Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

269 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - sc Heerenveen

Na weer een roerig weekje gaan we ons schrap zetten voor één van de leukere potjes van het jaar - de confrontatie met de dorpelingen die hun kampement ten westen van de beschaafde wereld hebben opgeslagen, om met een variant op de gevleugelde uitspraken van de fijnzinnige wijsgeer dr. S. Schmeltz te spreken.

 

De Friezen stonden lange tijd op een geruststellende plek in de krochten van de Eredivisie, maar in deze krankzinnige competitie staat een serietje van gewonnen wedstrijden garant voor een reuzensprong op de ranglijst, en zo kan het gebeuren dat één van onze drie erkende aartsvijanden opeens op plaats zeven is terug te vinden.

 

Het is aan de Trots van het Noorden de eer om de stijgende lijn bij de pompeblêdden om te buigen en hen net zo hard omlaag te donderen als ze omhoog zijn geschoten. Bijkomend voordeel van het uitdelen van een dreun aan de SCH is het feit dat we dan langzaam gaan aanschurken tegen de plaatsen die recht geven op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Alle suïcidalen die ons al in de Jupiler League zagen ronddobberen ten spijt: we staan welgeteld drie puntjes achter op de nummer acht (ADO Den Haag), een opponent die we in de Euroborg nog mogen begroeten.

 

Kortom - weg met de doemdenkerij, zondag als één man achter FC Groningen - op naar een klinkende overwinning in een Euroborg die ontploft!

 

Training vrijdagochtend: jarige Género Zeefuik ontbreekt; spelersgroep behoorlijk op scherp

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdagochtend!

 

Wie FC Groningen afgelopen zaterdag in Tilburg aan het werk zag, die was getuige van een duel met twee gezichten. In het eerste uur moesten we tandenknarsend toezien hoe de afgetekende nummer laatst van de Eredivisie ons van het kastje naar de muur stuurde, maar na de prima wissel Mitchell Schet voor Maikel Kieftenbeld met een richting het centrum schuivende Leandro Bacuna kantelde de wedstrijd volledig. Niet dat Mitchell Schet zo goed inviel - het soepel uitspelen van z'n mannetjes om vervolgens voorzetten op maat af te leveren is nog altijd te hoog gegrepen - maar het vanaf minuut 58 meer dan uitstekende spel van Leandro Bacuna gaf Schwung aan het elftal dat opeens in staat was om gehakt van Willem II te maken.

 

Robert Maaskant gaat zondag aanknopen bij de opstelling die er stond vanaf genoemde mutatie in het elftal. Kortom:

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen op grond van training donderdagochtend:


Kirm - Texeira - Schet

Lindgren - De Leeuw - Bacuna

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Magnasco

Bizot

 

De rol van Leandro Bacuna zal opnieuw een energieke, zwervende rol zijn; we zullen hem dus zeker niet statisch aan de rechterkant gaan meemaken.

 

 

Snel door naar de training van vrijdagochtend!

De training, die vrijdag plaatsvond op TCN omdat wij vermoeden dat de grasmeesters wijlen de grasmat van de Euroborg niet hebben vrijgegeven, bood een bont gezelschap van 27 spelers. Onder hen de drie teruggekeerde Veendam-musketiers Luis Pedro, Robby Holder en Jesse Renken, maar zonder kopstukken als Género Zeefuik (buikspierblessure), Henk Bos (ziek), Stefan van der Lei (enkel), Atilay Batbay (stage bij SV Meppen) en - helaas onvermijdelijk door zijn afschuwelijke knieblessure - Nick Bakker.

 

Met name de afwezigheid van Género Zeefuik baart ons zorgen. Hij heeft nu al relatief lang last van een buikspierblessure, en hij laat regelmatig verstek gaan op het trainingsveld. Om die reden ontbrak hij afgelopen zaterdag ook al bij de wedstrijdselectie, en het lijkt zeer aannemelijk dat we hem zondag tegen Heerenveen opnieuw noch in de basis, noch op de bank zullen zien. Straks zullen we dit bij het perspraatje trachten te achterhalen.

 

Tja, Heerenveen, wat kunnen we verwachten?

Afgelopen weekend versloegen de Friezen het Feyenoord van Ronald Koeman. Weliswaar vielen de beide doelpunten pas in de absolute slotfase, maar geheel onverdiend was de zege helaas niet. De mannen van Van Basten speelden in de volgende 4-3-3 opstelling:

 

Nordfeldt; Van Anholt, Gouweleeuw, Kruiswijk, Raitala; De Roon, Kums, Van den Berg; El Ghanassy, Finnbogason, Djuricic

 

Jl. dinsdag zagen we op Corpus dat het irritatiegehalte bij de Friezen al in de jeugd begint. Wie spelers als Ziyech, Slagveer, Van la Parra en Schmidt zag zuigen, theatraal vallen en spartelen en misbaar zag maken bij elke minieme aanraking met een tegenstander, (of, om het even, als er geheel geen contact was) die weet dat we zondag hetzelfde kunnen verwachten, maar dan in het kwadraat.

