Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

143 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - NAC Breda

Terwijl Hans Nijland middels een uitmuntende imitatie van Mark Retera's onovertroffen strip Dirk Jan (zie onder) de plaatselijke politiemacht op scherp zet, probeert de trainersstaf van het eerste elftal van FC Groningen weer een scherpe, meedogenloze machine te maken die de doelpunten niet meer weggeeft alsof Zwarte Piet met pepernoten strooit.

 

Sinds de competitie-ouverture bij FC Twente hadden we maximaal drie doelpunten tegengekregen; de wedstrijd van jl. zondag in het toen nog ongastvrije Kerkrade is ons dan ook rauw op het dak gevallen. Ook NAC Breda zal niet graag terugkijken op de vorige competitieronde. Daar waar de Trots van het Noorden echter weinig op de Limburgse zeperd kan afdingen, daar stonden de Brabanders bepaald niet terecht met lege handen tegen de zwijnende dorpelingen van Marco van Basten. Kortom, beide ploegen zijn uit op revanche. En beide ploegen kennen toch wat blessures. Belangrijkste afwezige bij de FC, vandaag op het trainingsveld, was Femi; bij NAC is het maar de vraag of Eric Botteghin (zijn wenkbrauw is na een botsing met Ramon Zomer van Heerenveen zeven hechtingen rijker) en Tim Gilissen (brak dinsdag op de training zijn neus; het geval is inmiddels rechtgezet en de man loopt nu met een masker door het leven) inzetbaar zijn.

 

Maar met of zonder Femi - wij kunnen ons vrijdag geen enkel puntverlies veroorloven. Robert Maaskant moedigde zijn mannen vandaag bij het afsluitende afwerken aan met de kreet "88e minuut, het staat 4-0 en de vijfde gaat er ook nog in, even weer de hekken in", maar ook een kleinere zege dan 5-0 zou uitermate welkom zijn in de gecombineerde strijd om (1) een play-off-plek om Europees voetbal niet geheel uit het oog te verliezen en (2) een nacompetitieplek met als inzet handhaving in de Eredivisie te ontlopen. Kortom - de Groningse messen zullen vrijdagavond geslepen moeten zijn. Op naar een felle pot voetbal. Keert het GTPV (Groningen Thuis Pressie Voetbal) eindelijk terug in de Euroborg? Het zal moeten!

 

 

Wij zien af van een terugblik op de Limburgse ellende van afgelopen zondag, maar zouden Kees Kwakman nog wel even willen meegeven dat het tamelijk ongepast is om de debuterende Yoëll van Nieff de huid vol te schelden bij een tegendoelpunt dat eigenlijk op het conto van onze aanvoerder gaat. Kwelgeest Guus Hupperts, aan de flanken Yoëlls man, trok naar binnen, en bij een zoneverdedigend Grunn betekent dat dat de centrale verdediging de aanvaller moet elimineren. Dit gebeurde echter niet, waarna Kwakman het nodig vond de arme Van Nieff met een scheldcannonade te bestoken. Beschamend. Nait weer doun, Kees!

 

Genoeg over afgelopen zondag. Wedstrijd- en sfeertechnisch gezien is over de legendarische reis van spelers en supporters naar het bijna-buitenland meer dan voldoende bericht; wij gaan over tot de orde van de dag!

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen op basis van training woensdagochtend

Tja, veel trainingen staan er in de aanloop naar het duel tegen NAC niet op het programma. Gisteren waren de beloften, aangevuld met een zestal A-selectiespelers, ook al actief in het Brabantse (Filip Kostic bloeide opnieuw helemaal op na zijn doelpunt - gooi hem maar eens in het eerste, Maaskant!), en eigenlijk zullen we morgen pas een volledige groepstraining kunnen aanschouwen. Dit is dan gelijk ook de laatste training vóór de kraker tegen één van de voormalige clubs van Robert Maaskant. Kortom - 't is behelpen deze week. Het is niet anders.

