Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

125 gasten online

Robert Maaskant: "Ik blijf hopen dat Leandro Bacuna de pannen van het dak speelt, zoals ik dat hoop bij Mitchell Schet, als het warmer wordt"

Tijdens het perspraatje, waarin ook werd stilgestaan bij het trieste overlijden van Theo Bos, gaf Robert Maaskant aan dat hij de wedstrijdselectie voor het duel bij Roda JC niet kan geven. Lorenzo Burnet en Mitchell Schet zijn niet inzetbaar vanwege resp. hamstringklachten en een 'paardenkus' op zijn bovenbeen, dinsdag opgelopen in de wedstrijd van Jong FC Groningen bij Jong PSV; Femi heeft eveneens lichte hamstringklachten, en Tim Sparv ondervindt hinder van een blaar onder z'n voet.

 

De verwachting is dat Femi gewoon in de basis zal starten. Mocht de Nigeriaan onverhoopt niet kunnen spelen, dan zal hij door Maikel Kieftenbeld worden vervangen. Yoëll van Nieff zal zijn debuut in het eerste elftal maken, en wel als linksback als vervanger van Burnet. Op 8 december jl. startte centrale verdediger Nick Bakker nog als linksback in de uitwedstrijd bij ajax omdat er in die wedstrijd op weinig balbezit werd gerekend en met snelle vleugelspelers bij ajax, maar de trainersstaf vindt dat Yoëll van Nieff sindsdien een behoorlijke progressie heeft gemaakt en op dit moment bovendien beter is dan Emil Johansson, die er langere tijd uit is geweest en maar weinig heeft gespeeld. Emil komt volgens Maaskant overigens wel weer aardig in vorm.

 

Wel denkt Maaskant dat Van Nieff in de snelle Guus Hupperts een pittige tegenstander zal hebben, maar hij zegt over Yoëll het volgende: "Hij heeft het goed gedaan in de Beloften en op de trainingen en heeft een goede persoonlijkheid. Hij is nog een ‘ouderwetse’, een speler met een enorme winnaarsmentaliteit. Daarmee compenseert hij de mindere punten, waaraan hij keihard werkt."

 

 

 

 

 

 

 

Deze prachtige foto hangt in de persruimte van FC Groningen!

 

Frank Arnesen van ajax wordt in het Oosterpark in de mangel genomen bij Walter Waalderbos en Sip Bloemberg. Het moet de bekerwedstrijd van 18 maart 1981 zijn geweest (uitslag 1-1) (bron: FCG Stats).

Theo Bos 

Paul Zweverink, ook aanwezig vanmiddag, begon met een anekdote over de gisteren op 47-jarige leeftijd overleden Theo Bos. Zweverink wilde jaren gelden Joop Gall na de door Veendam met 2-5 verloren wedstrijd tegen FC Den Bosch interviewen, maar Theo Bos (tussen 2005-2009 trainer van Den Bosch) kwam naar Paul en verzocht hem om niet te hard te zijn tegen 'mijn bijzonder aimabele collega Joop Gall'.

 

Het tekende de persoon Theo Bos. Robert Maaskant vond zijn overlijden vreselijk, en vertelde dat hij tijdens Theo's ziekte veel contact met Bos heeft gehad. Beiden kenden elkaar goed: Theo Bos was op advies van Robert Maaskant naar Polen gegaan (Theo Bos was in 2011 gedurende twee maanden trainer van Polonia Warschau; Robert Maaskant was toen trainer van Wisła Kraków). Maaskant omschreef Bos als een op en top sportman die nu zomaar weg is.

 

"Terug naar het aardse verhaal - Roda-uit"

Robert Maaskant gaf aan dat de uitwedstrijd tegen Roda JC (volgens kennissen die Maaskant in MVV-kringen heeft dient hij overigens over Aken-Noord te spreken) over 48 uur weer het allerbelangrijkste in de wereld is. Hij beschouwt Roda JC als een ploeg die het beter doet dan de ranglijst doet vermoeden. Het heeft vorige week weliswaar met 4-0 verloren (met tien man), maar het heeft relatief veel wedstrijden gelijk gespeeld en heeft na de winterstop niet veel verloren. Het heeft zich in de winterstop bovendien, als één van de weinige ploegen in de Eredivisie, versterkt, en wel met Frank Demouge (stormram; aardig in de combinatie met Sanharib Malki) en Roly Bonevacia (voetballend vermogen). Het beschikt bovendien over een doelpuntenmachine (Malki), "maar wij geven weinig weg" - kortom, Roda wordt door Maaskant als een hele kluif beschouwd om in vast te bijten.

 

Hij verwacht een duel met een hoog tempo en veel strijd.

 

Blessures

De selectie van FC Groningen heeft opeens te maken met een aantal blessures:

  • Lorenzo Burnet: lichte hamstringblessure; zondag niet inzetbaar
  • Mitchell Schet: 'paardenkus': kreeg dinsdag in Eindhoven een tik en heeft z'n binnenband verrekt; lichte blessure; zondag niet inzetbaar
  • Femi: lichte hamstringblessure; zondag vermoedelijk wel inzetbaar
  • Tim Sparv: blaar onder zijn voet; zondag vermoedelijk wel inzetbaar
  • Stefano Magnasco: lichte enkelblessure, vandaag op de training opgelopen

Vorige week had Maaskant nog tegen Van de Looi gezegd dat diverse clubs de laatste twee weken met spierblessures te maken hebben; FC Groningen heeft er nu zelf ook mee te kampen. Maaskant wijt dit aan wisselende veldomstandigheden en aan de kou.

