Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

209 gasten online

Voorbeschouwing FC Groningen - ADO Den Haag

Radeloosheid, pure wanhoop, suïcidaliteit. Drie begrippen die op de hoofden van de meegereisde supporters van ADO Den Haag waren af te lezen toen de Hagenezen op 29 mei 2011 in een kolkende Euroborg volledig onder de voet werden gelopen. Slechts door een wonder (en arbitrale dwalingen) bleef de stand stokken op 5-1; het restant van dit memorabele play-offduel is genoegzaam bekend.

 

Onze resterende levensduur is die middag met diverse jaren ingekort.

 

Dezelfde gelaatstrekken willen we zowel morgenavond als op de slotdag van de competitie op de bleek weggetrokken Haagse resp. Duivendrechtse tronies van de bewoners van het uitvak zien. Damn this place!, zal een samenvatting van de inhoud van hun bovenkamer moeten zijn, vrij naar het formidabele The Boxer van The Editors, dat onderaan de voorbeschouwing is te beluisteren.

 

Vandaag beperken we ons tot de aanstaande ontmanteling van ADO Den Haag, de ploeg die door een indrukwekkende dadendrang van de equipe van de tot de laatste snik tot op het bot gemotiveerde Robert Maaskant twee plaatsen onder de Trots van het Noorden is terug te vinden. De inhaalrace van de Groningers, die tien punten uit de laatste vijf duels vergaarden en negen uit de laatste drie, werd vergemakkelijkt door de omgekeerde prestatiecurve van de zieltogende ADO-ers: nul uit de laatste vier, één schamel puntje uit laatste vijf duels.

 

Alle seinen staan in Groningen inmiddels op groen om deze knotsgekke competitie van een passent slot te voorzien, een slot dat op een bomvolle Grote Markt moet eindigen!

 

UPDATE afsluitende training vrijdag 19 april 2013: Paco van Moorsel in de basis

Lees onderaan de voorbeschouwing meer over de training van vrijdagochtend, de laatste in de aanloop naar de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Inmiddels hebben we ook een fotoreportage van Eric Smit toegevoegd!

Als we de voorgaande speelronde er eventjes bijpakken, dan zagen we een FC Groningen dat in Almelo met een bewust andere intentie de nepgrasmat werd opgestuurd dan een week eerder toen de Friese dorpelingen met een indrukwekkende Sturm und Drang-beweging van het veld werden geblazen. Tegen Heracles werd terecht iets behoudender gespeeld, en een on-Gronings, zeldzaam efficiënt benutten van de kansen was voldoende voor de volle buit, want de ploeg weet zich al wekenlang gesteund door een potdichte defensie waar geen muis doorheen komt, en een keeper, Marco Bizot,  die nog altijd groeiende is maar niet meer weg te denken is uit het elftal van FC Groningen. Ook het middenveld staat als een huis met nuttige stofzuiger en overzichtsgenie Rasmus Lindgren, en de van energie bruisende Michael de Leeuw en Leandro Bacuna. En Timo Letschert, wat heb je het zaterdag geweldig gedaan!

 

 

Even een snelle blik op de laatste opstelling van ADO Den Haag die tegen FC Twente een roemloze 1-3 zeperd opliep. De ploeg van de weggestuurde Maurice Steijn (één woord aan het adres van de vierde official staat gelijk aan een doodzonde in dit door de KNVB verziekte sportklimaat) speelde in de volgende 4-3-3 opstelling:

 

Coutinho; Omeruo, Wormgoor, Beugelsdijk (*), Koppers; Jansen (85' Visser), Holla (*), Malone; Chery, Van Duinen (75' Vicento), Meijers

 

De Hagenezen, die in 15 uitwedstrijden tot slechts drie zeges kwamen maar ook zeven puntendelingen bij elkaar wisten te harken, moeten de opstelling morgenavond echter aanpassen, en dit heeft alles te maken met de van een (*) voorziene sterretjes. Danny Holla is geschorst vanwege twee gele kaarten (de eerste was voor wat verbaal geneuzel; de tweede was de straf voor een faire tackle) en Tom Beugelsdijk moet eveneens vrezen voor een tribuneplek nu de aanklager betaald voetbal geschoffel richting Luc Castaignos wil sanctioneren. Vandaag zal er uitspraak worden gedaan tegen het ingestelde beroep. Wij denken dat de Arjen Robben-skybox, waar ook Danny Holla zal zitten, zijn deel zal zijn.

