Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

131 gasten online

Voorbeschouwing AZ - FC Groningen: de gebalde groen-witte vuist is terug

Waar een trainingskamp in Portugal, het verhuren van rotte appel García (hét prototype van de natrappende simplist, sla de VI van deze week er maar op na) en het binnenhalen van liefhebbers-van-opgestroopte-mouwen Blind en Lucius toe kan leiden! Na de winterstop zijn we pas twee wedstrijden onderweg en de stemming rond de FC is volkomen omgeslagen. Heerenveen werd indrukwekkend verslagen, en Twente werd regelrecht overklast. Is AZ ons volgende slachtoffer?

 

UPDATE na de training van vrijdag: Alles wijst erop dat FC Groningen de wedstrijd tegen AZ met dezelfde basiself zal beginnen als tegen Twente. Gelukkig zijn er geen nieuwe blessuregevallen bijgekomen. Theo Lucius schitterde tijdens de training van vandaag door afwezigheid, met zijn herstel lijkt het toch nog niet zo te vlotten. Koen van de Laak begon de training met de groep, maar ging na de warming-up apart trainen. Ook Tim Sparv traint nog altijd deels apart van de groep. Nicklas Pedersen daarentegen lijkt vrijwel hersteld, hij doet weer volop mee. Hetzelfde geldt voor Tom Hiariej. De conditie van de grasmat in de Euroborg is inmiddels trouwens ronduit dramatisch te noemen.

De te verwachten opstelling:
Luciano - Blind - Sankoh - Granqvist - Stenman - Holla - Femi - Enevoldsen - Lovre - Bacuna - Matavz

UNICUM: Vermoedelijk nooit eerder reisden we noodgedwongen met zó weinig spelers af naar een wedstrijd. Volgens de
Groninger Gezinsbode telt de selectie morgen slechts 16 spelers. Naast bovengenoemde 11 basisspelers zullen op de bank zitten:
Van Loo, Kunst
[rechtsback van het tweede, gisteravond bij de beloften in bloedvorm], Zonneveld, Koç en Nordstrand. Alle andere eerste selectiespelers zijn geblesseerd of blijven uit voorzorg thuis (Pedersen, Hiariej), al is volgens fanatieke AZ-supporters de échte reden van het met 16 spelers afreizen het feit dat de FC het AZ-statement kracht wil bijzetten

 

 

Alkmaar en Groningen, momenteel twee stemmingsuitersten

Daar waar iedereen bij wie het groen-witte bloed door de aderen jaagt sinds een ruime week met een brede grijns door Stad en Ommeland loopt, de borst fier vooruit, door vriend en vijand overdonderd met complimenten over het recent vertoonde spel en voor niets of niemand meer bang, daar is de stemming in Alkmaar volledig anders. Op de ranglijst prijkt nog altijd een gat van drie plaatsen en zeven punten tussen beide ploegen, maar afgaande op de sentimenten die er leven onder de supporters zou je zeggen dat niet de Alkmaarders maar wij het hele seizoen al op een zo vurig gewilde play-off plek staan, maar niets is minder waar.

 

Maar de stemmingsomslag die zich in Alkmaar in de verkeerde richting, nl. van (min of meer) himmelhoch jauchzend naar (min of meer) zu Tode betrübt, heeft voltrokken is erg begrijpelijk. Net als in Groningen zijn de fanatieke supporters erg bezorgd om de identiteit en cultuur van de eigen club. In Groningen lijkt er inmiddels een beweging te zijn van meer begrip tussen fanatieke supporters en club en het pro-actief anticiperen door de ene groep op wat de andere groep van jou verwacht (zie hierover ons artikel van gisteren hierover, met hierbij nogmaals de uitnodiging ons te bestoken met mailtjes waarin je aangeeft wat er op 4 februari a.s. in het overleg tussen club en supporters besproken moet worden! Al was het maar om aan te geven dat Z-Side van Pé Daalemmer en Rooie Rinus in het Euroborg-muziekoverzicht ontbreekt, analoog aan Twente-thuis van jl. zondag moet dat toch vaker worden gespeeld!).

 

Intermezzo: lees, luister en geniet! (bron: dé side over en van Pé en Rooie Rinus!)

 

Klik hier voor legendarische beelden en brul uit volle borst mee!

