volstrekt terecht niet door Robert Maaskant ondertekende) 'handvest betaald voetbal' heeft geleid tot een massale stijging van het aantal gele kaarten wegens protesteren. Werden tot 21 december jl. in de Eredivisie nog 26 van de 536 gele kaarten voor wat onbeduidende praatjes verstrekt (4,85%), sinds de beruchte datum is het percentage explosief gestegen tot 13,57% (30 van de 221 gele prenten). Goed bezig, Zeist!

 

Rode kaart Abel Tamata geseponeerd; Roda JC belegt ingelast trainingskamp

Op vrijdagochtend 1 maart 2013 is de rode kaart van Roda JC-speler Abel Tamata conform een ieders verwachtingen geseponeerd. De van PSV gehuurde verdediger, die eerder dit seizoen uitgerekend in de uitwedstrijd bij PSV in eigen doel schoot, is hierdoor tegen FC Groningen gewoon inzetbaar. Inmiddels is de selectie van Roda afgereisd naar Mierlo voor een ingelast trainingskamp, zo bericht Mark-Jan Fledderus op Twitter.

 

Training vrijdag 1 maart 2013:

Femi blijft uit voorzorg binnen maar lijkt geen probleem voor zondag

 

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdag 1 maart 2013, de voorlaatste in de aanloop naar het uitduel bij Roda JC, inclusief fotoreportages van Eric Smit en Patrick Stinissen!

 

In Groningen is het geduld met de lamlendige amateurs die door de KNVB steevast op het wedstrijdformulier worden geplemd al maandenlang tot het absolute nulpunt gedaald, maar ook in Kerkrade is men het gestumper van de dilettantische, kaartenwapperende jandoedels nu ook definitief zat. In het Koempels Pleasure Dome kunnen we glimlachend lezen dat er komende zondag op de Westtribune 4.500 rode vellen papier worden neergelegd. Wij citeren:

 

"Na de derde onterechte kaart die Roda JC Kerkrade dit seizoen van een falende arbitrage heeft gekregen gaat supportersvereniging West Side Ultra's actie voeren tegen de KNVB. De actie is bedoeld om duidelijk te maken dat de KNVB-scheidsrechters niet serieus meer kunnen worden genomen. Deze protestactie voltrekt zich komende zondag tijdens het duel van Roda tegen FC Groningen. Op de westtribune zullen er dan 4.500 vellen rood papier op de stoeltjes liggen die gezamenlijk één rode kaart moeten vormen tegen de erbarmelijk slechte fluiters die de KNVB aanstelt. De supportersvereniging dringt aan op een ordelijk verloop van deze actie waarvan het de bedoeling is dat deze bij de KNVB als een duidelijk statement overkomt."

 

 

Minstens zo humoristisch is de discussie die zich op de site heeft ontwikkeld. Iemand stelt de vraag waarom er niet op alle tribunes rode vellen papier worden neergelegd. Ene Miewie geeft de mentaliteit van de vaak massaal thuisblijvende en apathische Roda-supporters treffend weer: "Ons publiek is te lam om tegelijk een minuut lang een vel papier hoog te houden."

 

Hoe dan ook, wij hebben zin in een lekkere pot voetbal, waarin de supporters van beide kampen zich zullen laten horen. Daar waar het thuispubliek letterlijk met een rode waas voor de ogen aan de wedstrijd zal beginnen, daar zal het in het uitvak eveneens koken - maar aldaar is sprake van een gezonde, positieve groen-witte energie. De Groningen Fanatics bestaan nl. 10 jaar, en dat zullen ze laten weten ook. Bij dit jubileum pas maar één passend geschenk: drei puntn!

 

 

Snel door naar de wedstrijd van komende zondag!

Roda JC zag zijn wedstrijd in de Galgenwaard al na 18 minuten door Poedel Wiedemeijer (strooide ook al eens met rode kaarten voor Groningers in onze wedstrijd bij Heracles) verkracht die toen al Abel Tamata naar de catacomben stuurde. Als Sinterklaas in zijn beste jaren gaf hij de thuisploeg ook nog een strafschop, en de ploeg van Ruud Brood vond het toen allemaal wel best en liet zich gewillig naar de slachtbank leiden; de 4-0 eindstand was slechts een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Wij betwijfelen echter of Roda met een voltallig team wél een resultaat geboekt zou hebben. In de 13 tot nu toe gespeelde uitwedstrijden won het zegge en schrijve één maal. Het kan geen toeval zijn dat provinciegenoot VVV-Venlo tot nu toe het enige slachtoffer van de Kerkradense dadendrang was. Eenmaal buiten de provincie aangekomen zakt de voorgenomen moed ver weg in de koempelse schoenen en blijft er een elftal makke schapen over dat net zo makkelijk te kloppen is als FC Groningen vrouger in oetwedstriedn.