 

De trainersstaf van de Trots van het Noorden zal de geschorste Michael de Leeuw en Mitchell Schet moeten vervangen. Afgaande op de twee laatste trainingen kent de personele invulling van deze vacante posities geen geheimen meer: Paco van Moorsel en David Texeira zullen resp. 'op tien' en vals als rechtsbuiten opdraven, met een centrumspits-positie voor Género Zeefuik, de man die ernaar snakt weer eens vanaf elfmeter of anderszins te scoren. Voor wat betreft het voltrekken van het vonnis vanaf de strafschopstip zal hij moeten wachten totdat hij niet meer samen met Leandro Bacuna op het veld staat, want de handel is na het voorval in Almelo uitgepraat waarna Leandro Bacuna de vaste penaltynemer is gebleven. We richten ons nu weer op geheel andere, kippenvel bezorgende zaken die met EUROPA te maken hebben. Bacuna: "We hebben het inmiddels samen uitgesproken en alles is uit de wereld. Dat moet ook, want de focus moet volledig liggen op het bereiken van de play-offs."

 

 

We zullen straks op de afsluitende training zien of de volgende prognose van de opstelling van FC Groningen stand kan houden:

 

Kirm - Zeefuik - Texeira

Lindgren - Van Moorsel - Bacuna

Burnet - Kwakman - Van Dijk - Magnasco

Bizot

 

 

En passant maken we graag even melding van de volgende oproep uit de laatste nieuwsbrief van algemeen directeur en supporter Hans Nijland:

 

Collecte
Rondom de wedstrijd tegen ADO Den Haag zal er een collecte worden gehouden voor de Stichting Walk for Life Groningen, het wandel- en loopevenement rond het Paterswoldsemeer dat diezelfde dag zal worden gehouden. De opbrengst is bestemd voor kankeronderzoek bij jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, uitgevoerd door het UMCG Kanker Researchfonds. Meer informatie kunt u vinden op de website www.walkforlifegroningen.nl.

 

We kijken slechts tandenknarsend terug op het vorige seizoen, maar op 14 augustus 2011 konden we nog niet bevroeden dat de vorige jaargang zo extreem in mineur zou eindigen. ADO Den Haag werd die dag op een 4-2 nederlaag getrakteerd, en Tim Matavz had met drie doelpunten een zeer voornaam aandeel in deze score. Hij produceerde nog vóór rust een zuivere hattrick en was de onbetwiste man of the match. Het bleken zijn laatste goals in dienst van FC Groningen te zijn. Hij verkaste naar Eindhoven waar zijn talenten volledig worden verkwanseld. Leandro Bacuna maakte in het duel het kwintet doelpunten vol. Terugblikken loont:

 

 

En om de feestvreugde nog eens te vergroten, althans tot en met de tweede helft (verlenging en strafschoppen zijn minder bevorderlijk voor het humeur en een goede bloedsomloop): de genoemde sensationele 5-1 in de play-off return van 29 mei 2011 is en blijft voor eeuwig een unieke pot voetbal die bewijst hoe krankzinnig en onvoorspelbaar voetbal kan zijn:

 

 

Voor FC Groningen staan er in het reguliere deel van de competitie nog vier duels op het programma. Na ADO-thuis wachten twee uitwedstrijden (PSV en VVV-Venlo) en als klap op de vuurpijl mag ajax op de slotdag met knikkende knieën naar Groningen afreizen. Ons droomscenario was aanvankelijk het volgende: FC Groningen wint op de slotdag met een indrukwekkende, energieke prestatie van ajax waarna de titel naar Rotterdam Zuid gaat en de Trots van het Noorden de playoffs binnenstormt. PSV heeft drie dagen eerder in de bekerfinale van AZ gewonnen maar wordt in de competitie slechts derde of vierde, waardoor er in de play-offs niet één maar twee Europese tickets zijn te verdelen (lees: winnen van de halve finale is goed voor tenminste de tweede voorronde Europa League, ook al verlies je de play-off-finale).

 

Door dit scenario kan voor wat betreft de landstitel een streep, maar het restant blijft intact. PSV moet derde of vierde worden, wel de beker winnen, en FC Groningen moet minimaal achtste worden. Bij de huidige stand gaan de play-off-halve finales tussen FC Groningen en FC Twente en tussen sc Heerenveen en FC Utrecht. Wie de halve finale wint stroomt de voorronde Europa League binnen. De verliezer van die finale mag al in de tweede voorronde aan de bak (juli); de winnaar in de derde voorronde (begin augustus). Wat een vooruitzicht, nog een paar formidabele potten voetbal.

 

FC Groningen deelt morgenavond 500 vlaggen uit (foto: Hans Nijland)

 

Maar het moet allemaal nog wel even gebeuren. Bij PSV wonnen we in het verleden niet al te vaak (exact nul maal in 35 officiële duels), en wie weet krijgt VVV alsnog de geest en is het tot een ultieme dadendrang in staat. En ajax heeft wel eens eerder op uiterst lucky en schandalige wijze de punten gestolen.

