Livescore:

Live score mede mogelijk gemaakt door Watisdescore.com

Nu online:

109 gasten online

Erwin van de Looi: "We gaan zondag voor de volle winst; we willen graag zevende worden"

Erwin van de Looi nam vanmiddag voor de derde maal in dit seizoen het perspraatje waar. Robert Maaskant had in december een evaluatiegesprek en was ook al eens eerder geschorst. Beide malen verzorgde Van de Looi het perspraatje en ook vandaag nam hij zitting aan het hoofd van de tafel. Robert Maaskant zit zondag wel in het stadion, maar mag officieel geen contact hebben met zijn collega's. De beelden van druk met hun mobieltjes in de weer zijnde geschorste trainers zijn bekend; minder bekend is dat de UEFA al herhaaldelijk sancties heeft opgelegd voor dit vermeend recalcitrante gedrag.

Van de Looi heeft geen trek in bespiegelingen (ook bij een gelijkspel is kwalificatie voor de play-offs onder bepaalde omstandigheden mogelijk), en wil het uitduel tegen VVV-Venlo winnen. Het is voor FC Groningen interessant om zevende te worden. Dit levert voor de Trots van het Noorden meer geld op, en een zevende plaats kan in de finale van de play-offs thuisvoordeel opleveren.

 

De KNVB geeft elke ploeg op basis van de eindstand een bepaalde vergoeding. Hoe hoger een club eindigt hoe hoger die vergoeding. En mocht de finale van de play-offs gaan tussen de nummers 7 en 8, dan begint de nummer 7 met een uitwedstrijd en kan het thuis afmaken. Tenslotte wil van de Looi met een goed gevoel de play-offs ingaan, en de wedstrijd van zondag om die reden winnend afsluiten. De voorafgaande aan dit seizoen geformuleerde sportieve doelstelling is dan eveneens bereikt. 

 

Opstelling FC Groningen

Erwin van de Looi had geen moeite de opstelling prijs te geven. Virgil van Dijk en Rasmus Lindgren keren terug van schorsingen en starten vanaf het begin; de rest van het elftal kent geen verrassingen. Over de bankbezetting moet nog even stevig worden gediscussieerd, maar vast staat wel dat Timo Letschert en Alex Christovao opnieuw bij de selectie zullen zitten. Henk Bos en Nick Bakker zijn de enige niet-fitte spelers. Henk Bos kreeg een poosje geleden een tik op de training, en heeft vervolgens tijdens zijn revalidatie last van zijn lies gekregen.

 

Alex Christovao

Alex maakt volgens Van de Looi een goede indruk en voegt iets toe als hij invalt. Je merkt het volgens de hoofdtrainer van komend seizoen ook aan zijn medespelers, hoe zij op hem reageren. Iedereen weet dat hij zich dit seizoen goed heeft ontwikkeld. 

 

Timo Letschert

Timo had het tegen PSV moeilijk, maar dat gold voor meerdere spelers van FC Groningen. Het was lastig voetballen voor Timo met zoveel ruimte vóór hem. Als een centrale verdediger het vóór zich goed heeft geregeld, dan is dat altijd beter. Het pleit volgens Van de Looi wel voor Letschert dat hij altijd wil voetballen en dat ook tegen PSV durfde te doen. De trainersstaf zal geen enkele twijfel hebben om hem opnieuw op te stellen mocht dat nodig zijn.

 

VVV-uit
Van de Looi verwacht een reactie van het team op vorige week. De ploeg heeft het in Eindhoven in de eerste helft laten afweten. VVV-uit is een geheel andere wedstrijd die FC Groningen wil winnen. De trainersstaf heeft VVV aardig in kaart. Het is een stugge, compact spelende ploeg die loert op de counter en leunt op een opportunistisch spelende spits. Ook VVV heeft de punten nog nodig en zal de wedstrijd willen winnen om niet van Willem II afhankelijk te zijn. Bij winst kan het niet meer rechtstreeks degraderen en is de ploeg verzekerd van de nacompetitie.

