Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

428 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - sc Heerenveen

Eerherstel, daar gaat het om in de 2e seizoenshelft die voor de FC woensdag begint. Met een fikse dosis strijd en vechtlust moeten we weg van de huidige, Groningen-onwaardige 12e plaats en de weg omhoog inslaan. Met Lucius is er een broodnodige portie venijn binnengehaald; wat is er mooier om dit woensdag tegen de locale aartsrivaal uit Heerenveen om te zetten in een klinkende zege! Bij de Friezen heeft Bak Nielsen de boel ook op scherp gezet, maar dan met zijn eigen supporters. Het hele dorp kotst de kalende schopper nu uit, ik zou zeggen - de Vraizen zijn rijp voor de genadeklap!

 

UPDATE 18 januari 2010: Lesly Fellinga, in 1985 geboren in Port-au-Prince op Haïti , als baby geadopteerd door een gezin uit Zuidlaren en van 1996-2006 actief in de jeugd van FC Groningen, vertelde vanavond voor Voetbal International dat er woensdagavond rond de wedstrijd van de FC mogelijk aandacht wordt besteed aan de aardbevingsramp die zich in zijn geboorteland heeft voltrokken. Hij heeft vandaag met de directeuren van beide clubs gesproken en morgen worden de puntjes op de i gezet.


UPDATE 19 januari 2010: Vermoedelijke opstelling: Luciano; Lucius, Sankoh, Granqvist, Stenman; Lovre, Holla, Bacuna, Enevoldsen; Van de Laak, Matavz

Klik hier voor de reportage van RTV Noord!

 

 

Kristian Bak Nielsen: persona non grata in Heerenveen

Normaal gesproken laten we de meldingen in de pers aangaande de gewraakte nacompetitie-aspirant uit de enclave van de irritante gebroeders Anker wijselijk voor wat ze zijn, maar nu het er intern rommelt maken we graag een uitzondering. De Deen, met Dingsdag wedijverend om de weinig benijdenswaardige eretitel Kotsbrok van het Jaar, maakte onlangs in een interview met het Deense Sporten van zijn hart geen moordkuil. Tegenover ene Maria Lundsby Krüger, de journaliste die al zijn voor Friezen stuitende uitlatingen getrouw optekende en die er nu door diezelfde Bak Ellende van langs krijgt als zijnde iemand die zijn woorden heeft verdraaid, natuurlijk heeft hij het zó niet bedoeld, liet hij zijn gedachten spreken. Hij verklaarde wat we eigenlijk allang weten: "Heerenveen is een klein, saai plaatsje dat maar weinig te bieden heeft." Om die reden wil hij zijn aflopende contract niet verlengen. Hij ratelt nog even door, niet gehinderd door enige zelfkennis: "Ik wil veel geld verdienen, want ik ben bijna 28 en dit gaat waarschijnlijk mijn laatste contract worden voordat mijn carrière neerwaarts gaat. Daarna kan ik weer lekker relaxen". Bak heeft de Friezen wakker geschud. Of ze nu vallen over het feit dat hij zat is van de serene zondagsrust die dagelijks over Akkrum Zuid heerst, of over het feit dat ze zijn jacht naar nóg meer euro's verafschuwen -  we weten het niet, en het zal ons een zorg zijn. Feit is dat hij zaterdagavond niet heel amicaal werd toegezongen door de Friezen, zelfreflectie is hem kennelijk vreemd. Nielsen explodeert vervolgens van woede. Lees hier maar mee: "De fans van Heerenveen hebben mij respectloos behandeld. Als ik vanavond had gescoord, had ik ook niet met hen gejuicht. Ik hoorde van Gerald Sibon dat er op internet nogal wat ophef was ontstaan. Ik heb de reacties gelezen en ik werd woest. Hoe kunnen ze dat soort dingen over mij zeggen?", brieste Bak Nielsen. "Mijn vriendin heeft op een forum nog aan ze geprobeerd uit te leggen hoe het zat. Maar tegen haar zeiden ze dingen als 'fuck you'. Ik ben heel boos dat ik na één akkefietje zo afgerekend word. Ik geef niets meer om de supporters. Ik doe mijn best voor de club en voor mezelf, maar met hen ben ik klaar."