 

Kortom, winst tegen ADO Den Haag is een absolute must om ons schade in de komende drie duels te kunnen permitteren. FC Groningen is zaterdag de absolute favoriet en zal met de druk moeten kunnen omgaan. Dit is de trainersstaf en spelers echter toevertrouwd. Er staat een hecht collectief dat strijdt voor elke grasspriet. Wij verheugen ons op een heerlijke avondwedstrijd. Op naar een twaalfde man die wederom als een bezetene tekeer gaat! Drie puntn!

 

Tot straks na de updates over de afsluitende training en het perspraatje!

 

Voor de liefhebbers, waartoe wij gerekend mogen worden:

 

 

UPDATE afsluitende training vrijdag 19 april 2013: Paco van Moorsel in de basis

De laatste training in de aanloop naar het duel tegen ADO Den haag vond vanochtend in de Euroborg plaats. Het gras is de laatste dagen spectaculair snel gegroeid; goed beschouwd mag er voor het eerst sinds maanden weer überhaupt van gras worden gesproken. Na de training van vanochtend zullen nog wat herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd waarna het gras morgen gemaaid en mooi wordt gemaakt.

 

 

 

De vrijdagtraining staat op het punt van beginnen

 

Al snel werd duidelijk dat we het met bovenstaande prognose bij het rechte eind hadden. De tien veldspelers verzamelden zich rond Robert Maaskant en Bas Roorda, de vervanger van de zieke keeperstrainer Ruud Hesp, ontfermde zich over Marco Bizot en Luciano.

 

Er waren nog tien andere veldspelers aanwezig, te weten Kappelhof, De Leeuw, Van Nieff, Letschert, Johansson, Kostic, Kieftenbeld, Femi, Sparv en Cristovao. Zij werden door Erwin van de Looi en Marcel Groninger begeleid. De overige spelers waren met Dick Lukkien op het TCN trainingsveld aan het trainen. Mitchell Schet ontbrak afgelopen woensdag ovrigens op de training, en is gisteren eerder weggegaan met. Hij was ziek maar is nu herstellende.

 

Bespeking voorafgaande aan de training

 

We kunnen stellen dat er vanochtend heel erg scherp werd getraind; dit belooft veel goeds voor morgenavond!

 

De afsluitende partij eindigde onder het toeziend oog van een hele sportklas van het Zernike College Zuidlaren (aangekomen met de spelersbus van FC Groningen!) weliswaar in 0-0, maar kansen waren er wel degelijk, o.a. voor David Texeira en Leandro Bacuna. Luciano stond echter prima te keepen. Er werd fel gespeeld, leuk om naar te kijken! Onze conclusie is dat het morgen moet goedkomen! Het is het ongrijpbare in de sport.

Opeens lijkt alles in elkaar te vallen.

 

Fotoreportage van de training van vrijdagochtend van Eric Smit

 

DSC_5723
DSC_5730
DSC_5738
DSC_5744
DSC_5747
DSC_5753
DSC_5756
DSC_5767
DSC_5780
DSC_5788
DSC_5805
DSC_5806
DSC_5808
01/13 
start stop bwd fwd

 

Schorsing Tom Beugelsdijk blijft gehandhaafd

Inmiddels is duidelijk dat de tuchtcommissie van de KNVB de schorsing van de aanklager betaald voetbal met betrekking tot Tom Beugelsdijk heeft overgenomen. Beugelsdijk mag twee wedstrijden (plus eentje voorwaardelijk) niet spelen. De verdediger kan echter nog in beroep gaan. Het Noordhollands Dagblad meldt hierover: "Beugelsdijk kan nog wel beroep aantekenen tegen de uitspraak. Als hij dit vrijdagmiddag voor 16.00 uur doet, kan hij dit weekeinde toch in actie mogen komen voor ADO Den Haag tegen FC Groningen." VI.nl licht dit als volgt toe: "Het gaat immers om een schorsing op basis van videobeelden en niet om een sanctie na een uitsluiting."

Inmiddels is bekend geworden dat ADO Den Haag nogmaals in beroep gaat tegen de voorgenomen schorsing van Tom Beugeldijk. Hij is hiermee in de de wedstrijd van morgen tegen FC Groningen inderdaad inzetbaar. 

 

Opstelling FC Groningen:

Bizot; Magnasco, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Bacuna, Van Moorsel, Lindgren; Texeira, Zeefuik, Kirm

Bankbezetting: Luciano, Kappelhof, Letschert, Kieftenbeld, Femi, Sparv, Cristovao

'Op scherp' en geschorst bij eerstvolgende gele kaart: Bacuna, Kirm, Kwakman, Lindgren

Niet bij de selectie: Bakker, Bos, Johansson, Kostic, De Leeuw, Schet

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.