Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

290 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - FC Twente

De inkt van de vorige voorbeschouwing is amper opgedroogd of een nieuw epistel dient aan onze pas drie maanden jonge groen-witte fansite toevertrouwd te worden. De Tukkers komen langs om de punten in de Hel van het Noorden af te leveren, net zoals de Friezen dat woensdag braaf deden. De Twentse supporters hebben er weinig vertrouwen in: er reizen nog geen 250 man mee, een voormalig koploper onwaardig. Maar geef ze eens ongelijk, er valt hier zondag niks te halen!

 

UPDATE zaterdag 23 januari 2010: Slecht nieuws op de training van vanochtend: Theo Lucius haakte al in de warming-up af met een kuitblessure. Hij keerde later nog wel even terug maar moest er snel definitief mee stoppen. Ook Koen van de Laak (als we hem goed herkenden onder z'n bivakmuts) moest de training vroegtijdig beëindigen. De overige in het Dagblad van het Noorden genoemde licht-aangeslagenen na de wedstrijd tegen Heerenveen, Granqvist, Holla en Bacuna, leken wel fit. Ron Jans sprak nog uitgebreid met Frank Olijve (Lucius was toen nog fit), die normaal gesproken morgen niet bij de selectie zit maar donderdag met Jong Grunn fantastisch speelde tegen Jong Ajax. Mocht Lucius morgen niet inzetbaar zijn dan is Holla op rechtsback wellicht een optie waardoor Femi als controleur zijn rentree in de basis zou kunnen maken. Lachman op rechtsback komt o.i. nl. nog tekort.

Ron Jans over Van de Laak en Lucius tegenover RTV Noord: "Misschien zitten ze helemaal niet bij de selectie."

 

 

Even terug naar eergisteren, de dag van de Friese ontmanteling

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar de gedachten aan afgelopen woensdag zijn nog massaal vertegenwoordigd in de bovenkamer. Wat was het heerlijk om (nota bene voor het eerst in onze clubhistorie, goed beschouwd een schande) voor de tweede keer in één seizoen de punten uit de grijpgrage handen van de Heerenveners te ontfutselen. Qua kansenverhouding was de 2-0 misschien wat geflatteerd (hoewel, als Lovre in de 8e minuut raak had geschoten dan stond het na 13 minuten gewoon 2-0 en was het over en uit voor de pompeblèden), qua strijdlust en de echte wil om te winnen geenszins. Er wilde maar één ploeg duidelijk maken wie er heer en meester in de derby wilde zijn en dat was de Trots van het Noorden. Prachtig was het ook om te zien dat we zowel achterin als voorin onze uitblinkers hadden. Het debuut van Theo Lucius smaakte naar meer en was meteen goed voor de terechte uitverkiezing tot Man of the Match, en Tim Matavz is na zijn formidabele pot van woensdag niet alleen door vriend en vijand de hemel in geprezen, maar hij heeft er ook meteen een contractverlenging mee binnengesleept. Wij gaan aan beiden, resp. 33 en 21 jaar jong, nog heel veel plezier beleven dit seizoen! Er wachten ons nog 16 mooie wedstrijden, en als de schijn niet bedriegt dan kunnen onze tegenstanders zich nu al schrap zetten voor het play-off toetje van dit seizoen, ik kalk hierbij de voorspelling digitaal op papier dat wij aan dat sluitstuk van de competitie mee zullen doen! Gedeeld negende staan we al, en als we dat na 34 wedstrijden hebben weten om te zetten in ongedeeld negende, dan is het bereiken van de play-offs al een feit, mits de bekerwinnaar boven ons is geëindigd. Anders moeten we achtste worden om via het play-off spektakel een gooi naar een goddelijk Europees ticket te gaan doen.

 

Maar met een centrale verdediger als Andreas Granqvist in onze gelederen lijkt ook dat niet veel meer dan een peulenschil te zijn. Wat was hij weer ijzersterk met het hoofd woensdag. Een gouden zet om hem medio 2008 voor een slordig miljoentje los te weken bij Wigan Athletic!

 

(foto: www.fcgroningen.nl)

 

Wat een riooljournalistiek, graag even terugkeren op aarde, we hebben net één keertje gewonnen!