De tijden zijn echter aan het veranderen. De Trots van het Noorden won dit seizoen acht van z'n 24 potjes, maar verdeelde de overwinningen keurig over thuis- en uitduels: vier maal werd de volle buit in de eigen Groene Hel weggekaapt, vier maal was een onvervalste 4-5-1 catenaccio-strategie goed voor drie punten.

 

Afgelopen zaterdag leek op een ijskoude teleurstelling uit te draaien, maar dankzij een doelpunt van Michael de Leeuw in de laatste seconden  trilde de Euroborg ouderwets op z'n grondvesten en togen we tevreden, en met een brede glimlach en een gebalde vuist huiswaarts. De overwinning doet terugdenken aan goede oude Oosterpark-tijden. Mooi voetbal werd maar zelden geboden, het draaide om de punten. Werden die punten letterlijk bij elkaar geharkt, dan was de zondagmiddag meer dan geslaagd. U hoort ons niet klagen als we op de nu ingeslagen weg voortgaan en op die manier sneaky maar steady de play-offs binnenglippen. Die om Europees voetbal, welteverstaan.

 

De Euroborg explodeert van vreugde na het doelpunt van Michael de Leeuw

 

Situatie aflopende contracten

We doen dit al weken met een ijzersterk defensief middenveld, waarin Rasmus Lindgren en Femi de verdediging veel werk uit handen nemen. We gaan er zonder meer vanuit dat we na dit seizoen afscheid gaan nemen van de Nigeriaan, al laat hij deze week in Voetbal International optekenen dat een langer verblijf wat hem betreft niet op voorhand is uitgesloten. Hij vindt het niet raar dat hij nog niets van de FC heeft gehoord: "Ik heb weinig gespeeld. We hebben heen haast. Ik heb wel een paar andere mogelijkheden, maar het zijn geen opties waar ik om sta te springen. Ik wacht af wat de club van plan is."

 

De club zal vermoedelijk echter niet beogen langer met Ajilore door te gaan, zo vermoeden wij. Door de namen van Johansson, Femi, Kwakman, Sparv, Luis Pedro (verhuurd), Keurntjes (verhuurd) en Batbay (laatste jaar Jong FC Groningen) konden wel eens strepen gehaald gaan worden en wat ons betreft blijft het bij een tweetal gerichte kwaliteitsaankopen waarmee de creativiteit in het elftal en de balans jong/oud verder geoptimaliseerd kan worden. Maar dit is voer voor latere bespiegelingen; laten we ons nu even focussen op de korte termijn!

 

Vandaag zagen we op de training al een een kleine voorbode voor de opstelling die Robert Maaskant en zijn assistenten zondag wel eens uit de hoge hoed konden gaan toveren. Lorenzo Burnet heeft hamstringklachten en lijkt Roda-uit niet te halen; voor hem in de plaats rukt Yoëll van Nieff in het elftal. Niet Emil Johansson (op het derde plan geraakt) en niet neo-A-selectiespeler Nick Bakker (uit bij ajax nog wel als linksback opgesteld, en ervarener en verder in z'n ontwikkeling dan Yoëll van Nieff (logisch, Nick is een jaar ouder), maar meer een centrale verdediger), maar Van Nieff mag zich op zijn debuut in het eerste elftal gaan verheugen. Nadat Hilal Ben Moussa op 2 februari jl. al zijn debuut in de hoofdmacht maakte is het nu de beurt aan een andere speler van Jong FC Groningen. Een prima ontwikkeling!

 

(Van Nieff wil nog wel eens een verdedigend foutje maken dat tot penibele situaties achterin c.q. tegendoelpunten leidt. Hieraan moet hij zeker nog werken!)

 

Minder blij zijn we met het passeren van Henk Bos door Leandro Bacuna, althans - afgaande op de training van donderdagochtend. Niet dat Henkie de laatste drie duels, waarin hij steevast in de basis mocht starten, de pannen van het dak speelde, maar we hebben zelden iemand zó slecht zien invallen als Bacuna jl. zaterdag. Wat ons betreft start Henk Bos komende zondag opnieuw in de basis, bij gebrek aan alternatieven. Mitchell Schet heeft immers een 'paardenkus' op z'n bovenbeen en is dus geen optie. We zullen het zien of de trainersstaf één en ander de komende twee trainingen nog gaat omgooien.