 

Wij smullen van dit soort randverschijnselen. We hebben geluiden opgevangen dat FC Groningen nu maar de door het hele dorp uitgekotste vlegel moet gaan huren, maar als we toch aan huren denken: laten we eens kijken naar een andere speler. Hij was vorig jaar nog onze topscorer, vertrok voor een aardige som naar de mof en heeft nog altijd geen afscheid genomen van zijn Groningse fans. Hij verpietert momenteel volledig bij zijn nieuwe club, HSV. Ondanks het geblesseerd uitvallen van allerlei aanvallers komt Marcus Berg, natuurlijk heb ik het over hem, amper aan speeltijd toe. Kan er geen constructie worden bedacht dat de koele Zweed, die we voorin zo node missen, weer een half jaartje zijn opwachting voor de Trots van het Noorden kan maken? De FC kan natuurlijk nooit zijn gehele salaris ophoesten, maar misschien dat de Hamburger Sport Verein Wasser zum Wein tun will?

 

Laten we maar stoppen met deze dagdromerij, terug naar de enige echte derby onder de derby's:

 

Woensdag, een heuse kraker in de Hel van het Noorden

We mogen dan ver weg zijn gezakt op de ranglijst, en zelfs nog een paar plekken boven de Friezen staan, wij verheugen ons op deze kraker. Ik wil niet al teveel woorden meer vuilmaken aan de belabberd verlopen eerste seizoenshelft, we  moeten vooruit kijken. Onze tegenstanders van de komende wedstrijden kwakkelen. Twente, volgende week zondag te gast in de Euroborg, zat al in een dal en na de wedstrijd van vandaag (zondag) tegen Utrecht kunnen we weer een handvol afwezigen (geschorst dan wel geblesseerd) begroeten aan de kant van de Tukkers. De Friezen, woensdag dus onze tegenstander, hebben de neergaande spiraal van de eerste seizoenshelft in de bekerontmoeting tegen PSV moeiteloos voortgezet en lijken vooral achterin kwetsbaarder dan nooit tevoren. De verdediging leek zo lek als een vergiet, hier moeten we woensdagavond gebruik van kunnen maken!

 

Hoe staat de FC er zelf op momenteel?

Natuurlijk is onze selectie ook nog steeds verre van topfit. Bekend is al het ongekende arsenaal aan kniemankementen (Petter Andersson, Ondrej Svejdik, Sepp de Roover, Jeffrey Rijsdijk). Morten Nordstrand viel op 6 november jl. tegen Heracles uit met een hamstring-blessure en ruim twee maanden later hebben we hem nog altijd niet terug gezien in een wedstrijd. Tom Hiariej viel in de gedenkwaardige 1312-wedstrijd tegen Sparta uit met een liesblessure en ook hij heeft nadien uitsluitend getraind. Nieuwste aanwinst Tim Sparv kwam zelfs geblesseerd over uit Zweden, hij heeft bij Halmstads BK te lang doorgespeeld met liesproblemen. En eenmaal overgevlogen naar Portugal begaf de enkelband van de op dat moment wel even fitte Nicklas Pedersen het en ook voor hem is het de komende weken "einde verhaal". Vervolgens raakte Andreas Granqvist nog snipverkouden van het natte Portugese klimaat en loopt er nog altijd ziekelijk bij, zie ons trainingsverslag van zaterdagochtend.

