Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

160 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - FC Twente

Onze hoofdtrainer mag recent dan geventileerd hebben dat er zijns inziens komend seizoen in Groningen te weinig perspectief is - onze horizon ligt deze week even wat dichterbij huis, want het affiche FC Groningen - FC Twente verdrijft sportieve beslommeringen en financiële sores naar de achtergrond.

 

Ook al zijn de tijden van bv. 1997 voorbij (uit onderstaande foto's, geleend van Trots van het Noorden, blijkt dat het er toen net even wat heter aan toeging dat in de regel anno 2013) - ontmoetingen tussen beide rivalen - voor velen aartsvijanden - staan op het veld garant voor strijd, geslepen messen, gele en rode kaarten en langs de lijn voor een toch wat verhitte atmosfeer. En zo hoort het.

 

FC Groningen - FC Twente, editie 1997 - de harde kern uit Enschede arriveert ...

en wordt net zo makkelijk ook weer afgevoerd


Training vrijdag 15 maart 2013:

Femi en Michael de Leeuw ontbreken; middenveld FC Groningen noodgedwongen op de schop

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdagochtend, de voorlaatste in de aanloop naar de kraker tegen FC Twente!

 

Leandro Bacuna: "FC Groningen is mijn club; fluitconcerten van vorige week geven mij positieve boost; zondag hoop ik op positieve begeleiding van publiek"

 

Wij slaan de ontwikkelingen van de Tukkers sinds het begin van dit jaar met nogal wat meer interesse en genoegdoening gade dan in de eerste maanden van dit seizoen. De spreekkoren en fluitconcerten, gericht tegen de eigen ploeg, klinken ons als muziek in de oren, protestdoeken in de lege Grolsch Veste zijn een genot voor het oog en de statistieken van de ploeg uit Enschede zijn inlijstenswaardig. We schrijven medio maart 2013, en het aantal zeges dat de equipe van (voorheen) Steve McLaren en vervanger Alfred Schreuder - 's mans aanblik heeft de uitwerking van een forse dosis slaaptabletten - in dit kalenderjaar tot nu toe bij elkaar heeft geharkt bedraagt zegge en schrijven nul.

 

Droefenis in Enschede ten tijde van Steve Mclaren

 

Toegegeven, de kentering had er afgelopen weekend tegen het eveneens een hoge haatfactor met zich meetorsende Vitesse kunnen zijn, maar de bij elkaar gekochte bende uit Arnhem jatte de drie punten mee uit Enschede.

 

FC Twente mag dan - terecht - het gevoel hebben dat er iets recht te zetten valt, het gevoel in Stad en Ommeland is na een roerige week niet anders. Met twee handenvol doelpogingen kwam FC Groningen een stuk aanvallender voor de dag dan dit seizoen te doen gebruikelijk, en het was slechts aan de dadendrang van ex-Groninger Jelle ten Rouwelaar, niet voor niets opgenomen in het Sterrenteam van Voetbal International van afgelopen week, te danken dat de drie punten niet daar bleven waar ze hoorden - in Grunn.

 

Wat er zich na de wedstrijd en in de dagen daarna heeft afgespeeld is genoegzaam bekend. Robert Maaskant zocht de confrontatie met het publiek, zag zich in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd, heeft er een weekendje over nagedacht en deelde maandagochtend aan club en spelers mee dat hij ermee wilde stoppen. De clubleiding had zelf ook al min of meer besloten dat het bij één jaar hoofdtrainerschap voor Maaskant zou blijven, en dus ging een ieder al snel weer over tot de orde van de dag.

 

De trainersstaf prepareert de ploeg op de kraker tegen de Tukkers, de clubleiding beraadt zich op de keuze voor een nieuwe hoofdtrainer en supporters mijmeren evenzeer over de opvolging van Robert Maaskant, de 18e trainer van de Trots van het Noorden. Qua winstpercentage was Jan van Dijk de best presterende coach tot nu toe, en Theo Vonk is de met afstand belabberdste trainer als het gaat om gewonnen wedstrijden. We moesten het in het seizoen 1993-1994 toch nog 26 wedstrijden met hem uit zien te houden, maar nadat er in al die potten zegge en schrijve vijf zeges werden geboekt was zijn congé een feit. Wim Koevermans maakte het seizoen af, deed het met vier overwinningen in negen duels niet onaardig maar zal nimmer aanspraak maken op een standbeeld, eeuwige roem of wat dies meer zij. Althans niet in Groningen. (Bron van al dit fraais: FCG Stats).