 

Yoëll van Nieff, begin vorig jaar als aanvoerder van FC Groningen A1,

nu eerstejaars beloftenspeler en ruikend aan het eerste elftal

 

Voorlopige prognose opstelling FC Groningen tegen Roda JC:


Bacuna (*) - Zeefuik - Kirm (*)

Lindgren (*) - De Leeuw - Femi

Van Nieff - Kwakman (*) - Van Dijk (*) - Kappelhof

Bizot

 

(*): staan op scherp en dus geschorst bij de volgende gele kaart- een handvol inmiddels...

 

Historie uitduels bij Roda JC: vaak een groen-wit tranendal

Een vluchtige blik op de statistieken van eerder gespeelde duels in Kerkrade [vaak een Duits overkomend bolwerk (Danke, bitte na een doelpunt van Roda en Duitse reclameborden (Ich bin doch nicht blöd!) - Zum Kotzen!) maar de laatste jaren weer wat normaler overkomend] leert ons dat we nog niet al te vaak een lekkere thuisreis hebben gehad. Op 11 november 2007 waren we exact 12 uur van huis, zaten van die 12 uur meer dan de helft in de bus en zagen tussendoor een doelpuntenfestijn. Net als een uitwedstrijd eerder, toen we ons Waterloo in Nijmegen vonden, gingen we met 5-1 kopje onder, om een seizoen later echter met 2-5 te zegevieren. We kunnen deze pot rustig als de one man-show van Marcus Berg, die vier maal scoorde, typeren, en als zelfs Femi gaat scoren, zoals hij die wedstrijd deed - tja, dan zijn we echt getuige van iets memorabels. Andreas Granqvist scoorde overigens in eigen doel, maar dat is iets minder zeldzaam.

 

Roda JC - FC Groningen werd op 20 december 2008 maar liefst 2-5!

(foto's: Trots van het Noorden)

 

Daarna werd er echter weer tweemaal jammerlijk verloren, dus het is tijd voor een stevige revanche, tijd om eens goed huis te houden! Een versteviging van onze vorige week veroverde positie in het linker rijtje moet het doel zijn. We zouden op gelijke hoogte kunnen komen met de nummer acht., ADO Den Haag, en tegelijk verder afstand kunnen nemen van de nummer 10, Heracles Almelo - ware het niet dat beide concurrenten tegen elkander moeten spelen. Van beide ploegen verliest maximaal eentje dit duel, maar hoe dan ook - een zege van FC Groningen in Kerkrade zorgt ervoor dat we goede zaken doen op de ranglijst. In de wetenschap dat NAC Breda vervolgens in Grunn op bezoek komt kunnen we constateren dat we de toch al imposante reeks (drie zeges in de afgelopen vier duels) verder cachet kunnen geven en van dit tot nu toe niet bijster indrukwekkende seizoen een fraaie jaargang kunnen gaan maken.

 

Marcus Berg heeft de 1-4 gescoord; Goran Lovre juicht mee

 

Toekomst Robert Maaskant versus toekomst Henk Veldmate

Als Robert Maaskant zege op zege blijft stapelen, dan verstevigt dit zijn onderhandelingspositie. Maaskant hoorde nog niets van de FC en het lijkt uitgesloten dat de wens van Henk Veldmate om nog deze maand, die nog maar een paar uurtjes duurt, een clubbeslissing te vellen over het al dan niet aanbieden van een nieuw contract aan de hoofdcoach zijn beslag gaat krijgen.

 

Waarschijnlijker lijkt het dat manager technische zaken Henk Veldmate zich in een benarde positie weet. Assistent-trainers en spelers willen met Maaskant door - en Hans Nijland wacht geduldig op een advies van Veldmate, de man die aan het hoofd staat van de scoutingsafdeling wier werk door de trainersstaf zo stevig bekritiseerd is. Een negatief advies van Veldmate leidt zonder twijfel tot interne onrust.  Het zou ons niets verbazen als een langer verblijf van Robert Maaskant hand in hand gaat met een vertrek van Henk Veldmate. Of is er voor een ontslag van Veldmate, die vanwege zijn lange dienstverband en aardige salaris een forse kantonrechtersafkoopvergoeding tegemoet kan zien (per ton salaris meer dan een ton afkoopsom), geen geld?