 

Maar er zijn lichtpunten. Theo Lucius draagt, bijna uit het niets gekomen, zomaar rugnummer 17 van de selectie van FC Groningen. Hij lijkt, na aanvankelijk met de nodige scepsis onder de fans begroet te zijn, nu al aan populariteit te winnen. 't Is dan ook een speler waar we gewoon heel erg behoefte aan hebben. Een routinier, goed coachend, ervaring en spelinzicht hebbend, en zowel binnen als buiten het veld een belangrijke motivator en iemand die de boel op scherp kan zetten als daarom wordt gevraagd. Het is natuurlijk even de vraag hoe de maandenlange wedstrijdloze periode zich op het veld vertaalt als het er echt om gaat. In de oefenwedstrijd tegen Abcoude Noord (zoals zekere ploeg uit de hoofdstad in Utrecht wordt genoemd) speelde hij meer dan verdienstelijk, maar dit is natuurlijk nog geen echte graadmeter. Maar op voorhand ben ik erg benieuwd hoe hij het gaat doen en zie ik het eigenlijk wel zitten. Iemand met pit in zijn donder, iemand die erin kletst en op z'n tijd eens laat zien wie er de baas is - daar houden wij van.

 

En dan hebben we er nog een nieuweling bij, Daley Blind, de zoon van. Over hem is ook al veel geschreven. Zijn komst is nog steeds voor velen een verrassing en een niet geheel begrepen move van de technische staf. In Portugal is hij voornamelijk als centrale verdediger uitgetest, en die posities zijn normaal gesproken toch echt aan Granqvist en Sankoh vergeven, en met een Lachman en een Hiariej op de achterhand zijn die posities nog dubbel bezet ook. Blind kan ook op het middenveld uit de voeten, maar aan middenvelders hebben we werkelijk geen gebrek. Toch denkt Ron Jans dat hij bij de FC dichter tegen een basisplaats aanzit dan in Amsterdam. Hier legt hij uit, na afloop van de oefenwedstrijd tegen Ajax, waar Blind links centraal in de verdediging speelde naast Andreas Granqvist: “Daley heeft weinig fout gedaan. In balbezit verwachten we echter meer van hem. Op de trainingen hebben we al kunnen zien dat hij wat dat betreft heel wat in zijn mars heeft. Voor hem is FC Groningen een goede stap, want hij zit bij ons dichter tegen een basisplaats aan dan bij Ajax.” Overigens was hij over het debuut van Lucius in die wedstrijd ook erg positief: "Theo heeft het gewoon prima gedaan. Je kunt zien dat hij een ervaren speler is. Hij is en blijft heel rustig aan de bal. Maar nog belangrijker is wellicht dat Theo een jongen is die zich in het veld laat horen en anderen stuurt, dat kunnen we binnen deze selectie goed gebruiken.”

 

Kunnen we al iets roepen over de basis tegen Heerenveen?

Nou, dat valt niet mee. Laten we eerst eens kijken naar de elf die op 12 januari jl. tegen Ajax begonnen. Dat waren (met tussen haakjes de wissels):

 

Luciano da Silva (46.Van Loo); Lucius (62. Lachman), Granqvist, Blind (62. Sankoh), Stenman (46. Zonneveld); Bacuna (62. Post), Holla (46. Ajilore), Lovre (62. Olijve), Enevoldsen; Van de Laak (62. Koç) en Matavz

 

Naar linies vertaald zag dat er dus als volgt uit:

 

matavz - van de laak

lovre

bacuna - enevoldsen

holla

stenman - blind - granqvist - lucius

luciano

 

We steken onze hand er echter niet voor in het vuur dat dit ook woensdag de basis zal worden. We hebben de volgende opmerkingen:

