Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

215 gasten online

Robert Maaskant: "Filip Kostic ging deze week op de training als de brandweer"

Robert Maaskant is vanmiddag tijdens zijn wekelijkse perspraatje ingegaan op de wedstrijd van komende zondag, de derby tegen sc Heerenveen waarvoor nog ca. 400 kaarten beschikbaar zijn. Hij doet waarschijnlijk geen beroep op Género Zeefuik, die door allerlei kleine dingetjes wordt geplaagd. Hij zou eventueel kunnen spelen, maar de kans op verergering van zijn ongemakken is dan groot; ook ziet de hoofdtrainer in Zeefuik geen pinchhitter. Wij denken dat Paco van Moorsel opnieuw als reservespits bij de selectie zit.

 

Mogelijk wordt er in de wedstrijdselectie wel weer een plaatsje ingeruimd voor Filip Kostic. De Serviër, die op 21 oktober jl. in het met 3-0 verloren uitduel bij Heerenveen debuteerde in het eerste elftal van FC Groningen, trainde deze week heel goed ("als de brandweer"), aldus Maaskant. Hij vertelde erbij dat hij dat niet zei omdat hij sommige dingen niet meer mag zeggen. Hij vond niet dat Kostic dinsdag bij Jong FC Groningen goed speelde, maar hij vond dit sowieso een mindere wedstrijd van de beloften. Volgens Maaskant waren de spelers behoorlijk geschrokken van de ernstige knieblessure die Nick Bakker in de eerste helft van het duel tegen Jong sc Heerenveen opliep. Toen het gebeurde is Maaskant met Bakker naar binnen gegaan, ook in het gezelschap van Nicks ouders; in de rust was Maaskant opnieuw in de kleedkamers en het ging toen alleen maar over de knieblessure van Nick Bakker.

 

Robert Maaskant begon het perspraatje met het feliciteren van Erwin van de Looi, Dick Lukkien en (bijna) Marcel Groninger. Voor Van de Looi en Lukkien vindt hij het erg leuk dat ze benoemd zijn, en voor FC Groningen is het mooi dat er twee jongens die de club door en door kennen gekozen zijn.

 

Marco van Basten:

"FC Groningen speelt voornamelijk vechtvoetbal; het gaat zondag om duelkracht"

Onderaan het artikel staan enkele voorbeschouwende woorden van Marco van Basten.

Duel tegen sc Heerenveen 

Het belang van de wedstrijd is duidelijk. Het is een derby waarin Robert Maaskant "de boel graag wil omkeren". Winst tegen Heerenveen kan één en ander prachtig draaien. Winnen van de wedstrijd is om drie redenen belangrijk:

  1. Het brengt FC Groningen in de buurt van de regionen waar het heel graag wil staan.
  2. De ploeg neemt meer afstand van de onderkant van de Eredivisie.
  3. Winnen van een derby is altijd belangrijk.

Maaskant vindt dat het uitduel in Heerenveen ongelukkig is verloren. Door een moment van onachtzaamheid kwam FC Groningen op achterstand en verloor uiteindelijk geflatteerd.

 

(Na onachtzaamheid bij nota bene een vrije trap voor FC Groningen zag keeper Luciano zich genoodzaakt om De Ridder in het strafschopgebied aan te tikken. De hierna toegekende strafschop werd verzilverd - red.)

 

Heerenveen is een mooi voorbeeld van hoe het sentiment kan draaien. De club stond een paar weken geleden in brand, maar vijf overwinningen later is het allemaal pais en vree en hosanna.

 

Maaskant beschouwd Heerenveen als een goede ploeg met individuele kwaliteiten. Finnbogason en Djuricic steken er bovenuit; FC Groningen moet er zondag voor zorgen dat bv. Filip Djuricic niet de parel zal zijn. De trainersstaf heeft, zoals in de aanloop naar elke wedstrijd, een sterkte- en zwakteanalyse van de tegenstander gemaakt. De kwaliteit van Djuricic is ook zijn risico. Hij neemt altijd veel vrijheid; hiervan moet gebruik gemaakt worden. Meer wilde Maaskant van zijn strijdplan van komende zondag niet prijsgeven.