 

Robert Maaskant zit prestatief tussen beide heren in, en we zullen zien wie de 19e trainer wordt in de rijke historie van FC Groningen. Wij zetten onze centen op Erwin van de Looi. Niet omdat we dat zo graag willen, maar omdat we denken dat er voor de financieel gunstigste oplossing gekozen zal worden, en dat is nog altijd het doorschuiven van iemand die reeds op de loonlijst bivakkeert.

 

 

Snel door naar komende zondag

De KNVB heeft zijn steentje bijgedragen aan de potentiële sfeer door niemand minder dan Kevin Blom aan te wijzen als arbiter van de dag. Waar de blonde knaap zijn wedstrijden fluit, niet gehinderd door enig talent, daar is sprake van opgefokte spelers en supporters, en zondag zal het niet anders zijn. Blom, die in Europees verband in Schotland al eens dermate bedroevend floot dat hij bij terugkomst in de hooglanden, wanneer dan ook, moet vrezen gelyncht te worden, floot tot nu toe zes maal een onderlinge confrontatie tussen FC Groningen en FC Twente, en nog nimmer won de uitspelende club. Dit biedt op z'n minst perspectief. Blom is gewoon een notoire thuisfluiter, de conclusie is helder.

 

FC Groningen moet het zondag op de akker aan de Boumaboulevard, die na elke winterse bui meer weg heeft van een knollentuin, stellen zonder Rasmus Lindgren. De fanatieke Zweed speelde dit seizoen pas acht wedstrijden, maar scoorde daarin een imponerend gele kaarten-moyenne. Ook tegen NAC Breda was het weer raak, en aangezien Van Boekels prent de vijfde voor Lindgren betekende (minstens twee werden hem trouwens voor niets niemendal verstrekt) moet hij zondag tandenknarsend vanaf de tribune toekijken. Femi is echter net op tijd hersteld van zijn hamstringblessure en zal het controlerende deel van de taken van de ploeg vermoedelijk samen met Maikel Kieftenbeld gaan opknappen. Het zal de creativiteit op het middenveld niet ten goede komen, maar als wij de om 16:30 uur beginnende loopgravenoorlog in ons voordeel weten te beslechten, dan zult u ons over een weinig sprankelend over het veld wervelende thuisploeg niet horen klagen.

 

Johan Kappelhof oogt nog altijd niet okselfris, en met tevredenheid kunnen we vaststellen dat het er alle schijn van heeft dat Stefano Magnasco zich wel eens op zijn tweede basisoptreden op rij mag gaan voorbereiden. Daar waar Dusan Tadic tot nu toe aan de linkerkant de dienst uitmaakte van de zwalkende Tukkerse ploeg, daar kon het zondag wel eens de beurt zijn aan Nacer Chadli. De Belg lijkt net op tijd hersteld te zijn om met de Chileense vechtjas Magnasco kennis te mogen maken. Het zal Chadli nog berouwen dat hij alles op alles heeft gezet om de clash tegen FC Groningen te halen!

 

Laten we er maar snel een prognose van de opstelling tegenaan gooien!


Kirm - Zeefuik - Bacuna

Femi - De Leeuw - Kieftenbeld

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Magnasco

Bizot

 

Filip Kostic komt steeds beter in

vorm - hoe lang speelt hij zondag?

 

Género Zeefuik lijkt overigens het volgende slachtoffer van het groeiende leger aan spiergeblesseerden. Hij trainde vanochtend in het winterse Haren slechts deels mee, en het is afwachten of zijn bovenbeenblessure tijdig hersteld is. Zo niet, dan zal David Texeira ongetwijfeld zijn enthousiaste honneurs waarnemen. De trainingen van vrijdag en zaterdag zullen uitsluitsel geven!

