Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

239 gasten online

Robert Maaskant: "Aantrekken van creativiteit op middenveld en scorend vermogen wordt lastig verhaal"

Robert Maaskant is vanmiddag tijdens het wekelijkse perspraatje ingegaan op de wedstrijd die FC Groningen komende zondag tegen FC Twente zal spelen. Hij begon door Jan Mennega erop te wijzen dat Mart Smeets had gebeld: "Hij wil zijn trui terug." Maaskant zal de geschorste Rasmus Lindgren moeten vervangen. Femi komt daarvoor in eerste instantie in aanmerking. De Nigeriaan heeft aan de training van gisterochtend echter een grote zwelling op zijn voet overgehouden, die na een schot 'uit het niets' is komen opzetten.

 

Het euvel is vanochtend in het ziekenhuis onderzocht; als Femi morgen niet kan trainen dan wordt het met hem zondag een moeilijk verhaal. Als Femi niet inzetbaar is zal Tim Sparv de plek van Lindgren innemen. Andere wijzigingen vergeleken met de basisopstelling van afgelopen vrijdag zullen niet worden doorgevoerd. Stefano Magnasco zal dus opnieuw in de basis mogen starten. Michael de Leeuw ontbrak vanmorgen op de training omdat hij de begrafenis van zijn overleden oma heeft bijgewoond. Hij zal zondag gewoon spelen.

 

Vincent Muskee, journalist van Groot Groningen maar vandaag niet aanwezig bij het perspraatje (Maaskant: "Daar is hij te laf voor") kreeg vanwege zijn onlangs geventileerde (en daadwerkelijk buitengewoon ongenuanceerde) kritiek op Leandro Bacuna de volle laag van de hoofdtrainer van FC Groningen.

 

Maaskant ging ook in op zijn vertrek bij FC Groningen. Doordat het financieel minder gaat bij de club zal het aantrekken van creativiteit op het middenveld en scorend vermogen moeilijk worden, zelfs als Virgil van Dijk verkocht wordt.

 

In dit kader verwijzen we graag naar ons artikel d.d. 16 januari 2013:

Financieel jaarverslag 2011-2012 FC Groningen: verontrustende cijfers

Wij schreven hier o.a.: "... Het is derhalve zaak om voor Virgil van Dijk een zo hoog mogelijke vergoeding uit het vuur te slepen. Helaas moeten we ook constateren dat het uit sportief oogpunt weliswaar prachtig zou zijn als aan het Beleidsplan 2012-2016 uitvoering kan worden gegeven, maar dit verhoudt zich niet met de bedrijfseconomische noodzaak om bv. Virgil van Dijk te moeten verkopen om in 2012/2013 niet in nóg rodere cijfers verzeild te raken. In het Beleidsplan 2012-2016 staat dat FC Groningen zgn. 'sleutelspelers', en hiertoe mag Virgil van Dijk toch zeker worden gerekend, langer aan de club wil binden door het salaris op te waarderen."

 

V.l.n.r.: Elwin Baas (RTV Noord), Wim Masker (Groninger Gezinsbode),

Jan Mennega (DvhN), Richard van Elsacker (perschef FC Groningen),

Robert Maaskant, Joep Hinrichs (FCG Media)Wouter Pauwels (FCG Radio)

 

UPDATE vrijdag 15 maart 2013: Nacer Chadli van FC Twente start zondag niet in basis

Jeroen Kapteijns, FC Twente-volger van De Telegraaf, schrijft dat Nacer Chadli en Andreas Bjelland terug zullen keren in de wedstrijdselectie van FC twente, en op de bank zullen beginnen. Chadli heeft er overigens na zes weken afwezigheid pas één groepstraining opzitten; hij is er nog niet aan toe om vanaf minuut één te starten. Kapteijns: "Rosales, Bengtsson, Fernandes, Boschker, Landzaat door blessures en Brama door schorsing. Schreuder houdt zoveel mogelijk vast aan elftal van zondag tegen Vitesse dus met Hölscher, Braafheid en Breukers."