 

elke zondagmiddag staan we al om één uur klaar
de sjaal zit om de nek, de groene pet bedekt het haar
we schrijven met een viltstift op iedere wc
z.streep.s.i.d.e.


wij zijn sportief, we gaan naar de fc
de ratelaar, de rotjes en de rookbommen gaan mee
het stadion stroomt vol, hoera het is weer tijd
we kunnen elke zondag weer een boel agressie kwijt


daar komen ze het veld al op, de helden van de ploeg
we hebben weer een hele middag voetbal voor de boeg
die man daar in dat zwarte pak die geeft het fluitsignaal
dat is voor ons het startsein voor een hele hoop kabaal


de andere dagen van de week vervelen we ons altijd
maar we kunnen elke zondag weer een boel agressie kwijt


hee! wat een overtreding zeg, dat is toch al te gek
meteen gaan wij tot aanval over op het grote hek

een paar van onze vriendjes zijn het gaas al ingeklommen
terwijl wij ons beperken tot het werpen van de bommen


we gaan vanmiddag zorgen voor een boel blessuretijd
we kunnen elke zondag weer een boel agressie kwijt


we houden onze adem in als onze favoriet
de bal over het muurtje van de tegenstander schiet
jaja hij zit erin, we staan met een-nul voor
we trappen een reclamebord volkomen middendoor


dit zijn de mooiste uren van onze pubertijd
we kunnen elke zondag weer een boel agressie kwijt


en als de strijd gestreden is, dan wacht ons nog een klus
lekker stenen gooien naar de tegenstandersbus

en 's avonds zien we alles nog eens terug op de tv
en zingen dan uit volle borst met hugo walker mee


's middags op het voetbalveld en 's avonds op de meid:
we kunnen elke zondag weer een boel agressie kwijt

 


 

Terug naar AZ, de lezer is de draad natuurlijk al lang kwijt...

De maand januari was in Alkmaar nog hoopvol begonnen aan het fanatieke supportersfront. Op 19 januari jl. vond in Alkmaar de jaarlijkse forumavond plaats, georganiseerd door de Supportersvereniging AZ. Ook voor de Supportersbeweging Victoria Alkmaar, opgericht door en voor fanatieke supporters van AZ, een ideale mogelijkheid om eens rechtstreeks met de heren Marcel Brands (technisch directeur), Toon Gerbrands (algemeen directeur) en Rob Koning (veiligheidscoördinator) te praten, zeker omdat AZ heeft aangegeven Victoria Alkmaar voorlopig niet als gesprekspartner te zien. Kwamen er vorig jaar op deze avond nog een man of 50 opdraven, vorige week was de opkomst met 180 aanwezigen erg hoog. Er werd gediscussieerd over actuele zaken die supporters in Alkmaar bezighouden, maar die ook raakvlakken hebben met het Groningse issue. Zo werd er gepraat over harde muziek meteen na afloop van een thuiswedstrijd van AZ, wat de supporters een doorn in het oog is, zij willen eerst de spelers bedanken voor bewezen diensten en daarbij past harde muziek nou eenmaal niet. Van een oorverdovend speakerlawaai meteen na afloop van een thuiswedstrijd was tot voor kort ook in de Euroborg sprake, maar dit stemmingsverpestende ritueel is gelukkig afgeschaft.

 

Ook werd tijdens het forum de vraag gesteld: "Is AZ van plan wat te gaan doen aan de mensen die in de tachtigste minuut naar huis rennen?" Het antwoord van de AZ-werknemers was interessant: Hoewel AZ het volkomen met de supporters eens is, weet de club niet zo goed wat het er mee aan moet. Er wordt gevraagd naar een idee. Als antwoord komt uit de zaal om voor een wedstrijd met de microfoon in de hand op de middenstip een oproep te laten doen door bijvoorbeeld Stijn Schaars, Marcel Brands of Toon Gerbrands, om de supporters er van te overtuigen dat het niet alleen hinderlijk is voor de mensen die wel willen blijven zitten, maar ook respectloos is richting de spelersgroep. AZ zal dit gaan voorstellen aan de spelersgroep.

 

In Groningen zien we ook geregeld dat supporters zo nodig eerder weg moeten, bij ons geldt dan wellicht nog als excuus dat ze op de omloop wel verder kijken maar net als in het Oosterpark is het toch gewoon machtig mooi om omzoomd door duizenden andere supporters gewoon in een lekkere drukte naar huis te gaan? En ook wij bedanken de spelers graag voor bewezen diensten, niet vanaf de omloop maar gewoon lekker vanaf de tribune.