 

'Op scherp' staat een handvol Groningers, die bij de eerstvolgende gele kaart een wedstrijd mogen toekijken. Het gaat om Leandro Bacuna, Virgil van Dijk, Andraz Kirm, Kees Kwakman en Michael de Leeuw. We zijn erg benieuwd of dit kwintet spelers de veldslag tegen FC Twente schadevrij doorkomt. Zo niet, dan gaat Willem II-uit aan hun neus voorbij. Deze pot wordt overigens pas over twee weken gespeeld. Tussendoor ligt de handel weer eens stil vanwege wat onbeduidende interlands.

 

 

Euroborg-historie FC Groningen - FC Twente

Het aantal zeges dat FC Groningen in de eigen Groene Hel tegen FC Twente heeft weten te behalen beperkt zich helaas tot één stuks. Op 21 oktober 2007 vocht FC Groningen voor elke grasspriet, en met een heerlijke uithaal bracht Martijn Meerdink een orkaan van geluid en euforie tot stand in het stadion. Wat een heerlijk doelpunt was dát!

 

Ronduit legendarisch was de kraker die op 7 mei 1983 in het kolkende Oosterpark werd gespeeld. In de voorlaatste speelronde lieten we werkelijk geen spaan heel van de zieltogende Tukkers die met 6-1 afdropen en het seizoen daarop zelfs in de Eerste Divisie te bewonderen waren. FCG Stats weet nog precies welk memorabele elftal die middag acte de présence gaf:

 

Johan Tukker, Jan van Dijk, Karel Hiddink, Walter Waalderbos, Anne Mulder, Ronald Koeman, Erwin Koeman, Theo Keukens, Bud Brocken, Rob McDonald, Ron Jans

 

Er was geen kruid gewassen tegen het fameuze KKK-middenveld, en door doelpunten van Erwin Koeman, Ron Jans, Rob McDonald (2x), Ronald Koeman en Walter Waalderbos is er een Enschedees trauma geschapen dat de bijna-Duitsers nu al 30 jaar met zich mee zeulen.

 

Erwin Koeman, Theo Keukens en Ronald Koeman - wat een middenveld

(goed voor resp. 260, 236 en 98 wedstrijden eerste elftal FC Groningen)

 

Zomaar een legendarische tweet - met FC Groningen heeft dit verder niets te maken

Süleyman Öztürk @SuleyOzturk

Briljant... Schalke-directeur Horst Heldt bevestigt verhaal over Galatasaray-fans die via zelf gegraven tunnel in stadion wilden komen.

Wat kunnen we dit seizoen nog bereiken?

Ter opfrissing: de huidige stand ziet er als volgt uit:

 

 
De gaten naar begeerde posities die ons tot in het heilige Europa kunnen leiden zijn klein, maar dit geldt ook voor de iets minder benijdenswaardige toetjes die ons zullen worden aangeboden als we op een 16e plaats zullen stranden. Met nog acht wedstrijden te gaan, met naast FC Twente ook nog ondermeer PSV, ajax, Heerenveen en Willem II-uit (dramatische historie) voor de kiezen, moet niets worden uitgesloten. Kortom, het nu al vrijhouden van data waarop komend seizoen voorrondes Europa League gespeeld zullen worden lijkt op z'n minst prematuur.

 

Om die reden blikken we nu eens even niet al te ver vooruit - onze focus ligt op komende zondag. Er zal echt gewonnen moeten worden om het restant van dit seizoen weer een beetje zonnig tegemoet te kunnen zien. Wat is er mooier dan een elftal Tukkers met een afgetekende nederlaag met pek en veren de stad uit te jagen? Weinig tot niets. Wij hebben zin in een memorabele zondag. Wat ons betreft komen we met toetende oren thuis en een hartslag die tot defibrilleren noopt- als dit het gevolg is van een klinkende zege op onze aartsvijand - dan lijsten wij zondag de 17e maart in, en zullen alsnog de kansen gaan becijferen dat we ergens in mei met z'n allen op de Grote Markt staan te hossen!