 

Aan de ploeg van Robert Maaskant de schone eer niet mee te gaan in de matennaaierij van de tegenstanders. Er staat een half dozijn spelers op scherp (Bacuna, Van Dijk, Kirm, Kwakman, De Leeuw en Schet), en we hebben iedereen in het restant van de competitie gewoon keihard nodig.

 

Zes wedstrijden staan er in deze bizarre jaargang nog op het programma, en ons lijstje komende tegenstanders is niet mals. Zo zien we naast de Friezen o.a. PSV en ajax nog op de kalender staan. Echter: ook een club als ajax zal niet blij zijn. Het moet vrezen op de slotdag de derde titel op rij mis te lopen omdat uitgerekend de uitwedstrijd bij het dan in de winning mood verkerende FC Groningen op het programma staat en gevreesd moet worden dat er in een dan meer dan ooit kolkende Euroborg niets, maar dan ook niets te halen valt.

 

Vandaag moeten we ons echter focussen op de kraker van komende zondag. Let wel beste mensen: de veldslag begint reeds om 14:30 uur. Weer zo'n rare nieuwerwetse vondst van Eredivisie Live, een wedstrijd die begint om half drie. Gisteren waren we overigens aanwezig in de MediArena van Endemol en zijn vrienden, en hebben ons daar laten bijpraten over de plannen van het alom geroemde FOX, dat een meerderheid van de aandelen in de zender heeft bemachtigd. Er zullen na het volgende seizoen op zondag wellicht niet méér dan drie wedstrijdtijdstippen worden gehanteerd, maar het zal niet meer half één, half drie en half vijf zijn.

 

De wedstrijden dienen nl. niet meer praktisch naadloos in elkaar over te vloeien. Lees: de laatste wedstrijd zal verlaat worden en de middelste wedstrijd eveneens. Kortom - laten we er zondag maar even goed van genieten. Aanvangstijdstippen van half drie gaan na komend seizoen hoogstwaarschijnlijk tot het verleden behoren (aannemende dat er niet voor het Engelse model wordt gekozen dat de eerste wedstrijd al ergens in de loop van de ochtend wordt aangevangen).

 

Zondag zullen we hier met z'n allen geen boodschap aan hebben. Wij hebben zin in een onvervalste clash waar de vonken vanaf spatten. Aan de serie van de SCH moet per direct een einde komen, de uitnederlaag dient gewroken te worden en wij willen juist beginnen met het inzetten van een formidabele eindspurt. En waar leidt die ons heen? Naar de Grote Markt? Niets is onmogelijk!

 

Zondag: schreeuw de longen uit je lijf! Als de twaalfde man als één man achter FC Groningen staat, dan kan er weinig misgaan. De spelersgroep wordt de laatste dagen behoorlijk op scherp gezet door de trainersstaf, en we verwachten dat er zondag al om half drie schuim op de Groningse bekken staat. En zo hoort het! Kop d'r veur, GEEN GENADE!

 

 

Later meer over de training van vrijdagochtend en het perspraatje!

 

Training vrijdagochtend: jarige Género Zeefuik ontbreekt; spelersgroep behoorlijk op scherp

Zoals hierboven al gezegd konden we de vandaag 23 jaar geworden Género Zeefuik helaas niet begroeten op het TCN trainingsveld. Henk Bos was er ook niet: Henkie is ziek. Aanvankelijk werd er afgewerkt op het doel; we zagen dat de ene na de andere bal in het doel vloog. Met name David Texeira had het vizier behoorlijk op scherp staan. Robert Maaskant was verbaal bezig, net als gisteren, om zijn spelers tot het uiterste te motiveren - dit belooft zondag heel veel goeds, althans voor het thuispubliek.

 

Begin van de training van vrijdag 5 april 2013

 

Robert Maaskant liet de tactische uitleg bij de basis verder over aan Marcel Groninger, terwijl Erwin van de Looi en Dick Lukkien met de andere groep bezig waren.

 

Toen de hesjes werden verdeeld zagen we de volgende twee ploegen:

 

Basis:

 

Kirm - Texeira - Schet

Lindgren - De Leeuw - Bacuna

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Magnasco

Bizot

 

Niet-basis:

 

Ben Moussa - Van Moorsel - Kostic

Sparv - Kieftenbeld - Femi

Johansson - Van Nieff - Letschert - Kappelhof

Luciano

 

Apart aan het trainen: Renken, Francisco, Luis Pedro, Holder, Cristovao. Bij de tegenstander van de basis werd echter veelvuldig gewisseld. Zo moesten Hilal Ben Moussa en Filip Kostic een keertje naar de kant. Kostic liet duidelijk merken hier niet van gediend te zijn ;-)

 

Na de partij nam Robert Maaskant zijn basispelers apart en verdween met hen naar het achterste gedeelte van het trainingsveld om hen daar van de laatste tactische instructies te voorzien.

 

Johan Kappelhof liep op de training overigens een tikje op en liep nogal moeilijk het veld af.

 

Inmiddels is duidelijk dat Género Zeefuik vanochtend binnen in de sportschool trainde. We hopen straks bij het perspraatje met Robert Maaskant te vernemen of hij zondag naar verwachting tenminste bij de wedstrijdselectie kan horen. Zo niet, dan verwachten we opnieuw Paco van Moorsel als reservespits op de bank.

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.