 

Henk Bos / Leandro Bacuna

Henk Bos heeft nu drie keer achter elkaar in de basis gestaan, maar heeft het niet helemaal waargemaakt. Bekend was dat hij zijn fysieke tekortkomingen heeft, maar hij viel ook wat tegen op het vlak waar zijn kwaliteiten liggen: in zijn voetbalacties.

 

Leandro Bacuna viel niet goed in tegen PEC Zwolle. Zijn eerste drie acties waren allemaal slecht, waarna hij niets goeds meer kon doen. Maaskant is na de wedstrijd echter wel naar hem toegegaan. De trainer had nl. gezien dat Bacuna er alles aan had gedaan om het weer goed te maken. Hij had veel energie in de wedstrijd gestoken en de wedstrijd uiteindelijk voor FC Groningen gewonnen door er een paar maal in te duiken wat een andere speler niet gedaan zou hebben. Maaskant blijft hoop houden dat Bacuna zo maar eens de pannen van het dak speelt, zoals hij dat ook hoopt bij Mitchell Schet, "als het wat warmer is".

 

Bacuna speelde afgelopen dinsdag een uitstekende wedstrijd bij de beloften. Hij begon 'op tien', verving al na een kwartier Mitchell Schet en ging toen rechtsbuiten spelen en later speelde hij centraler.

 

RKC Waalwijk / Heracles Almelo / Rochdi Achenteh (PEC Zwolle)

Maaskant ging in op de hype rond clubs als RKC en Heracles en de speler Achenteh. De trainer van FC Groningen vindt, in tegenstelling tot vele anderen, eigenlijk niet dat RKC zo'n mooi voetbal speelt, en hij weet van supporters van Heracles dat die het maar niks vinden dat Heracles vijf maal moet scoren om een wedstrijd te winnen. De gehypte speler Achenteh wilde hij zeker niet afkraken, maar diens effectiviteit vindt hij bijna nul. Kortom, Robert Maaskant stelt diverse vraagtekens bij dit soort clubs en spelers als je Europees wilt spelen.

 

Gedragsverandering selectie FC Groningen

Robert Maaskant constateert tevreden dat zijn selectie een gedragsverandering heeft doorgemaakt. Spelers als (tot voor kort) Jonas Ivens, Andraz Kirm en Rasmus Lindgren zijn echte profs die weten hoe je buiten de reguliere trainingen om gebruik moet maken van de door FC Groningen aangeboden extra programma's. Maaskant is elke woensdag (trainingsvrije dag) op de club; het is geen zeldzaamheid dat er dan acht spelers aan het trainen zijn. Zo is Henk Bos dan met fysiektrainer Jan Arend Vredeveld bezig om fysiek sterker te worden; Johan Kappelhof ging vandaag na de training naar de sportschool en zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Jonas Ivens moest eerder dit seizoen zelfs nog een keer van het trainingsveld worden gehaald.

 

Dit soort spelers maken een jonge groep sterker; dán heb je een goede balans in je elftal. Maaskant ziet zijn selectie echter graag nog op één positie versterkt:

 

Gewenste aanvulling in selectie: een echte creatieve voetballer

In de winterstop is al geprobeerd om een echte voetballer, een creatieveling te halen, maar dit is toen niet gelukt. Komende zomer zal dit opnieuw geprobeerd worden. Gedacht wordt aan een speler die 'op tien' of aan de linkerkant kan spelen, bv. een type Robbert Schilder. Je kunt dan overigens wel 4-3-3 blijven spelen, maar dan met drie echte middenvelders, twee centrale aanvallers en een vleugelaanvaller.

 

Een delegatie van FC Groningen woont morgen de begrafenis van de vader van Johan van der Ploeg, verzorger van Jong FC Groningen, bij. Vervolgens wordt er 's middags nog getraind waarna de selectie afreist naar Limburg.

 

Uitvak bij Roda JC

Wij memoreerden tenslotte nog even dat het uitvak zondag gevuld zal zijn met meer supporters dan er ooit naar Kerkrade zijn gereisd, nl. met 172 man. Maaskant vond dit heel goed om te horen en zal dit meegeven aan z'n spelers.

 

(FC Groningen berichtte later vanmiddag: Het record van 171 meegereisde fans uit 2010/2011 wordt zondag – mede door de tiende verjaardag van Groningen Fanatics – gebroken. Er staat precies één fan meer op de lijst dan in dat jaar.)

 

Aanvulling (per abuis eerder vandaag niet in het artikel meegenomen):

 

Género Zeefuik / David Texeira

Er is deze week over gesproken of David Texeira  wellicht weer opgesteld zou moeten worden, maar vooralsnog wordt aan Género Zeefuik de voorkeur gegeven. Hij krijgt het vertrouwen omdat besloten is na de winterstop niet meer teveel te wisselen. Zeefuik moet echter meer gaan scoren. Een topspits scoort 1 op 2, een redelijk goede spits 1 op 3. Zit je daaronder, zoals Zeefuik, dan moet je heel goed zijn in het geven van assists.

 

Er is deze week veel individueel getraind met de spitsen. Zeefuik kan het wel, dit heeft hij bij ajax in de C's, bij N.E.C. en bij Jong Oranje laten zien. De trainers zijn dus veel met Zeefuik bezig. Zijn aanname wordt nog beter, hij draait meer weg bij zijn tegenstander en krijgt hierdoor meer kansen. Nu de doelpunten nog.

 

Wedstrijdselectie FC Groningen komende zondag

De groep van 18 kan nog niet worden gegeven omdat er nog wat twijfelgevallen zijn. Timo Letschert staat standby; morgen (zaterdag) zal er meer duidelijk zijn.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.