 

Voor de antwoorden op nog een aantal ook voor supporters van andere clubs relevante vragen verwijs ik jullie graag naar het verslag van de forumavond. Je moet dan denken aan vragen als:

 

Waarom gedragen de stewards zich bij AZ als halve politieagenten?

Waarom is het niet mogelijk om voor de wedstrijd een normaal glas bier te drinken in het supportershome?

Waarom mochten sponsoren wel min of meer vrij naar Luik reizen en werden de supporters de dupe van falend beleid van AZ?

 

De laatste vraag betreft de vervoersregeling van de uitwedstrijd die AZ in Luik heeft gespeeld. Dat het vervoer van FC Groningen-supporters naar uitwedstrijden momenteel een wel heel erg actueel thema is behoeft hier verder geen betoog, wij hebben hier al vaak aandacht aan besteed en zullen dit blijven doen. In Groningen zitten we dit betreft gelukkig in een spiraal omhoog! Wat we in Groningen gelukkig niet hebben, dat zijn de ook door de fanatieke AZ-supporters enorm gehate klappers. Neem van mij aan: ze moeten daar op de Ben-side he-le-maal niets hebben van die ondingen. Tyfus-klappers worden ze door velen genoemd, en ook wij vinden dat de commercie in dezen veel te ver is doorgeslagen. Er wordt nl. grif geld door een sponsor betaald als er met die rotdingen wordt rondgeklapperd, en de club kon deze financiële verleiding niet weerstaan. Inmiddels heeft een meedogenloze geldwolf ook bij Vitesse toegeslagen: de Arnhemmers spelen inmiddels hun uitwedstrijden in een foeilelijk oranje tenue, louter en alleen omdat één of andere sponsor daar een paar centen voor over heeft. Onze broek zakt af van dit soort praktijken.

 

Maar dan nu de omslag! Want de gevoelens na afloop van de forumavond waren ook onder de fanatieke supporters van AZ best positief. Wat is er echter gebeurd? Amper drie dagen na de forumavond zijn er opeens 16 stadionverboden uitgedeeld aan AZ-supporters. Zij hebben eind oktober 2009 tijdens de wedstrijd die AZ tegen hun uit Amsterdam afkomstige grootste vijand en rivaal moest spelen (en verloor) [wat overigens dezelfde grootste vijand en rivaal is van FC Groningen] spreekkoren aangeheven aan het adres van de op een gênante manier van AZ naar Ajax overgelopen Demy de Zeeuw. Vermoedelijk met geavanceerde apparatuur, met wellicht zelfs een liplees-optie, is achterhaald wat deze 16 supporters hebben gezongen en binnen de kortste keren is een stadionverbod, namens de KNVB en in eendrachtige samenwerking met de club AZ door deurwaarders thuisbezorgd bij de 16, hun deel. De KNVB is opgetogen en heeft de club AZ met dit doortastende optreden beloond in de vorm van het niet verder willen vervolgen van AZ: betrokkenen binnen AZ hebben adequaat gehandeld, aldus de rasbobo's uit Zeist.

 

Leiden c.q. Alkmaar is nu in last, dat moge duidelijk zijn. Over de betrokken supporters is op de forumavond nog wel een vraag gesteld (Wat gaat er met hen gebeuren?), maar AZ antwoordde kort: het onderzoek van de KNVB is nog gaande. Kort daarna was dit onderzoek dus afgerond en de gevolgen (16 stadionverboden) zijn voor alles wat met de fanatieke supporters van AZ te maken heeft volstrekt onacceptabel.

 

(foto: Trots van het Noorden)

 

Vandaag is er naar buiten gekomen wat de supporters van AZ zaterdag in de wedstrijd tegen FC Groningen van plan zijn: ze willen pas na 16 minuten de tribunes bestormen, als voor elk stadionverbod één protestminuut is verstreken. Lees hier maar eens meer over de protesten die rond de wedstrijd van AZ tegen ons gehouden gaan worden. Voornaamste punt van woede onder de AZ-fans is: "Zonder enige kans op verdediging en zonder bewijs te hebben gezien worden zestien supporters veroordeeld om een voorbeeld te stellen. Een volkomen onacceptabele gang van zaken, die dan ook schreeuwt om actie." Mogelijk blijft een groot deel van het stadion leeg gedurende de eerste 16 minuten van de wedstrijd tegen ons, want, ik citeer: Omdat de stadionverboden op de Ben Side zijn uitgestrooid richt de actie zich met name op deze tribune. Toch roepen we ook mensen op andere tribunes op niet voor de 16e minuut de tribune te betreden.