  • Voor de hand liggender lijkt het ons dat Granqvist doorschuift van centraal rechts naar centraal links in de verdediging en dat hij Sankoh naast zich zal weten als maatje in het hart van de verdediging. Daley Blind zal toch niet nu al een basisplaats hebben verdiend? (hoewel de Amsterdammer ons zaterdag op de training zeker heeft overtuigd, wat dat betreft gaan we mee in de mening van Jans over de eerste verrichtingen van Daley in groen-wit dienstverband).
  • Nu Hiariej behoorlijk is hersteld van zijn liesblessure vragen we ons af of Ron Jans hem uit de basis zal houden en daarin een plekje inruimt voor Theo Lucius. Wij hopen van wel, maar de zaterdagtraining wees hier niet op.
  • Van de Laak is en blijft een middenvelder in onze ogen, en geen spits. Nordstrand is dat wel, en ook op de weg terug. De datum van 1 maart 2010 hangt ook als een zwaard van Damocles boven hem. Vóór die datum moet de FC aan Nordstrands club FC Kopenhagen kenbaar maken of het de Deen na dit seizoen voor naar verluidt 2,6 miljoen euro definitief wil inlijven. Tot nu toe heeft Nordstrand de verwachtingen nog niet waargemaakt. Hij scoorde slechts één maal, en wel op 12 september 2009 in zijn debuutwedstrijd, overigens uitgerekend tegen de aartsvijand uit Heerenveen, die ook woensdag op de pijnbank gelegd gaat worden. Zet je een Nordstrand nu op de bank terwijl hij kan spelen, dan weten we zeker dat de beslissing om hem NIET te kopen intern al lang en breed is genomen, en eigenlijk vinden wij het ook onverantwoord om in deze financieel moeilijke tijden zo'n peperdure gok te wagen. Jammer maar helaas. Gelukkig wordt hij "maar" gehuurd.
  • Femi is fit en is gelukkig niet in Afrika actief bij de bloederig begonnen Africa Cup of Nations. Sinds zijn oliedomme rode kaart, uit bij RKC gescoord op 21 november jl., heeft hij echter amper meer gespeeld. Toch draaide de FC tot die bewuste zwarte zaterdag met hem in het elftal beter dan met Danny Holla. Het wordt wellicht weer eens tijd om de door de Nigeriaanse bondscoach zo belazerde Groninger (uit de selectie gekieperd op het allerlaatste moment, er schijnt een stammenvete aan ten grondslag te liggen) weer eens in het diepe te gooien.
  • Normaal gesproken is Leandro Bacuna inmiddels opgeklommen tot vaste basisklant, maar hij verliet vrijdag strompelend de training en was er zaterdag al helemaal niet bij. De opstelling kon wel eens meer naar 4-2-3-1 neigen mocht Bacuna woensdag niet inzetbaar zijn, we trekken Femi er dan bij die samen met Holla kan controleren, met vóór hen de linie Enevoldsen-Lovre-Van de Laak.
  • Was Thomas Enevoldsen er wel bij, zaterdag in het schimmige bivakmutsen-gebeuren op de training? Hij zal toch niet ook geblesseerd zijn? Vrijdag trainde hij wel gewoon mee, en deze topper uit Denemarken traint wel vaker niet mee uit oogpunt van het voorkómen van overbelasting, laten we hopen dat hij er zaterdag gewoon uit voorzorg niet bij was.

Alles recapitulerend ga ik voorlopig uit van bovenstaande opstelling, met Blind vervangen door Sankoh (mocht Granqvist woensdag nog steeds ziek zijn, dan zullen Blind en Sankoh samen het hart van de verdediging vormen, zo neem ik aan). Veel trainingservaringen kunnen we tot woensdag niet meer opdoen, dus we moeten de komende dagen uit andere bronnen onze kennis zien op te doen.

 

(Graag hadden we Florin Costea, al een hele poos actief in de geruchtenstroom rond de FC, opgenomen in onze basis. Momenteel lijkt Atletico Madrid echter de voornaamste kandidaat te zijn om de Roemeense spits van Universitatea Craiova, sinds een paar weken de nieuwe club van trainer Mark Wotte, over te nemen. Er was belangstelling van drie clubs uit de Premier League (Fulham, West Ham United en Everton), maar die krijgen de werkvergunning voor de Roemeen niet rond. Hij schijnt drie interlands te weinig gespeeld te hebben en is dus niet bijzonder genoeg om een werkvergunning te verstrekken, zo maken we op uit dit stuk van gisteren), maar nu lijkt de Madrileense club een miljoentje of vijf te willen ophoesten voor de Roemeen, tja dan haakt de FC natuurlijk af.)