 

De training van vanochtend gaf echter wel een richting aan welke kant de trainersstaf op wil. Andraz Kirm en Leandro Bacuna werden tot in den treure gedrild met het links en rechts geven van voorzetten op de heren Género Zeefuik en Michael de Leeuw, kortom - wij rekenen vast en zeker met basisplaatsen voor dit viertal. Bij afwezigheid van Femi (trainde vandaag binnen) en Johan Kappelhof (werd samen met Mitchell Schet door de medische staf onderhanden genomen) lijkt de volgende prognose van de opstelling een kans van slagen te hebben:

 

Kirm - Zeefuik - Bacuna

Lindgren - De Leeuw - Kieftenbeld

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Magnasco

Bizot

 

Morgen zal duidelijk worden of Lorenzo Burnet daadwerkelijk terugkeert in de basis, ten koste van Yoëll van Nieff, of we Femi definitief kunnen afschrijven voor wat betreft vrijdag en hoe het met David Texeira staat. De Uruguayaan (aan hem lag het niet dat we in Kerkrade werden afgedroogd) trainde vandaag net als Ajilore binnen, daar waar wij hem liever buiten hadden gezien.

 

Weerzien met een oude bekende: Sepp de Roover

 

Snel nog even de statistieken van thuiswedstrijden tegen NAC Breda

Als we kijken naar de in de Euroborg gespeelde officiële duels tussen beide ploegen, dan is de balans toch ietwat mager vanuit groen-wit oogpunt. Vier van de negen duels eindigden in Brabants voordeel. Ook FC Groningen won vier van deze negen wedstrijden, en alleen de editie van afgelopen seizoen eindigde gelijk: 1-1. Het is dat Dusan Tadic in de voorlaatste minuut het doel vond, anders was ook dit duel, zoals zovele potten die vorig seizoen na de winterstop in mineur eindigden, naar de barrebiezen gegaan.

 

Nee, dan kijken we heel wat liever terug op de editie van 3 februari 2002. Door doelpunten van Ali Boussaboun, Hugo Alves Velame en Arjen Robben boekten we een lekkere 3-0 overwinning. Liefhebbers van oude 'opstellings' schotelen we graag, met dank aan FCG Stats, de elite van het seizoen 2001-2002 voor:

 

Roy Beukenkamp, Mohammed Allach, Paul Matthijs, Melchior Schoenmakers, Mathias Florén, Jordi Hoogstrate, Ignacio Tuhuteru (Hugo Alves Velame), Joost Broerse, Ali Boussaboun (Mile Krstev), Martin Drent (Dejan Curovic), Arjen Robben

 

En voor de nog oudere doos: de laatste maal dat GVAV thuis van NAC won was op 8 december 1968, zo lepelt GVAV Stats moeiteloos op. De uitslag was 4-0; de Groningse doelpunten werden gescoord door Mr. FC Groningen, Piet Fransen, en Peter Eimers (3x!) De opstelling zag er die dag als volgt uit:

 

Johan Beuvink, Theo Buijs, Henk Cornelis, Peter Eimers, Piet Fransen, Ole Fritsen, Hugo Hovenkamp (Henk Oosterwold), Martin Koeman, Tonny van Leeuwen, Ferry Petterson, Harm Roossien

 

V.l.n.r. Martin Koeman, Tonny van Leeuwen en Ferry Petterson,

foto gemaakt rond GVAV - DWS d.d. 02-03-1969 (uitslag: 2-2)

(Geheugen van Nederland voegt inzake Tonny van Leeuwen toe:

"die morgen in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een dubbele knieoperatie)

 

Komende vrijdag- NAC-thuis - wat kunnen we verwachten?

Eigenlijk hebben beide ploegen niks aan een gelijkspel. De verschillen naar met name onderen zijn zó klein (tussen FC Groningen en NAC Breda prijken slechts twee schamele puntjes, en tussen FC Groningen en de nummer 16, Roda JC, zegge en schrijve vier punten) dat elk duel als een finale beschouwd moet worden. Zeker de FC zal vrijdag gebrand zijn op een zege. We verwachten dan ook opnieuw een pot voetbal met veel strijd tussen twee ploegen die beiden met een 4-3-3 concept spelen. De gehate naaimachinebezitter Lurling zal door Kees Kwakman en Virgil van Dijk aan banden gelegd moeten worden, maar met een beetje geluk is het op het middenveld en achterin bij de Brabanders improviseren geblazen. Spelen Gilissen en Botteghin wel of niet? We zullen het zien.

 

We proberen van de afsluitende training nog een glimp op te vangen, en zijn zeker aanwezig bij het perspraatje. En dan is het hopen op een Groene Hel waar vrijdagavond de kleur groen niet al te dominant aanwezig is - lees: we snakken naar weinig lege plekken in ons stadion. Moge het dan een Avondje Groningen worden waar de vonken vanaf spatten!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.