 

Ik kan mij de woede van de AZ-fans heel goed voorstellen. Ze zitten daar toch al niet lekker in hun vel sinds de overgang naar het nieuwe stadion, die afgrijselijke klappers, de forumavond die een gevoel van perspectief gaf dat nu echter volkomen in de kiem is gesmoord met die grote hoeveelheid stadionverboden en vorig weekend werd er tot overmaat van ramp alweer van de neuzen verloren en konden er ook nog eens zeven gele kaarten worden bijgeschreven aan het adres van de Alkmaarders. Met overigens twee schorsingen tot gevolg voor de wedstrijd tegen de Trots van het Noorden: de twee verdedigers Moreno en Jaliens mogen de wedstrijd vanaf de lege tribunes bewonderen. De één zal wel links en de ander rechts van hun coach plaatsnemen, want ook de doldwaas raaskallende Dick Advocaat is één wedstrijdje geschorst, de reden moeten we in de oetlullige sfeer zoeken.

 

Overigens wil ik de spreekkoren niet goedpraten (dat doen de fanatieke AZ-supporters zelf trouwens ook niet), ik weet ook helemaal niet wat er is gezongen, maar het komt allemaal zo tegenstrijdig over. Aan de ene kant gaan club en supporters met elkaar in gesprek in Alkmaar en aan de andere kant, op ongeveer hetzelfde moment, staan ze lijnrecht tegenover elkaar en treft de club de fanatieke supporters op een erg harde manier. De timing is hopeloos.

 

Gelukkig, het bruggetje naar de wedstrijd AZ - FC Groningen is geslagen!

Vanmiddag heb ik een klein deel van de training in de Euroborg gadegeslagen. Afgezien van de spelers die al twee dagen eerder naar de kaasstad werden afgevaardigd vanwege de wedstrijd die onze beloften aldaar moesten afwerken (overigens is deze wedstrijd in een keurige 0-0 geëindigd waardoor de Alkmaarse aanval op onze hoge positie op de ranglijst is afgeslagen, zie ons verslag daarover) zagen we een grote groep vrij fit ogende spelers. De vier langdurige kniegekwetsten (Andersson, Svejdik, De Roover, Rijsdijk) waren er natuurlijk niet bij, maar licht aangeslagen spelers als Van de Laak, Pedersen en Lucius trainden gewoon mee. We konden uit de training niet opmaken welke elf zaterdagavond in Alkmaar de wei in worden gestuurd, maar wij geloven rotsvast in een ongewijzigde basis. Dit zal erop neerkomen dat we van start gaan met de volgende elf hongerige, over het algemeen vrij jonge honden:


matavz - bacuna

enevoldsen - lovre

holla - femi

stenman - granqvist - sankoh - blind

luciano


We noemen dit maar weer de 4-2-2-2 variant, het spelsysteem van de geweldige wedstrijd die we zondag tegen Twente op de mat hebben gelegd leek hier toch verdacht veel op.

 

Morgen nemen we ook weer een kijkje in de Euroborg, er wordt daar dagelijks getraind, ook morgen weer, en we gaan het meemaken.

 

Als Fredrik Stenman en vooral Daley Blind zaterdag in weer zo'n puike vorm steken als tegen Twente en ook Sankoh en Granqvist betrouwbaar hun meedogenloze werk doen, dan wordt het een mooie avond voor de FC omdat de Alkmaarse aanval, het gevaarlijkste onderdeel van de ploeg en vermoedelijk bestaande uit El Hamdaoui, Ari en Dembélé, dan compleet uit beeld zal zijn. Poets je de aanval AZ weg dan gaan we met minimaal één punt naar huis want van de verdediging moeten de Alkmaarders het toch al niet hebben, en door schorsingen missen ze dus ook nog een tweetal defensief ingestelde spelers. De beste strijdwijze voor de FC lijkt dan ook: druk zetten vanaf minuut één op middenveld en verdediging van AZ (en laat ook keeper Romero vooral niet met rust) en gaan voor elke bal. Na 16 minuten staan we dan vermoedelijk al lang en breed op een beslissende voorsprong.