Nou goud din, maar mogen we misschien wel even nagenieten van woensdag? Ja? Dank u! Maar terugkijken kunnen we ons nu niet langer permitteren, een volgende op papier pittige tegenstander mag de borst natmaken. De zwaar gehavende Tukkers komen langs. Enig rechercheren heeft uitgewezen dat velen denken dat de bewoners van Enschede hun bijnaam te danken hebben aan het feit dat ze de gewoonte hebben om met beide handen in de broekzak over straat te gaan, hetgeen voor stedelingen boers overkwam wat hen deed besluiten hen het predicaat Tukker op te spelden. Een tuk is nl. niks meer dan een broekzak. Dit zou echter suggereren dat ook de aanhangers van FC Twente als boeren te boek staan c.q. als boeren te boek willen staan, en dit lijkt pertinent niet waar omdat wij Groningers bij elke wedstrijd die tussen beide FC's wordt gespeeld door de vijandelijke aanhangers voor varkens worden versleten. Dit doet vermoeden dat Tukkers, die hun bijnaam als geuzennaam beschouwen en er dus trots op zijn, met boeren en hun broodwinning niets te maken willen hebben. Gelukkig maar, want er is maar één volk van boeren en dat zijn wij.

 

Wij gaan derhalve om de verklaring van het woord Tukker te achterhalen over op optie twee. Wij hebben ontdekt dat de naam Tukker als synoniem gebruikt wordt voor de kneu en ook voor de putter, dit schijnen beiden telgen uit de familie der veelkleurige zangvogels te zijn. (De kneu, ook wel Carduelis cannabina genaamd, behoort tot de vinkachtigen, echter niet te verwarren met de zgn. blinde vink, een in de regel valse kraai die zo nu en dan zijn opwachting maakt in de Euroborg en daar met een hemeltergend gebrek aan fluittalent een slordige 20.000 man enkele jaren van hun leven berooft.)

 

Kortom, een Tukker is een kneu, en Tukkers zijn dus kneuzen! Eigenlijk hadden we dit stellige gevoel altijd al, maar er is nu enige wetenschappelijke onderbouwing aan dit gevoel toegevoegd. Voor de volledigheid: het mormel ziet er zo uit, zie het gedrocht aan de linkerkant. Hij lijkt nog fraai in z'n veren te zitten maar om iets van kwart over vier a.s zondag resteert slechts een ontvederd loeder, kapot gespeeld en met huid en haar opgevreten door zijn natuurlijke aartsvijand, de landbouwer, die geen oog had voor de kleurenpracht van het ongedierte en ain en aander vakkundig tot pulp vermaalde:

 

 

Eén zin wijden we nog aan de Tukkers: ze komen met een gehavende ploeg naar het hoge noorden. Zo ontbreekt Theo Janssen nog altijd min of meer disciplinair. We moeten Twente-praeses Munsterman nageven dat hij niet heeft toegegeven aan de opportunistische waan van de dag en van de door de club uitgesproken schorsing geen dag heeft afgesnoept en daarmee de zielige roep van de eerste selectie om hem vervroegd vrij te laten negeerde. Theo mag nu vanavond weer wat wedstrijdritme opdoen en wel in een oefenpotje van de beloften van Twente tegen de amateurs van Sport Club Enschede, zo lezen we hier. Er is echter meer Tukkers middenveld-leed. Wout Brama is nl. geschorst na een dieprode prent en Cheik Tioté schittert ook al door afwezigheid, hij zwalkt met zijn collega-Ivorianen door de bloederige contreien van Afrika alwaar de Africa Cup of Nations zich afspeelt. [Wat mogen we blij zijn dat Femi uit de Nigeriaanse selectie voor dit toernooi is geknikkerd (hoe vuil de manier ook en hoe sneu het voor Ajilore ook is), Nigeria doet het daar nl. - conform verwachting - erg goed, we zouden hem erg lang zijn kwijt geweest.] Tot onze spijt zijn er in de personen van Kenneth Perez en Dario Vujicevic nog wel een paar middenvelders over en het schijnt dat verdediger Ronnie Stam de Twentse middenlinie gaat aanvullen. Genoeg hierover, we sluiten het verfoeide rood-witte gedeelte van dit relaas af met de woorden van Steve McLaren, die met een gemaakt lachje maar innerlijk met de nodige buikkrampen verklaart: "FC Groningen heeft goede resultaten geboekt en is goed bezig. Ze hebben met Ron Jans een goede trainer, ik mag hem graag. Hij is iemand die aan teams kan bouwen. Tegen Heerenveen wonnen ze verdiend. Net als de wedstrijd van voor de winterstop tegen Sparta die ik gezien heb. De ploeg zal vertrouwen hebben en uitkijken naar zondag." 't Is goed als trainers zich vooraf indekken door hun tegenstanders de hemel in te prijzen, dan valt een desastreuze nederlaag achteraf net iets makkelijker goed te praten. Slimme vent, die McLaren.