FC Twente 

Maaskant vertelde dat FC Groningen de heenwedstrijd in Enschede als een 'fantastische ervaring' heeft beschouwd, maar niet heus. FC Groningen speelde in de openingswedstrijd van dit seizoen, die met 4-1 werd verloren, niet zijn beste wedstrijd, aldus de trainer. Zijn ploeg is sindsdien echter aanzienlijk gegroeid en beter gaan spelen, met als hoogtepunt de thuiswedstrijd van afgelopen vrijdagavond tegen NAC Breda. Maaskant zag bij zijn ploeg veel beleving, opportunisme, opkomende backs, bijna een 442-speelstijl (lachend: "Daar wordt om gevraagd, en dus doen wij dat onmiddellijk"). Alleen de doelpunten ontbraken.

 

Het scoren van meer doelpunten zal tegen FC Twente geen gemakkelijke opgave worden. Nacer Chadli zal terugkomen (al is nog niet duidelijk of de Belg in de basis zal starten), en ook Douglas is weer van de partij ("Ze hebben hem dus niet lang durven te schorsen").

 

FC Groningen wil zich tegen FC Twente wapenen met veel strijd.

 

Veld

Het veld in de Euroborg ligt er werkelijk heel slecht bij, zoals wij overigens vanmorgen tijdens de training ook al constateerden. Dit hoeft overigens niet in het nadeel van FC Groningen te zijn tegen een goed voetballende ploeg.

 

Het veld zal morgen gesproeid worden, ook al zal het zondag regenen, waarna het veld platgewalst zal worden om het in ieder geval vlak te krijgen.  Op een vraag vanuit de kant van da talrijk aanwezige sponsoren of Maaskant wellicht een baan in de groenvoorziening ambieert omdat de trainer er zoveel verstand van heeft, antwoordde Maaskant instemmend.

 

Leandro Bacuna

Maaskant gaf aan dat iedereen Stefano Magnasco vrijdag tegen NAC goed vond spelen, maar dat de speelwijze van Leandro Bacuna door ook mee te maken heeft. Aan de bal was Bacuna weliswaar niet briljant, maar hij speelde met hart en ziel en heeft alles gegeven en liet met zijn spel anderen beter spelen (Bacuna trok inderdaad gaten waarvan Magnasco gebruik kon maken - red.).

 

Maaskant vond het dan ook niet terecht dat Leandro Bacuna vanaf ca. de tiende minuut werd uitgefloten vanuit de Noord Curve door een aantal supporters die recht achter het doel staan. Maaskant heeft Bacuna bewust niet gewisseld om hem te beschermen. Hij zou anders in zijn eigen stadion zijn uitgefloten en daarmee maak je een uit de eigen jeugdopleiding afkomstige speler kapot. "Ik heb veel ruggengraat en kan veel hebben", zei Maaskant, doelend op de fluitconcerten na de wedstrijd. Maaskant heeft inmiddels links en rechts gehoord dat die niet tegen de eigen spelers maar tegen hem waren gericht, maar het uitfluiten van Bacuna, al zo vroeg in de wedstrijd, vond hij niet terecht.

 

Vincent Muskee

Nu het toch over Leandro Bacuna ging: Robert Maaskant gaf Muskee de volle laag. Muskee heeft onlangs in Groot Groningen een ook naar ons idee zeer ongenuanceerd en vernietigend stuk (volgens Maaskant een column, maar het was niet eens een column) over Leandro Bacuna geschreven, waarin Bacuna volledig werd afgebrand. "Muskee, die te laf is om hier nu te zijn en die vrijdagavond tien pupillen in de kou heeft laten staan omdat meneer het te druk had." (Muskee traint op vrijdag een groepje jeugdspelers, zo wist Robert Maaskant nadat hij wat onderzoek naar de man had laten uitvoeren.)