Want zeg nou zelf, in de vorm van zondag, Twente-thuis, hoeven we toch helemaal voor niemand meer bang te zijn? Eindelijk wordt goed spel aan een fantastische inzet gekoppeld en als we dit weten vol te houden kan een stortvloed aan punten niet uitblijven. Gisteravond dacht ik: ik had er wel willen spelen, voor de beker in die vervloekte Arena. Hadden we immers thuis voor de beker niet van NEC verloren (en in de huidige vorm hadden we dat nooit van z'n leven) dan hadden niet de Nijmegenaren maar wij gisteren in Amsterdam mogen spelen. En als NEC al moeiteloos met 10 tegen 11 op voorsprong komt, dan zouden wij toch echt een gerede kans op het doorstomen naar de halve finales hebben gehad. Maar ja. Als, als...

 

Hoe dan ook, de vlag hangt er weer prachtig bij in Groningen. Met dank aan Drizziz brengen we de stemming nog naar een iets hoger level:

 

 

Ik weet wel, de tijden van deze rode gloed van de Zuidtribune van het Oosterpark komen niet meer terug, maar de daaraan verbonden sfeer vast en zeker wel. Daarom denk ik dat dit hoogtepunt onder de hoogtepunten ook weer gaat terugkomen als we ons favoriete spelletje (druk zetten, pressie spelen, hoog tempo, mouwen opstropen en elke tegenstander gewoon opvreten), wat heb ik zin aan weer een fantastische uitwedstrijd in den vreemde... Nu maar even genieten van vijf minuten lang kippenvel!

 

Aan dit betoog zal ik langzaam een einde breien, er zal sowieso geen sterveling zijn dit het heeft volgehouden om e.e.a. tot aan deze zin tot zich te nemen. We nemen traditioneel de statistieken nog even door. De scheidsrechter van dienst is ons aller zonnebankfanaat Bas Nijhuis, ach - 't kon minder toch? FOUT! 't Kon beter! Was hij het niet die Luciano er in november 2009 in Waalwijk al na luttele minuten afstuurde met een discutabele rode kaart? Wel degelijk. De man heeft dus wat goed te maken. Maar door de bank genomen presteren we onder hem vrij aardig, hij heeft ons tot nu toe 19x gefloten, en dit leidde in 10 gevallen tot de volle drie punten. Er zijn maar weinig scheidsrechters die ons wat dat betreft beter liggen.

 

Maar wat veel belangrijker is: ligt onze tegenstander van zaterdag ons wel? AZ-uit, viel daar in het verleden bakken vol eer te behalen? Welnu: geenszins. 't Is meestal droefenis in het kwadraat wat we daar aan puntenoogst bij elkaar schrapen. Wij komen, met dank aan statistische databank www.fcgstats.nl, tot 22 in de kaasstad geabsolveerde potten en dit leidde tot zegge en schrijven twee hele overwinningen. Toegegeven, beide malen wonnen we met forse cijfers, maar de laatste keer is alweer een jaar of 12 geleden (1-4 op 17 mei 1997, Mariano Bombarda, Dean Gorré, Jeffrey Kooistra en Hesp in eigen doel lieten ons juichen), en voor de eerste overwinning moeten we zelfs teruggaan naar 17 augustus 1986, toen we onder de bezielende leiding van Van Ettekoven een fraaie 0-4 zege wegkaapten uit Alkmaar, met dank aan doelpuntenmakers John de Wolf, Peter Houtman (2x) en Jos Roossien.

 

Maar: de 2-1 nederlaag van 23 april 2006 voelde toch ook als een overwinning. Dankzij het doelpunt van Danny Buijs wipten we AZ toen immers uit de voorronde Champions League-play offs en gingen toen zelf door naar de finale!

 

Genoeg nu over zaterdag. Er gebeurt momenteel veel bij de FC, bij de club en bij de supporters, en er gebeurt veel bij AZ. De sfeer en stemming lijken tegengesteld maar komen ooit mogelijk weer bij elkaar. Met het fanatieke supportersfront uit zowel Grunn als Alkmaar is niks mis, beide groepen gunnen wij van harte het realiseren van hun doelstellingen. Zaterdag zal er echter maar één ploeg der baas zijn in Alkmaar, en dat is ons eigen FC Groningen! We gaan er met een paar honderd man heen denk ik, auto's, bussen en busjes zullen prominent aanwezig zijn op de Afsluitdijk, en wij voelen het aan ons water: de drei punt'n binn'n veur ons! De aanval van AZ staat al een tijdje droog, onze verdediging is echter al een tijdje onklopbaar en ons vecht-georiënteerde speltype hebben we net op tijd herontdekt - dit moet een mooie basis vormen voor verder herstel. Op naar de play offs!

 

Forza Grunn!

 

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.