 

Tot morgen na onze update over training en perspraatje, en wellicht hebben we zaterdag nog wat slotmeldingen in de aanbieding!

 

Op naar een Euroborg waar het zondag een oorverdovend feest is voor het thuispubliek, en een echte hel voor het uitvak!

 

Zal zondag de tactiek van de verschroeide aarde FC Groningen de zege brengen?

 

Training vrijdag 15 maart 2013:

Femi en Michael de Leeuw ontbreken; middenveld FC Groningen noodgedwongen op de schop

Vanochtend wordt in een ijzig koude Euroborg getraind, de eerste training die deze week op gewoon gras wordt afgewerkt. Opvallend was de afwezigheid van Femi en Michael de Leeuw. Wij hopen dat beiden uit voorzorg aan de kant worden gehouden. Zo niet, dan dreigt er een tegen FC Twente noodgedwongen een fantasieopstelling. Maar dit biedt spelers als Hilal Ben Moussa wellicht kansen om te laten zien wat ze kunnen. Gaat het straks bij de hesjesverdeling uitdraaien op een middenveld Tim Sparv - Hilal Ben Moussa - Maikel Kieftenbeld? Of wordt David Texeira 'op tien' geposteerd? We zijn benieuwd!

 

Na de warming-up en rondo's werkten de spelers in vijf subgroepjes samen; uiteindelijk werd er afgewerkt op doel. Hesjes waren er voor Kees Kwakman, Stefano Magnasco, Maikel Kieftenbeld, Tim Sparv, Lorenzo Burnet en Género Zeefuik. De opstelling van komende zondag wordt ongetwijfeld pas morgen duidelijk, of wellicht zelfs pas op de wedstrijddag.

 

Even later kregen ook Virgil van Dijk, Andraz Kirm, Leandro Bacuna en Paco van Moorsel een hesjes aangereikt. Als er niets aan de medische staat van de spelers verandert, dan lijkt dit een reële opstelling:

 

Kirm - Zeefuik - Bacuna

Sparv - Van Moorsel - Kieftenbeld

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Magnasco

Luciano

 

Kijkend naar het middenveld, dat in vergelijking met de vorige wedstrijd op twee posities (Lindgren - De Leeuw) in z'n geheel is vervangen en vergeleken met de wedstrijden daarvóór, toen Femi speelde, zelfs in z'n geheel, dan maken lichte zorgen zich van ons meester ;-)

 

In het afsluitende partijspel nam dit elftal het op tegen de volgende ploeg:

 

Kostic - Texeira - Schet

Lindgren - Ben Moussa - Bos

Van Nieff - Bakker - Letschert - Kappelhof

Luciano

 

Filip Kostic, dinsdag bij Jong FC Groningen de beste man van het veld, begon bij de tegenstanders van de basis, maar liep in de partij een lichte enkelblessure op en moest door Alex Cristovao worden vervangen. De Serviër hoefde het trainingsveld echter niet te verlaten; van een ernstige blessure is zeker geen sprake. Later kwam hij zelfs weer terug in de ploeg, ten koste van Mitchell Schet. De tegenstanders van de basis hebben 12 spelers tot hun beschikking, waardoor er wat gerouleerd moet worden. Zo moest ook David Texeira, afgelopen dinsdag bij de beloften overigens slecht spelend, een keer naar de kant, waarna Alex Cristovao in de spits werd gezet.

 

Als we er vandaag een speler uit mogen lichten, dan Leandro Bacuna. Hij speelde uitstekend, in een verder compact spelend elftal. Met dit elftal is het ook logisch dat de poorten niet wijd open worden gezet. Goed voetbal is op het dramatische veld van de Euroborg sowieso niet mogelijk. Natuurlijk zal ook FC Twente daar last van hebben, maar als er bij de Tukkers spelers terugkomen van blessures, dan wacht ons zondag een pittige opponent.

 

De partij eindigde in 0-0; na de training ging Género Zeefuik, nog niet 100% fit, meteen zitten om zijn spieren te gaan strekken.

 

De training staat op het punt van beginnen

 

Robert Maaskant spreekt zijn basis toe

 

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.