 

Laat ik dan maar afsluiten met het iets dichter bij huis zijnde fenomeen:

 

 

't Is smullen geblazen op Harris' site Trots van het Noorden. Graag citeer ik uit dit literaire meesterwerk:

 

De 'Trots van het Noorden' is namelijk FC Groningen. De club vanuit het legendarische GVAV tot stand gekomen, de voetbalclub met historie, draagkracht en achtergrond. De club met warmte en bezieling, de club met supporters die door dik en dun achter hun FC Groningen blijven staan. De club waar altijd wel iets gebeurt. De club waar de supporters zich altijd roeren, in voor- en tegenspoed. De club waar betrokkenheid en emotie voorop staan. Kortom: een voetbalclub om trots op te zijn.

Waar het Groningse stadion bruist en kolkt van beleving en emotie, is het Friese bioscoop-publiek vooral stil. Waar er bij FC Groningen gelachen, gebruld, geschreeuwd, gezongen, gehuild en gejuicht wordt, staat sc Heerenveen bol van kille en stille zakelijkheid. Waar de Euroborg bruist van emotie en hartstocht, lijkt een voetbalwedstrijd in de Abe-tempel op een derderangs toneelvoorstelling. FC Groningen is gras, zweet, supporters, bier, Z-side, emotie, bezieling en hartstocht, sc Heerenveen is slechts skyboxen, champagne, Thialfpubliek, hoezee, plastic en glamour.

 

Het Front Anti Abe (FAA) verzet zich dan ook in woord en daad tegen de bijnaam die sc Heerenveen zich zo graag op valse gronden aanmeet en zal niet rusten voordat in Friesland, en vooral in Heerenveen zelf, het besef doorgedrongen is dat de enige 'Trots van het Noorden' in Groningen huist en dat deze bijnaam enkel en alleen groen-wit gekleurd kan zijn.

 


Doelstellingen Groningen Fanatics

Beter kunnen we deze voorbeschouwing niet tot een eind breien. Er zal woensdag meer dan voldoende te beleven zijn in onze Euroborg, ook al zullen er voorlopig geen sfeerverhogende zaken van de kant van de Groningen Fanatics (GF) zijn. De GF zijn momenteel heel druk bezig met het realiseren van recent geformuleerde doelstellingen, we hebben er al vaker over geschreven, maar lees ze nog eens door, ze staan hier. Ik heb al eerder gezegd van harte te hopen dat deze doelstellingen gerealiseerd zullen worden, en ik zeg het nu weer. Dit MOET een succes worden, anders heeft de FC als volksclub geen toekomst. Via het AZ-forum zijn we in contact gekomen met Victoria Alkmaar, de fanatieke supportersbeweging van AZ. De fanatieke supporters van AZ hebben vergelijkbaar teleurgestelde gevoelens als de fanatieke supporters van FC Groningen. Wij hopen en denken de laatste dagen ons steentje te hebben bijgedragen om de fanatieke supporters van beide clubs met elkaar in contact te brengen, het lijkt erg zinnig om de krachten te bundelen, en ik heb mijn best daarvoor gedaan. GF en ik hebben niet over alle details die samenhangen met de uitvoering van de door GF geformuleerde doelstellingen exact dezelfde mening, maar er is tenminste een discussie op gang gekomen, lees bv. hier, en dit is heel goed. En waar we absoluut hetzelfde over denken, dat is over het feit dat de kloof tussen fanatieke aanhang en clubleiding te groot is geworden en kleiner moet worden. Het motto van de nieuwe koers van GF is mij dan ook uit het hart gegrepen:

 

SAMEN BOUWEN AAN EEN GOUDEN TOEKOMST VOOR ONZE CLUB

 

Nu terug naar woensdag. 't Wordt echt de hoogste tijd dat we de Friezen wegblazen. Laten we terugdenken aan de opening van ons nieuwe voetbalstadion in competitieverband. We hebben het over de legendarische 13e januari 2006. Na 90 minuten stond er 2-0 op de borden na een heerlijke pot vechtvoetbal, en sindsdien hebben we de westerbuur niet meer verslagen in ons eigen bastion. Kortom, laat januari 2010 beginnen zoals januari 2006 begon, en laten we die Blinde Vink die woensdag als scheids is aangesteld daar niks aan veranderen. Dan heeft de 2e seizoenshelft nog heel wat moois in petto, de verschillen op de ranglijst zijn klein!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.