 

 

Ook dit zijn interessante bespiegelingen die het bestek van deze voorbeschouwing te buiten gaan. Wij gaan ons voorbereiden op weer een lekker uitduel waarin het voor de tegenstander vermoedelijk geen doorkomen zal zijn. Prikken we er voorin dan eentje of twee in, dan kunnen we opnieuw drie punten bijschrijven. En we verwachten eigenlijk niets anders. De defensieve organisatie staat als een huis, en dit geeft rust en vertrouwen aan de ploeg. (Soms iets teveel. In de rust van FC Groningen  - PEC Zwolle wilde de ploeg verder achterover leunen, maar Robert Maaskant stuurde aan op meer aanvallende intenties.) We weten dat Sanharib Malki met name in minuut één trefzeker is. Kortom - gaarne een groen-witte concentratie vanaf de eerste seconde praktizeren en het Syrische vuur, plaatselijk bekend als ܣܢܚܪܝܒ ܡܠܟܐ ܨܒܐܚ en morgen verjarend (Malki wordt dan 29 jaar), is tot uitdoven gedoemd.

 

Het moge duidelijk zijn - wij zien de wedstrijd van zondag met vertrouwen tegemoet! We hopen op een fantastische middag voor de hondstrouwe aanhang die per bus of auto naar het diepe zuiden crosst (klasse!) en komen vrijdag en zaterdag nog even terug met de laatste trainingsupdates en perspraat-gerelateerde bespiegelingen!

 

Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Eric Smit

 

DSC_0219
DSC_0222
DSC_0229
DSC_0232
DSC_0245
DSC_0252
DSC_0259
DSC_0262
DSC_0263
DSC_0275
DSC_0286
DSC_0295
DSC_0297
DSC_0306
DSC_0324
DSC_0329
DSC_0342
DSC_0360
DSC_0373
01/19 
start stop bwd fwd

 

Training vrijdag 1 maart 2013:

Femi blijft uit voorzorg binnen maar lijkt geen probleem voor zondag

 

Oluwafemi Ajilore was de grote afwezige bij de training van vrijdagochtend. Na de training verklaarde trainer Robert Maaskant dat de Nigeriaan met lichte klachten uit voorzorg was binnengebleven, maar dat de trainersstaf verwacht dat hij er morgenmiddag gewoon weer bij is. Dit geldt niet voor Lorenzo Burnet, die vanwege hamstringklachten hoogstwaarschijnlijk niet inzetbaar is. Hij zal in dat geval worden vervangen door Yoëll van Nieff, die ook vandaag weer de positie van linksback innam.

 

In de partij werd Femi vervangen door Maikel Kieftenbeld.

 

Net als Femi deden Lorenzo Burnet, Tim Sparv (blaar) en Mitchell Schet ('paardenkus' op bovenbeen) niet mee aan de training. Der sessie van vandaag kende weinig variatie. De training begon met een warming-up die de spelers zelf moesten organiseren. Johan Kappelhof moest dit eind vorige week een keer op poten zetten; vandaag was er weer een andere speler aan de beurt. Robert Maaskant verdeelde al snel de basishesjes en ging over tot een partij van 11 tegen 11 - het tweede en laatste onderdeel van de training. Beide ploegen speelden als volgt:

 

Basis:

 

Bacuna - Zeefuik - Kirm

Lindgren - De Leeuw - Kieftenbeld

Van Nieff - Kwakman - Van Dijk - Kappelhof

Bizot

 

Tegenstanders:

 

Kostic - Texeira - Bos

Ben Moussa - Van Moorsel - Batbay

Johansson - Bakker - Letschert - Magnasco

Luciano

 

Aangezien er één veldspeler 'over' was werd er bij de niet-basis af en toe gewisseld zodat ook Alex Cristovao aan spelen kon toekomen.

 

Stefano Magnasco en Leandro Bacuna kwamen in de partij wat ongelukkig in botsing met elkaar. Bacuna had nergens last van, maar Magnasco ging even naar de kant. Hij probeerde het daarna wel weer, maar beëindigde de training eerder dan zijn collega's met op het eerste gezicht een lichte enkelblessure.

 

Het partijtje, waarin bij de basis niet werd gewisseld, eindigde in een 2-0 overwinning voor de basis door doelpunen van Leandro Bacuna (rebound na schot van Rasmus Lindgren; Luciano zag er niet best uit) en Género Zeefuik. De score had hoger kunnen uitvallen, maar Zeefuik had het vizier een paar maal niet op scherp staan toen hij vrij voor Luciano opdook. Aan de andere kant liet David Texeira van zich horen door een schot op de paal te mikken. Even daarvoor had hij Henk Bos met een splijtende pass vrij voor keeper Bizot gezet. Er zit de laatste tijd duidelijk muziek in het spel van Texeira.

 

Morgen begint de afsluitende training om 14 uur, waarna de selectie van FC Groningen in de bus stapt en naar het verre zuiden afreist om aldaar te overnachten.

 

Tot straks met de laatste bevindingen van het perspraatje!


Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Patrick Stinissen

 

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
01/24 
start stop bwd fwd

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.