 

Selectie FC Groningen

Op Nick Bakker, Maikel Kieftenbeld (geschorst), Género Zeefuik en de door een stevige griep geplaagde Henk Bos (Bos zit zondag zeker niet bij de selectie) na is de selectie fit en scherp.

 

Aangekondigd was het vorige week wel, aldus Robert Maaskant, maar Richairo Zivkovic kan er niet bij zijn, want hij kreeg afgelopen woensdag zijn vijfde en zesde gele kaart van dit seizoen in de wedstrijd ajax A1 - FC Groningen A1, en is hiervoor twee wedstrijden van A1 geschorst; in die periode is hij ook niet inzetbaar voor andere elftallen.

 

FC Groningen moet het zondag hebben van bezieling, beweging en strijdlust. Maaskant was heel ontevreden over de eerste helft van de uitwedstrijd bij Willem II. Dit seizoen zijn er in deze qua spanning leuke competitie ook volgens hem te weinig euforiemomenten geweest voor FC Groningen.

 

Als hij beide ploegen met elkaar vergelijkt, dan vindt hij dat Heerenveen meer individuele specialisten heeft, daar waar FC Groningen het van het collectief moet hebben. FC Groningen scoort niet gemakkelijk en moet diep gaan om tot resultaat te komen. Dit is volgens de trainer echter ook weer karaktervormend.

 

Over Mitchell Schet is Robert Maaskant gematigd tevreden. Hij constateert dat de drive bij hem terug is; hij kan het verschil maken met een actie.

 

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen sc Heerenveen:

Bizot; Magnasco, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Bacuna, De Leeuw, Lindgren; Schet, Texeira, Kirm

 

De wedstrijdselectie staat nog niet helemaal vast; om die reden kunnen we hier niet nu al de vermoedelijke bankbezetting geven. Als er geen beroep wordt gedaan op spelers van Jong FC Groningen, dan wordt dit de bankzetting:

 

Luciano, Kappelhof, Johansson, Femi, Sparv, Van Moorsel, Kostic

 

Afwezig in dat geval: Zeefuik, Bakker, Bos, Kieftenbeld

 

Uitvak bij sc Heerenveen - FC Groningen op 21 oktober 2012

 

Marco van Basten:

"FC Groningen speelt voornamelijk vechtvoetbal; het gaat zondag om duelkracht"

Ook Marco van Basten heeft de wedstrijd voorbeschouwd. Op de clubsite van de Friezen zegt hij over FC Groningen en over de wedstrijd: "Een fysiek sterke ploeg. De ploeg speelt voornamelijk 'vechtvoetbal'. In de vorige thuiswedstrijd hebben ze het FC Twente erg lastig gemaakt. Twente won weliswaar met 0-3, maar dat vond ik geflatteerd. In het eerste uur van dat duel was FC Groningen de bovenliggende partij. Groningen speelde goed, zette Twente onder druk en kreeg ook kansen. Die maakten ze alleen niet af. Zondag zal het spel denk ik ook duelkracht vragen. Tijdens de thuiswedstrijd, eerder dit seizoen, had ik wel een derby-gevoel. Je voelt dat iedereen wat meer betrokken is dan bij andere wedstrijden. Zondag zal dat ook zo zijn. De emoties die bij zo'n derby loskomen, maken het voetbal ook leuk. Volgens mij leeft de derby wel bij de mensen in Friesland en Groningen. Je ziet het aan ons uitvak, dat bij deze wedstrijd uitverkocht is.Dat vind ik hartstikke leuk en goed. Dat brengt extra sfeer. Voetballers zijn daar gevoelig voor. Het geeft hen een goed gevoel als ze het stadion binnenkomen en ze zien veel eigen fans. Het is ook leuker om te spelen in een vol stadion met aan beide kanten veel lawaai."

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.