 

Wellicht worden de tussenstanden op de overige velden zondag gevolgd door de trainersstaf van FC Groningen, maar vooraf is niet met de spelers besproken hoe er gespeeld moet worden als de tussenstanden op de andere velden zus en zo zijn.

 

Van de Looi wil de wedstrijd graag winnen om met het beste gevoel naar de play-offs te gaan. Voorkeur voor een tegenstander heeft hij niet echt. FC Twente heeft meer individuele kwaliteit, maar FC Utrecht vindt hij iets meer een team.

 

Terugblik op PSV-uit
De trainersstaf was over de eerste helft van vorige week erg teleurgesteld en reageerde vol ongeloof op het toen vertoonde spel. Het was de bedoeling om niet naïef te gaan spelen, maar hoe er gespeeld werd kon als naïef met hoofdletters worden getypeerd.

 

Van de Looi heeft geen verklaring waarom er in de eerste helft door zijn spelers zó slecht werd gespeeld. Van tevoren was het gevoel goed. Om bij PSV te kunnen winnen mag PSV niet top zijn en moet FC Groningen dat juist wel zijn, zodat het besproken plan goed uitgevoerd kan worden. FC Groningen had bovendien met het mes tussen de tanden moeten spelen om de punten uit Eindhoven mee te nemen.

 

Het uitduel bij PSV is inmiddels afgesloten; moed wordt geput uit de vier duels die daarvóór werden gespeeld en zonder uitzondering werden gewonnen.

 

Stage Mitch Apau en Lars Lambooij
Beide voormalige Veendammers blijven voorlopig meetrainen, dit zou tot het einde van het seizoen kunnen zijn. De stage van Tom Overtoom en Lars Hutten is beëindigd. Met name Lars Hutten heeft de trainersstaf positief verbaasd, maar hij is niet de aangewezen aanvaller om spelers als Género Zeefuik of David Texeira te vervangen.

 

Mitch Apau kan op alle vier verdedigende posities spelen, maar FC Groningen heeft een voorkeur voor hem als rechtsback, dan voor rechter CV en dan pas voor de beide andere posities. Apau wekt een betere indruk dan Luis Pedro; Apau is volgens Van de Looi verder dan Luis Pedro.

 

Jong FC Groningen, seizoen 2013-2014

Erwin van de Looi gaf aan dat alle tweedejaars spelers van FC Groningen A1 (dat éénmaal vierde is geworden, onder trainer Erwin van de Looi) komend seizoen voor Jong FC Groningen zullen mogen uitkomen, met uitzondering van Ifeayi Gorissen. De acht spelers zijn Ron Janzen, Hans Hateboer, Marciano van Leyenhorst, Kevin Mennega, Noureddine Boutzamar, Burak Saban, Tigran Gazarjan en Arjen Hagenauw.

 

Wat er gebeurt met de huidige spelers van Jong FC Groningen (Stefan van der Lei, Joey Potveer, Paulo Francisco, Jesse Renken, Robby Holder, Atilay Batbay, Yoëll van Nieff, Alex Christovao, Hilal Ben Moussa, Timo Letschert) kwam vanmiddag niet aan de orde. Bekend is echter dat Timo Letschert en Hilal Ben Moussa naar het eerste elftal zullen doorschuiven en dat Atilay Batbay zal stoppen.

 

(Onlangs viel in het Dagblad van het Noorden te lezen dat FC Groningen mikt op een beloftenkern van acht à negen spelers. Dit doet vermoeden dat praktisch alle huidige beloftenspelers òf doorstromen naar het eerste elftal òf FC Groningen zullen verlaten.)

 

Morgenmiddag vindt er om 14 nog een afsluitende training plaats, waarna de selectie gaat eten en naar Limburg zal afreizen. Het wil vóór 20 uur (Dodenherdenking) aankomen zodat de bus niet onderweg hoeft te stoppen.

 

Reageren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of laat een bericht achter in ons gastenboek.