 

DE TROTS VAN HET NOORDEN, hoe staan we erop?

Welnu, sinds afgelopen woensdag zijn we welgeteld één uitlooptraining van donderdag verder (of werd er vandaag stiekem besloten getraind? Er was geen vrijdagtraining aangekondigd, maar hier spreekt Jans wel over een training die vandaag zou zijn gehouden...), en dit spektakelstuk is zonder verder additioneel blessureleed tot een goed einde gebracht. Laten we hopen dat er tijdens de training morgenochtend ook geen verdere schadegevallen te noteren vallen. Tussendoor heeft Morten Nordstrand zelfs nog wedstrijdritme kunnen opdoen: hij heeft gisteren de hele tweede helft gespeeld in de zo glorieus door Jong FC Groningen tegen de jonge neuzen gewonnen wedstrijd. Een basisplaats zit er nu niet, en vermoedelijk nooit tijdens zijn FC-dienstverband, in. Hij lijkt een goede stand-in maar moet de komende tijd genoegen nemen met een plek op de bank. Het is domweg te onwaarschijnlijk dat Ron Jans één van zijn vijf middenvelders Holla, Van de Laak, Lovre, Bacuna en Enevoldsen opoffert om een extra spits naast Tim Matavz te zetten. En eerlijk is eerlijk, Tim Matavz is fysiek erg gegroeid de laatste tijd, hij oogt volwassener, en kan nu ook op onheilspellende onderlagen als die in de Euroborg uit de voeten. Een veld dat de vergelijking met een knollenveld moeiteloos kan doorstaan. Ook de middenvelders die om en achter hem zijn geposteerd, staan hun mannetje op de akker aan de Boumaboulevard, maar of de iele Nordstrand daar iets kan uitrichten? Wij betwijfelen het.

 

Er lijkt op voorhand sowieso geen enkele reden om aan de basis te gaan sleutelen. Kortom, we kunnen er gif op innemen dat deze elf krijgers tot aan de tanden bewapend het veld zullen opkomen zondagmiddag:

 

matavz

enevoldsen - lovre - van de laak

holla - bacuna

stenman - granqvist - sankoh - lucius

luciano

 

En op de bank kunnen we dan Van Loo, Femi, Koc, Blind, Lachman, Nordstrand en Zonneveld begroeten. Ik vond Daley Blind prima invallen tegen Heerenveen, het lijkt veel meer een mannetjesputter dan de gemiddelde uit 020 afkomstige randstedeling en ik denk dat hij met zijn groene schoeisel op korte termijn in de basis zal debuteren, want er staat alweer een handjevol groen-witten op scherp: Granqvist, Sankoh, Holla en Van de Laak zijn er bij een volgende gele kaart alweer aan voor de moeite. Dat was ook de achterliggende reden van het aantrekken van Blind: door blessures zitten we krap in de verdedigers, en de verdedigers die wel fit zijn, zijn notoire kaartenpakkers.

 

Statistisch geneuzel

In de voorbeschouwing op de kraker tegen Akkrum Zuid hebben we de statistieken rond die wedstrijd gelaten voor wat ze waren. Achteraf bezien een te billijken keuze. Dit geldt echter niet voor het negeren van de scheidsrechter in onze preview op de derby. Vink en zijn blunderende kompanen bakten er weer niets van woensdag, als het aan het publiek had gelegen waren diverse vlagfabriek-producten nu daar aan het rondzwaaien op een plek waar de zon nooit schijnt.