 

Gevolgen aankondiging vertrek Robert Maaskant op de groep

Maaskant merkt aan zijn groep geen verschil vergeleken met vorige week, toen nog niet gecommuniceerd was dat beide partijen na dit seizoen uit elkaar gaan. Volgens Maaskant is de werksfeer bij de FC tussen directie, management, staf en spelers uitstekend, en verder blijven mensen als Erwin van de Looi, Dick Lukkien, Ruud Hesp en Bas Roorda gewoon aan de club verbonden. Maaskant zal er ook messcherp op blijven zitten. Er valt dit seizoen immers nog wel wat te halen.

 

Perspectief FC Groningen

Robert Maaskant vindt het jammer dat er bij FC Groningen geen perspectief is om vol voor Europees voetbal te gaan. Dit is zeker een factor geweest om niet langer bij FC Groningen te willen blijven. Op onze vraag of hij voorziet dat de positie van Virgil van Dijk, die vacant zal zijn als de verdediger verkocht zal worden, niet door een gelijkwaardige speler kan worden vervangen antwoordde Maaskant dat hij vindt dat hij nu niet meer betrokken kan zijn bij gesprekken over de toekomst van FC Groningen, maar inderdaad - bij FC Groningen wordt het financieel 'minder', net als elders in de wereld, en bovendien lopen er nog veel contracten van spelers door. De groep heeft volgens hem wel veel potentie, maar wat Maaskant graag gezien zou hebben - het aantrekken van creativiteit op het middenveld en scorend vermogen (FC Groningen staat na 26 wedstrijden op 25 doelpunten) is niet mogelijk gebleken.

 

Robert Maaskant heeft inmiddels een eerste concrete aanbod binnen: hij kan columns schrijven voor The Post Online, "en columns schrijven, dat kan iedereen", zo linkte hij opnieuw even naar dhr. Muskee.

 

Maaskant wil echter in de voetballerij ("mijn leven") actief blijven; de kans is groot dat hij in het buitenland als trainer aan de slag gaat. Hij denkt nu mee bij de nieuwe plannen rond Eredivisie Live, dat door FOX, het televisienetwerk van Rupert Murdoch, wordt overgenomen; dat komt echter te vervallen als hij naar het buitenland vertrekt.

 

Training vrijdag

Vandaag was overwogen om Michael de Leeuw door David Texeira te vervangen, maar omdat de tegenstanders van de basis als FC Twente moesten spelen zou dat hebben betekend dat die ploeg dan geen spits gehad zou hebben (dat begrijpen wij echter niet, want die ploeg had Alex Cristovao tot z'n beschikking; Texeira stond bovendien een groot gedeelte van de partij langs de kant - red.) en daarom speelde Texeira bij de andere ploeg en Paco van Moorsel bij de basis. Michael de Leeuw zal zondag echter gewoon spelen.

 

Filip Kostic

De Serviër maakt volgens Robert Maaskant een goede ontwikkeling door, en daar was ook op gehoopt. Dit komt echter niet uit het niets: Maaskant maar met name ook Dick Lukkien en Erwin van de Looi steken heel veel werk in de ontwikkeling van Kostic.

 

Maaskant wil met betrekking tot Kostic niet overdrijven en er geen hype van maken, maar hij viel vrijdag tegen NAC Breda wel goed in en zit zondag opnieuw bij de selectie. De ontwikkeling van spelers als Stefano Magnasco en Filip Kostic past bij onderzoeken naar de gewenning van nieuwe spelers, die vaak een half tot driekwart jaar nodig hebben om zich aan te passen. Bij Andraz Kirm ging het wat sneller, maar dat is een volwassener speler.

 

Blessures

Naast Femi is ook Emil Johansson niet geheel fit. Hij deed vandaag op de training niet mee aan de afsluitende partij. Johansson zou vermoedelijk echter sowieso niet bij de selectie voor komende zondag gezeten hebben.

 

Drukte in de persruimte van FC Groningen

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.