 

Kortom, wij richten ons vizier dit keer met precisie op het heerschap dat de pluchebezeten notabelen uit Zeist ons dit keer in de maag hebben gesplitst. En we raken hiervan bepaald niet in extase. We moeten het nl. doen met Kevin Blom, in aanzien werkelijk achteruit hollend. Hij floot ons tot nu toe 17x en tegenover 5 zeges voor de FC staan maar liefst 10 nederlagen! De meest recente wedstrijd die hij floot was de 4-0 zeperd die we in oktober van het vorige jaar leden tegen de tegenstander van zondag! Wij herinneren ons nog de twijfelachtige rode kaart die hij voor Brian van Loo in die wedstrijd uit zijn blonde hoge hoed toverde. En in dat jaar floot hij ons nog twee keer: NAC-thuis en nogmaals Twente-uit (met rood voor Granqvist), en in beide gevallen leverde dit ook zegge en schrijve 0 punten op. Hij lijkt zelfs een abonmnement op uitwedstrijden van Groningen tegen Twente te hebben: ook in januari 2008 zaten we met hem in Enschede opgescheept, weer geen punten. Vooral irriteert ons zijn arrogante manier van fluiten, en verder glipt zijn vroeger werkelijk wel degelijk aanwezige bescheiden stukje talent hem uit het lijf naarmate de jaren vorderen. Ach ja, ook hij was het die op 28 december 2008 in de zinderende thuiswedstrijd tegen Heerenveen veel te lang liet doorspelen waardoor de Friezen toen nog een 2-3 overwinning meejatten uit ons thuisbastion. Nee, wij moeten hem niet.

 

(foto: Trots van het Noorden)

 

Laten we daarom het cijfermateriaal van de voorheen gespeelde wedstrijden Grunn - Twente eens doorspitten, met dank aan www.fcgstats.nl. Snel vergeten doen we de pot van vorig seizoen, wij bevonden ons toen in een zwarte fase en gingen op de bewuste 14e december 2008 met 1-4 het schip in. Dat is echter tot nu toe wel mooi de enige zege die de Tukkers in de Euroborg wisten te boeken. De doelpunten zijn vaak schaars, maar een 1-0 staat verrassend vaak na 90 minuten op de borden. Bv. in 2007 (poeier Martijn Meerdink). En bv. in 2005, u weet wel, waarin we massaal de wegens lomp natrappen weggestuurde N'Kufo wegwuifden en waarin we een mooie radslag van Yuri Cornelisse zagen, vlak nadat hij de enige en dus winnende goal had gescoord.

 

Zonder twijfel de mooiste wedstrijd uit de historie die ooit tussen FC Groningen en FC Twente op de mat werd gelegd was de legendarische 6-1 van 7 mei 1983, nog geen 27 jaar geleden dus. Doelpuntenmakers Erwin Koeman, Ron Jans, Rob McDonald (2x), Ronald Koeman en Walter Waalderbos schoten voor de ogen van indertijd 14.500 toeschouwers alle eredivisieaspiraties van de radeloze provincialen uit Enschede aan gort, het was één en al Grunn wat de klok sloeg die middag en de degradatie van de Tukkers aan het eind van dat seizoen was een feit.

 

Laten we deze schitterende herinnering even voor wat hij is, en laten we afsluiten met nog een pro-Groningen-uitspraak van de zich van dag tot dag meer indekkende Steve McLaren. Wij tekenen hier uit zijn mond op: "Het zal voor FC Twente een zwaar duel worden in Euroborg. FC Groningen heeft een goede selectie, maar staat te laag geklasseerd op de ranglijst. Voor eigen publiek zal Groningen met passie en strijdlust willen winnen."

 

Kortom, wij gunnen hem zijn ervaren visie, die erop neer komt dat een Twentse zege tot de schier onmogelijke fenomenen gaat behoren, zondag in een vechtduel dat in de Euroborg zal plaatsvinden. Twente heeft dit seizoen nog niet verloren, mij dunkt - het wordt de hoogste tijd dat er op het wedstrijdformulier achter de ploeg van McLaren een harde nul kan worden bijgeschreven.

 

Ik wens iedereen heel veel plezier zondag, het kon wel eens genieten worden. Laat die flow maar komen, de rest van dit seizoen!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.